10 Αυγ 2012

Τυνησία: το Ολυμπιακό μετάλλιο της Habiba Ghribi μετατράπηκε σε υλικό για τα δικαιώματα των γυναικών


Η Τυνήσια δρομέας Habiba Ghribi εντυπωσίασε κερδίζοντας το αργυρό μετάλλιο στα 3.000 μ. των γυναικών στους ολυμπιακούς του Λονδίνου, και έγινε η πρώτη Τυνήσια στην ιστορία που ανέβηκε στο Ολυμπιακό βάθρο αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, η νίκη της άναψε πάθη στη χώρα της, όπου οι ομάδες δικαιωμάτων λένε πως η ισότητα των γυναικών δέχεται επίθεση.

Τη νίκη της στέκεται ως ένα ορόσημο στην αθλητική ιστορία της Τυνησίας, και όχι μόνο επειδή η κα. Ghribi είναι γυναίκα. Η μικρή βορειο-αφρικανική χώρα είχε να κερδίσει μετάλλιο από τότε που ο Mohammed Gammoudi κέρδισε ασημένιο στον αγώνα των 5.000 μέτρων στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972.

Μετά τον αγώνα είπε στις δημοσιογράφισες.

"Αυτό το μετάλλιο είναι για όλες-ους τις ανθρώπους της Τυνησίας, για τις Τυνήσιες, για τη νεολαία της Τυνησίας",

Τα λόγια της θεωρήθηκαν από πολλές ως ένα νεύμα για το κίνημα δικαιωμάτων των γυναικών της Τυνησίας, που σήμερα είναι εξοργισμένες από τη γλωσσική διατύπωση που προτείνονται για το σχέδιο συντάγματος της Τυνησίας που αναφέρει ότι οι γυναίκες είναι "συμπληρωματικές" παρά "ίσες" με τους άνδρες.

Το νομοθετικό σώμα από το κυβερνών κόμμα, το μετριοπαθές Ισλαμιστικό Ennahda, θέλει το νέο σύνταγμα να δηλώνει ότι η γυναίκα είναι "συμπλήρωμα του άνδρα στην οικογένεια και βοηθός του άνδρα στην ανάπτυξη της χώρας".

Το σχέδιο κειμένου έχει δεχτεί ευρύτατες επικρίσεις από τις αντίπαλες, οι οποίες λένε ότι αυτός ο βίαιος διαχωρισμός απομακρύνει την αρχή της ισότητας των γυναικών, η οποία προστατεύεται στην Τυνησία στο πλαίσιο του λεγόμενου Κώδικα Προσωπικής Κατάστασης-Καθεστώτος (CSP).

"Η θέση αυτή απειλεί και υπονομεύει τα επιτεύγματα του παρελθόντος και δίνει τη δυνατότητα σε ένα πατριαρχικό σύστημα να δίνει όλη την εξουσία στους άνδρες και αρνείται στις γυναίκες τα πιο βασικά δικαιώματα τις", οι γυναίκες προειδοποίησαν με κοινό ανακοινωθέν που υπογράφεται από διάφορες ομάδες για τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το Ennahda έγινε το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο της Τυνησίας στις εκλογές του Οκτωβρίου 2011 που ακολούθησε την ανατροπή του πρώην προέδρου Zine El Abidine Ben Ali. Το Ennahda, που ήταν απαγορευμένο από τον Ben Ali, ανέλαβε την εξουσία με την υπόσχεση ότι δεν θα αποδυνάμωνε τα δικαιώματα των γυναικών.

Το “βρακί” της Ghribi
Εκτός από τη συζήτηση για το νέο σύνταγμα, η Ολυμπιακή επίδοση της κα. Ghribi έχει γίνει μια αμφιλεγόμενη συζήτηση μεταξύ κοσμικών Τυνησίων και των πιο συντηρητικών μουσουλμανίδων, όπου αισθάνονται ολοένα και περισσότερο ενθαρρυμένες να εκφράσουν τις απόψεις τις, αφού το Ennahda είναι στην εξουσία.

Η σκληρή γραμμή των μουσουλμανίδων δήλωσε ότι έγινε παράβαση στην ενδυμασία της κα. Ghribi - μια αναφορά στην αθλητική της περιβολή - ενώ εκπροσωπούσε τη χώρα τις.

