30 Ιουλ 2012

27 χώρες τις Ευρώπης διευθετούν τον Lbtiq γάμο Α'


Castel Maggiore, Ιταλία - Όταν η ενός χρόνου Kirsi Bestetti σκόνταψε και έκοψε τα χείλη της στο σπίτι της γιαγιάς της το περασμένο καλοκαίρι, η μητέρα της Elisa Bestetti έσπευσε στο κέντρο έκτακτης ανάγκης, πανικόβλητη για το αίμα. 

Εκεί ακριβώς, επίσης, ανησύχησε για το αν το προσωπικό του νοσοκομείου θα την δεχτεί ως μητέρα της Kirsi. Κα Bestetti είναι Ιταλίδα, αλλά η αναμαλλιασμένη Kirsi είναι Φινλανδή σαν την μητέρα της, Emmi Pihlajaniemi. Οι δύο γυναίκες έχουν νυμφευθεί εδώ και πέντε χρονιές στη Φινλανδία, και η καθεμία έχει γεννήσει μια κόρη που έχει νομίμως παιδοθετηθεί στην Φινλανδία από την άλλη σύζυγο. 


Αλλά η Ιταλία δεν επιτρέπει σε ένα παιδί να έχει δύο μητέρες. Τα λεσβιακά ζευγάρια στην Ιταλία δεν επιτρέπεται να νυμφεύονται, να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, να παιδοθετήσουν ή να επωφελούνται από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα οικογενειακού δικαίου παραμένουν ζηλότυπα επιφυλακτικές η κάθε μία από τις 27 χώρες, η καθεμία με τη δική της ιστορία, τον πολιτισμό της και τη νομική της παράδοση.

Στην αλληλένδετη Ήπειρο, η οποία υπερηφανεύεται για τα ανοιχτά σύνορα και την ενιαία αγορά - καθώς και ότι είναι πρωτοπόρος στην απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, αναδεικνύονται ακόμη και ανοιχτά λεσβίες πολιτικίνες σε υψηλές διοικητικές θέσεις - οι διαφορές που προκύπτουν είναι περισσότερο από συμβολικές. Ολοένα και περισσότερο αυτές οι διαφορές οδηγούν σε πρακτικές δυσκολίες σε κάθε είδους τομείς, όπως οι φόροι, τα γονικά δικαιώματα και οι κληρονομιές, καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται λόγω εργασίας, έρωτα, ή απλά λόγω διακοπών.  

«Είναι λίγο σαν να ψήνεις μια τούρτα και στη συνέχεια, να μην θέλει καμιά να τη φάει», δήλωσε ο Michael Cashman, υπερασπιστής των Lbtiq δικαιωμάτων και μακροχρόνιος υπερασπιστής μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Αγγλία. "Αλλά αν πιστεύουμε στην ελεύθερη κυκλοφορία – «Μια Ευρώπη χωρίς σύνορα»- αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι: οι ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μόνο και μόνο εξ’ αιτίας της γνώμης κάποιας". Στη περίπτωση της Kirsi, το νοσοκομείο κατέληξε στη θεραπεία της, και το κόψιμο στα χείλη δεν ήταν σοβαρό. Ένα χρόνο αργότερα, δεν υπάρχει ούτε ένα σημάδι. Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν για τη χρονοτριβή όσον αφορά το νομικό καθεστώς της οικογένειάς της, όταν τολμήσει να βγει εκτός Φινλανδίας.

"Δεν ξέρω αν θα ήθελα να ταξιδέψω μόνη με την Kirsi", είπε η κα Bestetti, η οποία αφηγήθηκε την ιστορία καθώς η Kirsi κινούταν με νευρικότητα στην αγκαλιά της άλλης της μητέρας σε ένα σκιερό μέρος του στάβλου στο αγρόκτημα της οικογένειας Bestetti, λίγο έξω από την Μπολόνια, της Ιταλίας. "Το φινλανδικό κράτος αναγνωρίζει ότι είμαι η μητέρα της, αλλά εδώ στην Ιταλία δεν είμαι τίποτα".

Η κατάσταση σχετικά με το γάμο είναι παρόμοια κατά κάποιο τρόπο όπως με το συνονθύλευμα των νόμων των πολιτειών των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια σημαντική διαφορά, όμως, είναι ο από το 1996 νόμος υπεράσπισης του γάμου DOMA, ο οποίος εμποδίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει τους γάμους λεσβιών και απαλλάσσει τις πολιτείες που δεν έχουν νόμο για το γάμο των λεσβιών από την υποχρέωση να αναγνωρίζουν τους γάμους που εκτελούνται στις πολιτείες που τον επιτρέπουν. (Στην επόμενη θητεία του, το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να έχει μια ακρόαση μιας συνταγματικής διεκδίκησης για το τμήμα του νόμου που απαιτεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αρνηθεί τα οφέλη στα λεσβιακά νυμφευμένα ζευγάρια).

Στην Ευρώπη, μια χούφτα των υποθέσεων προσβολής διασυνοριακών εμποδίων έχουν αυξήσει τις προσφυγές στο επίπεδο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, αλλά και οι συνακόλουθες αποφάσεις έχουν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής. Παρατηρήτριες του Δικαστηρίου λένε πως οι δικαστίνες, που προέρχονται από κάθε χώρα μέλος, γνωρίζουν καλά την έλλειψη συναίνεσης. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η θεματοφύλακας των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τρόπους για να κάνει ευκολότερη τη ζωή των ανθρώπων που διασχίζουν τα σύνορα.

Όμως, αν και για δύο χρονιές, έχει μελετήσει τρόπους για να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των ληξιαρχικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της ληξιαρχικής πράξης γέννησης, της ληξιαρχικής πράξης θανάτου και τα πιστοποιητικά γάμου, η πρόταση εξακολουθεί να αναμένει κάποια δράση. Και όταν έγινε ένα βήμα προς τα εμπρός αυτή τη χρονιά, το πλάνο ίσως να μην καλύψει το γάμο. "Προς το παρόν, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα τη φορά," είπε η κα Viviane Reding, Ευρωπαϊκή Επίτροπος Δικαιοσύνης, σε ένα απαντητικό e-mail ερωτήσεων.

Οι αντίπαλες του γάμου λεσβιακών ζευγαριών υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια των Βρυξελλών να απαιτήσει από τις χώρες να αναγνωρίσουν πιστοποιητικά γάμου σε λεσβιακά ζευγάρια που εκδόθηκαν σε άλλη χώρα μέλος θα ήταν, στην πραγματικότητα, σαν να ζητά να εισαγάγουν τους γάμους λεσβιακών ζευγαριών είτε το ήθελαν είτε όχι.  

"Μια γενική εφαρμογή του κανόνα της αμοιβαίας αναγνώρισης των ληξιαρχικών πράξεων θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι πολιτικές και κοινωνικές επιλογές ορισμένων χωρών μελών θα μπορούσαν να επιβληθούν σε όλες τις άλλες", υποστήριξε η «Φροντίδα για την Ευρώπη», μια χριστιανική ομάδα πίεσης, με υποβολή της στην Επιτροπή, ως ηχώ αρκετών αντιπάλων.

Για να βρεθείτε στο δεύτερο μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση και την φωτογραφία τις βρήκαμε στις 25.5.12 και μεταφράσαμε από την nytimes.com στην http://www.nytimes.com/2012/07/26/world/europe/on-gay-marriage-europe-strains-to-reconcile-27-interests.html?_r=1&pagewanted=all

Στην φωτογραφία η Elisa Bestetti και η Emmi Pihlajaniemi με τις δύο κόρες τις.

