14 Σεπ 2012

Θέσπιση ελάχιστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων εγκληματικών πράξεων 15

Τροπολογία 39
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 24 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
1. Οι χώρες μέλη εξασφαλίζουν ότι οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές και το προσωπικό των δικαστηρίων δέχονται γενική και ειδική κατάρτιση, επιπέδου αντίστοιχου με τις επαφές που έχουν με τα θύματα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν στις ανάγκες τους και να τα μεταχειρίζονται με αμεροληψία, σεβασμό και επαγγελματικό τρόπο.

Τροπολογία
1. Οι χώρες μέλη εξασφαλίζουν ότι οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές και το προσωπικό των δικαστηρίων δέχονται πάντοτε γενική και ειδική κατάρτιση, επιπέδου αντίστοιχου με τις επαφές που έχουν με τα θύματα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν στις ανάγκες τους και να τα μεταχειρίζονται με αμεροληψία, σεβασμό και επαγγελματικό τρόπο.

Τροπολογία 40
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 24 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
2. Οι χώρες μέλη εξασφαλίζουν ότι οι δικαστικές αρχές έχουν πρόσβαση τόσο σε γενική όσο και σε ειδική κατάρτιση, ώστε να ευαισθητοποιηθούν στις ανάγκες τους και να τα μεταχειρίζονται με αμεροληψία, σεβασμό και επαγγελματικό τρόπο.

Τροπολογία
2. Με την επιφύλαξη της ανεξαρτησίας των δικαστικών αρχών και των διαφορών στην οργάνωση του δικαστικού συστήματος σε ολόκληρη την Ένωση οι χώρες μέλη εξασφαλίζουν ότι οι δικαστικές αρχές έχουν πρόσβαση τόσο σε γενική όσο και σε ειδική κατάρτιση, ώστε να συνειδητοποιούν τις ανάγκες των θυμάτων καθώς και την υποχρέωση να μεταχειρίζονται τα θύματα αυτά με αμεροληψία, σεβασμό και επαγγελματικό τρόπο, και ότι, εφόσον χρειάζεται, παροτρύνονται να συμμετέχουν στην εν λόγω κατάρτιση και επιμόρφωση.

Τροπολογία 41
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 24 – παράγραφος 2 α (νέα)

Τροπολογία
2α. Οι χώρες μέλη διασφαλίζουν πάντοτε ότι οι δικηγορίνες-οι λαμβάνουν πάντα γενική και ειδική κατάρτιση προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν στις ανάγκες των θυμάτων και για να τα μεταχειρίζονται με αμεροληψία, σεβασμό και επαγγελματικό τρόπο.

Τροπολογία 42
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 24 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
3. Οι χώρες μέλη λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι όσες-οι παρέχουν υποστήριξη στα θύματα και υπηρεσίες αποκατάστασης δικαιοσύνης δέχονται κατάλληλη κατάρτιση ανάλογη με το επίπεδο της επαφής τους με τα θύματα και ότι τηρούν τα επαγγελματικά πρότυπα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται με αμεροληψία, σεβασμό και επαγγελματικό τρόπο.

Τροπολογία
3. Οι χώρες μέλη λαμβάνουν πάντοτε μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι όσες-οι παρέχουν υποστήριξη στα θύματα και υπηρεσίες αποκατάστασης δικαιοσύνης δέχονται κατάλληλη κατάρτιση ανάλογη με το επίπεδο της επαφής τους με τα θύματα και ότι τηρούν τα επαγγελματικά πρότυπα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται με αμεροληψία, σεβασμό και επαγγελματικό τρόπο.

Τροπολογία 43
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 25 – παράγραφος 2 β (νέα)

Τροπολογία
2β. Οι χώρες μέλη διασφαλίζουν ότι οι πρεσβείες και τα προξενεία τους διαθέτουν καθιερωμένους μηχανισμούς σύνδεσης με τους φορείς και τις υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών προς τα θύματα στις χώρες μέλη που βρίσκονται, προκειμένου να διασφαλίζεται η ταχεία προσφυγή των θυμάτων.

