22 Νοε 2012

Ο πρόεδρος Hollande απαντά για τον λεσβιακό γάμο

Απαντώντας σε επικρίσεις από την Lbtiq ομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande ανακάλεσε αυτό που αποκάλεσε ως «ακατάλληλη» δήλωση που σημαίνει ότι θα επιτρέψει σε δημαρχίνες-ους να αρνηθούν να χοροστατούν σε λεσβιακούς γάμους. 

Ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει στις 21.11.12 αφ' ότου ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι δημαρχίνες θα είναι σε θέση να επιλέξουν να τελούν ή όχι λεσβιακούς γάμους. 


Ο κ. Hollande είχε πει σε συνέντευξη για τις δημαρχίνες στις 20.11.12 ότι σεβόταν την "ελευθερία της συνείδησης" και επικαλέστηκε την υποχρέωση να μεταβιβάζουν την ευθύνη στις συνεργάτιδες τις, αν έχουν προσωπική αντίρρηση να νυμφεύουν λεσβιακά ζευγάρια.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε επικρίσεις από την Inter-LGBT ομάδα, η οποία δήλωσε ότι "αναστέλει όλες τις σχέσεις-συνεργασίες της με την κυβέρνηση" μέχρι ο κ. Hollande να διευκρινίσει τη δήλωσή του, για την οποία η ομάδα είπε ότι "στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια αδέξια δήλωση και στη χειρότερη, προδοσία".
Τι ακριβώς είναι αυτό που έκανε ο κ. Hollande; Την Τετάρτη είπε στην αντιπροσωπεία της Inter-LGBT ότι "μετάνιωσε που μίλησε ανάρμοστα" για "την ελευθερία της συνείδησης των δημάρχων".

"Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται παντού", είπε ο κ. Hollande αργότερα στα ΜΜΕ.

Όλα τα ζευγάρια που θέλουν να συνάψουν γάμο στη Γαλλία υποχρεούνται να υποβληθούν σε μια πολιτική τελετή - ακόμη και αν σκοπεύουν να κάνουν κ θρησκευτικό γάμο. Στις τελετές ως επί το πλείστον χοροστατούν οι δημαρχίνες, οι οποίες μπορούν να αντικατασταθούν από τις αναπληρώτριες τις.

«Δικαίωμα να αρνηθούν»
Ο προτεινόμενος νόμος που επιτρέπει τους λεσβιακούς γάμους στη Γαλλία έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια μεταξύ των τοπικών δημαρχίνων, ειδικά σε πιο συντηρητικές κοινωνικά αγροτικές περιοχές.

Στη νοτιοδυτική περιοχή Languedoc Roussillon, μία στις πέντε δημαρχίνες δήλωσαν ότι θα αρνηθούν να νυμφεύσουν λεσβιακά ζευγάρια, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση από την τοπική καθημερινή εφημερίδα Midi Libre.
Και στη νοτιοανατολική περιοχή της Προβηγκίας, μια εκστρατεία του ακροδεξιού δημάρχου Jacques Bompard - ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου – με αίτημα το “δικαίωμα να αρνηθεί" έχει συγκεντρώσει πάνω από 2.000 υπογραφές.

Ο κ. Hollande ανακοίνωσε πως συναντήθηκε με τις υποστηρίκτριες του νομοσχεδίου, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο στις αρχές του 2013.


Απαντώντας στην εξέγερση των δημάρχων, στις 8 Νοεμβρίου, η υπουργίνα Δικαιοσύνης Christiane Taubira επέμεινε ότι "δεν μπορούμε να μασάζ αυτό το νόμο για να τις-τους ταιριάζει".


"Κατανοώ απολύτως ότι ορισμένες δημαρχίνες είναι αναστατωμένες εξ' αιτίας αυτού", είπε. "Αλλά τελούν γάμους, στο πλαίσιο του καθήκοντός τις ως κρατικές υπάλληλοι, και δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγουν αυτή την ευθύνη".

 
Την είδηση την βρήκαμε στις 22.11.12 και την μεταφράσαμε από την france24.com στην http://www.france24.com/en/20121122-president-hollande-admits-gay-marriage-france-lgbt-mayors 

Στη φωτογραφία η Frida Kalo με την για χρόνια συντρόφισά της Chavela Varga