27 χώρες της Ευρώπης διευθετούν τον Lbtiq γάμο Β'

Έτσι, για τώρα, τα λεσβιακά ζευγάρια και οικογένειες δίνουν τις δικές τους μάχες - συχνά με σημαντικές δαπάνες. 

Ο Brad Brubaker, από το Οχάιο, συναντήθηκε με τον Άγγλο σύντροφό του, Paul Feakes, στην Καλιφόρνια το 1995. Ο κ. Brubaker μετακόμισε στο Λονδίνο και τελικά απέκτησε τη βρετανική ιθαγένεια. Σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης, όμοια σε όλα με το γάμο εκτός από το κοινό οικογενειακό όνομα. Πριν από τρεις χρονιές μετακόμισαν στην Ιταλία και αποφάσισαν να ανοίξουν μια γκαλερί τέχνης στην εξοχή της Τοσκάνης στην παραθαλάσσια πόλη της Pietrasanta. 

Η Ιταλία δεν αναγνωρίζει το σύμφωνο συμβίωσής τους. Σε αντίθεση με τη συνήθη αντιμετώπιση των ετερό παντρεμένων ζευγαριών που εργάζονται μαζί, αναγκάστηκαν να καταχωρήσουν την γκαλερί στο όνομα του κ. Brubaker και μόνο, ενώ ο κ. Feakes έπρεπε να αναγράφεται ως υπάλληλος - με σύμβαση, μισθοδοσία και όλη την πρόσθετη δαπανηρή γραφειοκρατία που συνεπάγεται.

"Έτσι συνειδητοποιήσαμε τη διάκριση αυτή", δήλωσε ο κ. Brubaker. «Οι άνθρωποι σκέφτονται πως η Ευρώπη είναι τόσο πολύ μπροστά, και υποθέτω ότι κατά κάποιο τρόπο είναι. Αλλά δεν είναι αρκετά μπροστά ακόμα". Ο κ. Brubaker και ο κ. Feakes αποφάσισαν να μην προσφύγουν στο δικαστήριο. Άλλες το κάνουν, με ανάμεικτα αποτελέσματα. 

Ο 32χρονος Tomasz Szypula, ο οποίος κατάγεται από την Πολωνία, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνάντησε τον Ισπανό σύντροφό του, José Antonio, το 2002, ενώ σπούδαζε στην Κρακοβία, της Πολωνίας. Αργότερα μετακόμισαν στη Βαρσοβία και αγόρασαν ένα διαμέρισμα μαζί.  Το 2010, πέντε χρονιές αφ’ ότου η Ισπανία νομιμοποίησε τον Lbtiq γάμο, αποφάσισαν να πάνε στην πατρίδα του κ. Antonio κοντά στην Alicante και να παντρευτούν. 

 «Ο γάμος, νομίζω, είναι ένα είδος επιβεβαίωσηςλέει η μια ένας στην άλλη-ον πως θα είναι μαζί στα καλά και στα δύσκολα», είπε ο κ. Szypula. "Και αυτό είναι κάτι που κάνεις και με άλλες-ους ανθρώπους, όπως την οικογένεια, τις φίλες σου και τις γειτόνισές σου". 

Όμως δύο χρονιές αργότερα, εξακολουθούν να είναι άγαμοι. Οι πολωνικές αρχές, βλέποντας το όνομα ενός άνδρα στο έγγραφο γάμου στη θέση της συζύγου του κ. Szypula, αρνήθηκαν να εκδώσουν το αναγκαίο νομικό έγγραφο που να βεβαιώνει ότι δικαιούταν να παντρευτεί. 

Το πολωνικό Σύνταγμα, που εγκρίθηκε το 1997, αναφέρει το γάμο ως ένωση μιας γυναίκας και ενός άνδρα, Πολωνές ανώτερες υπάλληλοι έχουν υποστηρίξει ότι είναι «απαραίτητη προϋπόθεση» για την έκδοση των πιστοποιητικών. Μέχρι στιγμής, τα πολωνικά δικαστήρια έχουν συμφωνήσει και η απόφαση για την προσφυγή του ζευγαριού πρέπει να θα βγει ως το φθινόπωρο. 

 «Δεν είναι απλά μια δικαστική υπόθεση, είναι επίσης ένα σημαντικό πολιτικό θέμα», είπε ο κ. Szypula. "Τα δικαστήρια, κάνουν ό, τι μπορούν για να καθυστερήσουν την απόφαση". 

Υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στην Πολωνία ήταν ασυμβίβαστη με το σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη πέρυσι και κέρδισε την υπόσχεση των πολωνικών αρχών να αλλάξουν αυτή την πολιτική. Μέχρι στιγμής, δεν την άλλαξαν. 

Η Επιτροπή δηλώνει ότι προτίθεται να δώσει συνέχεια, ενώ η κα Reding τόνισε στη συνέντευξή της μέσω e-mail ότι στις Βρυξέλλες "δεν έχουμε την εξουσία – ούτε το θέλουμε" να αλλάξει ριζικά το ευρωπαϊκό οικογενειακό δίκαιο. 

Με εξαίρεση την Ιταλία και τη Μάλτα, όπου η επιρροή του Βατικανού είναι ισχυρή, καθώς και στην Ελλάδα και στη Κύπρο, οι διαιρέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ως επί το πλείστον μεταξύ της πιο φιλελεύθερης Δύσης και της πιο συντηρητικής, πρώην κομμουνιστικής Ανατολής, δήλωσε ο Robert Wintemute, καθηγητής του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο King College του Λονδίνου. «Στις ΗΠΑ, όταν κοιτάτε τον χάρτη, έχετε τη Βορειοανατολική και τη Δυτική ακτή, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη πρόοδος, και τότε ο Νότος είναι το μεγάλο κενό», είπε. "Στην Ευρώπη, είναι το χάσμα Δύσης-Ανατολής". 

Η Δανία, η οποία εισήγαγε το σύμφωνο συμβίωσης το 1989, έγινε, τον Ιούνιο, η τελευταία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκανε το νόμο του γάμου "ουδέτερο ως προς το φύλο», ακολουθώντας την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Πορτογαλία. Δέκα άλλες χώρες του μπλοκ επιτρέπουν κάποια μορφή της συμφώνου συμβίωσης ή πολιτικής ένωσης. Από αυτές, η Γαλλία, η οποία έχει μια νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση, ανακοίνωσε τον Ιούλιο την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη δικαιώματα γάμου και πως θα ισχύσουν το 2013. 

Η Αγγλία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία συζητούν ακόμη να την προσφυγή στη δικαιοσύνη. Απομένουν 11 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αναγνωρίζουν τους γάμους των λεσβιών ή το σύμφωνο συμβίωσης. Η Πολωνία, η Λετονία και η Βουλγαρία έχουν συνταγματικές απαγορεύσεις. 

Η συζήτηση μπορεί να ανάψει. Στην Ιταλία, η συνέλευση του κυρίως κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος κατέληξε σε αταξία αυτό το μήνα, όταν η προεδρίνα, Rosy Bindi, αρνήθηκε να επιτρέψει μια ψηφοφορία για μια πρόταση υποστήριξης του Lbtiq γάμου, η οποία τον αποκάλεσε αντισυνταγματικό. Την περασμένη εβδομάδα, ο Pier Ferdinando Casini, επικεφαλής ενός κεντρώου κόμματος Καθολικών, αποκάλεσε τον Lbtiq γάμο ως "μια βαθιά απολίτιστη ιδέα - μια παραβίαση της φύσης ενάντια στη φύση". 

Δεδομένης της έλλειψης της νομικής ασφάλειας, η κα Bestetti είπε ότι προτίμησαν να ζουν στο Ελσίνκι, όπου η ζωή της Kirsi και της τετράχρονης αδελφή της, Irma, είναι πιο φυσιολογική. Αλλά και η κα Pihlajaniemi επισκέπτεται το μικρό αγρόκτημα εδώ στο Castel Maggiore μια-δυο φορές το χρόνο για να δει την οικογένεια και τις φίλες της. 

