14 Νοε 2012

Έρευνα για τα "ιερά σκάνδαλα" κατά παιδιών ανακοίνωσε η Julia Eileen Gillard


Η απόφαση της αυστραλής πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ-Julia Eileen Gillard να διορίσει παναυστραλιανή Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να εξετάσει ενδελεχώς το σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, για δεκαετίες, από ιερωμένους της Καθολικής Εκκλησίας και οργανισμούς, που υποτίθεται ότι είχαν αναλάβει την προστασία τους έγινε δεκτή με ικανοποίηση και ανακούφιση από θύματα και κοινή γνώμη.

Η δημόσια οργή έχει, πλέον, ξεχειλίσει από τις αποκαλύψεις θυμάτων που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια και, κατά τις εκτιμήσεις των ειδημόνων, δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου.

Το έργο της επιτροπής είναι τεράστιο, δεδομένου ότι δεν θα ερευνήσει μόνο τι έλαβε χώρα στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά και σε άλλα ιδρύματα, όπως παιδικούς σταθμούς, εκπαιδευτήρια, γυμναστήρια, όπου έχουν γίνει καταγγελίες.

Η πρωθυπουργός, στην ανακοίνωσή της, κατηύθυνε τα βέλη της και σε όσους συγκάλυψαν τις εγκληματικές πράξεις των βιαστών, προκειμένου να μην πέσει λάσπη στην Εκκλησία, τονίζοντας ότι έργο της εξεταστικής επιτροπής θα είναι και η αποκάλυψη όλων εκείνων που έπαιξαν ρόλο στη συγκάλυψη των σκανδάλων.

Χιλιάδες μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί θα συμπεριληφθούν, κατά συνέπεια, στην έρευνα, η οποία θα επεκταθεί πέραν της Καθολικής Εκκλησίας και άλλων εκκλησιαστικών σχημάτων που έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί για σεξουαλικό βιασμό παιδιών.

Η πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι επιθυμεί να έλθει στο φως η αλήθεια, πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ζητήσει στο θέμα αυτό, τη συνεργασία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, για να συζητήσει μαζί του τα σημεία αναφοράς της έρευνας, έτσι ώστε να υπάρχει διακομματική συμφωνία σε μια διαδικασία, η οποία, με τις καλύτερες προβλέψεις, θα είναι όχι μόνο ακανθώδης, αλλά και χρονοβόρα.

«Ο σεξουαλικός βιασμός των παιδιών είναι μια εγκληματική, μια δαιμονική πράξη, από άτομα δαιμονισμένα. Αυτά που έχουμε ακούσει, όμως, μέχρι τώρα δεν αναφέρονται μόνο σε όσους διέπραξαν τις απεχθείς αυτές πράξεις, αλλά και σε κείνες-ους που, γνωρίζοντας την αλήθεια, έκαναν το παν για να τη συγκαλύψουν. Εκείνο το οποίο, επίσης, είναι μεγίστης σημασίας και το θεωρώ άμεσα απαραίτητο είναι να βρεθούν οι δικλείδες εκείνες που θα καταστήσουν το σύστημα αδιάφθορο. Η εγκαθίδρυση μηχανισμών που θα εξασφαλίζουν την προστασία των παιδιών και οι οποίοι δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθούν οι ειδεχθείς αυτές πράξεις του παρελθόντος».

Η πρωθυπουργός, είπε, επίσης, ότι επέλεξε τον τρόπο αυτόν έρευνας, δεδομένου ότι είναι ο πιο ισχυρός. Οι ερευνητές έχουν κάθε εξουσιοδότηση να συλλέξουν πληροφορίες, να προστατεύσουν τους μάρτυρες, οι οποίοι πιθανόν να επιθυμούν να μείνουν ανώνυμοι, ενώ να υποχρεώσουν άλλους να καταθέσουν επώνυμα, έστω και αν ακόμη οι μαρτυρίες τους, αποβούν σε βάρος τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας όσο και αυτή της Ν.Ν.Ουαλίας, τάχθηκαν υπέρ της έρευνας αυτής, η οποία έχει και την υποστήριξη του κόμματος των Πρασίνων.

Σημειώνεται ότι, ενώ ο Άμποτ είχε πει ότι θα υποστήριζε την ιδέα της εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, μετά την επίσημη ανακοίνωση της Γκίλαρντ.



Την είδηση την βρήκαμε στις 13.11.12 από την nooz.gr στην http://www.nooz.gr/woman/australia-ereuna-gia-ta-iera-skandala-kata-paidion