14 Οκτ 2012

Ευρωπαϊκή Έμφυλη Σύνοδος Κορυφής


Μανιφέστο Ολοκληρωμένης Δράσης για τη Έμφυλη Διάσταση στην Έρευνα και στην Καινοτομία 


Σχετικά
Αυτό το Μανιφέστο αντιπροσωπεύει τις απόψεις των ατόμων που εργάζονται στο ευρωπαϊκό επιστημονικό σύστημα σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας για την αντιμετώπιση των θεμάτων έμφυλης ισότητας. Κάθε δράση είναι απόσταγμα των συλλογικών απαντήσεων σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από την genSET σε συνδυασμό με τη 1η Ευρωπαϊκή Έμφυλη Σύνοδο Κορυφής. Ως εκ τούτου, συμπληρώνει τις συστάσεις της συναίνεσης: α) της genSET Panel Ηγέτιδες Επιστήμης (1), β) η Διεθνής Έρευνα, ομάδα ειδικών των διαρθρωτικών αλλαγών Καινοτομίας και Επιστήμης στα Ερευνητικά Ιδρύματα (2), και γ) το πρόγραμμα Έμφυλων Καινοτομιών (3).

Το Μανιφέστο επεξεργάζεται την ερώτηση που περιλαμβάνεται στην προηγούμενη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πράσινη Βίβλο - "Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν σε κοινοτικό επίπεδο για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην επιστήμη και την καινοτομία;" - έχοντας εστιάσει την προσοχή της σε είκοσι πέντε χρόνια έρευνας καταδεικνύεται το πώς η έμφυλη διάσταση επηρεάζει την ποιότητα της έρευνας και της καινοτομίας.

Πάνω από 300 άτομα συμμετείχαν στην ηλεκτρονική διαβούλευση. Αυτές οι εισφορές παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν κατά την Πρώτη Ευρωπαϊκή Έμφυλη Διάσκεψη Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 400 ενδιαφερόμενες.

Αυτό το Μανιφέστο είναι ένα έργο σε εξέλιξη που πρέπει να προωθείται μέσω τεκμηριωμένων δράσεων και συνεργασία μεταξύ των επιστημονισών, φορέων χάραξης πολιτικής και μελετητριών της έρευνας της έμφυλης διάστασης.

Μανιφέστο
Εμείς, οι υπογράφουσες-ντες Ευρωπαίες επιστημόνισες-νες, μελετήτριες και ερευνήτριες-ές κάνουμε έκκληση για μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη δράση για την έμφυλη διάσταση στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Προσπαθόντας να ενισχύσουμε τον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουμε να:

1 Αναγνωριστεί ότι τα προηγούμενα προγράμματα πλαίσια της ΕΕ έχουν αποτύχει να συμμετάσχουν, να επωφεληθούν, και να προωθήσουν τις γυναίκες στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες (ακόμη είναι λιγότερο από το 20% οι θέσεις ανώτερων βαθμών Α που απονέμονται σε γυναίκες). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξασφαλίσει ότι η ανισορροπία μεταξύ γυναικών και ανδρών διορθώνεται στο πρόγραμμα HORIZON 2020. Η Συνθήκη του Άμστερνταμ παρέχει τη νομική βάση που απαιτεί ότι "Κάθε Γενική Διεύθυνση είναι υπεύθυνη για την ενσωμάτωση της διάστασης της ισότητας των ευκαιριών στους τομείς της πολιτικής της (4)". Αδιάσειστα στοιχεία δείχνουν πως οι ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της επιστημονικής έρευνας θα πρέπει να ενημερώνουν όλα τα επίπεδα της R&D διαχείρισης προϋπολογισμού, σε εθνικό επίπεδο, σε ερευνητικούς φορείς και σε πανεπιστήμια. Να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, επιστημόνισες και εξειδικευμένες στην έμφυλη έρευνα θα βοηθήσουν ώστε να διασφαλιστεί ότι η ενσωμάτωση δράσεων επιφέρει τις επιθυμητές βελτιώσεις της ισότητας των γυναικών.

2 Βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνονται οι ρητές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων των γυναικών, όταν οι προτεραιότητες του HORIZON 2020 ερμηνευτούν σε συγκεκριμένες έρευνες. Βεβαιωθείτε ότι οι μεμονωμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις θα θεωρηθούν ως επένδυση στην κοινωνία και περιλαμβάνουν ευέλικτα χρηματοδοτικά μέτρα για την ενσωμάτωση της έμφυλης διάστασης: α) ως μέρος του σχεδιασμού της έρευνας και της διαδικασίας, β) στη δημιουργία ισορροπημένων ομάδων με βάση το φύλο, και γ) στη διευκόλυνση των ερευνητριών και στην κατάρτιση της ηγεσίας.
Η ισχυρή κοινωνική εστίαση που καθορίζει τις περιοχές προτεραιότητας του HORIZON 2020 θα απαιτήσουν διεπιστημονικές λύσεις. Η ευαισθησία σε θέματα γυναικών προωθεί τέτοιες συνδέσεις και δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τη μεταφορά γνώσεων που εμπλουτίζουν τις αγορές με την επιστημονική γνώση.

3 Μετακίνηση προς πιο εξισορροπημένη την έμφυλη διάσταση, συλλογικά και συστήματα συνεργασίας που: α) Καλωσορίζουν την ποικιλότητα των στυλ ηγεσίας, β) διευκολύνουν την κατανεμημένη επίλυση προβλημάτων, γ) θεσπίζουν δίκαια κριτήρια αξιολόγησης που εκτιμούν εξίσου τα προσόντα όλων των εμπλεκομένων και δ) τη βελτίωση των ευκαιριών για ποικίλα μέλη της κοινωνίας ώστε να επωφεληθούν από την επιστήμη. Η Ομάδα Ερευνας με έμφυλη ποικιλομορφία οδηγεί στην ποικιλομορφία των ιδεών και ως εκ τούτου αυξάνει την επιστημονική αριστεία. Επιπλέον, η έμφυλη ισορροπία σε ομάδες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη συλλογική νοημοσύνη της ομάδας.
Η ευαισθησία σε θέματα ισότητας των γυναικών αυξάνει τις ευκαιρίες για την τόνωση της ερευνητικής διαδικασίας.

