18 Σεπ 2012

Το Συνταγματικό Δικαστήριο συνεχίζει την απόφαση για το γάμο των λεσβιών αυτή την εβδομάδα


Το Συνταγματικό Δικαστήριο αναλαμβάνει αυτή την εβδομάδα τη συζήτηση αντίθεσης του Λαϊκού Κόμματος στο γάμο των λεσβιών, η οποία διακόπηκε τον περασμένο Ιούλιο για την ανακαίνιση του οργανισμού. Η σύσκεψη της παρουσίασης παρασκευάζεται από τον δικαστή Pablo Perez Tremps που περιέχεται στην ημερήσια διάταξη της ολομέλειας η οποία αρχίζει το πρωί της Τρίτης, αλλά ακριβώς αυτές τις μέρες οι δικαστίνες-ές πρόκειται να παραστούν στην τελετή έναρξης της Δικαστικής Χρονιάς, υπό την προεδρία του βασιλιά στο Παλάτι του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έτσι ώστε να έχουν το χρόνο να συζητήσουν εις βάθος τις παρουσιάσεις. 

Η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και όλες οι οι δικαστίνες-ές γνωρίζουν καλά το θέμα. Κατ 'αρχήν, παρά την ενσωμάτωση του δικαστή για την συντηρητική παράταξη, θεωρητικά ο συσχετισμός δυνάμεων σε 7-5 υπέρ της προοδευτικής πλευράς μειώνεται σε 7-4 με τον αποκλεισμό από τις συζητήσεις του δικαστή Francisco Hernando. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η παρουσίαση του Perez Tremps, ευνοϊκώς, να υποστηρίξει πως η ονομασία "γάμος" μεταξύ λεσβιακών ζευγαριών μπορεί να προχωρήσει. 

Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μπορεί να καθυστερήσουν ανάλογα με το βαθμό της έντασης με την οποία οι νέες δικαστίνες-ές θα επαναπροσδιορίσουν τη συζήτηση. Συγκεκριμένα, είναι γνωστή η αντίθεση στο γάμο των λεσβιών του δικαστή Andrew Ollero, μέλος της Opus Dei, η οποία μπορεί να επικουρείται από τον Juan José González Rivas, ο οποίος έχει επίσης εκφράσει πολύ έντονες θρησκευτικές αντιθέσεις. Από την προοδευτική πλευρά είναι πιθανό ότι η ειδική στο Οικογενειακό Δίκαιο, η δικαστίνα Encarnación Roca, θέλει να αφήσει το σημάδι της στο τελικό κείμενο της απόφασης. 

Το κείμενο του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το γάμο των λεσβιών θα τερματίσει την αβεβαιότητα σχετικά με τη νομοθεσία που επέτρεψε σε 20.000 Lbtiq να γιορτάσουν το γάμο τις στην Ισπανία από τον Ιούλιο 2005 όπου αναμορφώθηκε το άρθρο 44 του Αστικού Κώδικα, στο οποίο προστέθηκε ένα δεύτερο εδάφιο όπου διατύπωνε ότι «ο γάμος θα έχει τις ίδιες απαιτήσεις και τις επιπτώσεις όταν τα δύο μέρη είναι λεσβίες ή ετερό". 

Το Λαϊκό Κόμμα άσκησε έφεση θεωρώντας πως ο νόμος που τροποποίησε τον αστικό κώδικα είναι αντισυνταγματικός αφού παραβιάζει έως και επτά άρθρα του Συντάγματος, αν και η έφεση εστιάζει κυρίως στην παραβίαση του άρθρου 32 του Συντάγματος θεωρώντας πως "δεν σέβεται το συνταγματικό ορισμό του γάμου ως ένωση μιας γυναίκας και ενός άνδρα". 

Επτά χρόνια μετά την προσφυγή που κατατέθηκε στο δικαστήριο και πρόσφατα ανακαινισμένο, το Συνταγματικό Δικαστήριο αντιμετωπίζει μια από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις του σοσιαλιστή Rodríguez Zapatero για την οποία δεν δυσανασχετούν μερικές από τις κύριες ηγέτιδες-ες του Λαϊκού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης Alberto Ruiz-Gallardón. Ο τελαυταίος έγινε προφανές πως δεν είδε καμία αντισυνταγματικότητα στην τροπολογία που ψηφίστηκε από το Σοσιαλιστικό κόμμα. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.912 και την μεταφράσαμε από την εφημερίδα El Pais στην http://politica.elpais.com/politica/2012/09/16/actualidad/1347823089_069840.html