19 Δεκ 2012

Οι εργάτριες του σεξ υψώνουν τη φωνή τις ενάντια στην έκκληση της EWL για μια «Ευρώπη χωρίς πορνεία»

Εργαζόμενες στο σεξ απαντούν στην "Ευρώπη ελεύθερη από την πορνεία" 

Μετά από την έκκληση του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών (EWL) που τιτλοφορείται "Μαζί για μιαν Ευρώπη χωρίς πορνεία", η Διεθνής Επιτροπή Δικαιωμάτων των Eργατριών του Σεξ (ICRSE) και το Δίκτυο Υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Εργατριών του Σεξ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία (SWAN), είμαστε σοκαρισμένες από την αποσιώπηση της φωνής των εργατριών στο σεξ σε αυτή τη συζήτηση, από την ανήθικη χρησιμοποίηση προκατειλημμένων στατιστικών και από τον συμψηφισμό του trafficking με την εργασία στο σεξ. Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι το EWL προωθεί νόμους και πολιτικές που αυξάνουν την καταστολή της εργασίας στο σεξ, με αποτέλεσμα να απειλούνται απευθείας η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργατριών του σεξ. 

Εμείς οι εργάτριες στο σεξ οργανωνόμαστε όλο και περισσότερο για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών δικαιωμάτων, στην Ευρώπη, και συχνά σε συνθήκες αντίξοες, οπότε καταδικάζουμε εκείνες-ους που ισχυρίζονται ότι μιλούν εκ μέρους μας. Το EWL αυτοαποκαλείται γυνακεία κινηματική οργάνωση αλλά παρ' όλα αυτά παραβλέπει τη φωνή των γυναικών και των τρανς γυναικών οι οποίες έχουν άμεση εμπειρία από την εργασία στη βιομηχανία του σεξ. Στην πραγματικότητα καλεί για μια Ευρώπη που θα είναι απαλλαγμένη από εμάς. 

Όταν το EWL παρουσιάζει ως γεγονότα ισχυρισμούς που έχουν ιδεολογικά κίνητρα χωρίς να φέρνει αποδεικτικά στοιχεία για να τους στηρίξει, όπως συμβαίνει με την δήλωση ότι η εργασία στο σεξ σχετίζεται με την παιδική κακοποίηση, όχι μόνο πετυχαίνουν να εισάγουν ψεύτικα στοιχεία στη συζήτηση αλλά επίσης και να στιγματίσουν ακόμη περισσότερο τις εργάτριες του σεξ. Τέτοιες προκαταλήψεις βλάπτουν τις εργαζόμενες στο σεξ σε καθημερινή βάση και ακυρώνουν οποιανδήποτε νοιάζεται πραγματικά για τα δικαιώματά μας και για να είναι καλές οι συνθήκες της ζωής μας. Στηρίζουμε πλήρως τις πολιτικές που βασίζονται σε αποδείξεις και όχι σε ιδεολογίες. 

Ως εργαζόμενες στο σεξ απορρίπτουμε το επιχείρημα ότι "η πορνεία είναι μια μορφή βίας κατά των γυναικών" καθώς αυτό φιμώνει τη φωνή των εργαζόμενων στο σεξ οι οποίες έχουν αντίθετη άποψη  και επίσης αρνείται την ύπαρξη αντρών που πωλούν σεξουαλικές υπηρεσίες. *Α Το να μιλάς εκ μέρους μιας ολόκληρης κοινότητας και να καταπνίγεις τη φωνή της είναι μια μορφή βίας την οποία ιδιαίτερα οι γυναίκες και οι Lbtiq καταπολεμούν εδώ και πολλές δεκαετίες. 

Ο συμψηφισμός του trafficking με την πορνεία και οι πολιτικές που φτιάχτηκαν ώστε να βγει μπροστά το αίτημα της ποινικοποίησης των πελατών, δεν έχουν βελτιώσει τη ζωή των εργατριών του σεξ, όπως δείχνει η έρευνα (Δείτε: Ann Jordan: The Swedish law to criminalise clients: a failed experiment in social engineering. 2012) 

Επιπλέον, με το να ορίζεται η εργασία στο σεξ ως βία κατά των γυναικών καθεαυτή, καθίσταται αόρατη η βία και η κακοποίηση που υφιστάμεθα. Το να δίνεις στην αστυνομία την εντολή να καταστείλει την εργασία στο σεξ (είτε με το να συλλαμβάνει εμάς, τους πελάτες μας, τις-τους μάνατζέρ μας, είτε με το να κάνει έφοδο στον χώρο εργασίας μας) ωθεί τις εργαζόμενες στο σεξ να δουλεύουν κρυφά και σε συνθήκες μη ασφαλείς. Βάζει τις εργάτριες του σεξ σε συγκρουσιακή θέση με την αστυνομία πράγμα το οποίο καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το να αναφέρουμε στις αρχές τις περιπτώσεις κακοποίησης ή απειλών κατά της ασφάλειάς μας, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Το κλίμα της ατιμωρησίας που συνεπάγεται πυροδοτεί την βία εναντίον μας. 

Το να δοθεί ακόμη περισσότερη δύναμη στην αστυνομία θα πετύχει μόνο να μας κάνει περισσότερο ευάλωτες. Αυτό ισχύει για όλων των φύλων τις εργαζόμενες-ους στο σεξ, αλλά πιο ειδικά για τις και τους εργαζόμενες στο σεξ που ήδη αντιμετωπίζουν την αστυνομική καταδίωξη ή κακοποίηση επειδή είναι άστεγες, χρήστριες ναρκωτικών, μετανάστριες, ή Ρομά. 

Ως εργαζόμενες στο σεξ από όλη την Ευρώπη, εμείς και οι σύμμαχες-οι μας, απορρίπτουμε την αντίληψη ότι χρειάζεται κάποιες-οι να μας σώσουν ή να μας βοηθήσουν. Αντί γι' αυτό χρειαζόμαστε να αναδειχτούν τα βασικά δικαιώματά μας ώστε να σταματήσει η κακοποίηση που στρέφεται εναντίον μας. Ως μετανάστριες εργάτριες του σεξ, διαμαρτυρόμαστε για τον συμψηφισμό της εργασίας στο σεξ με το trafficking και διεκδικούμε το δικαίωμα να μεταναστεύουμε και να δουλεύουμε. Η ποινικοποίηση των πελατών μας το μόνο που θα πετύχει θα είναι να αυξήσει την εξάρτησή μας από τρίτες-ους. 

Καταγγέλλουμε την πρόταση του EWL ως σεξιστική, ρατσιστική και τρανσφοβική επειδή αρνείται να λάβει υπόψη την εμπείρα των εργατριών του σεξ, είτε είναι γυναίκες είτε άνδρες είτε τρανς είτε μετανάστριες. Όπως καταγράφεται στη Διακύρηξή μας η οποία δουλεύτηκε και υποστηρίχτηκε από 120 εργαζόμενες-ους στο σεξ, από 26 χώρες της Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του 2005 για την Εργασία στο Σεξ, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δουλειά και τη Μετανάστευση: "απαιτούμε να ακουστεί η φωνή μας, να εισακουστούμε και να γίνει σεβαστή η γνώμη μας".


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.12.12 και την μετέφρασε η Λ.Ο.Α από την sexworkeurope.org στην http://www.sexworkeurope.org/news/icrse-network-news/sex-workers-raise-their-voice-against-ewl-call-prostitution-free-europe 

Ο αστερίσκος είναι δικός μας
*Α Υπάρχουν γυναίκες που επιλέγουν να εργαστούν στο σεξ.