Αναμένουν το τρίτο παιδί τις, ένα αγόρι, στα μέσα Αυγούστου, και ψάχνουν για ένα όνομα που θα στέκει τόσο στα φινλανδικά όσο και στα ιταλικά. 

Ωστόσο, ανησυχούν πώς θα εξηγήσουν στα παιδιά τις ότι έχουν δύο γονείς σε μία χώρα και μόνον μία γονέα σε μια άλλη, ή γιατί κάποιες από τις πιο ηλικιωμένες Ιταλίδες συγγενείς εξακολουθούν να αναφέρονται στην κα Pihlajaniemi ως τη "θεία" των κοριτσιών

"Δεν ξέρω τι πρόκειται να σκεφτούν", είπε η κα Pihlajaniemi. "Για τα παιδιά, είναι πραγματικά για μια παράλογη κατάσταση". 


Για να βρεθείτε στο πρώτο μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.5.12 και την μεταφράσαμε από την nytimes.com στην http://www.nytimes.com/2012/07/26/world/europe/on-gay-marriage-europe-strains-to-reconcile-27-interests.html?_r=1&pagewanted=all

Καμιά ενδυματολογική διάκριση μετάξύ των φοτητριών-ων της Οξφόρδης


Επιτρέπεται... επιτέλους το παντελόνι στις φοιτήτριες και η φούστα στους φοιτητές της Οξφόρδης 

Το χρόνιο αίτημα του Lbtiq φοιτητικού συλλόγου του φημισμένου Αγγλικού πανεπιστημίου έγινε πλέον πραγματικότητα. 

Πλέον δεν υπάρχει καμιά διάκριση στον ενδυματολογικό κώδικα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Που σημαίνει ότι όποια γυναίκα επιθυμεί μπορεί να κυκλοφορεί με παντελόνι και όποιος άντρας το επιθυμεί μπορεί να κυκλοφορεί με φούστα. 

«Είναι μια αλλαγή που θα επιτρέψει σε ένα μικρό αριθμό φοιτητριών-ων να μην υπόκεινται σε μεγαλύτερο στρες την περίοδο των εξετάσεών τις», δήλωσε η υπεύθυνη του πανεπιστημίου Τζες Πάμφρει. 

Αιτιολογώντας την απόφαση να αλλάξει ο αυστηρός κώδικας του πανεπιστημίου για πρώτη φορά εδώ και μια χιλιετία. 

Πλέον δεν θα υπάρχει καμία διάκριση στο τι είναι υποχρεωμένες να φορούν οι φοιτήτριες-ές κατά την διάρκεια των μαθημάτων ή των εξετάσεων τις. 

Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μια φοιτήτρια μπορεί να έρθει ντυμένη με σκουρόχρωμο παντελόνι σακάκι, κάλτσες, λευκό πουκάμισο παπιγιόν και μαύρα ανδρικά παπούτσια και αντίστοιχα ένας φοιτητής μπορεί να έρθει ντυμένος με σκουρόχρωμη φούστα, λευκό πουκάμισο, μαύρο καλσόν και μια κορδέλα δεμένη φιόγκο στο λαιμό. 

Αλλά τα τζιν, συνεχίζονται να απαγορεύονται δια ροπάλου. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.7.12 από την iefimerida.gr στηυν http://www.iefimerida.gr/news/61263/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%BE%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%B4%CE%B7%CF%82

Η Έλενα Παπαβασιλείου θα έκανε γάμο με την Ελένη Μενεγάκη

Για την τηλεόραση, την προσωπική της ζωή, τη δημοσιότητα και τη δημιουργία οικογένειας, μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της η Έλενα Παπαβασιλείου.

Μιλώντας στη Real Life, η Έλενα δήλωσε ότι θα ήθελε να κάνει εκπομπές στην τηλεόραση οι οποίες ταιριάζουν στις ικανότητες και στην ηλικία της, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν θα ήθελε να βρεθεί δίπλα στην Ελένη Μενεγάκη, είπε: «Τόσο πολύ που, αν ήμουν άντρας, θα την παντρευόμουν! Τι να πούμε γι' αυτή τη γυναίκα; Είναι απλά υπέροχη, αναμφισβήτητα η βασίλισσα του Alpha και της ελληνικής τηλεόρασης». 

Αναφερόμενη στη δημοσιότητα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόβλημα να γίνεται αναφορά στο όνομά της, καθώς αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι παρελκόμενο της τηλεοπτικής έκθεσης, πρόσθεσε ωστόσο ότι αισθάνεται άβολα όταν πρωταγωνιστεί σε ανύπαρκτα γεγονότα ή θίγονται αγαπημένα της πρόσωπα.

Για την προσωπική της ζωή δήλωσε: «Η ζωή μου χρωστάει έναν μεγάλο έρωτα. Αλλά επειδή είναι δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες θα επιλέξω έναν βάτραχο», ενώ πρόσθεσε: «Αν κάποιος θέλει να με προσεγγίσει επειδή βγαίνω στην τηλεόραση, τότε καλά κάνω αυτή την περίοδο και προτιμώ να είμαι με τις φίλες μου».


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.7.12 από την iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/61286/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85

Κάιλι Μινόγκ κάνει έρωτα με την Ρίλει Κιου

Η Κάιλι Μινόγκ σε λεσβιακή σχέση με την Ρίλει Κιου

Την κινηματογραφική της καριέρα προσπαθεί να «νεκραναστήσει» η 44χρονη Κάιλι Μινόγκ συμμετέχοντας στο λεσβιακό indie δράμα Jack & Diane.

Εκεί όπου καλείται να ξελογιάσει και να κάνει έρωτα με την Ρίλει Κιου, εγγονή του Έλβις Πρίσλεϊ. Η πικάντικη ερωτική σκηνή μεταξύ της Κάιλι και της Ρίλει είναι ουσιαστικά ο «κράχτης» για να προσελκύσει η ταινία ένα πιο mainstream κοινό να δει την ιστορία της ντροπαλής εφήβου Νταιάν (την οποία υποδύεται η Τζούνο Τέμπλ) που ερωτεύεται την ερωτικά έμπειρη Τζακ (Ρίλει).

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μοντέρνα -λεσβιακή- ερμηνεία του Ρωμαίου και Ιουλιέτα με την Μινόγκ στο ρόλο της έμπειρης 40άρας που συναντά την Νταιάν στην Γαλλία, εκεί δηλαδή που την έστειλε η μητέρα της για να καταφέρει να διαλύσει τον έρωτά τις.

 Όσες θέλετε να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ


Την είδηση και την φωτογραφία τις βρήκαμε στις 27.7.12 από την ifimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/61012/%CE%B7-%CE%BA%CE%AC%CE%B9%CE%BB%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CE%BA-%CF%83%CE%B5-%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B2%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%BB%CE%B2%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

29 Ιουλ 2012

Η τελευταία επιθυμία της αστροναύτισσας Σάλι Ράιντ ήταν να μιλήσει για τη συντρόφισά της


Πρωτοπόρος και στον θάνατο Η τελευταία επιθυμία της αστροναύτισσας Σάλι Ράιντ ήταν να μιλήσει για τη συντρόφισά της Φίλες και συγγενείς, πρώην συνεργάτιδες αλλά και φεμινίστριες-ές από όλον τον κόσμο θρηνούν τον χαμό της Σάλι Ράιντ, της πρώτης αμερικανίδας γυναίκας που πήγε στο Διάστημα, η οποία πέθανε τη Δευτέρα 23 Ιουλίου σε ηλικία 61 ετών και ύστερα από μάχη 17 μηνών με τον καρκίνο. 

