29 Μαΐ 2012

Cupcakes vagina


Τι άλλο σημάδι θα δώ για να βεβαιωθώ ότι έρχεται το τέλος του κόσμου;

Η τρέλλα των cupcakes έφτασε και σε αυτό το σημείο. Να βγαίνουν γλυκάκια σε σχήμα "γυναικείο"...

Αν περάσετε λοιπόν από τον φούρνο Chaos μπορείτε να αγοράσετε μερικά από αυτά που κάνει η ιδιοκτήτρια του η σεφ Bev..

Η οποία στο βίντεο μας δείχνει πως τα κάνει κι αποδεικνύει ότι ξέρει πολλά από ανατομία!

Όσες θέλετε να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ


Την φωτογραφία και την είδηση την βρήκαμε στις 28.5.12 από το blog Mary Mary στην http://www.marymary.gr/blog/item/1123-cupcakes-vegina

Η Angelina Jolie υποστηρίζει το σχέδιο αντι-βιασμών στις εμπόλεμες ζώνες


Μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών σε εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο πρόκειται να ξεκινήσει από την κυβέρνηση της Αγγλίας.

Αναμένεται το σύστημα, το οποίο υποστηρίζεται από την ηθοποιό Angelina Jolie, θα σημάνει πως περισσότεροι δράστες σεξουαλικής βίας να εκδιωχθούν σε διεθνή δικαστήρια.

Οι ειδικές θα εκπαιδευτούν στην Αγγλία για να αναπτύξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τη δυνατότητα να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία στις πληγείσες περιοχές, στο πλαίσιο του καθεστώτος.

Ο βιασμός χρησιμοποιείται συχνά ως τακτική του πολέμου κατά των γυναικών και κοριτσιών σε συγκρούσεις σε όλη την υδρόγειο.
Στην ομάδα των ειδικών θα επιλεγούν από επαγγέλματα, που περιλαμβάνουν τις αστυνομικίνες, ψυχολόγους, γιατρίνες, δικηγορίνες, και ιατροδικαστίνες.
Εκτός από τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, θα συμβουλεύουν διεθνείς οργανώσεις καταπολέμησης της σεξουαλικής βίας, και βοηθούν για τη διατύπωση αποτελεσματικής νομοθεσίας.

«Ανατριχιαστικές ειδήσεις»
Ένα ακροατήριο δημόσιων προσώπων και των υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συγκεντρωθούν για την έναρξη του προγράμματος, στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο αργότερα.

Η ηθοποιός Angelina Jolie, ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστίας των Ηνωμένων Εθνών για τις Πρόσφυγες, αναμένεται να μιλήσει κατά την έναρξη, πριν από την προβολή της νέας ταινίας της, "Γη του αίματος και του μελιού" - μια ιστορία αγάπης στο πόλεμο της Βοσνίας 1992-95.

Το BBC, δήλωσε ότι ενώ η σεξουαλική βία έχει συχνά χρησιμοποιηθεί ως όπλο πολέμου, τα ποσοστά καταδίκης είναι ακόμη πολύ χαμηλά.
Χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα έχει τη μεγαλύτερη προσοχή του έργου, είπε.

Η ανταποκρίτρια μας είπε πως ο υπουργός Εξωτερικών William Hague θα χρησιμοποιήσει επίσης την έναρξη της πρωτοβουλίας για να μιλήσει για “ανατριχιαστικές ειδήσεις τώρα αρχίζουν να αναδύονται" των βιασμών στη Συρία.

Ο κ. Hague είπε: «Η σεξουαλική βία είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει σε κάθε κοινωνία στον κόσμο, και όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό εντός τις.

"Αλλά είναι στο πλαίσιο του πολέμου και των συγκρούσεων που η σεξουαλική βία εμφανίζεται στο πιο φοβερό βαθμό, και σε μια κλίμακα που οι περισσότερες από εμάς δεν μπορούν ούτε να την φανταστούν".

Τον Νοέμβριο, η Margot Wallstrom, ειδική εκπροσώπισα των Ηνωμένων Εθνών, γενική γραμματέας της σεξουαλικής βίας σε πολέμους-συγκρούσεις, αποκάλυψε ότι παρόλο που πάνω από 50.000 γυναίκες είχαν βιαστεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Βαλκάνια, υπήρξαν μόνο 30 καταδίκες.

Περίπου 200.000 γυναίκες όλων των ηλικιών βιάστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κονγκό, ο οποίος έληξε το 2003.
Το 2010 μόνο, 8.000 γυναίκες και κορίτσια βιάσθηκαν λόγω της συνεχιζόμενης βίας στη χώρα
.

Η αγγλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τη αγγλική προεδρία των G8 το 2013 για να προωθήσει μια σφαιρική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες χώρες και τη προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη.


Την φωτογραφία και την είδηση την βρήκαμε στις 29.12.12 και την μεταφράσαμε από την bbc.uk στην http://www.bbc.co.uk/news/uk-18245780

Παρθένες υποχρεώνονται να παντρευτούν οροθετικούς για να τους «θεραπεύσουν»

Ο τοπικός αστικός μύθος ότι αν κοιμηθείς με παρθένα θεραπεύεσαι από τον ιο του Hiv-Aids έχει οδηγήσει σε μια επιδημία πωλήσεων (από τις γονείς τις), απαγωγών (όταν αυτές αρνούνται) και υποχρεωτικών γάμων νεαρών κοριτσιών στις ανατολικές επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του CNN είναι συχνό φαινόμενο 12χρονα κορίτσια στην Νότια Αφρική να βρίσκονται με το ζόρι παντρεμένα με μεγαλύτερους άντρες οι οποίοι είναι οροθετικοί. Όλα αυτά στις απομακρυσμένες ανατολικές επαρχίες της χώρας, με τους θύτες να δηλώνουν με ειλικρίνεια στην κάμερα ότι «Δεν γνωρίζουμε ότι κάνουμε κάτι παράνομο» αν και το φαινόμενο ονομάζεται Ukuthwala, δηλαδή «αρπαγή».

Οι μαρτυρίες των κοριτσιών που έχουν απαχθεί – ή πουληθεί από τις γονείς τις- είναι συγκλονιστικές, όπως αυτής της 11χρονης που ακολουθεί (η οποία είναι πλέον φορέας του Hiv). «Ήρθε η γειτόνισσα και με ρώτησε αν θέλω να παντρευτώ. Της είπα όχι και μου είπε ότι, αν αρνηθώ, θα με πάρουν με την βία και θα με ξυλοφορτώσουν. Αναγκάστηκα να δεχτώ. Την επόμενη μέρα με πήγαν στο ποτάμι, εκεί που ήταν συγκεντρωμένοι επτά άντρες. Αυτοί με συνόδευσαν στην καλύβα του νέου μου συζύγου. Το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν 'έχω πληρώσει δυο αγελάδες για εσένα οπότε, είτε σου αρέσει, είτε όχι, είσαι γυναίκα μου'. Στην συνέχεια με έγδυσε και προσπάθησε να μπει με το ζόρι μέσα μου. Πάλεψα όσο μπορούσα, αλλά μου άνοιξε τα πόδια και με έκανε δικιά του».

Αυτή την στιγμή γυρίζεται σχετικό ντοκιμαντέρ, το οποίο ονομάζεται "Ukuthwala - Stolen Innocence- Αρπαγή, Κλεμένη Αθωότητα", τρέχει καμπάνια ενημέρωσης από τα Ηνωμένα Έθνη, έχει ανοίξει καταφύγιο υποδοχής στην εκκλησία του χωριού KwaCele, ενώ έχει δραστηριοποιηθεί και η αστυνομία, με 11 σχετικές συλλήψεις αντρών για απαγωγή και βιασμό ανήλικης.


Την είδηση την βρήκαμε στην εφημερίδα iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/52867/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-aids-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%C2%AB%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD%C2%BB-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AF%CE%BF

Βραδιά κωμωδίας στο Candybar


Το να παρακολουθείς τη διάλυση της σχέσης με την πρώην συντρόφισά σας με πολλά αστεία - σε δημόσιο χώρο - είναι μια νέα εμπειρία ...

Παρακολουθώντας την πρώην συντρόφισά σας να αστειεύεται σκληρά για τη διάλυση της σχέσης σας σε δημόσιους χώρους, σε μια σκηνή δεν είναι ο πιο ορθόδοξος τρόπος να έχουμε μια καλή βραδιά διασκέδαση. Αλλά καθώς οι περισσότερες από τις νύχτες που πέρασα στο Candy μπαρ ήταν αρκετά κωμικές, ήμουν αισιόδοξη.

Η διευθύνουσα Juliet Stephens αλληλεπίδρασε όμορφα με το κοινό και από τη στιγμή που η πρώτη πράξη ήταν, κάτι που δεν περίμενα, μια μάλλον δημόσια ανατομία μιας αποτυχημένης σχέσης, ήταν αρκετά χαλαρωτική. Ευτυχώς, στη πρώτη πράξη, η Suzi Ruffell ήταν η προαναφερθείσα πρώην συντρόφισα, ώστε τουλάχιστον ο πόνος ήταν πιθανό να έχει τελειώσει νωρίτερα και δεν είχα πιει αρκετά ώστε να παρέμβω με παράπονα για τυχόν ανακρίβειες. Ευτυχώς δεν υπήρχε τίποτα για να ανησυχώ για τη Suzi ήταν συνήθως εξαιρετική. Υπέροχα ανέκδοτα σχετικά με τις κοινωνικές περιπέτειες, κάποιες άριστες προχειρολογίες και η παραδοχή ότι μετά από μια «μεγάλη διάλυση» έκλαιγε τόσο πολύ που δεν μπορούσα να ξεχωρίσω «τη μύξα και από τα δάκρυα». Τα αστεία και για μερικές από εμάς, ήταν κάθαρση. Καλή δουλειά Ruffell.

Η επόμενη πράξη ήταν με την Katrina Vrana. Τώρα, όταν ένα κόμικ σάς κάνει να γελάτε τόσο πολύ δεν μπορείτε να θυμηθείτε τι πραγματικά είπαν, αλλά μπορείτε να είστε σίγουρες ότι είπαν καλά αστεία. Σε γενικές γραμμές, άντλησε τα θέματα της από το να είσαι Ελληνίδα, να έχεις μακριά μαλλιά και δημιούργησε μια εξαιρετική κωμωδία που θα ήθελα να την προτείνω σε κάποια που δεν την έχει δει, να την δει επειγόντως.

Η τελική πράξη ήταν με την Adams και τη Rae, μια μουσική δίδυμη-κωμωδία που παίζουν κυρίως κιθάρα με βάση τα νούμερα. Προσωπικά βρίσκω λίγο βαρετή τη μουσική κωμωδία, στην καλύτερη περίπτωση και η μάλλον στερεότυπη προσέγγιση της λήψης ενός συνηθισμένου θέματος και η παρουσίασή του με ένα τραγούδι δεν με ενθουσιάζει. Η παρουσίαση ήταν καλή, αλλά δεν είμαι οπαδός του είδους.

Τούτου λεχθέντος, υπήρξαν στιγμές λαμπρότητας που μας έκαναν να πέσουμε από τις καρέκλες μας και επέλεξαν να εκτελέσουν ένα μάλλον λιγότερο δοκιμασμένο στυλ R'n'B, το οποίο ήταν πραγματικά εξαιρετικό. Συνολικά, η βραδυά κωμωδίας του Candy Bar είναι ένας καλός τρόπος για να περάσετε μερικές ώρες ένα βράδυ Πέμπτης και σίγουρα αξίζει να σταθείτε στην ουρά για την επόμενη παράσταση η οποία θα είναι στις 21 Ιουνίου.


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.5.12 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/arts-entertainment/candy-bar-comedy-night-24-may.aspx

27 Μαΐ 2012

«Το Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα»


"Το Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα" δηλώνει η νικήτρια της Γιουροβίζιον

Η Λορίν δεν έχει στόμα μόνο για να τραγουδάει

"Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά στο Αζερμπαϊτζάν. Καμιά δεν μπορεί να σωπαίνει γι αυτά τα πράγματα".

