8 Δεκ 2012

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο αντι-Lbtiq νόμος της Ουκρανίας εμποδίζει τα ταξίδια χωρίς βίζα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι ο προτεινόμενος αντι-Lbtiq νόμος της Ουκρανίας θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές της ελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζας) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κοινοβούλιο της Ουκαρνίας άρχισε να εξετάζει το νόμο 8711 στα τέλη του 2011. Το σχέδιο νόμου θα ποινικοποιεί τη δημόσια υποστήριξη των δικαιωμάτων των Lbtiq με πρόστιμα και φυλάκιση μέχρι πέντε χρoνιές.


Ευρωβουλευτίνες επανειλημμένα εξέφρασαν ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφίσματος, πως αυτός ο νόμος θα περιόριζε ανεπίτρεπτα την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.

Ρώτησαν πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν η έγκριση του νόμου 8711 θα είναι συμβατή με την συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Ουκρανίας για την απελευθέρωση της βίζας, η οποία θα επιτρέπει στις πολίτισες της Ουκρανίας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ.

Σε απάντηση, Štefan Füle δήλωσε εξ ονόματος της Επιτροπής:
Η ΕΕ εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση και ανησυχία που το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αποφάσισε να επανέλθει στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου 8711. [...]

Η νομοθετική πρωτοβουλία - δηλαδή το νομοσχέδιο 8711 - έρχεται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των σχετικών σημείων αναφοράς της [ΕΕ-Ουκρανίας στην απελευθέρωση της βίζας] σχέδιο δράσης.

Η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις θέσεις που εκφράστηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Διαμεσολαβήτριας, που ανέδειξαν τις ίδιες ανησυχίες και εξέφρασαν την προσδοκία πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει περαιτέρω αν η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία λαμβάνει πλήρως υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ουκρανίας.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έκρινε πρόσφατα ότι τέτοιοι νόμοι είναι ασυμβίβαστοι με το Διεθνές Σύμφωνο Πολιτικών και Ατομικών Δικαιωμάτων που η Ουκρανία έχει επικύρωση.

Επαναλαμβάνει τη θέση της Επιτροπής ότι πολλές βουλευτίνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και η Ολλανδή Υπουργίνα Εξωτερικών, η οποία επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτή τη χρονιά, η Ολλανδία θα ασκήσει βέτο στην συμφωνία για τη βίζα αν περάσει αυτή η νομοθεσία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί του ψηφίσματος για την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.
 

Την είδηση την βρήκαμε στις 7.12.12 και την μεταφράσαμε από την lgbt-ep.eu  στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/european-commission-ukraines-bill-8711-obstacle-to-eu-ukraine-visa-agreement/