Αιτιολόγηση
Αυτή η πρόταση διατυπώθηκε από διάφορα μέλη της εκλογικής μου περιφέρειας για περιπτώσεις όπου οι ίδιες-οι ή οι συγγενείς τους έπεσαν θύματα εγκληματικής πράξης στο εξωτερικό. Πρόκειται περί παράλειψης που πρέπει να αντιμετωπιστεί στη νομοθεσία.

Τροπολογία 44
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 25 – παράγραφος 2 γ (νέα)

Τροπολογία
2γ. Οι χώρες μέλη διασφαλίζουν ότι το εθνικό τους δίκαιο για την επιστροφή σορών νεκρών ακολουθεί μια συνήθη διαδικασία και ένα χρονοδιάγραμμα που λαμβάνει υπόψη τόσο τις επιθυμίες της οικογένειας όσο και τις θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις.

Αιτιολόγηση
Πρόκειται για ένα υποτροπιάζον και μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των θυμάτων εγκληματικών πράξεων.

Τροπολογία 45
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 27 α (νέο)

Τροπολογία
Άρθρο 27α

Έκθεση
1. Η Επιτροπή, το αργότερο σε πέντε έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας, δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της.
2. Η έκθεση αυτή συνοδεύεται, ενδεχομένως, από προτάσεις τροποποίησης της παρούσας οδηγίας.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος
Ελάχιστα πρότυπα σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων εγκληματικών πράξεων

Έγγραφα αναφοράς
COM(2011)0275 – C7-0127/2011 – 2011/0129(COD)

Επιτροπές αρμόδιες επί της ουσίας Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια
LIBE 7.6.2011 FEMM 7.6.2011

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ές) Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια
JURI 7.6.2011

Εισηγήτρια-ης(ες)
Ημερομηνία ορισμού
Antonio López-Istúriz White
20.6.2011

Άρθρο 51 - Κοινές συνεδριάσεις επιτροπών
Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια 19.1.2012

Εξέταση στην επιτροπή
10.10.2011, 25.1.2012

Ημερομηνία έγκρισης
26.3.2012

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας
+: 16, –: 0, 0: 0

Βουλευτίνες-ές παρούσες κατά την τελική ψηφοφορία
Luigi Berlinguer, Sebastian Valentin Bodu, Françoise Castex, Christian Engström, Giuseppe Gargani, Klaus-Heiner Lehne, Antonio Masip Hidalgo, Bernhard Rapkay, Evelyn Regner, Alexandra Thein, Rainer Wieland, Cecilia Wikström, Димитър Стоянов

Αναπληρώτρια-ης παρούσα κατά την τελική ψηφοφορία
Piotr Borys, Eva Lichtenberger

Αναπληρώτρια-ής-ες (άρθρο 187, παρ. 2) παρούσα-ων κατά την τελική ψηφοφορία
Pablo Arias Echeverría

(1)Απόφαση της 2ας Φεβρουαρίου 1989 στην υπόθεση 186/87 Cowan κατά Trésor public, παράγραφος 17.
(2)Απόφαση πλαίσιο του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2001, σχετικά με το καθεστώς των θυμάτων σε ποινικές διαδικασίες (2011/220/ΔΕΥ), ΕΕ L 82, 22.3.2011, σ.1· έκθεση της Επιτροπής της 20ής Απριλίου.2009, COM (2009) 166 τελικό· οδηγία 2004/80/ΕΚ του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για την αποζημίωση των θυμάτων εγκληματικών πράξεων, ΕΕ L 261, 6.8.2004, σ. 15· έκθεση της Επιτροπής COM (2009) 170 τελικό.




Για να βρεθείτε στο 16 μέρος πατήστε εδώ



Την είδηση την βρήκαμε στις 12.9.12 από την Europarliament στην http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2012-0244+0+DOC+XML+V0//EL