Η Λορίν φαίνεται ότι δεν είναι από τα κοριτσάκια που κρατούν κλειστό το στόμα τους επειδή πήραν ένα βραβείο. Η φετινή νικήτρια της Γιουροβίζιον λέει αυτά που τα ΜΜΕ «σεβόμενα» τη διοργάνωση δεν τολμούν να γράψουν.

Κι όμως, εδώ και μήνες, η αντιπολίτευση του Αζερμπαϊτζάν καταγγέλλει το ξερίζωμα δεκάδων οικογενειών και την ισοπέδωση των σπιτιών τις για να φτιαχτεί το 23.000 θέσεων "παλατάκι" της Γιουροβίζιον, στο Μπακού, στα παράλια της Κασπίας.

Τον πολυχώρο κατασκεύασε Γερμανική εταιρεία έναντι άγνωστου τιμήματος.

Τις δηλώσεις αλλά και τις συναντήσεις της Λορίν με ακτιβίστριες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατακεραύνωσαν οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να πολιτικοποιήσει έναν καλλιτεχνικό θεσμό.

"Εχω δύο πλευρές. Η μία αφορά τις προσωπικές μου ιδέες και η άλλη τη δουλειά μου. Εδώ , σήμερα θα ασχοληθώ μόνο με αυτό που πετύχαμε στον διαγωνισμό" είπε η μαροκινής καταγωγής Σουηδέζα στις δημοσιογράφους, θέλοντας να κλείσει, προς το παρόν το θέμα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.5.12 από την Lifo στην http://www.lifo.gr/now/etc/10653

Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο Nόμος Υπεράσπισης του Γάμου - DOMA


Καλιφόρνια: Ο Νόμος Υπέρασπισης του Γάμου κρίθηκε αντισυνταγματικός

Ένα περιφερειακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια έγινε το τρίτο ομοσπονδιακό δικαστήριο που κήρυξε τον νόμο υπεράσπισης του γάμου (DOMA), ο οποίος αρνείται ομοσπονδιακά οφέλη στα λεσβιακά ζευγάρια, ως αντισυνταγματικό.

Ο αμφιλεγόμενος πράξη, πέρασε το 1996, κρίθηκε πως παράγει διακρίσεις από την δικαστίνα Claudia Wilken, όπου ήταν η πρώτη που έδωσε βάρος στον αντί-λεσβιακό νόμο αφ' ότου ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την υποστήριξή του στην ισότητα του γάμου.
Προηγουμένως το δικαστήριο της Μασαχουσέτης και ένα της Καλιφόρνια είχαν αποφανθεί ομοίως. Και τις δύο αποφάσεις τις έχουν εφεσιβάλει.

Ο DOMA ορίζει το γάμο ως «νομική ένωση μιας γυναίκας και ενός άνδρα ως συζύγους, «απαγορεύει πολλά ομοσπονδιακά οφέλη, πιο σημαντικά από αυτά είναι οι κοινές φορολογικές δηλώσεις και τα δικαιώματα της μετανάστευσης των συζύγων. Αυτό, δήλωσε η δικαστίνα Wilkens, είναι «μια επαχθής ρύθμιση που είναι το προϊόν μιας μεγάλης εχθρότητας κατά των Lbtiq, και στερεί κάθε νόμιμο κυβερνητικό σκοπό», σύμφωνα με την εφημερίδα San Fransisco Chronicle.

Η δικαστίνα ανέτρεψε επίσης μια άλλη νομοθεσία από το 1996 που αρνιόταν στα λεσβιακά ζευγάρια ομοσπονδιακές φορολογικές ελαφρύνσεις στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων πλάνων ασφάλισης υγείας. Και αυτό, υποστήριξε, βασίστηκε στην «ηθική καταδίκη και την κοινωνική αποδοκιμασία των λεσβιακών ζευγαριών», επικαλούμενη τα πρακτικά του Κογκρέσου που δηλώνουν τα λεσβιακά ζευγάρια ως “επίθεση κατά της οικογένειας”, πως κάτι τέτοιο “θα υπονόμευε τις παραδοσιακές ηθικές αξίες που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των Ην. Πολιτειών.

Πέντε νυμφευμένα Lbtiq ζευγάρια έχουν κατατεθεί ομοσπονδιακή μήνυση κατά της DOMA στη Νέα Υόρκη, και άλλα τρία εκδικάζουν ομοσπονδιακή υπόθεση σχετικά με τη συνταγματικότητα του DOMA στη Βοστώνη.


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.5.12 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2012/05/26/california-anti-gay-defense-of-marriage-act-ruled-unconstitutional/

24 Μαΐ 2012

Τροποποιήσεις για σεβασμό των Lgbtiq από τα ΜΜΕ της Κύπρου

Εισηγήσεις για αποφασιστικές και καινοτόμες νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να υπάρχει ο μεγαλύτερος δυνατός σεβασμός και νομική κατοχύρωση των ΛΟΑΤ (Λεσβιών, Γκέι, Αμφισεξουαλικών, Τρανς) ατόμων, έχουν περιληφθεί στην προτεινόμενη από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου τροποποίηση της Νομοθεσίας, που διέπει τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Eξάλειψη κάθε διάκρισης σε βάρος των Lgbtiq
Δίκαιη παροχή βήματος στις υπερασπίστριες-ες των δικαιωμάτων των Lgbtiq
Τυχόν διακρίσεις από δημοσιογράφισες-ους θα καταδικάζονται

Αυτό ανέφερε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Πετρίδης, στο πλαίσιο ανοικτής συζήτησης με τίτλο «Δικαιώματα και Διακρίσεις Lgbtiq προσώπων στην Κύπρο του 2012» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ΤΕΠΑΚ.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι πρόθεση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου «είναι να διασφαλίσει ότι τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα θα προβάλλουν προγράμματα, τα οποία θα διέπονται από την αντικειμενικότητα, την πληρότητα και την επικαιρότητα της πληροφόρησης, χωρίς διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής ταυτότητας ή του σεξουαλικού προσανατολισμού».

«Στοχευμένα πρακτικά αποτελέσματα της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης είναι πρωτίστως η εξάλειψη κάθε διάκρισης σε βάρος των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς προσώπων, μέσα από τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα», είπε ο κ. Πετρίδης.

Πρόσθεσε ότι αυτό «θα βοηθήσει στη δημιουργία θετικού κλίματος στην κοινή γνώμη, συμβάλλοντας στην ανεκτικότητα, αλλά και την αποδοχή των ατόμων αυτών, καθώς και στην καταστολή της φοβίας προς τις Lgbtiq».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι «απόρροια των προτεινομένων από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης νέων νομοθετικών ρυθμίσεων θα είναι και η δίκαιη παροχή βήματος στiς υπερασπίστριες-ές των δικαιωμάτων των Lgbtiq ατόμων, στις οποίες θα δίδεται ο λόγος και ίσες ευκαιρίες για αντίλογο, όπου αυτό επιβάλλεται».

«Τυχόν διακρίσεις από δημοσιογράφισες-ους, παρουσιάστριες-ές και ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς γενικότερα θα καταδικάζονται από την Αρχή» είπε καταλήγοντας ο κ. Πετρίδης.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης «Φωνές Ενάντια στην Λεσβοφοβία, Αμφιφοβία Τρανσφοβία».

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, υπό την προσωπική στήριξη του Δημάρχου Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου.


Την είδηση την βρήκαμε στις 24.5.12 από την sigmalive.com στην http://www.sigmalive.com/news/local/492496

Υπερήφανες λεσβίες στην Τεχεράνη στις 17 Μαΐου 2012


Φωτογραφίες (με συνθήματα για τα Lbtiq δικαιώματα) κατά τη παράνομη του ράλλυ Lbtiq δικαιωμάτων στην Τεχεράνη

Ακτιβίστριες έδειξαν την υπερηφάνεια τις σε μια χώρα που τις θανατώνει εξ' αιτίας αυτής.

Δεν είναι εύκολο να είσαι λεσβία στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Μια πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών επέκρινε την "παρενόχληση, καταδίωξη, σκληρή μεταχείριση, ακόμη και τη θανατική ποινή". Επειδή ο ισλαμικός νόμος απαιτεί τέσσερις ενήλικες μάρτυρες για τη δίωξη γκέι σχέσης, η Ιρανική Αστυνομία αναζητά συνήθως ομολογίες, συχνά με βασανιστήρια. Οι λεσβίες, καταδικάζονται απ' ευθείας, δίνονται 100 χτυπήματα με μαστίγιο για κάθε υπόθεση. Έξω από το νομικό σύστημα, οι Lbtiq Ιρανές αντιμετωπίζουν ευρέως διαδεδομένες και κοινωνικά αποδεκτές διακρίσεις, εκφοβισμό, καθώς και αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, σύμφωνα με αγγλική μελέτη. "Η μοναξιά σκοτώνει", είπαν οι ερεύνητριες από την Qazvin.

Έτσι, είναι μια πράξη ιδιαίτερης σημασίας, όταν μια μικρή νεανική ομάδα συγκεντρώθηκε σε ένα πάρκο με θέα τους λόφους της Τεχεράνης για να δείξει, για λίγο, αλλά δημόσια, την υποστήριξή της για τα δικαιώματα των Lbtiq στο Ιράν. Ήταν στο πλαίσιο τις 17 Μαΐου, της Διεθνούς Ημέρας κατά της λεσβοφοβίας, αμφιφοβίας τιμώντας απόφαση του 1990 της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας να αφαιρέσει την λεσβιακότητα από τον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών, αλλά και τη σημασία μιας τέτοιας αφαίρεσης.

Αν και η συγκέντρωση φαίνεται να είναι μικρή και σύντομη, οι νεαρές ακτιβίστριες φωτογραφήθηκαν με ανατρεπτική εμφάνιση, ανάρτησαν τις φωτογραφίες δημόσια στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Joopea, η οποία διαθέτει μια σειρά από σελίδες στα περσικά. Οι φωτογραφίες, δείχνουν την σημαία με τα χρώματα της Ίριδας να κυματίζει πάνω από την Τεχεράνη, ακτιβίστριες κρατώντας μια πινακίδα που έγραφαν "όχι στην λεσβοφοβία" στο μετρό, και μπαλόνια με τα χρώματα της ίριδας να πετούν στις γειτονιές και τον ορίζοντα.

"Σημειώστε ότι έκρυψαν τα πρόσωπά τις για να μην εντοπιστούν και παρενοχληθούν", επισημαίνει το Radio Free Europe-Radio Liberty Golnaz Esfandiari, που έφερε στην επιφάνεια τις φωτογραφίες, τις οποίες αποκαλεί «σπάνιες, αν όχι άνευ προηγουμένου». Προσθέτωντας, "Πολλές Ιρανές ίσως δεν ξέρουν ότι η σημαία με τα χρώματα της Ίριδας είναι το σύμβολο της λεσβιακής, γκέι, αμφισεξουαλικής και τρανς κοινότητας και του κινήματος για τα Lbtiq δικαιώματα".

Για όλες, οι διακρίσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά των Lbtiq, και για τις συμπαθητικές νεαρές ακτιβίστριες των φωτογραφιών, οι σκληροί νόμοι της χώρας δεν είναι τόσο απαραίτητοι, όπως το Ισλαμικό διοικούμενο καθεστώς του Αγιατολάχ θα ήθελε να πιστέψουμε.

"Κατά τις τελευταίες χρονιές, υπήρξαν μια σειρά προοδευτικών Σιϊτών νομοθετριών-ων κληρικών, τόσο στο Ιράν όσο και σε περιοχές όπως ο Λίβανος, που έγραψαν επαναστατικές fatwa (*A) σχετικά με την ισότητα των γυναικών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, και τα σεξουαλικά αδικήματα", ο Hossein Alizadeh, συντονιστής του προγράμματος Διεθνής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Λεσβιών και Γκέι, είπε στην ιστοσελίδα νέων της Τεχεράνης PBS-FRONTLINE. "Οι fatwa έχουν χρησιμοποιηθεί σε δικαστήρια από δικηγορίνες με διάφορους βαθμούς επιτυχίας. Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία απόφασης παραμένει ανέγγιχτη από τις προοδευτικές απόψεις, δεν μπορεί να απορριφθούν απλά ως Δυτικές και πρέπει να ληφθούν υπόψη ως μέρος της διαδικασίας της ακροαματικής διαδικασίας".

