15 Δεκ 2012

Η πρώτη γιορτή των εκδόσεων Zines

Queer θαυμάστρια των εκδόσεων Ζines: Φτιάξε μόνη σου τη ζωή σου 

Καθώς το Λονδίνο ετοιμάζεται για τη πρώτη queer γιορτή Ζines, η DIVA ανακαλύπτει γιατί οι συγκεκριμένες εκδόσεις είναι ιδανικές για εκείνες που αισθάνονται να μην-αντιπροσωπεύονται στα mainstream μέσα ενημέρωσης 


"Έχω καταλήξει να διαβάζω τις εκδόσεις Zines, επειδή τα πράγματα που ήθελα να δω ή να διαβάσω δεν ήταν πάντα εκεί", λέει η Melanie Maddison, που θα πρέπει να μετακινηθεί στο Λονδίνο αυτό το Δεκέμβριο για μια θέση στη πρώτη γιορτή των queer εκδόσεων. Η Λονδρέζα ακτιβίστρια ατομικών δικαιωμάτων, που εργάζεται στο περιοδικό Zine και υπερασπίστρια του πάχους, Charlotte Cooper, μια από τις ομιλήτριες στη Γιορτή των Εκδόσεων Zine - Queer Fest Zine London (QZFL) Queer, μεταφέρει. "Διαβάζω [zines] επειδή είμαι σε μια δια βίου αναζήτηση να υπάρχει ένα είδος πολιτιστικής επικύρωσης που ποτέ δεν βρήκα στη mainstream κουλτούρα".

Όταν οι queer γυναίκες αισθάνονται να μην εκπροσωπούνται στη λαϊκή κουλτούρα, ανταποκρινόμαστε με δημιουργικούς τρόπους. Οι Zines, είναι χαμηλού προϋπολογισμού μικρές εκδόσεις που είναι μια τέτοια λύση, προσφέροντας ένα φθηνό και προσιτό τρόπο ενδυνάμωσης για να εκφράσουμε τις εμπειρίες μας σε όλη τις την ένταση, την υπερβατική δόξα, χωρίς διορθώσεις. Οι Zines ανήκουν στην αντικομφορμιστική εκπαίδευση που την φτιάχνουν μόνες τις, μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στο δόλωμα της αυτό-λογοκρισίας στη δεκαετία του '60, στον εναλλακτικό Τύπο οι πάνκ θαυμάστριες των Zines της δεκαετίας του '70, στα λεσβιακά κόμιξ και στο πυρήνα των queer zines της δεκαετίας του '80 και στις zine που ήταν επικεντρωμένες στις ταραχές του κινήματος Grrrl της δεκαετίας του '90, όπου είναι ένα ισχυρό εργαλείο των μειονοτήτων που στερούνται των πολιτικών δικαιωμάτων τις και μπορούν να δημιουργηθούν από ένα άτομο ή από μια ομάδα zinesters (αυτοπροσώπως ή από μεγάλη απόσταση).

Μπορούν να επεκταθούν από ένα ταπεινό χαρτί, σε Α4 διπλωμένο φύλλο χαρτιού που γεμίζει με κείμενο από αποκοπή και επικόλληση, από χειρόγραφα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σκοπό έως βαθυστόχαστα και να καταλήγουν σε συρραφή φύλλων ή και φυλλαδίων. Το περιεχόμενό τις μπορεί να κυμαίνεται από πνευματώδες έως χαμηλών τόνων, από πορνό έως κείμενα της ακαδημαϊκής κοινότητας, θέματα μουσικής έως πολιτικής, ζητήματα τέχνης έως και φαντασίας, δοκίμια έως συνεντεύξεις, επιστολές αγάπης έως πομπώδεις, ή έναν ελαφρύ, τολμηρό συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Δείτε τη συνέχεια του κειμένου στο τεύχος Δεκεμβρίου της
Diva.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.11.12 από την Diva magazine γραμμένη από την Charlotte Richardson Andrews στην http://www.divamag.co.uk/category/arts-entertainment/queer-fanzines-diy-for-life.aspx