Ομως ακόμη και μετά τον θάνατό της η πρωτοπόρος Αμερικανίδα συνεχίζει να εκπλήσσει και να συγκινεί με τα εξαιρετικά της κατορθώματα το αμερικανικό έθνος αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Η Σάλι Ράιντ, η οποία στις 18 Ιουνίου 1983 ως μέλος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου «Τσάλεντζερ» βρέθηκε στο Διάστημα, χρησιμοποίησε τη νεκρολογία της για να δηλώσει σε γνωστές και άγνωστες ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της ήταν λεσβία

Πριν από τον θάνατό της η Ράιντ ζήτησε από την οικογένειά της να αναρτήσουν στην προσωπική της ιστοσελίδα μια ανακοίνωσή της στην οποία δήλωνε πως θα συνεχίσει να ζει, ακόμη και μετά τον θάνατό της, διαμέσου της Ταμ Ο' Σόνεσι, «της επί 27 χρόνια συντρόφισάς της». Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μια πολύ ευγενική χειρονομία μιας πολύ διακριτικής γυναίκας η οποία άρχισε να αντιμάχεται τις όποιες προκαταλήψεις ήδη από το 1983 όταν επελέγη ως μέλος του πληρώματος του διάσημου αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου.

Οι σχέσεις της με τη δημοσιότητα δεν υπήρξαν ποτέ αρμονικές καθώς τα πειράγματα δημοσιογράφων αλλά και συναδελφισών-ων αναφορικά με το φύλο της αποτελούσαν συχνό φαινόμενο. Το 1982 η Ράιντ παντρεύτηκε τον επίσης αστροναύτη Στιβ Χάλεϊ, ο γάμος τους διήρκεσε πέντε χρόνια. 

Παιδικές φίλες που είχαν γνωριστεί κατά τη διάρκεια μαθημάτων τένις όταν ήταν ακόμα δώδεκα χρόνων, η Σάλι Ράιντ και η Ταμ Ο' Σόνεσι πέρασαν μαζί μια ολόκληρη ζωή. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τη μετά θάνατον αποκάλυψη της Ράιντ, η αδερφή της δήλωσε πως η «Σάλι δεν χρησιμοποιούσε ποτέ ετικέτες. Είχε μια πολύ ισχυρή αντίληψη περί της ιδιωτικότητας, ήταν στη φύση της. 

Τη σχέση της όμως δεν την κράτησε ποτέ κρυφή. Είμαι σίγουρη πως η αποκάλυψή της θα βοηθήσει και θα δώσει κουράγιο σε πολλές». 


Την είδηση και την φωτογραφία τις βρήκαμε στις 27.7.12 από την εφημερίδα τα Νέα στην http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4741299

26 Ιουλ 2012

Οι γυναίκες πιο ευάλωτες στο AIDS


Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τη νόσο, παγκοσμίως, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον ιό HIV.
Σε παγκόσμια κλίμακα τα ποσοστά της λοίμωξης στις νέες γυναίκες ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι διπλάσια σε σχέση με των ανδρών της ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS και τον ιό HIV που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα: το 63% αυτής της ηλικιακής ομάδας που ζει με τον ιό, είναι γυναίκες.

Όπως ανακοίνωσαν ειδικές-οι κατά την 19η διεθνή διάσκεψη για τον ιό HIV, οι γυναίκες πλήττονται πολύ περισσότερο από το AIDS σε σχέση με τους άνδρες παγκοσμίως και είναι οι πιο ευάλωτες στον ιό HIV.

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης ότι 1,2 εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια προσβλήθηκαν το 2011, η πλειοψηφία αυτών στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις χώρες με μεσαίο εισόδημα.

Η λοίμωξη από τον ιό HIV είναι επίσης η βασική αιτία θανάτου στις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποιίας.

Η διάσκεψη άρχισε την Κυριακή και ολοκληρώνεται την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20.000 συνέδρων από 190 χώρες.

Γενικά, οι γυναίκες έχουν ένα μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε σχέση με τους άνδρες κατά τις ετερό σχέσεις χωρίς προφυλακτικό, υπογραμμίζουν οι ειδικές-οι.

Σε πολλές χώρες οι γυναίκες δεν τολμούν καν να ζητήσουν από τον σύντροφό τους να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό και αυτές είναι επίσης πιο συχνά θύματα σεξουαλικού εξαναγκασμού.


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.7.12 από την news. yahoo. com στην http://gr.news.yahoo.com/%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CE%AC%CE%BB%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-aids-112004080.html

Μέμος Μπεγνής: "Δεν αφορά κανέναν αν εγώ είμαι gay..."


Σχετικά με τα σχόλια που κατά καιρούς έχουν ακουστεί για τη σεξουαλική του ταυτότητα απάντησε στο ΕΓΩ ο γνωστός ηθοποιός του οποίου το όνομα αν πληκτρολογήσει κάποιος στο google βγαίνουν διάφορα αποτελέσματα που αφορούν αυτό το κομμάτι της προσωπικής του ζωής.

Αν δοκιμάσετε και άλλα ονόματα θα βγει το ίδιο πράγμα. Είναι πολύ καλό, γιατί με γουστάρει πολύς κόσμος, οπότε ψάχνουν το σεξουαλικό μου προσανατολισμό. Τι να πω εγώ... Ζούμε σε μια πάρα πολύ υποκριτική κοινωνία, που όταν κάποιος είναι gay ή κάποια λεσβία, ανοίγουν το στόμα τους και λένε.

Πώς είναι δυνατόν;. Όλοι αυτοί που λένε Πώς είναι δυνατόν; πιθανότατα είναι gay. Πάρα πολλοί άνθρωποι παντρεύονται μόνο και μόνο γιατί αυτή η κοινωνία είναι υποκριτική και κάνουν οικογένειες για να κρύψουν τη σεξουαλικότητά τους...
Δεν αφορά κανέναν αν εγώ είμαι gay, αν η φίλη μου είναι λεσβία, ή αν εγώ πάω με γυναίκες ή με άνδρες.

Αυτό είναι καθαρά προσωπική μου επιλογή και δεν έχω καμία υποχρέωση να αποδείξω σε κανέναν τι κάνω εγώ και ποιος είμαι. Έχω έρθει σε αυτό το χώρο για να κάνω τη δουλειά μου και τίποτε άλλο.


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.7.12 από την gr.omg.yahoo.com στην http://gr.omg.yahoo.com/news/%CE%BC%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%B3%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%B3%CF%8E-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9-102112514.html

25 Ιουλ 2012

Γυναίκες που τόλμησαν Α'

Με αφορμή το θάνατο της Σάλι Ράιντ, της πρώτης Αμερικανίδας που ταξίδεψε στο διάστημα, η iefimerida συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει γυναίκες που τόλμησαν να αποκλίνουν από την πεπατημένη και έγραψαν ιστορία.


Βαλεντίνα Τερέσκοβα – Η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα

Το 1963, η 26χρονη Ρωσίδα, πρώην εργάτρια σε εργοστάσιο υφασμάτων, έγινε η πρώτη γυναίκα που μπήκε στην τροχιά της Γης.


Βικτόρια Γούντχολ – Η πρώτη υποψήφια για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών

Η σουφραζέτα Γούντχολ ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που έθεσε υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της χώρας, το 1872.


Σάρλοτ Κούπερ – Η πρώτη νικήτρια Χρυσού στους Ολυμπιακούς

Η πεντάκις πρωταθλήτρια του Γουίμπλετον (δεξιά στη φωτογραφία) ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1900.


Μαρί Κιουρί – Η πρώτη γυναίκα κάτοχος Νόμπελ

Η χημικός και φυσικός Μαρί Κιουρί ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1903, για τις μελέτες της πάνω στη ραδιενέργεια.