Είναι δύσκολο να δούμε μια πολύ δυναμική αλλαγή των κοινωνικών στάσεων προς τα δικαιώματα των λεσβιών στο Ιράν, και ακόμη πιο δύσκολο να φανταστεί καμιά την επίσημη πολιτική χαλάρωσης σύντομα. Αυτό είναι που κάνει αυτές τις μισή ντουζίνα νέες ακτιβίστριες τόσο γενναίες, να υπερηφανεύονται για κάτι που η κοινωνία τις επιμένει ότι είναι ντροπή, και να υπερασπιστούν την εαυτή τις, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να διακινδυνεύσουν τα πάντα.


Την φωτογραφία και την είδηση την βρήκαμε στις 22.5.12 και την μεταφράσαμε από την theatlantic.com στην http://www.theatlantic.com/international/archive/2012/05/photos-of-a-clandestine-gay-rights-rally-in-tehran/257500/#slide6

*Α Η fatwa είναι μια Ισλαμική νομική έγκυρη ανακοίνωση, που εκδίδεται από μια θρησκευτική ομάδα ειδική στη νομοθεσία για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Οι γοργόνες ήταν προγόνισες του ανθρώπινου είδους


Απίστευτο: Έρευνα υποστηρίζει ότι οι γοργόνες ήταν η πρόγονος των ανθρώπων!

Κουρασμένοι ναυτικοί, ταλαιπωρημένοι από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο έχουν πολλές φορές στο μακρινό παρελθόν καταθέσει ότι είδαν γοργόνες να κολυμπούν στους ωκεανούς. Η μαρτυρία τους, όμως, ήταν χρήσιμη μόνο στα παραμύθια και τις λάτρεις των θρύλων. Κακώς, λένε οι επιστημόνισες.

Οι ερευνήτριες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα περίεργα πλάσματα που έβλεπαν οι ναυτικοί ήταν μεγάλοι τριχεχίδες, υδρόβια θηλαστικά που ανήκουν στην οικογένεια των σειρηνοειδών και είναι ευρέως γνωστές ως... θαλάσσιες αγελάδες. Είχαν άδικο, όμως.

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι πίσω από τους θρύλους των ναυτικών υπάρχει αλήθεια. «Είναι σίγουρα μια πολύ ριζοσπαστική θεωρία για την ανθρώπινη εξέλιξη αλλά έχουμε προσεγγίσει τον πανάρχαιο μύθο με μια τεράστια έρευνα και πραγματικά πιστεύουμε ότι έχει βάση», δηλώνει ο Τσάρλι Φόλεϊ του Animal Planet, στο δελτίο ειδήσεων του δικτύου Fox.

Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, λοιπόν, υπήρξε κάποτε στη γη ένα είδος προϊστορικής υδρόβιας πιθήκου που ζούσε στη θάλασσα και έμοιαζε πάρα πολύ με αυτό που έχουμε σήμερα στο μυαλό μας ως «γοργόνες».

«Είναι πολύ περίπλοκη θεωρία από την άποψη πως σε κάποιες ακούγεται παρανοϊκό ότι μπορεί πράγματι να υπήρχαν τα μυθικά αυτά πλάσματα. Ας σκεφτούμε, όμως, ότι η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους μπορεί να έχει άμεση σχέση με τη θάλασσα. Είναι σίγουρο ότι οι προϊστορικές άνθρωποι ζούσαν κυρίως σε παράλιες περιοχές. Πανομοιότυπα εργαλεία των Νεάντερταλ, τα οποία χρονολογούνται έως και 100.000 χρόνια πριν, βρέθηκαν στα ελληνικά νησιά, στην Λευκάδα, την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο, γεγονός που σημαίνει ότι από τότε ταξίδευαν με πλωτά», εξηγεί ο Φόλεϊ και αφήνει να εννοηθεί πως οι γοργόνες είναι ένα είδος προγόνου του ανθρώπινου είδους.

Η ερευνητική του ομάδα γνωρίζει πως η άποψη θα προκαλέσει τριγμούς και αντιδράσεις διότι ουσιαστικά παρουσιάζει με νέα πτυχή στις επιστημονικές θεωρίες για την εξέλιξη των ειδών.

«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε εμάς και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, όμως πολλά χαρακτηριστικά μας τα μοιραζόμαστε με τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως για παράδειγμα το πλέγμα μεταξύ των δακτύλων μας -το οποίο σε άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά δεν υπάρχει- ή το στρώμα του υποδόριου λίπους και την απώλεια των τριχών του σώματος», εξηγεί ο Φόλεϊ και επισημαίνει το εξής -ιδιαίτερο εντυπωσιακό- στοιχείο: «Δεν σας κάνει εντύπωση ότι οι άνθρωποι έχουμε την ενστικτώδη ικανότητα να κολυμπούμε αλλά και να ελέγχουμε την αναπνοή μας μέσα στη θάλασσα. Οι άνθρωποι μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή έως 20 λεπτά, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα χερσαία ζώα»!


Την είδηση την βρήκαμε στις 24.5.12 από την iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/52172/%CE%B1%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%AF%CF%83%CF%89%CF%82-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%BF%CF%85

Το Ευρ. Κοινοβούλιο καταδικάζει την λεσβοφοβία στην Ευρώπη


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει έντονα την Lgbtiq-φοβική νομοθεσία και τις διακρίσεις στην Ευρώπη

Με μεγάλη πλειοψηφία (430 υπέρ, 105 κατά), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα που καταδικάζει κατηγορηματικά τους λεσβοφοβικούς τους νόμους και τις διακρίσεις στην Ευρώπη.

Για πρώτη φορά από τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές, και τα πέντε πολιτικά κόμματα συνέγραψαν κοινό κείμενο, συμπεριλαμβανομένων των κεντροδεξιό Ευρ. Λαϊκού Κόμματος, S & D, ALDE, Πράσινες-EFA και GUE-NGL.

Στο σημερινό ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "καταδικάζει έντονα κάθε διάκριση με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα transgender φύλου".
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσημη θέση του μετά από μια συζήτηση την Τρίτη, όπου σχεδόν ομόφωνα οι ευρωβουλευτίνες-ές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και transgender.

Το ψήφισμα καταδικάζει ιδιαίτερα πρόσφατους νόμους και νομοθετικές προτάσεις στις χώρες της ΕΕ (Λιθουανία, Λετονία, Ουγγαρία) και του Συμβουλίου της Ευρώπης των χωρών μελών της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, καθιστώντας ποινικό ή αδίκημα το να μιλήσει κάποια θετικά για την λεσβιοσύνη, αμφισεξουαλικότητα δημόσίως ή σε κοινό.

Αυτοί οι νόμοι και οι προτάσεις θεωρούν “Lgbtiq προπαγάνδα" οιαδήποτε οικονομική υποστήριξη, ανοχή ή αποδοχή των Lgbtiq. Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη σύλληψη και για κοπεί πρόστιμο σε πολίτισες-ες, και νομιμοποιήσαν την αμφιφοβία, τρανσφοβία και μερικές φορές τη βία, όπως συνέβη στο Κίεβο και στην Αγία Πετρούπολη.

Η Ulrike Lunacek Ευρωβουλευτίνα, Συμπροεδρίνα της LGBT Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχολίασε: "Αυτή η τεράστια υποστήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα δείχνει ότι λεσβοφοβικές-οί, αμφιφοβικές χάνουν έδαφος στην Ευρώπη.

"Οι πολιτικίνες-οι στη Λιθουανία, στη Λετονία, στην Ουγγαρία, στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στη Μολδαβία πρέπει να λάβουν υπόψη: πως όλες οι πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης θεωρούν απαράδεκτο να περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης, όπως το κάνουν. Εμείς δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να καταργηθούν αυτοί οι νόμοι, και οι Lbtiq στις χώρες αυτές να μπορούν να ζήσουν χωρίς φόβο".

Ο Michael Cashman ευρωβουλευτής, ο οποίος είναι επίσης συμπρόεδρος της διακομματικής ομάδας, πρόσθεσε: «Η λεσβοφοβία, αμφιφοβία, γκέιφοβια και η τρανσφοβία εξακολουθούν να είναι μια σκληρή πραγματικότητα για πάρα πολλές-ους στην Ευρώπη.
«Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα: η οδηγία κατά των διακρίσεων, η απόφαση-πλαίσιο σχετικά με τα εγκλήματα μίσους, η αναγνώριση των ληξιαρχικών πράξεων και των συνεπειών τις ... αυτά είναι απτά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε μέσα στις επόμενες δύο χρονιές. Ελπίζουμε η κα Viviane Reding και το Συμβούλιο θα δείξουν όλη την καλή θέληση που είχαν υποσχεθεί σε αυτή τη συζήτηση".


Την είδηση την βρήκαμε στις 24.5.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα της Διακομματικής Lgbtiq Επιτροπής στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/european-parliament-strongly-condemns-homophobic-laws-and-discrimination-in-europe/

Είσαι μια περίεργη τύπισα;

Λοιπόν, έχετε περάσει χρόνια που αγωνίζεσθε να κάνετε τις άλλες-ους να δεχτούν τη σεξουαλική σας ταυτότητα.

Έχετε υποστεί κάθε κλισέ, με την θεία η οποία σας είπε, "Ω, είναι που δεν έχεις βρει το σωστό άνδρα ακόμη", σφίγγοντας τις γροθιές σας στο θυμό στη πρόταση της "καλύτερης φίλης" που προβλέπει με βεβαιότητα, ότι "σε λίγα χρόνια θα τα παρατήσετε όλα, για να παντρευτείτε έναν άνδρα και να έχετε παιδιά", η πνευματώδης επινόηση επιστρέφει με τον ενοχλητικό τύπο στο μπαρ ο οποίος ισχυρίστηκε ότι μετά από μια νύχτα μαζί του, εσείς "δεν θα είστε πια λεσβία".

Σε αντίποινα γεμίσατε τον τοίχο σας με αφίσες διάσημων λεσβιών, όπου τη πιο διάσημη φωτογραφία με τις δύο νεαρές που φιλιούνται, την τοποθετήσατε στρατηγικά πάνω από το κρεβάτι για να την δουν όλες-οι. Κολλήσατε σημαίες ουράνιου τόξου στο αυτοκίνητό σας, κόψατε τα μακριά μαλλιά σας κοντά και φροντίσατε να το ανακοινώσετε σε όλες με υπερηφάνεια: "Είμαι λεσβία!!" Μπολιαστήκατε και μπολιάσατε και τις άλλες για να σας αποδεχτούν. Και τελικά προέκυψε θρίαμβος. Σήμερα πια, η οικογένειά σας καλωσορίζει τη συντρόφισά σας στο οικογενειακό σπίτι, με τα χέρια ορθάνοικτα. Δεν πειράζει την οικογένειά σας ακόμη και να συμπιέστείτε στο παλιό μονό σας κρεβάτι μαζί, έχοντας πλήρη επίγνωση για αυτό και τι θα μπορούσε να συμβεί. Τελικά σε απο-δέχονται: ποτέ δεν θα είσαι με έναν άνδρα, είσαι λεσβία για όλη σου τη ζωή.

Ή είσαι; Όπως οι περισσότερες λεσβίες που πρέπει να δίνουμε τόσο σκληρή μάχη για να κάνουμε τις άλλες να αποδεχθούν την ταυτότητά μας που ακόμη και η πιο φευγαλέα σκέψη του να πας με έναν άνδρα φέρνει την πιθανότητα της διάλυσης της σεξουαλικότητάς σου. Η ιδέα του να πρέπει να υπομείνεις μια σειρά από «στο είπα», το αυτάρεσκο βλέμμα στο πρόσωπό της μητέρας σας, τα πατερλανιστικά σχόλια όπως, "Λοιπόν, τουλάχιστον το έχεις βγάλει έξω από το σύστημά σου τώρα" είναι αρκετό για να κάνει οποιαδήποτε λεσβία να θάψει τέτοιες σκέψεις στις βαθύτερες σκοτεινές γωνιές του μυαλού της.

