26 Αυγ 2012

Η ετυμηγορία για τις Pussy Riot

Ήμασταν εκεί, ρόλο για την απόφαση του δικαστηρίου πιστεύεται πως έπαιξε η φεμινιστικότητα

Σταθήκαμε σε μια σκάλα μέσα στο δικαστήριο της Μόσχας - η κοντινή αίθουσα ήταν βαρυφορτωμένη – ακούσαμε το δικαστήριο να διαβάζει σε ένα μικρόφωνο την καταδικαστική απόφαση εναντίον της τριμελούς ομάδας του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot.

Ένιωσα ένα βάρος στο στήθος μου με την αναγγελία. Έχοντας παρακολουθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία για πάνω από 20 χρονιές, ποτέ δεν είχα δει αυτό το είδος της προσοχής των μέσων ενημέρωσης, ή ένα τέτοιο ξέσπασμα δημόσιας στήριξης, για μια πολιτική υπόθεση. Αλλά ούτε εγώ ποτέ περίμενα οι γυναίκες να αθωωθούν.


Καθώς το δικαστήριο συνέχισε να μιλά, αναρωτήθηκα πώς οι εκατοντάδες διαδηλώτριες ένα τετράγωνο μακριά φώναζαν “Ντροπή" με την ανακοίνωση ετυμηγορίας. Είχαμε ήδη δει την αστυνομία να απομακρύνει δύο άνδρες οι οποίοι είχαν φορέσει μάσκες σκι - σήμα κατατεθέν των Pussy Riot - δείχνοντας αλληλεγγύη στην ομάδα.

Είχε πάρει τις ώρες στις συναδέλφισές μου και σε εμένα να πιέσουμε και να περάσουμε ένα από τα οδόφραγμα της αστυνομίας. Αισθάνθηκα τυχερή που βρήκα ένα σημείο κοντά στον τοίχο. Οι ετυμηγορίες στη Ρωσσία – διαβάζονται μεγαλοφώνως από το δικαστήριο - μπορεί να είναι χρονοβόρες, αυτές ίσως να διαρκέσουν περίπου 3 ώρες.

Το τι μας είπε η υπόθεση αυτή σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου και την ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία ήταν ενοχλητικό - όπως ήταν αυτό που είπε το δικαστήριο που πίστευε πως η φεμινιστικότητα έπαιξε ρόλο στην υπόθεση.

Ενόσω το δικαστήριο βόμβιζε μονότονα, σκέφτηκα την αποτυχία της λογικής πίσω από την ετυμηγορία. Πώς ένα πολιτικό κόλπο κριτικής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που υποστηρίζει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αυξάνει το επίπεδο ενός εγκλήματος μίσους - ακόμα κι αν ήταν σε καθεδρικό ναό.

Τις τελευταίες χρονιές, στη Ρωσία η ελευθερία του λόγου έχει διαρραγεί. Είναι αλήθεια, ήταν απίστευτα δύσκολο να γίνει αντιληπτή οποιαδήποτε συμμετοχή των αξιωματικών σε ξυλοδαρμούς και δολοφονίες δημοσιογραφισών έρευνας και ακτιβίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως, ενώ η κυβέρνηση επιτρέπει σε ομάδες της κοινωνίας των πολιτισών να υπάρχουν, τις περιθωριοποιεί επίσης, τις αναιρεί, και μάλιστα τις απειλεί. Η υπόθεση των Pussy Riot ήταν μια κίνηση με σκοπό να φοβίσει και να βυθίσει την κριτική σε σιωπή.

Σοκαριστικά, το δικαστήριο δεν διαπίστωσε «τίποτα πολιτικό» σχετικά με τη δράση των Pussy Riot. Πολιτική ήταν, κυρίως, ο πυρήνας του μηνύματος των γυναικών.
Αντ 'αυτού, το δικαστήριο υποστήριξε ότι η φεμινιστικότητα, τελικά, ήταν στο πυρήνα της ποινής, το “θρησκευτικό μίσος".