Για να βρεθείτε στο δεύτερο μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση και τις φωτογραφίες τις βρήκαμε στις 25.7.12 από την εφημερίδα ifimerida στην http://www.iefimerida.gr/news/60797/%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

Γυναίκες που τόλμησαν Β'


Εντίθ Γουάρτον – Η πρώτη βραβευθείσα με Πούλιτζερ

Το 1921 η Γουάρτον έγινε η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με Πούλιτζερ για τη νουβέλα «Η Εποχή της Αθωότητας».

Αμέλια Έρχαρτ – Η πρώτη γυναίκα πιλότος που διέσχισε τον Ατλαντικό

Η Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό με το αεροπλάνο της το 1928.

Σιριμάβο Μπανταρανάικε – Η πρώτη γυναίκα ηγέτιδα σύγχρονου κράτους

Η Μπανταρανάικε έγινε η πρώτη γυναίκα παγκοσμίως που ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης, όταν έγινε πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα το 1960.


Για να βρεθείτε στο τρίτο μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση και τις φωτογραφίες τις βρήκαμε στις 25.7.12 από την εφημερίδα ifimerida στην http://www.iefimerida.gr/news/60797/%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

Γυναίκες που τόλμησαν Γ'


Μάργκαρετ Θάτσερ – Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργίνα της Βρετανίας

Η «Σιδηρά Κυρία» κατείχε το αξίωμα από το 1979 ως το 1990.

Κάθριν Μπίγκελοου – Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Όσκαρ σκηνοθεσίας

Η Μπίγκελοου πέρασε στην ιστορία το 2009, όταν έγινε η πρώτη σκηνοθέτιδα που κέρδισε Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία «The Hurt Locker».

Χούνκο Ταμπέι – Η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ

Η γιαπωνέζα Ταμπέι τα κατάφερε στις 16 Μαΐου του 1975.


Για να βρεθείτε στο πρώτο μέρος πατήστε εδώ

















Την είδηση και τις φωτογραφίες τις βρήκαμε στις 25.7.12 από την εφημερίδα ifimerida στην http://www.iefimerida.gr/news/60797/%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

24 Ιουλ 2012

Απαράδεκτη η υπόθεση του ολλανδικού κόμματος SGP στο ΕΔΑΔ 8369/10 Α'


Η ισότητα των γυναικών και η θρησκευτική ελευθερία στην πολιτική, η υπόθεση του ολλανδικού κόμματος SGP κηρύχθηκε απαράδεκτη

Αριθμός υποθέσεως 8369/10

Το ΕΔΑΔ τελειώσε ένα πολυτάραχο ολλανδικό νομικό έπος. Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση Gereformeerde Staatkundig Partij κατά Ολλανδίας, το Δικαστήριο έχει κηρύξει την προσφυγή του ολλανδικού πολιτικού κόμματος «SGP» ως απαράδεκτη. Το SGP είναι, σύμφωνα με τα λόγια του Δικαστηρίου, «ένα πολιτικό κόμμα βαθιά ριζωμένο ομολογιακά στην ιστορική Μεταρύθμιση του Προτεσταντισμού της Ολλανδίας" (παρ. 4).

Το κόμμα δεν επιτρέπει στις γυναίκες να θέσουν υποψηφιότητα για τις εκλογές, καθώς πιστεύει ότι ο Θεός μας διδάσκει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν διαφορετικούς ρόλους στη ζωή. Πιστεύει ότι "ο άνδρας είναι η κεφαλή της γυναίκας" και "η συμμετοχή των γυναικών τόσο ως εκπρόσωποι διοικητικών όσο και πολιτικών οργάνων» είναι «ασύμβατη με την κλήση της γυναίκας» (παρ. 9).
 

Μετά από μια παρατεταμένη συζήτηση και νομικό αγώνα στα εγχώρια δικαστήρια, το ολλανδικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι, με την αιτιολογία του άρθρου 7 της Σύμβασης για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW), η χώρα είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει ότι τα πολιτικά κόμματα επιτρέπουν στις γυναίκες να ασκούν το δικαίωμά τις σε σχέση με το εκλέγεσθαι. Το κόμμα SGP απευθύνθηκε στο Δικαστήριο του Στρασβούργου με το σκεπτικό πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ολλανδίας παρέβη τα άρθρα 9 (δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας), το άρθρο 10 (δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης) και το άρθρο 11 (δικαίωμα του συνέρχεσθαι) της Ευρ. Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειλικρινά, αυτό που περίμενα να βρω ήταν μια λακωνική απόφαση, παραπέμποντας ουσιαστικά στο περιθώριο της εκτίμησης της χώρας. Έκανα λάθος. Η αιτιολογία είναι σύντομη, αλλά περιλαμβάνει τρία βήματα που συνδυάζονται για να κάνουν αυτή την απόφαση αξέχαστη. Θα συζητήσουμε τα παρακάτω βήματα. Με τον τρόπο αυτό, η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη στην Ολλανδία τις τελευταίες χρονιές (τα περισσότερα είναι στα ολλανδικά, αλλά δείτε αυτό το άρθρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα).

Με αυτή την ανάρτηση, δεν μπορώ να κρίνω τη δικαιοσύνη στην όλη συζήτηση, απλά μπορώ να σας δείξω τις πρώτες εντυπώσεις μου από την απόφαση.

1) Ρητή διδακτική θεμελειώση της απόφασης σε μια δέσμευση για τη δημοκρατία
Το Δικαστήριο ξεκινά τονίζοντας ότι:

η σύμβαση έχει ως σκοπό να προωθήσει και να διατηρήσει τα ιδανικά και τις αξίες μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Δημοκρατία. . . είναι το μόνο πολιτικό μοντέλο που προβλέπεται στη Σύμβαση και το μόνο συμβατό με αυτή. Σύμφωνα με τη διατύπωση της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 11, και επίσης των άρθρων 8, 9 και 10 της Σύμβασης, η μόνη ανάγκη που μπορεί να δικαιολογήσει παρέμβαση με οποιοδήποτε από τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στα άρθρα αυτά είναι εκείνο που μπορεί να ισχυριστεί ότι αναβλύζει-ξεπηδά από μια «δημοκρατική κοινωνία» (παρ. 70).

Το Δικαστήριο δεν αισθάνεται συχνά το ίδιο όταν καλείται να επανεξετάσει τα θεμέλια του καθεστώτος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία είναι ο λόγος που αναπαράγω αυτό το απόσπασμα.

2) Ανάλυση των Διακρίσεων

Στη συνέχεια, το Δικαστήριο εισάγει το άρθρο 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) και το άρθρο 3 του Πρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα ελεύθερων εκλογών) στην ανάλυση. Κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι ένα μάλλον ασυνήθιστο βήμα, δεδομένου ότι το Δικαστήριο δεν είναι ικανό να επικαλεστεί το άρθρο 14, ειδικά όταν η προσφεύγουσα δεν το έπραξε. Ωστόσο, η απαγόρευση των διακρίσεων έχει παίξει προφανώς καθοριστικό ρόλο στις εσωτερικές διαδικασίες έτσι δεν προκαλεί κατάπληξη ότι το Δικαστήριο στηρίζεται σε αυτό.

Για να βρεθείτε στο δεύτερο μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.7.12 και την μεταφράσαμε από το strasbourgobservers.com γραμμένη από την Alexandra Timmer στην http://strasbourgobservers.com/2012/07/23/gender-equality-and-religious-freedom-in-politics-dutch-sgp-case-declared-inadmissible/#more-1671

Απαράδεκτη η υπόθεση του ολλανδικού κόμματος SGP στο ΕΔΑΔ 8369/10 Β'


Το Δικαστήριο αναφέρεται σε «πολύ σημαντικές αιτίες» το πασίγνωστο: «πολύ σημαντικές αιτίες θα πρέπει να προχωρήσει στο ότι η διαφορετική μεταχείριση λόγω φύλου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συμβατή με τη Σύμβαση (παρ. 72)."

Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι:
σήμερα η προαγωγή της ισότητας των γυναικών που δίνεται στις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης εμποδίζει το κράτος από τη στήριξή του προς τις απόψεις του ρόλου του άνδρα ως πρωταρχικού και της γυναίκας ως δευτερεύοντα (βλ., τηρουμένων των αναλογιών, υπόθεση Ünal Tekeli προαναφερθείσα, § 63, και Konstantin Markin, προαναφερθείσα, στο ίδιο). (παρ. 73)

Οι τακτικές αναγνώστριες αυτού του blog θα εκτιμήσουν πόσο ευτυχής είμαι με την παρούσα δήλωση, που δείχνει ότι η υπόθεση Konstantin Markin κατά Ρωσίας δημιουργεί σχολή (δες ανάρτησή μου σχετικά με Konstantin Markin εδώ, και εδώ το υπόμνημα του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γάνδης, στην υπόθεση αυτή ). Το Δικαστήριο έχει λάβει σαφή θέση κατά των στερεοτύπων των φύλων, κάτι που έχω υποστηρίξει στη δική μου εργασία (δες το άρθρο μου με τίτλο «Μια προσέγγιση προς τα Αντι-στερεότυπα για το ΕΔΑΔ»).

3) Κανένα περιθώριο επιχειρήματος εκτίμησης, αλλά υποστήριξη της θέσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ποιό είναι λοιπόν το συμπέρασμα του Δικαστηρίου από όλα αυτά; Αυτό που ανέμενα να βρω σε αυτή την απόφαση ήταν μια δήλωση που να βεβαιώνει ότι δεδομένου ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην Ολλανδία - τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και σε όλα τα επίπεδα των εθνικών δικαστηρίων -, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι το κράτος δεν έχει υπερβεί το περιθώριο της εκτίμησης σε αυτό το λεπτό ζήτημα. Αλλά όχι! Το Δικαστήριο αναφέρει ότι στην πραγματικότητα - από τη σκοπιά της Σύμβασης - συμφωνεί με το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας:

  Το Ανώτατο Δικαστήριο, στις σκέψεις 4.5.1 σε 4.5.5 της αποφάσεως, συνήγαγε από το άρθρο 7 της Σύμβασης για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών και από τα άρθρα 2 και 25 του Διεθνούς Συμφώνου συμπεριέλαβε τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα μαζί στο ότι η θέση του SGP είναι απαράδεκτη ανεξάρτητα από τις βαθιά ριζωμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις στις οποίες βασίζεται (βλ. ανωτέρω σκέψη 49). Από την πλευρά του, και έχοντας υπόψη το Προοίμιο της Σύμβασης και τη νομολογία που παρατίθεται στις παραγράφους 70, 71 και 72 ανωτέρω, το Δικαστήριο εκτιμά ότι, όσον αφορά τη Σύμβαση το ίδιο συμπέρασμα απορρέει φυσικά από το άρθρο 3 του πρωτοκόλλου αριθ. 1. σε συνδυασμό με το άρθρο 14. (παρ. 77)

Συμπέρασμα
Από τη σκοπιά των δικαιωμάτων των γυναικών, αυτή είναι μια απόφαση που περιλαμβάνει ένα ευχάριστο και καινοτόμο σκεπτικό. Από την πλευρά του δικαιώματος στην ελευθερία της θρησκείας, η απόφαση αυτή μπορεί να είναι ικανοποιητική. Το Δικαστήριο μάλιστα δεν χρησιμοποιεί το σύνολο της «σύγκρουσης των δικαιωμάτων"-γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε κατά την εσωτερική διαδικασία, δεν υπάρχει εδώ βάρος μεταξύ θρησκευτικής ελευθερίας και της ισότητας των γυναικών.

Μένει να δούμε τι είδους δράση θα αναλάβει η ολλανδική κυβέρνηση. Το Δικαστήριο αρνείται να ανακατευεί: «το Δικαστήριο πρέπει να απέχει από το να δηλώνει οποιαδήποτε άποψη ως προς το τι, αν μη τι άλλο, η εναγόμενη κυβέρνηση πρέπει να θέσει τέρμα στην παρούσα κατάσταση. Το Δικαστήριο δεν μπορεί να υπαγορεύσει δράση σε μια απόφαση επί του παραδεκτού "(παρ. 78).
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση υπήρξε εξαιρετικά απρόθυμη πραγματικά να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είχε ανακοινώσει την απόφασή της να περιμένει την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, τώρα ο χρόνος αναμονής έχει τελειώσει.

Για να βρεθείτε το πρώτο μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.7.12 και την μεταφράσαμε από το strasbourgobservers.com γραμμένη από την Alexandra Timmer στην http://strasbourgobservers.com/2012/07/23/gender-equality-and-religious-freedom-in-politics-dutch-sgp-case-declared-inadmissible/#more-1671

Πρόωρη κλιμακτήριος και εμμηνόπαυση


Στο 1% των γυναικών παρατηρούνται πριν από την ηλικία των 40 ετών και κλιμακτήριος και εμμηνόπαυση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, ανωμαλίες περιόδου, ερεθιστικοτήτα, πρόβλημα συγκέντρωσης, μειωμένη διάθεση για σεξ, πόνος κατά τη συνουσία, στειρότητα. Κλιμακτήριος είναι η περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση. Οφείλεται στη σταδιακή διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών που σταματούν να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Αν τα συμπτώματα αυτά συμβαίνουν πριν από την ηλικία των 40 χρειάζεται διερεύνηση.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Σημαντικότερη αιτία είναι η πρωτογενής ανεπάρκεια των ωοθηκών όπου οι ωοθήκες παύουν να λειτουργούν κανονικά και συχνά συνοδεύεται από στειρότητα.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Οι ωοθήκες σταματούν να απελευθερώνουν ωάρια, δεν παράγουν ικανοποιητικές ποσότητες οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Η αιτιολογία της ανεπάρκειας παραμένει πολλές φορές άγνωστη. Μονο στο 10% των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται γενετικοί η αυτοάνοσοι παράγοντες.

Είναι επικίνδυνη η πρόωρη εμμηνόπαυση;

Πολλές γυναίκες δεν το καταλαβαίνουν έγκαιρα γιατί ως νέες δεν δίνουν σημασία στα συμπτώματα και στις ανωμαλίες της περιόδου. Όμως, στειρότητα, καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση, παθολογικά κατάγματα καθώς και θλίψη, άγχος και κατάθλιψη είναι τα αποτελέσματα της πρόωρης ανεπάρκειας των ωοθηκών. Πρόσφατες έρευνες δίνουν ελπίδες για το μέλλον. Η διάγνωση γίνεται με την μέτρηση της ορμόνης FSH όπου αύξηση της στο αίμα επιβεβαιώνει τη διάγνωση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.5.12 στην εφημερίδα iefimerida.gr γραμμένη από την Νόπη Αλεξανδροπούλου στην http://www.iefimerida.gr/news/49735/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%89%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%B1%CF%85%CF%83%CE%B7

Οι ενώσεις εργατριών του σεξ οργανώνονται

Μια δική τις Αντιπροσωπεία, η Ένωση Εργατριών του Σεξ Συνδικαλίζεται-Agency of Their Own, An
Sex Worker Union Organizing

Οι εργαζόμενες του σεξ από όλο τον κόσμο ενώνονται και αγωνίζονται για να αποκτήσουν τον έλεγχο της εργασιακής τις ζωής.