Αυτή την εποχή επανέρχεται, η περιέργεια για την αμφισεξουαλικότητα μεταξύ ετερό γυναικών που είναι ευρέως αποδεκτή, ακόμα και μοντέρνα. Τελικά, οι ετερό γυναίκες ποτέ δεν χρειάστηκε να αγωνιστούν για να κάνουν τις άλλες-ους να αποδεχθούν ότι είναι ετερό. Η αμφισεξουαλική περιέργεια μεταξύ λεσβιών είναι όμως ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Όταν μια ετερό αποκαλύπτει ότι είναι περίεργη για τις γυναίκες οι άλλες-οι τείνουν να σκέφτονται, "Ω, καλό γι' αυτήν, που είναι άνετη με το γεγονός ότι είναι ετερό, αλλά αυτή είναι ανοιχτόμυαλη”. Όταν μια λεσβία αποκαλύπτει πως είναι περίεργη για παιδιά, για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη ένας όρος, διότι τόσο λίγες είναι πρόθυμες να το παραδεχτούν (ας πούμε-περίεργη τύπισα) οι άλλες τείνουν να σκέφτονται, "Ήξερα ότι δεν ήταν πραγματικά λεσβία ! "ή "Ήταν απλά μια φάση".


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.5.12 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/lifestyle/are-you-guy-curious.aspx

Κοινή πρόταση ψηφίσματος του Ευρ. Κοινοβουλίου 2012/2657 (RSP) Α'

Κοινή πρόταση ψηφίσματος

PPE (B7‑0234/2012)

Verts/ALE (B7‑0236/2012)

S&D (B7‑0238/2012)

GUE/NGL (B7‑0242/2012)

ALDE (B7‑0243/2012)

σύμφωνα με το άρθρο 110, παράγραφος 2 του Κανονισμού που αντικαθιστά τις προτάσεις ψηφίσματος των κομμάτων:


σχετικά με την καταπολέμηση της λεσβοφοβία, γκεϊφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας στην Ευρώπη (2012/2657(RSP))

Michèle Striffler, Simon Busuttil εξ ονόματος της Ομάδας PPE
Michael Cashman, Claude Moraes, Sylvie Guillaume, Knut Fleckenstein, Ana Gomes, Richard Howitt, Liisa Jaakonsaari, Britta Thomsen εξ ονόματος της Ομάδας S&D
Sophia in ‘t Veld, Sarah Ludford, Renate Weber, Sonia Alfano, Frédérique Ries, Kristiina Ojuland, Gianni Vattimo, Ramon Tremosa i Balcells, Marietje Schaake, Louis Michel, Jan Mulder, Edward McMillan-Scott, Alexander Alvaro, Nadja Hirsch εξ ονόματος της Ομάδας ALDE
Judith Sargentini, Ulrike Lunacek, Catherine Grèze, Marije Cornelissen, Jean Lambert εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE
Cornelis de Jong, Mikael Gustafsson, Cornelia Ernst, Younous Omarjee, Marie-Christine Vergiat, Søren Bo Søndergaard, Marisa Matias, Alda Sousa, Νικόλαος Χουντής, Patrick Le Hyaric, Willy Meyer εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την καταπολέμηση της λεσβοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας, γκέιφοβιας στην Ευρώπη (2012/2657(RSP))

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

– έχοντας υπόψη την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τη Σύμβαση Παιδικών Δικαιωμάτων και τη Σύμβαση για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών,

– έχοντας υπόψη τα άρθρα 2, 3 παράγραφος 5, 6, 7, 21 και 27 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα άρθρα 10 και 19 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

– έχοντας υπόψη την «εργαλειοθήκη για την προαγωγή και προστασία της απόλαυσης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις λεσβίες, τους γκέι, τις αμφισεξουαλικές και τις-τους transgenter LGBT)» που ενέκρινε η Ομάδα Εργασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

– έχοντας υπόψη το από 29 Απριλίου 2010 ψήφισμα 1728 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας trangender φύλου, και την από 31 Μαρτίου 2010 Σύσταση CM/Rec(2010)5 της Υπουργικής Επιτροπής σχετικά με τα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας τρανς φύλου,

– έχοντας υπόψη την έκθεση του Οργανισμού για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Νοεμβρίου 2010, με τίτλο «λεσβοφοβία, αμφιφοβία, τρανσφοβία και διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας τρανς φύλου»,

– έχοντας υπόψη το από 18ης Απριλίου 2012 ψήφισμά του σχετικά με την Ετήσια Έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Κόσμο και την πολιτική της ΕΕ στον τομέα αυτό, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων για τη στρατηγική πολιτική της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα,

– έχοντας υπόψη το προηγούμενο ψήφισμά του, της 14ης Δεκεμβρίου 2011, σχετικά με την επικείμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας,

– έχοντας υπόψη το προηγούμενο ψήφισμά του, της 28ης Σεπτεμβρίου 2011, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα τρανς φύλου στα Ηνωμένα Έθνη,

– έχοντας υπόψη το προηγούμενο ψήφισμά του, της 19ης Ιανουαρίου 2011, σχετικά με την παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης και τις διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού στη Λιθουανία,

– έχοντας υπόψη το προηγούμενο ψήφισμά του, της 17ης Σεπτεμβρίου 2009, σχετικά με τον λιθουανικό νόμο για την προστασία των ανηλίκων από τις επιζήμιες συνέπειες της δημόσιας ενημέρωσης,

– έχοντας υπόψη τα προηγούμενα ψηφίσματά του για την λεσβοφοβία, και ιδιαίτερα της 26ης Απριλίου 2007 σχετικά με την Lbtiq φοβία στην Ευρώπη, της 15ης Ιουνίου 2006 σχετικά με την αύξηση της ρατσιστικής και λεσβοφοβικής βίας στην Ευρώπη, και της 18ης Ιανουαρίου 2006 για την λεσβοφοβία, αμφιφοβία, γκέιφοβία, τρανσφοβία στην Ευρώπη,

– έχοντας υπόψη το άρθρο 110 παράγραφοι 2 και 4 του Κανονισμού του,


Για να βρεθείτε στο δεύτερο μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.5.12 στην ιστοσελίδα του Ευρ. Κοινοβουλίου στην http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+P7-RC-2012-0234+0+DOC+XML+V0//EL

Κοινή πρόταση ψηφίσματος του Ευρ. Κοινοβουλίου 2012/2657(RSP) Β'

A. λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θεμελιωμένη σε αξίες όπως ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων όσων ανήκουν σε μειονότητες, και πρέπει να υποστηρίζει και να προωθεί αυτές τις αξίες στις σχέσεις της με τον ευρύτερο κόσμο·

B. λαμβάνοντας υπόψη ότι η λεσβοφοβία, αμφιφοβία, τρανσφοβία είναι ο παράλογος φόβος και η αποστροφή για την γυναικεία και ανδρική ομοερωτικότητα και για τις λεσβίες, τους γκέι, τις αμφισεξουαλικές και τις-τους τρανς (LGBT) που βασίζεται σε προκαταλήψεις και μοιάζει με τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό και τον σεξισμό· λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι η αμφιφοβία, τρανσφοβία εκδηλώνεται στον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο με διάφορες μορφές, όπως οι εκφράσεις μίσους και η παρότρυνση στη διάκριση, η γελοιοποίηση, η λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία, καθώς και η καταδίωξη και ο φόνος, οι διακρίσεις κατά παράβαση της αρχής της ισότητας ή οι αδικαιολόγητοι και παράλογοι περιορισμοί των δικαιωμάτων, οι οποίοι συχνά περικόπτοναι πίσω από επιχειρήματα περί δημόσιας τάξης, θρησκευτικής ελευθερίας και του δικαιώματος στην ελευθερία συνείδησης·

Γ. λαμβάνοντας υπόψη ότι, στη Ρωσία, έχουν θέσει σε ισχύ ποινικές και διοικητικές κυρώσεις κατά της «προπαγάνδας υπέρ της λεσβιακότητας, αμφισεξουαλικότητας» στις περιφέρειες του Ριαζάν το 2006, του Αρχαγκέλσκ το 2011, της Κοστρόμα και της Αγίας Πετρούπολης το 2012, και ότι παρόμοια νομοσχέδια βρίσκονται σήμερα υπό εξέταση στις περιφέρειες του Νοβοσιμπίρσκ, της Σαμάρα, του Κίροφ, της Κρασνογιάρσκ και του Καλίνινγκραντ· λαμβάνοντας υπόψη ότι οι νόμοι αυτοί προβλέπουν πρόστιμα ύψους μέχρι 1.270 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και μέχρι 12.700 για οργανώσεις και μη εταιρείες, ενώ και η Κρατική Δούμα εξετάζει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο·

Δ. λαμβάνοντας υπόψη ότι, στην Ουκρανία, το Κοινοβούλιο εξετάζει δύο νομοσχέδια που κατατέθηκαν το 2011 και το 2012 και τα οποία μετατρέπουν σε αδίκημα τη «διάδοση της λεσβιακάοτητας, τρανσεξουαλικότητας», μεταξύ άλλων με την «πραγματοποίηση συναντήσεων, παρελάσεων, δραστηριοτήτων, διαδηλώσεων και μαζικών εκδηλώσεων με στόχο την εκούσια διάδοση θετικών πληροφοριών για την αμφισεξουαλικότητα, τρανσεξουαλικότητα» και επιβάλλουν πρόστιμα και ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε ετών, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Επιτροπή Ελευθερίας του Λόγου και Ενημέρωσης του κοινοβουλίου της Ουκρανίας υποστηρίζει τα νομοσχέδια αυτά·

E. λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Μολδαβία οι πόλεις Bălți, Sorochi, Drochia, Cahul, Ceadîr Lunga και Hiliuţi καθώς και οι διοικητικές περιφέρειες Anenii Noi και Basarabeasca θέσπισαν πρόσφατα νόμους για να απαγορεύσουν την "επιθετική προπαγάνδα υπέρ των μη παραδοσιακών σεξουαλικών προσανατολισμών" και σε μια περίπτωση την "ισλαμική δραστηριότητα", και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέτρα αυτά κηρύχθηκαν ήδη αντισυνταγματικά από την κρατική διοίκηση στο Chetriş·

ΣΤ. λαμβάνοντας υπόψη ότι, στη Λιθουανία, παραμένει νομικά ασαφές το κατά πόσον η ενημέρωση του κοινού μπορεί ή δεν μπορεί να προωθήσει την αποδοχή της λεσβιακότητας, σε συνέχεια του νόμου για την προστασία των ανηλίκων από τις επιζήμιες συνέπειες της δημόσιας ενημέρωσης, όπως τροποποιήθηκε το 2010·

Ζ. λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Λετονία μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Ρίγα κατέθεσε πρόσφατα πρόταση νόμου για την απαγόρευση της "προπαγάνδας υπέρ της λεσβιακότητας, αμφισεξουαλικότητας" με σκοπό να παρεμποδίσει την πραγματοποίηση της πορείας υπερηφάνειας των Lgbtiq στις χώρες της Βαλτικής το 2012, και λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή πρόταση δεν έχει ακόμη εξετασθεί·

H. λαμβάνοντας υπόψη ότι, στην Ουγγαρία, το ακροδεξιό κόμμα Jobbik κατέθεσε πρόσφατα μια σειρά προτάσεων νόμου για τον ορισμό ενός νέου εγκλήματος, αυτού της «διάδοσης διαταραχών της σεξουαλικής συμπεριφοράς», ενώ στο δημοτικό συμβούλιο της Βουδαπέστης το κόμμα Fidesz κατέθεσε πρόταση για τον «περιορισμό άσεμνων πορειών», πριν από την πορεία υπερηφάνειας των Lgbtiq στη Βουδαπέστη· λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν·

Θ. λαμβάνοντας υπόψη ότι η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Μολδαβία εξέφρασε «βαθιά λύπη και ανησυχία» για «αυτές τις εκδηλώσεις έλλειψης ανοχής και εφαρμογής διακρίσεων»·

Ι. λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει διακηρύξει την προσήλωσή της στην εξασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στην ΕΕ και έχει δηλώσει ότι ηLbtiq φοβία δεν έχει θέση στην Ευρώπη·

