3 Σεπ 2012

Μεγάλο βήμα για το Σύμφωνο Συμβίωσης στην Πολωνία

Η Πλατφόρμα Πολιτισών (PO) έδωσε το πράσινο φως για ένα νομοσχέδιο χορήγησης Συμφώνου Συμβίωσης και πολλών νομικών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν τα παντρεμένα ζευγάρια παρά τους φόβους ότι θα μπορούσε να ανοίξει διαιρέσεις στο κόμμα.

O Rafal Grupinski, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Πλατφόρμα των Πολιτισών (PO), ανακοίνωσε στις 28.8.12 ότι ένα σχέδιο νόμου που υπέβαλε ο βουλευτής Artur Dunin θα υποβληθεί στο γραφείο ομιλητριών για επίσημη ανάγνωση στο κοινοβούλιο.

Αν περάσει, το νομοσχέδιο του Dunin θα δώσει σε όσες εμπλέκονται σε Συμβίωση ένα ευρύ φάσμα των δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την κληρονομιά και πληρεξούσιο εάν η συντρόφισά τις είναι ιατρικώς ανίκανη. Αγγίζοντας σε 60 νόμους, το νομοσχέδιο κάνει έκκλιση επίσης για την υπογραφή της «συμφωνίας συντροφικής σχέσης», η οποία θα αποτελέσει τη νομική βάση της συμβίωσης, και, σύμφωνα με τον συγγραφέα, θα εξασφαλίζει τη δέσμευση των ζευγαριών.

"Οι συντρόφισες θα είναι σε θέση να πάρουν δάνεια, να αφήσουν διαθήκες - με τον ίδιο τρόπο όπως και η σύζυγος και ο σύζυγος - αφού έχουν περάσει μια χρονιά από τότε που σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης", είπε ο κ. Dunin σε πρόσφατη συνέντευξή του. "Η κατάσταση αυτή γίνεται ώστε να διασφαλίζεται ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν είναι απάτη".

Αλλά ως μια ένδειξη ότι η ιδέα της χορήγησης αυτών των νομικών δικαιωμάτων θα μπορούσε να ενοχλεί κάποια μέλη του κόμματος, ο Jacek Zalek υπέβαλε αντίπαλο νομοσχέδιο το οποίο ο ίδιος αποκαλεί "νόμο συμβιβασμό".

"Το έργο μου δεν κάνει θεσμό το "Σύμφωνο Συμβίωσης" και αντ΄αυτού αναφέρεται σε «συγκατοίκηση», είπε ο βουλευτής σε μια συνέντευξη στην ιστοσελίδα Onet στις 31.8.12. Αν και τόνισε πως τα περισσότερα από τα ίδια νομικά δικαιώματα που περιέχονται στο νομοσχέδιο Dunin περιλαμβάνονται και στο δικό του νομοσχέδιο και εξήγησε ότι αποφεύγοντας αναφορές σε «συντροφικές σχέσεις» το νομοσχέδιο θα περιορίσει τα ζευγάρια να απολαμβάνουν το ίδιο νομικό καθεστώς με αυτό του γάμου, που κατοχυρώνενται, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, στο Σύνταγμα της Πολωνίας.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας να στηρίξει το αρχικό νομοσχέδιο ήρθε ως "έκπληξη" για τον ίδιο και πολλές από τις συναδέλφισές-ους του, και επιτεύχθηκε, ισχυρίστηκε, μετά από μικρή συζήτηση.

Το φάσμα ενός κόμματος που διαιρείται πάνω σε κοινωνικά θέματα θα μπορούσε να διαταράξει την ηγεσία του κόμματος PO, να ξυπνήσει δυσάρεστες αναμνήσεις από την αποστασία μιας σειράς μελών του PO που απογοητευμένες-οι με συντηρητική στάση του κόμματος για τα κοινωνικά ζητήματα κινήθηκαν προς το πιο φιλελεύθερο κόμμα Κίνημα Palikot (RP).

Τον Ιούλιο, το PO καταψηφίστηκε τόσο από το Κίνημα Palikot όσο και την αριστερή πτέρυγα του κομματος Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία (SLD) που υποστηρίξαν ένα πιο ελεύθερο νόμο Συμβίωσης, ενώ το PO υποστήριξε πως ο νόμος είχε «ανεξίτηλα συνταγματικά ελαττώματα».

Αλλά ακόμη και με την επίσημη υποστήριξη της Δημόσιας Πρότασης, το νομοσχέδιο Dunin αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την φωνή της ισχυρής συντηρητικής παράταξης στο κοινοβούλιο. Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) παρέμεινε σταθερά αντίπαλο στο Σύμφωνο Συμβίωσης, και θα μπορούσε κάλλιστα να υπολογίζει στην υποστήριξη των δυσαρεστημένων μελών του PO.


Την είδηση την βρήκαμε στις 31.8.12 και την μεταφράσαμε από την new poland express.pl στην http://www.newpolandexpress.pl/polish_news_story-4708-big_step_for_civil_partnerships.php