21 Νοε 2012

Πέθανε η Savita Halappanavar επειδή της αρνήθηκαν την παύση κύησης

Γονείς από την Ινδία κατηγορούν την ιρλανδική νομοθεσία άμβλωσης για το θάνατο της κόρης τους


Η κατηγορία τους έρχεται καθώς νομικός ειδικός στην Ιρλανδία είπε ότι ήταν νόμιμο να παρασχεθεί στην Savita Halappanavar μια παύση κύησης, έτσι οι γονείς της και ο σύζυγός της, πιστεύουν πως θα είχε σώσει τη ζωή της.

Αυξάνονται οι διαμαρτυρίες για το θάνατό της και την σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ στο Belfast και την Παρασκευή στο Derry, και ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο Δουβλίνο το Σάββατο.
 
Η μητέρα της κυρίας Halappanavar ζήτησε από τις ιρλανδικές αρχές να εξηγήσουν γιατί, κατά την άποψή της, η κόρη της αφέθηκε να πεθάνει.

"Σε μια προσπάθεια να “σώσουν” το τεσσάρων μηνών έμβρυο σκότωσαν ... την κόρη μου. Μου λέτε ώς είναι δίκαιο αυτό;" Είπε η κα. Α. Mahadevi σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ινδία.
"Πόσες περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρξουν; Οι νόμοι θα πρέπει να αλλάξουν σύμφωνα με την απαίτηση των Ινδουιστριών. Είμαστε ινδουίστριες, όχι χριστιανές".

Ο σύζυγος της κα. Halappanavar, Paveen, ισχυρίστηκε ότι όταν το ζευγάρι ζήτησε μια λύση, φοβούμενο για τη ζωή της Savita, το ζευγάρι δήλωσε: "Αυτή είναι μια καθολική χώρα" Ο ίδιος είπε ότι οι γιατρίνες-οι γνώριζαν την αποβολή της σύζύγου του μέσα σε λίγες ώρες, εξ' αιτίας της οποίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η 31χρονη οδοντογιατρίνα πέθανε από δηλητηρίαση του αίματος-σηψαιμία στις 27 Οκτωβρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Galway, παρά το ότι ζήτησε κατ' επανάληψη να τερματίσει την 17 εβδομάδων κύηση της.
Ο σύζυγός της είπε ότι ενώ το προσωπικό είπε στο ζευγάρι ότι το έμβρυο δεν θα επιβιώσει, αρνήθηκε να προβεί σε παύση κύησης επειδή είχε ανιχνεύσει εμβρυϊκό καρδιακό παλμό.
Ο πατέρας τής κα. Halappanavar, Andanappa Yalagi, ισχυρίστηκε ότι ο συνδυασμός της ιατρικής αμέλειας και η νομοθεσία απαγόρευσης παύσης της κύησης της Ιρλανδίας οδήγησε στο θάνατο της κόρης του.

Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Ινδίας, ο Syed Akbaruddin, επιβεβαίωσε επίσης με ανάρτηση στο Twitter ότι η πρεσβεία της Ινδίας στο Δουβλίνο "παρακολουθεί το θέμα".

Ο θάνατος της κας Halappanavar, η οποία κατάγεται από τα νότια-δυτικά της Ινδίας και εγκαταστάθηκε στην Ιρλανδία με τον σύζυγό της το 2008, έχει γίνει μια σημαντική είδηση στην ήπειρο. Η διαδυκτιακή Times της Ινδίας κάλυψε την υπόθεση την Πέμπτη με τον τίτλο: "Η Ιρλανδία δολοφονεί έγκυο Ινδή οδοντογιατρίνα".

Ο Δρ Gerry Whyte, αναπληρωτής καθηγητής στο Trinity College του Δουβλίνου, υποστήριξε ότι ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα παύση της κύησης, αλλά μόνο στις περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο για να σωθεί η ζωή της μητέρας. Είπε: «Η νομική αρχή είναι σαφής, με άλλα λόγια, αν δεν υπάρχει πραγματικός και σημαντικός κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας και, εφόσον η παύση εγκυμοσύνης είναι αναγκαία για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, μόνο τότε υπάρχει το δικαίωμα στην έκτρωση.
"Τώρα σαφώς η υπόθεση εγείρει ζητήματα, που δεν μπορώ να σχολιάσω, σχετικά με τις ιατρικές αποφάσεις, για το αν ή όχι ο τερματισμός της κύησης θα έσωζε τη ζωή της ή όχι".

Ο αντιπρόεδρος της Ιρλανδίας, Eamon Gilmore, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι ο ίδιος και η επικεφαλής του κράτους της Ιρλανδίας, Enda Kenny, θα πρέπει να λάβουν αντίγραφα της έκθεσης των ειδικών στη παύση της κύησης, η οποία από σύμπτωση παραδόθηκε στην κυβέρνηση την ημέρα του θανάτου της Halappanavar. Ο Gilmore είπε ότι ήταν "βαθιά ενοχλημένος" ακούγοντας τον σύζυγο της κα. Halappanavar να ανακοινώνει το θάνατό της.

Ο κ. Gilmore είπε στο Dail (κοινοβούλιο) ότι ήρθε πλέον η ώρα να εισαχθούν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την άμβλωση δύο δεκαετίες μετά την «υπόθεση Χ", η οποία αφορούσε μια 14χρονη θύμα βιασμού στην οποία επιτράπηκε μετά από πολλή διαμάχη να τερματίσει την κύηση της.
"Θα πρέπει όλες-οι μας να είμαστε σαφείς σε αυτό το θέμα. Είναι 20 χρόνια από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε την υπόθεση X. Είναι καιρός να επέλθει νομική σαφήνεια στο θέμα. Για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει την ομάδα ειδικών και τώρα θα ασχοληθεί με τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση που μας παραδόθηκε", είπε.

Ο Gilmore τόνισε ότι για πάνω από 25 χρονιές έχει αναλάβει σειρά δράσεων για τη μεταρρύθμιση της άμβλωσης στην Ιρλανδία.
"Παρά το γεγονός ότι δεν θα γνωρίζουμε τα πλήρη στοιχεία έως ότου η έρευνα ολοκληρωθεί, έχουμε ακούσει όσα ο σύζυγός της Savita είπε χθες και ως νομοθετικό σώμα έχουμε καθήκον και ευθύνη να ανταποκριθούμε, να ενεργήσουμε και να ασχοληθούμε με το θέμα."

Και πρόσθεσε: "Δεν πιστεύουμε ότι, ως χώρα, θα πρέπει να επιτρέψουμε μια κατάσταση όπου οι ζωές των γυναικών τίθενται σε κίνδυνο με αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα και να επιφέρουμε τη νομική σαφήνεια στο θέμα αυτό".

Οι ιρλανδικές ομάδες κατά της έκτρωσης εξακολουθούν να επιμένουν ότι οι νόμοι δεν ευθύνονται για το θάνατο της Halappanavar.


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.11.12 από την theage.com γραμμένη από τον Henry McDonald στην http://www.theage.com.au/world/indian-parents-blame-irish-abortion-laws-for-daughters-death-20121116-29g2s.html