ΙΑ. λαμβάνοντας υπόψη ότι η Lbtiq φοβία εξακολουθεί να εκδηλώνεται στις χώρες μέλη και σε τρίτες χώρες, με τέτοιες μορφές όπως δολοφονίες, απαγορεύσεις διαδηλώσεων υπερηφάνειας και πορειών για την ισότητα των Lgbtiq, δημόσια χρήση απειλητικής γλώσσας που εξάπτει το θυμό και το μίσος, απροθυμία της αστυνομίας να παράσχει κατάλληλη προστασία και βίαιες διαδηλώσεις τρανσφοβικών, αμφιφοβικών ομάδων με την άδεια των αρχών·

ΙΒ. λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει προσηλωμένο στην ισότητα και την απαγόρευση των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας τρανς φύλου στην ΕΕ, και ιδιαίτερα, στην έγκριση της οδηγίας του Συμβουλίου για την εφαρμογή της αρχής ίσης μεταχείρισης μεταξύ ατόμων, ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, η οποία έχει ανασταλεί λόγω των αντιρρήσεων μερικών χωρών μελών, στις επικείμενες προτάσεις για την αμοιβαία αναγνώριση των επιπτώσεων των ληξιαρχικών πράξεων, στην επικείμενη αναθεώρηση της απόφασης πλαισίου για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. με σκοπό να περιλάβει το έγκλημα εις βάρος Lgbtiq και στον ολοκληρωμένο χάρτη πορείας για την ισότητα χωρίς διακρίσεις λόγω του σεξουλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας τρανς φύλου·

Για να βρεθείτε στο τρίτο μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.5.12 στην ιστοσελίδα του Ευρ. Κοινοβουλίου στην http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+P7-RC-2012-0234+0+DOC+XML+V0//EL

Κοινή πρόταση ψηφίσματος του Ευρ. Κοινοβουλίου 2012/2657(RSP) Γ'


Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

1. καταδικάζει απερίφραστα κάθε διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα τρανς φύλου και εκφράζει την έντονη λύπη του για το γεγονός ότι, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θεμελιώδη δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς δεν γίνονται πάντοτε απολύτως σεβαστά· καλεί ως εκ τούτου τις χώρες μέλη να μεριμνήσουν για την προστασία των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς από τις λεσβοφοβικές, τρανσφοβικές εκφράσεις μίσους και την άσκηση βίας εις βάρος τους και να διασφαλίσουν ότι οι συντρόφισες-οι ιδίου φύλου απολαύουν του ιδίου σεβασμού, αξιοπρέπειας και προστασίας όπως η υπόλοιπη κοινωνία· παροτρύνει τις χώρες μέλη και την Επιτροπή να καταδικάσουν απερίφραστα τις Lbtiqφοβικές εκφράσεις μίσους ή την παρότρυνση στο μίσος και την βία, και να διασφαλίσουν ότι γίνεται σεβαστή στην πράξη η ελευθερία πραγματοποίησης διαδηλώσεων την οποία εγγυώνται όλες οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα·

2. καλεί την Επιτροπή να επανεξετάσει την απόφαση πλαίσιο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία με σκοπό να ενισχύσει και να διευρύνει το πεδίο της ώστε να περιληφθούν τα εγκλήματα μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας τρανς φύλου και έκφρασης τρανς φύλου·

3. καλεί την Επιτροπή να διασφαλίσει την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού σε όλους τους τομείς συμπληρώνοντας την δέσμη μέτρων κατά των διακρίσεων με βάση το Άρθρο 19 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

4. καλεί την Επιτροπή και τις χώρες μέλη να διασφαλίσουν ότι η οδηγία 2004/38/ΕΚ για την ελεύθερη κυκλοφορία εφαρμόζεται χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και καλεί την Επιτροπή να προτείνει μέτρα για να αναγνωρίζονται αμοιβαίως οι επιπτώσεις των ληξιαρχικών πράξεων βάσει της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης·

5. εφιστά την προσοχή στα πορίσματα του Οργανισμού για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνονται στην έκθεσή του με τίτλο «λεσφοβία, γκέιφοβια τρανσφοβία και διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας τρανς φύλου»· καλεί την Επιτροπή και τις χώρες μέλη να εφαρμόσουν τις απόψεις που περιέχονται στην έκθεση αυτή στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό·

6. καλεί την Επιτροπή να εξετάσει προσεκτικά τα μελλοντικά αποτελέσματα της ευρωπαϊκής κοινωνικής έρευνας για τις λεσβίες, τους γκέι, τις αμφισεξουαλικές και τις-τους τρανς που διεξήγαγε ο Οργανισμός για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα·

7. καλεί την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η ετήσια έκθεση για την εφαρμογή της Χάρτας των θεμελιωδών δικαιωμάτων θα περιλαμβάνει στρατηγική για την ενίσχυση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, μεταξύ άλλων και πλήρεις και εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης περιστατικών λεσβοφοβίας, αμφιφοβίας στις χώρες μέλη και με τις προτεινόμενες λύσεις και ενέργειες για την αντιμετώπισή της·

8. ζητεί και πάλι από την Επιτροπή να καταρτίσει ολοκληρωμένο χάρτη πορείας για την ισότητα χωρίς διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας τρανς φύλου·

9. πιστεύει ότι είναι πιθανότερο να διασφαλισθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς αν τα πρόσωπα αυτά έχουν πρόσβαση σε νομικούς θεσμούς όπως η συγκατοίκηση, ο γάμος ή η κατοχυρωμένη συμβίωση· χαιρετίζει το γεγονός ότι 16 χώρες μέλη προσφέρουν σήμερα αυτές τις δυνατότητες και καλεί τις άλλες χώρες μέλη να σκεφθούν να πράξουν το ίδιο·

Λεσβοφοβικοί, αμφιφοβικοί, τρανσφοβικοί νόμοι και ελευθερία έκφρασης στην Ευρώπη

10. ανησυχεί σοβαρά για τις εξελίξεις που οδηγούν στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι με βάση λανθασμένες αντιλήψεις για τις λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τις-τους τρανς· θεωρεί ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να δίνουν το παράδειγμα στην εφαρμογή και προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρώπη·

11. εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι νόμοι αυτού του είδους χρησιμοποιούνται ήδη για τη σύλληψη πολιτισών-ων και την επιβολή προστίμων, συμπεριλαμβανομένων των ετερό πολιτισών, οι οποίες εκφράζουν υποστήριξη, ανοχή ή αποδοχή προς τις λεσβίες, τους γκέι, τις αμφισεξουαλικές και τις-τους τρανς· εκφράζει επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι οι νόμοι αυτοί νομιμοποιούν την λεσβοφοβία, αμφιφοβία και ενίοτε τη βία, όπως συνέβη στην περίπτωση της βίαιης επίθεσης σε λεωφορείο που μετέφερε Lgbtiq ακτιβίστριες-ες στις 17 Μαΐου 2012 στην Αγία Πετρούπολη,

12. καταδικάζει τη βία και τις απειλές που περιέβαλαν την πορεία του Κιέβου στις 20 Μαΐου 2012 κατά την οποία δύο ηγετικές φυσιογνωμίες της πορείας υπερηφάνειας των Lgbtiq ξυλοκοπήθηκαν με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η παρέλαση· υπενθυμίζει ότι η ΕΕ συνάπτει τις συμφωνίες της υπό την αίρεση ότι γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως ορίζεται στις Συνθήκες και καλεί συνεπώς την Ουκρανία να εισαγάγει νομοθεσία για την απαγόρευση των διακρίσεων περιλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού· είναι της γνώμης ότι οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ασυνεπείς προς την απαίτηση αυτή· καλεί τις αρχές της Ουκρανίας να ανακαλέσουν αμέσως τα σχετικά νομοσχέδια, να προτείνουν νομοθεσία για την απαγόρευση των διακρίσεων – περιλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού – και να δεσμευθούν ότι την επόμενη χρονιά η διενέργεια της πορείας του Κιέβου θα είναι ασφαλής·

13. υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο όρος ‘προπαγάνδα’ σπάνια ορίζεται· έχει καταθορυβηθεί από το γεγονός ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αποδεδειγμένα αυτολογοκριθεί, οι πολίτισες τρομοκρατούνται και φοβούνται να εκφράσουν τις απόψεις τις, και τα σωματεία και οι μη κερδοσκοποικές εταιρείες που χρησιμοποιούν σήματα φιλικά για τις Lgbtiq, όπως ουράνια τόξα, υπάρχει κίνδυνος να υποστούν δίωξη·

14. τονίζει το γεγονός ότι οι νόμοι αυτοί και οι προτάσεις δεν συμφωνούν με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο αποκλείει νόμους και πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις(1) βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και το οποίο έχει προσυπογραφεί από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, και όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ· καλεί το Συμβούλιο της Ευρώπης να ερευνήσει αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να επαληθεύσει τη συμβατότητά τους με τις υποχρεώσεις που συνδέονται με την ιδιότητα του μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα·

15. τονίζει ακόμη ότι η εκπαίδευση έχει καίρια σημασία και, συνεπώς, εκφράζει την ανάγκη για καλή, προσβάσιμη και διαπνεόμενη από σεβασμό σεξουαλική εκπαίδευση· παροτρύνει τις χώρες μέλη και την Επιτροπή να επιταχύνουν την μάχη κατά της αμφιφοβίας, λεσβοφοβίας μέσω της εκπαίδευσης καθώς και με διοικητικά, δικαστικά και νομοθετικά μέσα·

16. τέλος, τονίζει ότι τα εθνικά και διεθνή δικαστήρια έχουν κατ 'επανάληψη δηλώσει ότι η διαφύλαξη των χρηστών ηθών δεν δικαιολογεί διαφορετική μεταχείριση, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την ελευθερία της έκφρασης· εξαίρει τη μεγάλη πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης που δεν έχουν τέτοιους νόμους, και οι κοινωνίες τους ευδοκιμούν, έχουν ποικιλομορφία και αλληλοσεβασμό·

17. καλεί τις αρμόδιες αρχές στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να καταδείξουν και να διασφαλίσουν το σεβασμό της αρχής της μη εισαγωγής διακρίσεων, και να επανεξετάσουν αυτούς τους νόμους με γνώμονα το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δίκαιο αυτό·

18. καλεί την Επιτροπή, το Συμβούλιο και την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να λάβουν γνώση αυτών των απαγορεύσεων και να τις καταδικάσουν, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των εσωτερικών υποθέσεων, του διμερούς διαλόγου και της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτνίασης· καλεί πέραν αυτών το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να θίξουν το θέμα αυτό στα σχετικά διεθνή φόρα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, και τα Ηνωμένα Έθνη·

19. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ύπατη Εκπροσώπισα της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας-Αντιπροεδρίνα της Επιτροπής, στις κυβερνήσεις και στα κοινοβούλια των χωρών μελών, στις εθνικές κυβερνήσεις και στα κοινοβούλια της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στα κοινοβούλια των περιφερειών της Ρωσίας που αναφέρονται στο ψήφισμα και στα τοπικά συμβούλια της Μολδαβίας που αναφέρονται επίσης στο ψήφισμα.

Για να βρεθείτε στο πρώτο μέρος πατήστε εδώ

(1)Toonen v. Australia, Ανακοίνωση αριθ. 488/§992, Έγγρ. ΟΗΕ CCPR/C/50/D/488/1992 (1994)· Young v. Australia, Ανακοίνωση αριθ. 941/2000, Έγγρ. ΟΗΕ CCPR/C/78/D/941/2000 (2003)· X v. Columbia, Ανακοίνωση αριθ. 1361/2005, Έγγρ. ΟΗΕ CCPR/C/89/D/1361/2005 (2007).


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.5.12 στην ιστοσελίδα του Ευρ. Κοινοβουλίου στην http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+P7-RC-2012-0234+0+DOC+XML+V0//EL

22 Μαΐ 2012

Τα λεσβιακά ζευγάρια πρέπει να λαμβάνουν δωρεάν αγωγή γονιμότητας


Τα λεσβιακά ζευγάρια πρέπει να λαμβάνουν δωρεάν αγωγή γονιμότητας, λέει η ελέγκτρια του Εθν. Συστήματος Υγείας
Τα Lbtiq ζευγάρια πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν αγωγή γονιμότητας, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, λέει το Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας.