Ενώ το σόρτς της θεωρήθηκε κανονικού μήκους από τα Ολυμπιακά πρότυπα, μερικές είπαν έτρεχε σχεδόν γυμνή. "Η Τυνησία δεν χρειάζεται μετάλλια που προέρχονται από γυναίκες που είναι ακάλυπτες (χωρίς μαντήλα) και γυμνές. Θα πρέπει να της αφαιρέσουμε την ιθαγένεια, αυτής που έχει ατιμάσει τη Τυνησία με τη γύμνια και την ακολασία της", ανέφερε ένα σχόλιο στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.


Αλλά την κα. Ghribi, η οποία έτρεξε το προσωπικό καλύτερό της ρεκόρ στο τρέξιμο στα 3000 μέτρα στις 6 Αυγούστου, την υπερασπίστηκαν εξέχουσες Τυνήσιες-οι, όπως ο Ibrahim Kassas, ένας βουλευτής από το ανεξάρτητο κόμμα Al Aridha.

“Το βρακί της κας Habiba Ghribi μάς έδωσε τιμή", αστειεύτηκε ο Kassas κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο ραδιόφωνο με τη βουλευτίνα Farida Labidi του κόμματος Ennahda την Τρίτη. "Τι έχουν κάνει τα εσώρουχα των [βουλευτίνων-ων του Ennahda] για μας;"

Ο Kassas υποστήριξε ότι η 28χρονη αθλήτρια είχε επιτρέψει η σημαία της Τυνησίας να κυματίσει στο σημαντικότερο διεθνές αθλητικό γεγονός και κάλεσε τον υπουργό αθλητισμού Tarak Dhiab να την υποδεχτεί μετά την επιστροφή της.

Είναι ενδιαφέρον, πως το θέμα της συζήτησης - που φιλοξενήθηκε από τον δημοφιλή σταθμό ShemsFM - δεν ήταν η κα. Ghribi ή νίκη της στους Ολυμπιακούς, αλλά η αμφιλεγόμενη γλωσική διατύπωση του κόμματος Ennahda που υποστηρίζει την αλλαγή στο Σύνταγμα.

Στρέφοντας το ρεύμα
Οι Τυνήσιες ακτιβίστριες δικαιωμάτων των γυναικών δεν παρέμειναν αδρανείς, αλλά συσπειρώθηκαν και απαιτούν η γλωσσική διατύπωση που χρησιμοποιείται και αναφέρει τις γυναίκες ως "συμπληρωματική" κατάσταση-καθεστώς, να διαγραφεί από το συνταγματικό κείμενο, πριν αυτό τεθεί καν σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Μια διαδήλωση έχει οργανωθεί για τις 13 Αυγούστου, η ημερομηνία κατά την οποία ο Κώδικας Προσωπικής Κατάστασης-Καθεστώτος εκδόθηκε πριν 56 χρονιές και είναι μια συμβολική ημέρα για τα δικαιώματα των Τυνησίων γυναικών.

Ενισχυμένες από την Ολυμπιακή νίκη της κα. Ghribi, γυναικείες ομάδες κερδίζουν υποστήριξη και μπορεί να στρέψουν το ρεύμα κατά του Ennahda.

Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Jeune Afrique, ο Mustapha Ben Jaafa, πρόεδρος της συνταγματικής συνέλευσης της Τυνησίας και το αριστερό κόμμα Ettakatol, μπορεί να βρίσκονται στα πρόθυρα θραύσης της εύθραυστης συνεννόησης που επιτρέπει στο ισλαμικό κόμμα να κυβερνήσει.

Ενώ το Ennahda κέρδισε τις εκλογές το 2011, το περιθώριο της νίκης δεν ήταν αρκετό για να αποφευχθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Επικαλούμενο μέλη του Ettakatol, το περιοδικό λέει πως ο Jaafar θα μπορούσε να παραιτηθεί από τη θέση του αν το Ennahda επιμείνει με το επίμαχο κείμενο.

Ενώ οι αντίπαλες δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται για την τελική γλωσσική διατύπωση στο νέο σύνταγμα της Τυνησίας, η άρνηση της κα. Ghribi να επισκιάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει δώσει στις ομάδες δικαιωμάτων των γυναικών έναν καλό λόγο να συνεχίσουν να αγωνίζονται.


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.8.12 από την
asafeworldforwomen.org στην http://www.asafeworldforwomen.org/womens-rights/wr-africa/wr-tunisia/2939-tunisia-medal-winner-fuels-womens-rights-debate.html