Αυτό το βιβλίο αφορά τα έργα και τις διαδικασίες της στα εργατικά σωματεία των εργατριών του σεξ και ευρύτερες μορφές εργατριών του σεξ στην αυτο-εκπροσώπηση. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι εργαζόμενες του σεξ οργανώθηκαν σε συνδικάτα και σε συλλογικές οργανώσεις εργαζομένων στα εργοτάξια σε πολλές χώρες.

«Εργάτριες του σεξ» ο όρος, επιλέχθηκε από τις εργαζόμενες του σεξ, είναι γενικός και καλύπτει όλες εκείνες που πωλούν σεξουαλικές υπηρεσίες και αποτελείται από εκδιδόμενες, εξωτικές χορεύτριες, ηθοποιούς πορνό και τις εργαζόμενες σε γραμμές σεξουαλικής συνομιλίας.

Το βιβλίο είναι γραμμένο από τον Gregor Gall

Μπορείτε να το αγοράσετε σε χαρτόδετο βιβλίο με τον αριθμό 978-1-84694-254-9 και από την Amazon US ή την Amazon UK με τον αριθμό 978-1-78099-488-8 στην αγγλική γλώσσα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.7.12 και την μεταφράσαμε από την zero-books.net στην
http://www.zero-books.net/books/an-agency-of-our-own#.UA7BWBPZCiY.facebook

Η Ουγγαρία επεκτείνει το νόμο εγκλημάτων μίσους όπου συμπεριλαμβάνει τις λεσβίες


Οι Lbtiq ομάδες καλωσορίζουν την αλλαγή στον ποινικό κώδικα που θα περιλαμβάνει την λεσβοφοβία, την αμφιφοβία και την τρανσφοβία

Η Ουγγαρία έχει περάσει νέα νομοθεσία, η οποία εκτείνεται σε νόμο εγκλημάτων μίσους και περιλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα τράνς φύλου, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Ο πρόεδρος Ader Janos υπέγραψε το νέο Ποινικό Κώδικα της Ουγγαρίας στις 13 Ιουλίου και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2013.

Αν και στη θεωρία το λεσβοφοβικό αμφιφοβικό έγκλημα τιμωρείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο νέος τροποποιημένος κώδικας έχει ειδικές διατάξεις που να περιλαμβάνουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα τράνς φύλου.

Επίσης απέσυρε την εξευτελιστική την ορολογία για τις λεσβιακές σεξουαλικές σχέσεις, απορίπτοντας τη χρήση προσβλητικής γλώσσας που έχει χρησιμοποιηθεί στο ουγγρικό ποινικό δίκαιο στο να αναφερθεί σε κάθε σεξουαλική επαφή που δεν περιλαμβάνει κολπική διείσδυση.

Η κίνηση της κυβέρνησης έτυχε θερμής υποδοχής από τις Lbtiq ακτιβίστριες στην Ουγγαρία που έχουν πιέσει για την αλλαγή αυτή εδώ και πολλές χρονιές.

Ακτιβίστριες μίλησαν για την «εκπληκτικά θετική τροπή των γεγονότων» και είναι η συνέχεια των προσπαθειών του ακροδεξιού κόμματος Jobbik να περάσει μια απαγόρευση «προώθησης της σεξουαλικής απόκλισης» και που θα απευθυνόταν σε λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τράνς, καθώς και παιδεραστικές συμπεριφορές. «Όπως και με κάθε νομοθεσία, η αξία της είναι η εφαρμογή της».

«Ο προηγούμενος νόμος, αν και όχι τέλειος, έδινε επίσης τη δυνατότητα δίωξης LBTI-φοβικών περιστατικών, όπως τα εγκλήματα μίσους, όμως ως σήμερα δεν είχε σχεδόν ποτέ εφαρμοστεί.
«Λοιπόν, ναι, η έγκριση της νομοθεσίας είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, θα πρέπει επίσης να εφαρμοστεί. Η αστυνομία και άλλες αρχές πρέπει να γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά, υπάρχει ανάγκη για σαφείς οδηγίες και κατάρτιση της αστυνομίας».

Παρά το ότι έγινε χωρίς επεισόδεια, η Υπερηφάνεια της Βουδαπέστης απειλείθηκε με βία από ακροδεξιές ομάδες, που δημοσίευσε επίσης τα ονόματα και τα προφίλ στο Facebook της διοργανωτικής ομάδας των LBTIQ Ευρω-Αγώνων, καθώς και ξενοδοχεία, όπου LBTIQ αθλήτριες θα έμειναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ακτιβίστριες είπαν ότι πολλές LBTIQ ομάδες έχουν επικρίνει έντονα το νόμο πως αποκλίνει από την ισχύουσα νομοθεσία περί διγαμίας.

Ενώ ο ποινικός κώδικας αντιμετωπίζει το γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης με τον ίδιο τρόπο, καταστώντας τη διγαμία παράνομη ανεξάρτητα από τη νομική ένωση στην οποία βρίσκεστε, η νέα νομοθεσία διατηρεί αυτούς τους κανόνες μόνο για τις συζύγους.
Ακτιβίστριες είπαν: «Αν και η πρακτική σημασία αυτής της νέας διάταξης είναι ελάχιστη, καταδεικνύει και την επιμονή της συντηρητικής κυβέρνησης να κρατήσει σε αποστάση τον ετερό γάμο από άλλους θεσμούς του οικογενειακού δικαίου».


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.7.12 και την μεταφράσαμε από την gaystarnews στην http://www.gaystarnews.com/article/hungary-extends-hate-crime-laws-include-gays180712

23 Ιουλ 2012

Marilyn Monroe: «Δεν είχα ποτέ οργασμό με άντρα στην ζωή μου»


Έντονες λεσβιακές σχέσεις φαίνεται πως είχε σε όλη την διάρκεια της ζωής της το απόλυτο αντρικό sex symbol σύμφωνα με νέα αποκαλυπτική βιογραφία της με τίτλο Marilyn Monroe: Private And Undisclosed.

Σεξουαλικές σχέσεις με τις Τζόαν Κρόφορντ, Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Μάρλεν Ντίτριχ (καθώς επίσης και με τις καθηγήτριες υποκριτικής της Νατάσα Λίτες και Πόλα Στράσμπεργκ) καθώς και ένα one night stand με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ φέρεται πως παραδέχτηκε πως είχε η Μέριλιν Μονρόε κατά την διάρκεια των συνεδριών της με τον ψυχοθεραπευτή της Δρ. Ράλφ Γκρίνσον.

Αυτές οι -μέχρι πρότινος- απόρρητες συνομιλίες βρέθηκαν στα χέρια της ερευνήτριας Μισέλ Μόργκαν, οι οποία και τις διασταύρωσε με ανθρώπους από το κοντινό περιβάλλον της Μέριλιν.

Όπως τον Τζιν Νεγκουλέσκο, σκηνοθέτη της στο Πως να παντρευτείς έναν εκατομμυριούχο, που δήλωσε «Όλη της η ύπαρξη ήταν μια αναζήτηση ταυτότητας. Και η δημόσια σεξουαλική της ταυτότητα ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Κάποτε μου είπε πως "δεν είχα ποτέ οργασμό με άντρα κατά την διάρκεια της ζωής μου"».

Την ίδια ακριβώς ατάκα, περί έλλειψης οργασμού σε αντρικά χέρια, είπε η Μέριλιν και την πρώτη φορά που μίλησε με τον ψυχοθεραπευτή της.

