11 Οκτ 2012

Ελεύθερη η Yekaterina Samutsevich, της μπάντας Pussy Riot


Ρωσία: Μέλος της μπάντας Pussy Riot αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή αν και οι άλλες δύο γυναίκες παραμένουν εκεί. 

Τον Αύγουστο, η Maria Alyokhina, η Nadezhda Tolokonnikova και η Yekaterina Samutsevich, που υποστηρίζουν την Lbtiq κοινότητα, φυλακίστηκαν για δύο χρόνια για την μια διαμαρτυρία κατά του Vladimir Putin, στο καθεδρικό ναό της Μόσχας στις 21.2.12, με ένα τραγούδι που ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι Lbtiq διώκονται στη Ρωσία. 


Η φυλάκιση των τριών γυναικών προκάλεσε εκτεταμένη διεθνή καταδίκη

Η Associated Press αναφέρει πως στις 10.10.12 υπήρξαν επευφημίες στο δικαστήριο όταν η διετής ποινή φυλάκισης της κα. Samutsevich ανεστάλη.


Οι τρείς γυναίκες μίλησαν απείθαρχα κατά την εκδίκαση της έφεσης, λέγοντας ότι το τραγούδι διαμαρτυρίας τις ήταν πολιτικό και όχι κατά της εκκλησίας.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό της δικηγορίνας της Samutsevich – πως η αστυνομία την είχε πετάξει έξω από τον καθεδρικό ναό πριν καν αυτή προλάβει να βγάλει την κιθάρα της από τη θήκη της, για την "πάνκ προσευχή" της μπάντας.

Ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης, ο Mark Feigin, είπε ότι "είμαστε ευτυχείς που Yekaterina Samutsevich έχει απελευθερωθεί, αλλά πιστεύουμε ότι και οι άλλες δύο γυναίκες θα πρέπει επίσης να αφεθούν ελεύθερες".

Νωρίτερα, η κα. Alyokhina είπε στην ακρόαση: "Είμαστε όλες αθώες ... η ετυμηγορία θα πρέπει να ανατραπεί. Το ρωσικό σύστημα δικαιοσύνης δείχνει αναξιόπιστο".



Ο πατέρας της κας. Samutsevich είπε για την απόφαση: "Τι ευτυχία! Αλλά τι κρίμα για τις άλλες γυναίκες - δεν αξίζουν μια τόσο σκληρή τιμωρία".

O Πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Dmitry Medvedev έκανε έκκληση για την απελευθέρωση των γυναικών τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος
Putin υπερασπίστηκε τις ποινές περασμένη εβδομάδα στη ρωσική τηλεόραση.
 

Την είδηση την βρήκαμε στις 10.10.12 και την μεταφράσαμε από την pink news στην http://www.pinknews.co.uk/2012/10/10/russia-pussy-riot-band-member-released-from-jail/