Αν οι κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής πραγματοποιηθούν θα είναι η πρώτη φορά που στα λεσβικά ζευγάρια θα δοθεί επίσημη πρόσβαση στην αγωγή γονιμότητας στο ΕΣΥ.

Η πρόταση να επιτραπεί στα λεσβιακά ζευγάρια η αγωγή γονιμότητας ακόμα και αν δεν έχουν διαγνωστεί ως στείρες θα εξομαλύνει την τρέχουσα ασυνέπεια που καθιστά την πρόσβαση στην αγωγή γονιμότητας ενός «επιπέδου ιατρικής περίθαλψης-αγωγής ανάλογα με τις αποφάσεις χρηματοδότησης των τοπικών αρχών» στην Αγγλία. Προς το παρόν, λεσβιακά ζευγάρια υπόκεινται στις αποφάσεις χρηματοδότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, έτσι η αγωγή που διατίθεται σε μία περιοχή μπορεί να την αρνηθούν σε ένα λεσβιακό ζευγάρι που ζει μόλις λίγα μίλια μακριά.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν τα λεσβιακά ζευγάρια που δεν μπορούν μείνουν έγκυος μετά από έξι κύκλους αγωγής με σπέρμα δότη θα πρέπει να παραπέμπονται για περαιτέρω έρευνες τη πιθανότητα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές συντάχθηκαν έχοντας κατα νου τη νομοθεσία της ισότητας, είπε η NICE.

Για την πρόταση, που αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων που θα νομιμοποιήσουν την πρόσβαση στην αγωγή γονιμότητας για όλες τις γυναίκες μέχρι την ηλικία των 42 ετών, ανάπηρες και οροθετικές, η ΜΚΟ Stonewall εξέφρασε την ικανοποίησή της.

Ωστόσο, θρησκευτικές ομάδες έχουν ταχθεί κατά της ένταξης των λεσβιακών ζευγαριών. “Το ΕΣΥ δεν διαθέτει αρκετά χρήματα για να πληρώσει", η Josephine Quintavalle της Αναπαραγωγικής Ηθικής δήλωσε στη Sky News. "Είναι αγωγή για γυναίκες με πραγματικά προβλήματα γονιμότητας. Αλλά επειδή η σεξουαλική πρακτική κάποιας δεν τις επιτρέπει να αποκτήσει παιδιά δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσκυνήσω την πολιτική ορθότητα”.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.5.12 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην
http://www.divamag.co.uk/category/news/same-sex-couples-should-get-free-fertility-treatment-says-nhs-watchdog.aspx

21 Μαΐ 2012

Το λεσβιακό μυθιστόρημα "Carol" της Patricia Highsmith θα γίνει ταινία


Η Cate Blanchett θα πρωταγωνιστεί στην ταινία που βασίζεται στο λεσβιακό μυθιστόρημα του 1950 της Patricia Highsmith “Η τιμή του Αλατιού” που αργότερα όπως και στην Ελλάδα το μυθιστόρημα είχε τον τίτλο “Κάρολ”.

Η Cate Blanchett και η Mia Wasikowska (έπαιξε στην ταινία “Τα παιδιά είναι εντάξει” η οποία δέχτηκε κριτική από την λεσβιακή κοινότητα) είναι οι πρωταγωνίστριες στη τανία Carol, μια προσαρμογή του μυθιστορήματος, όπου είναι μια λεσβιακή ιστορία αγάπης στην δεκαετία του 1950 στη Νέα Υόρκη.

Η λεσβία θεατρική συγγράφισα, Phyllis Nagy έχει γράψει την προσαρμογή που βασίζεται στο μυθιστόρημα της Highsmith, που δημοσιεύτηκε αρχικά με ψευδώνυμο. Η φημισμένη συγγράφισα έχει συγγράψει μια σειρά ψυχολογικών θρίλερ, μυθιστορημάτων αγωνίας συμπεριλαμβανομένου του “Ξένες στο τρένο” και τον “Ταλαντούχο κ. Ripley”.

Η Carol είναι μία ιστορία αγάπης για την κατα-δίωξη, την προδοσία και το πάθος που ακολουθεί την άνθιση της σχέσης ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικές γυναίκες. Η μια είναι μια νεαρή γυναίκα στα είκοσί της, που δουλεύει σε ένα πολυκατάστημα και ονειρεύεται μια πιο ικανοποιητική ζωή, και η άλλη είναι, μια γυναίκα παγιδευμένη σε έναν χωρίς αγάπη, πλούσιο γάμο που απεγνωσμένα προσπαθεί να απελευθερωθεί, αλλά φοβάται μην χάσει την κόρη της στη διαδικασία αυτή. Η ιστορία ήταν πολύ σημαντική για τη στιγμή που εκδόθηκε το μυθιστόρημα στα 1952, γιατί ήταν ένα από τα πρώτα βιβλία της φαντασίας που έκαναν ένα βήμα μακριά από τη συνήθη απεικόνιση των λεσβιακών σχέσεων, ως απλά ως μια βραχυπρόθεσμη επαφή, και απεικονίζει τις σχέσεις ως μια αληθινή ιστορία αγάπης. Η κα. Highsmith είναι γνωστό πως είχε λεσβιακές σχέσεις.

Η ταινία θα παραχθεί από τις βραβευμένες συνεργάτιδες παραγωγούς, την Elizabeth Karlsen και την Stephen Woolley της εταιρείας Number 9 Films, μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής της Αγγλίας, και συν-χρηματοδοτείται από την Film4. Η μαγνητοσκόπηση ξεκινά Φεβρουάριο 2013 στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Η Tessa Ross της Film4 σχολίασε: "Η Carol είναι μια όμορφη σπαραξικάρδια ιστορία και είναι μια απόδειξη για τις ταλαντούχες ηθοποιούς, που έχει προσελκύσει του διαμετρήματος της Cate και της Mia, για να πρωταγωνιστήσουν στην ταινία. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να εργαζόμαστε με την Number 9 της Liz και της Stephen όπου θα βοηθήσει να συγκεντρώσει ό,τι υπόσχεται, να είναι μια πραγματικά υπέροχη ταινία".


Την είδηση την βρήακαμε στις 18.5.12 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine γραμμένη από την Julia Thompson στην http://www.divamag.co.uk/category/arts-entertainment/cate-blanchett-to-star-in-film-of-1950s-lesbian-novel.aspx

Το λεσβιακό σεξ, είναι λίγο σαν το τρίγωνο των Βερμούδων.


Το λεσβιακό σεξ, είναι λίγο σαν το τρίγωνο των Βερμούδων.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα ...

Ανέφερα τη συνήθεια μου “να πατώ λάθος ή παραπάνω πλήκτρα” σε μια ετερό φίλη αυτή την εβδομάδα. Το δέχτηκε πολύ ήσυχα, και τότε είπε, “αυτό είναι ένα λεσβιακό πράγμα;" Τι; Όχι, είναι η αδυναμία να χρησιμοποιείς ένα iPhone. Αυτό με έκανε να γελάσω, αλλά και με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι το λεσβιακό σεξ είναι ακόμα η μεγάλη ερώτηση που παραμένει αναπάντητη για πολλές. Με τα λόγια της Toyah τραγουδίστρια της δεκαετίας του '80, “είναι ένα μυστήριο".

Έχω ερωτηθεί "Μα πώς κάνετε σεξ;" σε πολλές περιπτώσεις. Φαίνεται περίεργο, αλλά για οποιονδήποτε λόγο, πολλές απλώς δεν μπορούν να κατανοήσουν το λεσβιακό σεξ. Ίσως είμαι απλώς ιδιαίτερα ευέλικτη, αλλά ποτέ δεν το έχω θεωρήσει ως μεγάλο ζόρι.

Ακόμη και πριν συνειδητοποιήσω πως είμαι λεσβία, αν έκλεινα τα μάτια μου μπορούσα να το φανταστώ με ευκολία, και το έκανα, σε πολλές περιπτώσεις. Η εικόνα δεν ήταν πρόχειρη, και δεν ήταν ξεθωριασμένη μαύρη σαν μια ταινία του 1940. Αλλά για πολλές το λεσβιακό σεξ παραμένει τόσο περίπλοκο όσο το τρίγωνο των Βερμούδων - στην πραγματικότητα θεωρούν ότι δύο τρίγωνα των Βερμούδων τρίβονται μαζί.

Στο παρελθόν, όταν έχω μιλήσει για «σεξ» σε κάποιες από τις ετερό φίλες μου έχω παρατηρήσει ότι τα πρόσωπά τις αδυνατούν να υπολογίζουν. Έχουν το βλέμμα κάποιας που διαβάζει τις οδηγίες συναρμολόγησης για ένα κομοδίνο. Είναι σαν να κάθονται σταυροπόδι στο πάτωμα με όλα τα κομμάτια μπροστά τις, αλλά δεν μπορούν ακριβώς να φανταστούν πώς θα αυτά θα ενωθούν, θα γίνουν ένα.

Νομίζω ότι είναι η έλλειψη του πέους, που εμείς απορρίπτουμε, στο μυαλό τις απεγνωσμένα παλεύει με τις λεπτομέρειες για το πώς το σεξ είναι δυνατό χωρίς αυτό. Είναι δύσκολο να γνωρίζει καμιά τι συμβαίνει όταν, σαν ένα παιχνίδι γυμνού ανεμοστρόβιλου, υπάρχουν μέρη του σώματος που αιωρούνται γύρω, και το δέρμα κτυπιέται πάνω σε άλλο δέρμα, αλλά δεν μπορούν να δουν το δάσος των δέντρων. Ίσως επειδή δεν υπάρχει ξύλο, ή δένδρα στο δάσος αλλά μόνο θάμνοι;

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να φανταστεί καμιά δύο γυναίκες που κάνουν σεξ; Είναι σαν να είμαστε εξωγήινες από άλλο πλανήτη με βαμμένη ήβη αντί σεξουαλικών οργάνων. Έχουμε όλες τα ίδια όργανα, όπως οι ετερό γυναίκες, και όπως για αυτές το σεξ είναι μια προσωπική προτίμηση. Δεν υπάρχει κάτι που να ταιριάζει σε μια πλήρη απάντηση.

Θα μπορούσαμε να βάζουμε τις γυναίκες στο φεγγάρι, αλλά για κάποιο λόγο το λεσβιακό σεξ είναι ένα γιγαντιαίο ψυχικό άλμα που σε οδηγεί πολύ μακριά. Λοιπόν καλά, όσο παραμένει το τελευταίο σύνορο απλώς θα πρέπει να συνεχίσουμε με τόλμη να πηγαίνουμε εκεί που καμιά δεν έχει πάει πριν.


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.5.12 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine γραμμένη από την Sarah Westwood στην http://www.divamag.co.uk/category/comment/the-rubbish-lesbian-18th-may.aspx

Το κείμενο κάνει ένα λογπαίγνιο με τη λέξη bushe που σημαίνει την βάτο, την ηβική περιοχή αλλά και τον θάμνο.

19 Μαΐ 2012

Maryland: Τα λεσβιακά ζευγάρια μπορούν να χωρίζουν


Ανώτατο Δικαστήριο της Maryland: Τα λεσβιακά ζευγάρια μπορούν να χωρίζουν

Το ανώτατο δικαστήριο σήμερα έκρινε ότι τα νυμφευμένα λεσβιακά ζευγάρια έχουν δικαίωμα στο διαζύγιο με βάση το δίκαιο της Maryland.

Με ομόφωνη απόφαση, το Εφετείο χορήγησε διαζύγιο στην Virginia Cowan και στην Jessica Port, ένα ζευγάρι που εκπροσωπήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Δικαιωμάτων των Λεσβιών (NCLR) και την την Lambda Legal, οι οποίες νυμφεύθηκαν σε άλλη Πολιτεία.
Η Susan Sommer, διευθύντρια της Lambda Legal σε θέματα Συνταγματικής επίλυσης διαφορών, είπε:

Το Ανώτατο Δικαστήριο Maryland επιβεβαίωσε σήμερα σε αυτή την υπόθεση διαζυγίου ότι τα λεσβιακά ζευγάρια που νυμφεύθηκαν στο εξωτερικό έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν νομική αναγνώριση υπό τις μακροχρόνιες αρχές της διεθνούς κοινωνίας των εθνών, που επιτρέπει σε αυτό το ζευγάρι την ίδια πρόσβαση στο διαζύγιο όπως σε άλλα παντρεμένα ζευγάρια των οποίων οι σχέσεις τους έχουν λήξει. Η απόφαση του Δικαστηρίου ορίζει ότι τη νομοθεσία της Maryland σέβεται το γάμο των λεσβιακών ζευγαριών που έγινε κάπου αλλού, φέρνοντας με σαφήνεια τη νομική αναγνώριση που οφείλεται σε αυτούς τους γάμους.