4 Εξετάστε "αν και με ποια έννοια, το βιολογικό φύλο και ο κοινωνικός ρόλος του φύλου είναι σχετικά με τους στόχους και τη μεθοδολογία του προγράμματος" για την εξασφάλιση της αριστείας στην έρευνα. Αυτή, η βασική ερώτηση πρέπει να τεθεί από τις ερευνήτριες, χρηματοδότριες της έρευνας, τις αξιολογήτριες, τις αναθεωρήτριες και τις συντάκτριες περιοδικών, εκδόσεων. Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως ο ισχυρισμός ότι η επιστήμη είναι ουδέτερη ως προς το φύλο δεν ισχύει. Όταν το φύλο δεν λαμβάνεται υπόψη, η έρευνα οδηγεί συχνά σε διάφορες για την υγεία και την ασφάλεια των αποτελεσμάτων για τις γυναίκες και τους άνδρες. Οι ερευνήτριες, επίσης, θα πρέπει να ερωτώνται με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί πως τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη οφέλους τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών.

5 Εκτιμείστε δίκαια την αξία γυναικών και ανδρών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολιτιστικές επιρροές, τα έμμεσα και άμεσα στερεότυπα για τις γυναίκες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις πρόσληψης και προαγωγής, συχνά προς όφελος των ανδρών (αυτό μπορεί να ισχύει αμφότερα τόσο για τις αξιολογήτριες όσο και τους αξιολογητές).
Διαφορετικές απόψεις χρησιμοποιούν διαφορετικές προσεγγίσεις για να καθορίσουν και να κρίνουν την αριστεία - κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την αξιολόγηση της διεπιστημονικής εργασίας. Οι γυναίκες συχνά θεωρείται ότι προτιμούν τέτοιου είδους έρευνα και συχνά ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν αυτό το είδος της σταδιοδρομίας.

6 Βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία για το πώς το φύλο σχηματίζεται και διαμορφώνεται από την επιστήμη είναι ενσωματωμένα στο πρόγραμμα επιστημονικών σπουδών σε όλα τα επίπεδα. Αυτές οι ιδέες θα πρέπει να γνωστοποιούνται στη κοινωνία ώστε να κάνει την επιστήμη πιο σχετική με τις γυναίκες και τους άνδρες, και να αμφισβητήσει τα αρνητικά στερεότυπα των δύο φύλων.

7 Δημιουργηθεί έρευνα πολιτισμών που παρέχουν ευέλικτα εργασιακά περιβάλλοντα που υποστηρίζουν εξίσου τη σταδιοδρομία των γυναικών και των ανδρών με τη βελτίωση της άποψης για το φύλο και την ποικιλομορφία είναι υπό τη διαχείριση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών οργανισμών. Αύξηση των ευκαιριών στο πλαίσιο δομικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των ερευνητικών ιδρυμάτων του προγράμματος για τη μεταρρύθμιση μοντέλων και μοτίβων σταδιοδρομίας. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τις φιλοδοξίες για την εργασία και τη ζωή τις.

8 Διασφαλίσετε ότι τα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων περιλαμβάνουν ευκαιρίες "για την ενίσχυση της πρόσληψης ερευνητριών, συμπεριλαμβανομένων των ηγέτιδων έρευνας", όπως αποδεικνύεται από την επιτυχία των Marie Curie Δράσεων (5).

9 Προωθήσετε την στενότερη συνεργασία μεταξύ των σχολείων και των πανεπιστημίων ώστε να υποστηριχθούν οι προσπάθειες για την πρόσληψη περισσότερων γυναικών στην έρευνα με τη δημιουργία: α) θετικών εικόνων των γυναικών επιστημονισών, και β) την εκτίμηση για τα οφέλη της επιστήμης σε μια πολυ-πολιτισμική και πολύγλωσση Ευρώπη. Η επένδυση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τις γυναίκες και την εμπλοκή διαφορετικών πληθυσμών της Ευρώπης παρέχει ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την επίτευξη Καινοτομίας των Δεσμεύσεων της Ένωσης.

Όσες θέλετε μπορείτε να υπαγράψετε την έκκληση πατώντας εδώ


1 Το genSET είναι ένα χρηματοδοτούμενο έμφυλο πρόγραμμα στην επιστήμη (Η επιστήμη στην κοινωνία). Όλοι οι πόροι, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς συναίνεσης είναι διαθέσιμα σε www.genderinscience.org. Η Έμφυλη Σύνοδος Κορυφής, συμπεριλαμβανομένης της συνοπτικής έκθεσης για το σχέδιο δημόσιας διαβούλευσης είναι διαθέσιμα στο  www.gender-summit.eu

2 Η Έμφυλη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι διαθέσιμη στο http://ec.europa.eu/research/science-society/index.cfm

3 Έμφυλες Καινοτομίες στην Επιστήμη, Υγεία & Ιατρική και Μηχανική

5 Δράσεις Marie Curie στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 - εργαστήρι με εκπροσώπισες-ους της χώρας -14 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες. Συνοπτική έκθεση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.10.12 και την μεταφράσαμε από Europian Gender Summit στην http://www.gender-summit.eu/index.php/public-consultation/manifesto-text-a-petition