“Η φεμινιστικότητα δεν είναι παραβίαση του νόμου και δεν είναι έγκλημα", είπε η δικαστίνα Marina Syrova. "Αλλά οι ιδέες της φεμινιστικότητας δεν είναι σύμφωνες με κάποιες θρησκείες, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής Ορθοδοξίας, του Καθολικισμού, και του Ισλάμ. Παρά το γεγονός ότι η φεμινιστικοτητα δεν είναι θρησκευτική διδασκαλεία, οι υποστηρίκτριές της διασχίσουν τη γραμμή στη σφαίρα της ηθικής και της αξιοπρέπειας".

Και υποστηρίζουν «την ανωτερότητα μιας ιδεολογίας» σε βάρος μιας άλλης, είπε, αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση για εχθρότητα, μίσος, και σύγκρουση. Με άλλα λόγια, ο ισχυρισμός των γυναικών των ιδεωδών της φεμινιστικότητας ήταν ο πυρήνας του προβλήματος - δεν πειράζει που μιλούσαν εναντίον της ευνοιοκρατίας μεταξύ Κρεμλίνου και Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Και, βέβαια, ότι επέλεξαν μια εκκλησία ως χώρο τις, πως χρησιμοποίησαν προσβλητικές λέξεις, ντυμένες ανάρμοστα, και τα παρόμοια.
Ταυτόχρονα, είναι εύκολο να αμφισβητούν ότι η φεμινιστικότητα είναι πολιτική - ότι οι γυναίκες αγωνίζονται για μια ισότιμη φωνή και μερίδιο εξουσίας στις χώρες τις, στα κοινοβούλιά τις, και στο χώρο εργασίας.

Το δικαστήριο με τάραξε και πάλι, όταν δήλωσε ότι οι ψυχιατρικές εξετάσεις βρήκαν πως και οι τρεις γυναίκες είχαν σώας τας φρένας, αλλά ότι η καθεμιά είχε «ήπιες διαταραχές προσωπικότητας» που τις προδιαθέτει για "υπερβολική αίσθηση της εαυτής”, “επίμονη προσήλωση σε απόψεις" και άλλα χαρακτηριστικά απείθειας-αμφισβήτησης.

Τουλάχιστον αυτό το επιχείρημα ακουγόταν οικείο – σε μια σελίδα από το παλιό Σοβιετικό Εγχειρίδιο: η διαφωνία-αμφισβήτηση ορίζεται ως μια ήπια νοητική διαταραχή. Είναι επίσης μια δοκιμασμένη και πραγματική τακτική δυσφήμισης για γυναίκες που μιλούν ανοικτά.

Το δικαστήριο επιτάχυνε προς το τέλος της ετυμηγορία του. Οι Pussy Riot, είπε, θα περάσουν δύο χρόνια στη φυλακή. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, αλλά παραμένει σοκαριστικό.

Το δικαστήριο τελείωσε την ανάγνωση, και η αστυνομία επέτρεψε σε όσες από εμάς περίμεναν στην σκάλα να περάσουμε στην αίθουσα του δικαστηρίου, 10 κάθε φορά. Κάθε ομάδα είχε περίπου δύο λεπτά - αρκετό χρόνο για να δούμε τα τρία μέλη της Pussy Riot που έχουν καταδικαστεί, με χειροπέδες μέσα σε ένα κλουβί με γυάλινη οροφή και να τραβήξουμε την υποχρεωτική φωτογραφία. Ένιωσα πολύ παράξενα - σαν αυτές οι γυναίκες να ήταν ένα μουσειακό έκθεμα, σαν να είχαν σχεδιαστεί για να απεικονίζουν την σουρεαλιστική κατάσταση της δικαιοσύνης στη Ρωσία, όταν εμπλέκονται επικρίνοντας το Κρεμλίνο και τον Πούτιν.


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.8.12 από την Human Right Watch τη Rachel γραμμένη από την Rachel Denber είναι αναπληρώτρια διευθύντρια της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας στην http://www.hrw.org/node/109629