Η Cowan και η Port νυμφεύθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο το 2008, αλλά δυστυχώς, η σχέση τις χάλασε. Τον Ιούλιο του 2010, αφού είχαν χωρίσει για ένα χρόνο, η Cowan κατέθεσε αίτηση διαζυγίου. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι αν και το ζευγάρι πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για διαζύγιο σύμφωνα με τη νομοθεσία της Μέριλαντ και οι δύο ήθελαν το διαζύγιο, δεν θα τις χορηγούσε διαζύγιο, διότι, σύμφωνα με το δικαστήριο, το να το πράξει θα ήταν αντίθετο με τη δημόσια πολιτική. Τον Απρίλιο του 2012, το Δικαστήριο άκουσε τα επιχειρήματα από την NCLR, εξ ονόματος της Port, και από την Lambda Legal, εξ ονόματος της Cowan.

Νωρίτερα φέτος, το νομοθετικό σώμα της Μέριλαντ πέρασε ένα νόμο που επιτρέπει στα λεσβιακά ζευγάρια να νυμφεύονται. Η νομοθεσία αυτή έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ 1 Ιανουαρίου 2013, με την επιφύλαξη του αποτελέσματος του πιθανού δημοψηφίσματος. Το Εφετείο έκρινε ότι, ανεξάρτητα από το αν τα λεσβιακά ζευγάρια μπορούν να νυμφευθούν στη Μέριλαντ, ανεξάρτητες μεταξύ τις νομικές αρχές απαιτούν οι γάμοι λεσβιακών ζευγαριών εκτός Πολιτείας πρέπει να είναι σεβαστοί στο κράτος.


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.5.12 και την μεταφράσαμε από την lambda legal στην
http://www.lambdalegal.org/blog/md-top-court-same-sex-couples-divorce-0

18 Μαΐ 2012

Η Malawi θα ανατρέψει την απαγόρευση των λεσβιακών πράξεων


Η Malawi θα ανατρέψει την απαγόρευση των Lbtiq, είπε η Joyce Banda

Η προεδρίνα Joyce Banda έχει πει ότι θέλει να ανατρέψει στη Μαλάουι την απαγόρευση των λεσβιακών πράξεων - η πρώτη αφρικανική χώρα που θα το πράξει από το 1994.

Αρκετές δυτικές ηγεσίες έχουν πρόσφατα επανάλαβει ότι θα κόψουν την οικονομική στήριξη στις χώρες που δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των λεσβιών.
Η κα. Joyce Banda ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα μετά από τον προκάτοχό της, Bingu wa Mutharika, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Έχει αντιστρέψει διάφορες πολιτικές του Mutharika, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης του νομίσματος, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η οικονομική χρηματοδότηση.

Πολλές οικονομικές χρηματοδοτήσεις είχαν κοπεί υπό τον κ. Mutharika, κατηγορώντας τον για οικονομική κακοδιαχείριση και πολιτική καταπίεση.
Στην πρώτη συνάντηση στο κοινοβούλιο, η κα. Banda, δήλωσε: «Κάποιοι νόμοι που έχουν δεόντως εγκριθεί από το κοινοβούλιο ... τον Αύγουστο θα καταργηθούν επειγόντως ... σε αυτούς περιλαμβάνονται οι διατάξεις σχετικά με τις άσεμνες πρακτικές και τις αφύσικες πράξεις".

Στην πρωτεύουσα, Blantyre, το BBC λέει πως η προεδρίνα έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτίνών-ων και έτσι είναι σε θέση το κοινοβούλιο να ανατρέψει το νόμο.

Ωστόσο, λέει ότι θα είναι μια αντιδημοφιλής κίνηση για πολλές ηγέτιδες-ες της εκκλησίας, καθώς και του ευρύτερου πληθυσμού σε αυτήν την συντηρητική χώρα.

Μετά από μια θύελλα διεθνούς κατακραυγής, ο κ. Mutharika έδωσε χάρη σε δύο γκέι για "ανθρωπιστικούς λόγους μόνο", αλλά είπε ότι "είχαν διαπράξει έγκλημα κατά του πολιτισμού μας, ενάντια στη θρησκεία μας, και κατά τους νόμους μας".

Οι λεσβιακές πράξεις είναι παράνομες στις περισσότερες αφρικανικές χώρες.
Στην Ουγκάντα​​, ένας βουλευτής εισήγαγε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο με το οποίο ορίζεται πως η θανατική ποινή μπορεί να επιβληθεί για ορισμένες λεσβιακές πράξεις, αν και από τότε έχει πει ότι θέλει τώρα αλλάξει την ποινή σε ισόβια φυλάκιση.

Η Νότια Αφρική είναι η μόνη αφρικανική χώρα όπου οι Lbtiq γάμοι είναι νόμιμοι – οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού έχουν απαγορευτεί μετά από ένα νέο σύνταγμα, όταν η λευκή μειοψηφία αποφάσισε να δώσει τέλος το 1994.

«Απόπειρα πραξικοπήματος»
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κα. Banda είπε ότι δεν ήθελε ο Πρόεδρος του Σουδάν Omar al-Bashir να παρακολουθήσει τη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης που θα φιλοξενηθεί στην Μαλάουι τον Ιούλιο.

Είπε ότι φοβόταν τις "οικονομικές συνέπειες" αν ο κ. Bashir επισκεφθεί τη χώρα κατά παράβαση του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Νταρφούρ.

Οι σχέσεις με τις ηγεσίες που στηρίζουν οικονομικά τη χώρα έχουν ήδη βελτιωθεί σύμφωνα με την κα. Banda και η Αγγλία, η οποία ήταν εξαιρετικά επικριτική στον κ. Mutharika, προτρέπει τώρα τις άλλες ηγεσίες να αποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η Μαλάουι είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της γης και οι οικονομικές ενισχύσεις χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν τον εθνικό προϋπολογισμό.
Η κα. Banda εξελέγη αντιπροεδρίνα ως συνυποψήφια αντιπρόεδρίνα του κ. Mutharika το 2009, αλλά από τότε σταμάτησε η συνεργασία.

Όταν πέθανε ο Πρόεδρος, υπήρξαν αναφορές ότι οι σύμμαχοι του κ. Mutharika προσπάθησαν να παρακάμψουν το σύνταγμα για να αποτύχει η επιτυχία της.
Η κα. Banda ανακοίνωσε επίσης ότι μία επίσημη έρευνα θα γίνει για αυτή την "απόπειρα πραξικοπήματος" και τις συνθήκες του θανάτου του κ. Mutharika.


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.5.12 και την μεταφράσαμε από την BBC στην http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-18118350

17 Μαΐ 2012

Διεθνής Ημέρα κατά των Σεξουαλικών Προκαταλήψεων


"Όλα τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται ελεύθερα και ίσα σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα".

Αυτή είναι η περίφημη πρώτη πρόταση της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εγκρίθηκε σχεδόν εξήντα χρόνια πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έχει σταδιακά αποδεκτεί ότι μεμονωμένα ανθρώπινα όντα έχουν διαφορετικά φύλα, φυλετική ή εθνοτική καταγωγή και θρησκευτικές πεποιθήσεις, και ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να γίνονται σεβαστές και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως λόγοι για διακρίσεις, πολλές εξακολουθούν να μη δέχονται άλλες πτυχές της ανθρώπινης ποικιλομορφίας: ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς και διαφορετικές ταυτότητες τρανς φύλου.

Λοιπόν λέτε ότι δεν είναι εντάξει να είσαι λεσβία
Λοιπόν νομίζω ότι είστε απλώς διαβολικές-οι
Είστε μερικές ρατσίστριες που δεν μπορείτε να δέσετε ούτε τα κορδόνια μου
Η άποψή σας είναι μεσαιωνική
- Lily Allen

Η άρνηση να δεχτούμε και να σεβαστούμε ότι δύο γυναίκες ή δύο άνδρες μπορεί να ερωτευτούν μεταξύ τις, και ότι η ταυτότητα ενός προσώπου , ως γυναίκα ή άνδρας ή τίποτε από αυτά, δεν εξαρτάται πάντα από τον τύπο του σώματος στο οποίο γεννήθηκαν, σημαίνει ότι η καταπίεση των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, transgender και intersex είναι ακόμα μια καθημερινή πραγματικότητα στα περισσότερα μέρη της γης. Σε ορισμένες χώρες, οι διακρίσεις και η βία κατά των Lbtiq γίνονται ολοένα και χειρότερες. Στην πραγματικότητα, οι λεσβιακές σχέσεις μεταξύ συναινουσών ενηλίκων εξακολουθούν να ποινικοποιούνται σε περίπου 76 χώρες, και τιμωρούνται με θανατική ποινή σε τουλάχιστον πέντε. Αυτή είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και ακόμη και σε προηγμένες χώρες, η λεσβοφοβία, αμφιφοβία και τρανσφοβία εξακολουθούν να υπάρχουν με τη μορφή νόμων που εισάγουν διακρίσεις, άδικες παρουσιάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, άδικη μεταχείριση από την εργοδοσία, αρνητικές κοινωνικές στάσεις, και ούτω καθεξής.

Η Ύπατη Εκπροσώπισα και Αντιπροεδρίνα Catherine Ashton, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει: “Σήμερα, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λεσβοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαι υπερήφανη να συμμετάσχω σε αυτήν την γιορτή”.

Η Catherine Ashton, συνέχισε εξηγώντας: “Μερικές φορές μας λένε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα του τρανς φύλου συγκρούεται με τις παραδοσιακές αξίες επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: Όταν μιλάμε για τα δικαιώματα των λεσβιών, αμφισεξουαλικών, transgender και intersex, δεν είναι σχετικά με την εισαγωγή νέων δικαιωμάτων για μια ομάδα ανθρώπων. Πρόκειται για τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που εφαρμόζονται σε κάθε πρόσωπο παντού χωρίς διακρίσεις. Καλώ όλες τις χώρες να τα κάνουν αυτά μια πραγματικότητα για όλες".

Η κα. Viviane Reding, αντιπροεδρίνα, Επιτρόπισα Δικαιοσύνης της ΕΕ, τονίζει ότι: “Η λεσβοφοβία είναι μια κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εγώ προσωπικά, είμαστε σταθερά προσηλωμένες στην χρήση όλων των εξουσιών που είναι στη διάθεσή μας για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων".

Η ΕΕ καλεί όλες τις χώρες να σταματήσουν τις πράξεις βίας, τις ποινικές κυρώσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος προσώπων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας τρανς φύλου. Ως μέρος της δέσμευσής της για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον Ιούνιο 2010 η ΕΕ ενέκρινε μια "Δέσμη εργαλείων για την προαγωγή και προστασία της άσκησης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και transgender”.
Επίσης, μέσω του Ευρωπαϊκού Εργαλείου για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η ΕΕ υποστηρίζει πολλές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Lbtiq ή προστατεύουν τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq.

Η Διεθνής Ημέρα κατά της λεσβοφοβίας προσφέρει μια ευκαιρία σε όλες να αγωνιστούν για τη σεξουαλική ποικιλομορφία και την ελευθερία του τρανς φύλου σύμφωνα με το πλαίσιο που λειτουργούν. Είναι μια ευκαιρία που όλες, ακόμη και πέρα ​​από τοLbtiq κίνημα, μπορούν να επωφεληθούν από την ανάληψη δράσης. Η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοερωτοφοβίας γιορτάζεται σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλη τη γη, με διάφορους τρόπους και ποικίλες εκφράσεις.

Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Λεσβοφοβίας είναι και για να:
• Τραβήξετε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στο θέμα της λεσβοφοβίας
• Οργανώσετε γεγονότα τα οποία κινητοποιούν την κοινή γνώμη
• Διεκδίκήσετε την προσοχή των φορέων χάραξης πολιτικής και να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες των ομάδων πίεσης
• Δημιουργήσετε δίκτυο με ομοϊδεάτισες οργανώσεις και να ανάπτυξη νέων συνεργασιών, στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή
• Κινητοποίηση των υπαρχουσών υποστηρικτικών ομάδων και να απευθυνθείτε σε νέα ακροατήρια

Εκστρατεία 2012
Το σχολείο είναι συχνά το πιο δύσκολο περιβάλλον για τις Lbtiq μαθήτριες σε όλη τη γη. Ο εκφοβισμός βρέθηκε πως μειώνει τη σχολική φοίτηση και οδηγεί σε πρόωρη εγκατάλειψη και σε φτωχότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και επιτεύγματα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και ψυχολογική υγεία των νέων, αφήνοντας μόνιμες ουλές που συχνά οδηγούν στην αυτοκτονία.

Για το σκοπό αυτό φετινή εκστρατεία - "Καταπολέμηση Ομοερωτοφοβίας μέσα και μέσω της εκπαίδευσης” - θέτει το θέμα της παρενόχλησης στο προσκήνιο και την κινητοποίηση παγκόσμιας υποστήριξης για την ευαισθητοποίηση και την προώθηση ενός ασφαλέστερου και καλύτερου περιβάλλοντος για τις μαθήτριες σε όλη τη γη.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.5.12 και την μεταφράσαμε από την eeas.europa.eu στην http://www.eeas.europa.eu/top_stories/2012/170512_anti_homo_trans_phobia_en.htm

Λεσβοφοβία, μια διάκριση που εξακολουθεί να υφίσταται Α'


Την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοερωτοφοβίας, η οποία εδώ και οκτώ χρόνια καταχωρήθηκε η 17η Μαΐου 1990, την ημέρα που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αφαίρεσε την λεσβιακότητα από τον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών, η οργάνωση SOS ομοερωτοφοβία κυκλοφόρησε την Τετάρτη την δέκατη έκτη έκθεσή της σχετικά με την κατάσταση της ομοερωτοφοβίας στη Γαλλία. Η έκθεση είναι ανησυχητική: ακόμη και αν η γαλλική κοινή γνώμη φαίνεται να εξελίσσεται ευνοϊκά στο θέμα της λεσβιακότητας, η έκθεση σχετικά με την ομοερωτοφοβία 2012, αποκαλύπτει μια σειρά από τρεις περιοχές λεσβοφοβίας, δηλαδή στην εργασία, στην οικογένεια ή στη γειτονιά.

"Οι πιο θεαματικές εκδηλώσεις είχαν επισκιαστεί για την καθημερινή πραγματικότητα της λεσβοφοβίας, αλλά μειώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης και με την αυξανόμενη αποδοχή της λεσβιακότητας στο δημόσιο διάλογο και σήμερα, συνειδητοποιούμε αυτό προπύργιο της ομοερωτοφοβίας που επιμένει στην κοινωνία”, αναλύει η Elizabeth Ronzier, Προεδρίνα της οργάνωσης SOS ομοερωτοφοβία και συντάκτρια της έκθεσης. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη αυτή η έκθεση, η οργάνωση βασίστηκε σε 1566 μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς σε όλη τη Γαλλία. Ποτέ δεν έχουν συμμετάσχει τόσες πολλές-οί άνθρωποι σε αυτήν την ετήσια έκθεση: η αύξηση πιθανόν να οφείλεται στη μεγαλύτερη κινητοποίηση της οργάνωσης SOS, αλλά η οποία οφείλεται, επίσης, στην "ελευθερία έκφρασης των θυμάτων", σύμφωνα με την Elisabeth Ronzier.

Παρενόχληση στο χώρο εργασίας
Ο αριθμός των αναφορών που έγιναν το 2011 για πράξεις λεσβοφοβίας στην εργασία έχει απότομη άνοδο από τις προηγούμενες χρονιές (+ 36%). Είναι κυρίως άνθρωποι ηλικίας 35 έως 50 ετών, που ζουν στην επαρχία, και δέχτηκαν προσβολές από την προϊστάμήνη-ο όπως κατέθεσαν. Η ανησυχητική κατάσταση εξηγείται, για την οργάνωση, από την οικονομική κρίση. "Για να διώξουμε τις-τους ανθρώπους χωρίς να τις απολύσουμε, μπορούμε να επιλέξουμε τη λύση της παρενόχλησης", δήλωσε η Elizabeth Ronzier. Τα θύματα συχνά δεν τολμούν να παραπονεθούν και να αφήσουν οι ίδιες την δουλειά τις.

Η ίδια λογική ισχύει και στις σχέσεις καλής γειτονίας. “Υπάρχουν ευκαιρίες για να χρησιμοποιηθεί η πραγματική ή η υποτιθέμενη σεξουαλική ταυτότητα ώστε να κλιμακωθεί μια συνήθης σύγκρουση. Επειδή είναι μέρος της ιδιωτικής σφαίρας, όπου ο θύτης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα πρόσωπο που μπορεί να σε εντοπίσει, πολλά θύματα δεν θέλουν να διαμαρτυρηθούν, ώστε να μην επιδεινώσουν την κατάσταση ή από το φόβο αντιποίνων", ανέφερε η έκθεση.

Οι καταστάσεις αναγκάζουν τα θύματα να διασταυρώνονται με τις θύτριες-ες καθημερινά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις κινδύνου. Στις 13 Δεκεμβρίου 2011, το Ινστιτούτο Επιτήρησης Υγείας (InVS) προέβη στην απογραφή των αυτοκτονιών στη Γαλλία με θέμα: "Οι σεξουαλικές μειονότητες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας". Στο κύριο άρθρο του εβδομαδιαίου δελτίου, ο Jean-Louis Terra, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Claude Bernard της Λυών έγραψε ότι "η λεσβοφοβία, και όχι σεξουαλικός προσανατολισμός από μόνη της είναι ο κύριος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει έναν επιπλέον κίνδυνο κρίσης αυτοκτονίας και απόπειρα αυτοκτονίας". Μια κοινή βάση με την εμπειρία της οργάνωσησ SOS.

Επίθεση στο δρόμο
Ενώ σε μια μελέτη της IFOP τον Ιούνιο 2011, έδειξε πως το 63% των Γαλλίδων-ων τάσσονται υπέρ του Lbtiq γάμου, τα γεγονότα αποκαλύπτουν μια λανθάνουσα λεσβοφοβία που μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Μεταξύ όλων των αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την οοργάνωση, το 11% από αυτές αφορά επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, ιδίως στους δρόμους ή πάρκα. "Καθώς όλο και περισσότερο η λεσβοφοβία καταστέλλεται, υπάρχει μια ριζοσπαστικοποίηση της ομοερωτοφοβίας", επιμένει η Elisabeth Ronzier.


Για να βρεθείτε στο δεύτερο μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση και την φωτογραφία την βρήκαμε στις 16.5.12 και την μεταφράσαμε από την εφημερίδα lemonde.fr στην http://www.lemonde.fr/societe/article/2012/05/16/l-homophobie-une-discrimination-toujours-actuelle_1702102_3224.html

Λεσβοφοβία, μια διάκριση που εξακολουθεί να υφίσταται Β'


Σύμφωνα με την έκθεση, αν και οι προσβολές συνεχίζουν να είναι κυρίαρχες, συχνά οι λογομαχίες κλιμακώνονται σε σωματική βία. Οι ιστορίες είναι πολλές, συχνά με το ίδιο μοτίβο: Lbtiq έχουν προσβληθεί προφορικά από πρόσωπα που συχνά αποτελούν μια ομάδα, και οι επιθέσεις ξεσπούν. Όπως η ιστορία της Justine: κάπνιζα έξω μπροστά από ένα λεσβιακό μπαρ, που “βομβαρδίστηκα” από δύο γυναίκες που ήταν εμφανώς μεθυσμένες με είπαν "βρωμολεσβία” και με έριξαν κάτω για να με χτυπήσουν, τελικά δραπέτευσαν κλέβοντάς μου το κινητό.

Τα στοιχεία σχετικά με τις επιθέσεις εις βάρος λεσβιών σε δημόσιους χώρους δείχνουν πως ήταν πιο πολλές φέτος. Η Suzanne λέει: φιλούσα την φίλη μου στην πίστα του RER, ένας άνδρας εμφανίστηκε και έβαλε το χέρι του μέσα στο σουτιέν της φίλης μου. Για την οργάνωση SOS, "αυτές οι καταστάσεις δείχνουν πως μία λεσβιακή σχέση είναι αποδεκτή τόσο όσο αφήνει τη δυνατότητα αυτή η σχέση να επαφίει στον άνδρα τη συμμετοχή του σε αυτή στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχήματος της πορνογραφίας. Σε αντίθετη περίπτωση, προκύπτει επιθετικότητα".

Οι "Biches" διαδυκτιακή ομάδα
Όπως κάθε χρονιά, όμως στο διαδίκτυο η λεσβοφοβία εξακολουθεί να είναι πιο δραστήρια, ιδίως μέσω της ανωνυμίας και της απόστασης που υπάρχει στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος που η οργάνωση SOS δημιούργησε πριν από λίγες χρονιές, την ομάδα παρέμβασης κατά της ομοερωτοφοβίας και του σεξισμού στο διαδίκτυο (Biches). Η ομάδα αποτελείται από περίπου δέκα γυναίκες επί του γαλλικού εδάφους που συμμετέχουν ύστερα από πληροφορίες που λαμβάνουν σε σχόλια, forum, blogs ή λεσβοφοβικές εφαρμογές: όλες αυτές οι υπερβολές του διαδικτύου παρακολουθούνται και εξαλείφονται όποτε είναι δυνατόν.

Αλλά συχνά οι πιο αυστηρές επικρίτριες-ες της λεσβιακότητας καταφέρνουν να βρουν “φιλοξενία” στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μην υπόκεινται στο γαλλικό δίκαιο. Παρόλα αυτά, οι "Biches" πέτυχαν μερικά ωραία πράγματα. Δεν δίστασαν να καταγγείλουν την πολύ αμφίβολη εφαρμογή «Είναι ο γιός μου γκέι;" ήταν διαθέσιμη στην Android Market, τον Οκτώβριο του 2011, και αφαιρέθηκε αφού, πρότεινε να ανησυχούν οι μητέρες αν ανακαλύψουν σε είκοσι ερωτήσεις και τόσα πολλά κλισέ υποτίθεται την σεξουαλικότητα του παιδιού τις.

Για να αλλάξουν οι νοοτροπίες, η οργάνωση δίνει έμφαση στην πρόληψη, από το γυμνάσιο και το λύκειο. Όπως είπε ο Olivier Vecho, ένας ανώτερος λέκτορας εξελικτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris Ouest-Nanterre και ειδικός στην ομοερωτοφοβία, "το σχολικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό για εκδηλώσεις λεσβοφοβίας", επειδή "η αλληλεπίδραση μεταξύ των εφήβων συχνά δεν υπόκειται σε έλεγχο από τις ενήλικες, και το εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς δεν γνωρίζει, το ζήτημα της λεσβιακότητας εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ταμπού στο σχολικό σύστημα".

Απόδειξη με την τελευταία διαμάχη πάνω στην ιδέα της ισότητας των φύλων που εισήχθη στα σχολικά εγχειρίδια της επιστήμης και της ζωής της, ή η διάδοση της αμφιλεγόμενης ταινίας κινουμένων σχεδίων ευαισθητοποίησης με Lbtiq θέμα, “Το φιλί της Σελήνης”. "Είναι μέσω της εκπαίδευσης μπορούμε να αγωνιστούμε αποτελεσματικότερα για την καταπολέμηση της ομοερωτοφοβίας, διότι είναι πολύ νωρίς να μάθουμε τι φύλο έχει, και πρέπει να αποδομηθεί το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε η Elizabeth Ronzier.


Για να βρεθείτε στο πρώτο μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.5.12 και την μεταφράσαμε από την εφημερίδα lemonde.fr στην http://www.lemonde.fr/societe/article/2012/05/16/l-homophobie-une-discrimination-toujours-actuelle_1702102_3224.html