Εκεί, στον καναπέ της ψυχανάλυσης, ήταν που συνειδητοποίησε -σύμφωνα με την συγγραφέα- ότι τα τραύματα από την παιδική της ηλικία ήταν που την έκαναν να μην απολαμβάνει το σεξ με άντρες και να αναζητεί μεγαλύτερες γυναίκες, όπως τις Μπάρμπαρα Στάνγουικ και Μάρλεν Ντίντριχ, ως σεξουαλικά πρότυπα. *Α

Στα πλαίσια της ίδιας βιογραφίας αποκαλύπτεται η εμμονή της με την Μπέτι Γκρέιμπλ (την οποία καταδίωκε -μάταια- με μανία για να συνάψουν σχέσεις) και την Τζούντι Γκάρλαντ.

Συγκεκριμένα για την Τζόαν Κρόφορντ, η Μέριλιν φέρεται να περιέγραψε στον ψυχαναλυτή της την πρώτη τους φορά με λεπτομέρειες «Πήγαμε στην κρεβατοκάμαρά της. Η Τζόαν είχε ένα γιγαντιαίο οργασμό και άρχισε να ουρλιάζει σαν μανιακή. Αν και τα εύσημα πρέπει να πάνε στην Νατάσα (σ.σ. την καθηγήτρια υποκριτικής της, με την οποία συζούσε) για αυτό. Μου έχει μάθει πολύ περισσότερα από την υποκριτική».

Εξίσου ενδιαφέρον έχει η περιγραφή του one night stand της με την -6 χρόνια μικρότερή της- Ελίζαμπεθ Τέιλορ, όπως το περιέγραψε η Λιζ στην βιογραφία της «Συναντηθήκαμε στην πρεμιέρα του show του Φράνκ Σινάτρα στο Sands στο Las Vegas. Το άγγιγμα της ήταν ηλεκτρικό. Αλλά ήθελα να δω πόσο μακριά θα το πάει η σκύλα. Όμως την ανάγκασα να κάνει εκείνη όλη την δουλειά».

Τέλος, σύμφωνα με δήλωση του ψυχοθεραπευτή της, η Μέριλιν «Δεν είχε σεξουαλική σχέση με κανέναν από τους αδελφούς Κένεντι ή με οποιοδήποτε άλλο άντρα στο τέλος της ζωής της».


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.7.12 από την εφημερίδα iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/60464/%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B2%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BD-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%81%CF%8C%CE%B5-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B6%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%B8-%CF%84%CE%AD%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%81-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BB%CE%B5%CE%BD-%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%87-%CF%84%CE%B6%CF%8C%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BD%CF%84

*Α Εξαιρετικά ετεροσεξιστική στερεοτυπική η "δικαιολογία" της παιδικής τραυματικής ζωής που την "οδήγησε" στις λεσβιακές σχέσεις. Τρεία στα πέντε κορίτσια κακοποιούνται σεξουαλικά και δεν "οδηγούνται" όλα να γίνουν λεσβίες.

Στη φωτογραφία η Mairylin Monroe με την Marlene Dietrich

16 Ιουλ 2012

Σταματήστε τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών στην Αίγυπτο!


Γιατί η υπογραφή σας είναι σημαντική

Η επανάσταση ήταν μια εξαιρετική νίκη του αιγυπτιακού λαού, αλλά η δημοκρατία έχει σταματήσει, καθώς οι γυναίκες απογυμνώθηκαν από τα δικαιώματά τις και γίνονται θύματα μέσω φρικτών πράξεων σεξουαλικής βίας κάθε μέρα στους δρόμους του Καΐρου. Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, οι γυναίκες ήταν πολύ γενναίες ώστε να βγούν τους δρόμους για να επιφέρουν θετικές αλλαγές στη χώρα τις, αλλά σε αντάλλαγμα να έχουν και να συνεχίζουν να παρενολούνται βίαια, να ξυλοκοπούνται, να βιάζονται, και να περιθωριοποιημένες.

Ευτυχώς, έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε αυτό. Καθώς διαβάζετε αυτή την είδηση, το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας και με την πρόσφατη εκλογή του Προέδρου Mohamed Morsi, τώρα είναι μια κρίσιμη στιγμή για να τον πιέσουμε για την προώθηση μιας ατζέντας που υποστήριζει την Χάρτα Αιγπτυοτισών, η οποία έχει ως στόχο να τις δώσει δικαιώματα στις ίσες ευκαιρίες, στο δίκαιο και στους δίκαιους νόμους, στην ανθρώπινη ασφάλεια, στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη.

Αν θέλετε υπογράψετε αυτήν την έκκληση για να σταματήσει η αντιμετώπιση των γυναικών ως πολιτισών δεύτερης κατηγορίας και να τις τιμωρούν για τη συμμετοχή τις στον αγώνα για τη δημοκρατία!

Οι γυναίκες αποτελούν το ήμισυ του πληθυσμού της Αιγύπτου και περίπου το ένα τρίτο από αυτές είναι οι μόνες που κερδίζουν το ψωμί της οικογένειας τις. Ωστόσο, το 40% εξακολουθούν να είναι αναλφάβητες και μόνο το 16% έχει πλήρη απασχόληση. Στην εποχή της εθνικής παλιγγενεσίας, είναι ζωτικής σημασίας να έχουν ισότιμο λόγο στο μέλλον της χώρας και προστατεύονται από τις δημόσιες επιθέσεις και τη σεξουαλική παρενόχληση.

Ο Πρόεδρος Morsi έχει ανακοινώσει ότι θα διορίσει μια γυναίκα ως αντιπροεδρίνα, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η φωνή της θα ακουστεί ποτέ. Το πρώτο σχέδιο για το νέο σύνταγμα αναμένεται να είναι έτοιμο σε τέσσερις εβδομάδες. Αυτή είναι η ευκαιρία ώστε να απαιτήσουμε οι γυναίκες να αποτελούν μέρος του διαλόγου, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματά τις είναι μία από τις προτεραιότητες της Αιγύπτου.

Έχετε τη δύναμη να παρέχετε στην Αίγυπτο μια εθνική πολιτική που να τιμά τις προσπάθειες της επανάστασης. Ας συγκεντρώσουμε όσες περισσότερες υπογραφές είναι δυνατόν ώστε να ακουστεί η φωνή μας!

Όσες θέλετε μπορείτε να υπογράψετε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.7.12 και την μεταφράσαμε από την avaaz.org στην http://www.avaaz.org/en/petition/Stop_Sexual_Violence_Against_Women_in_Egypt/?fmLrPab&pv=14

Ο Καρδινάλιος Keith O'Brien έκανε έκκληση δημοψηφίσματος για την Ισότητα Γάμου


Η αρχαιότερη Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησίας της Αγγλίας ζήτησε από την κυβέρνηση της Σκωτίας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τις προτάσεις νομιμοποιήσης της Ισότητα του Γάμου.

Ο Καρδινάλιος Keith O'Brien δήλωσε πως η ψηφοφορία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί λόγω του έντονου δημόσιου ενδιαφέροντος για το θέμα.
Οι Lbtiq δήλωσαν πως ένα δημοψήφισμα θα ήταν κυριολεκτικά σπατάλη χρημάτων.
Υπουργίνες, που είναι υπέρ της Ισότητας Γάμου, ανακοίνωσαν τη νομοθεσία αυτή την εβδομάδα μετά από διαβούλευση που οδήγησε σε 80.000 ανταποκρίσεις.

Τα λεσβιακά ζευγάρια στη Σκωτία έχουν σήμερα τη δυνατότητα να συνάπτουν σύμφωνα συμβίωσης και η κυβέρνηση Holyrood επέμεινε πως κανένα τμήμα της θρησκευτικής κοινότητας δεν θα αναγκαστεί συνάπτει λεσβιακούς γάμους στις εκκλησίες.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει συζήτηση μεταξύ των υποστηρικτριών των Lbtiq δικαιωμάτων και της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στην Ισότητα του Γάμου.

Ο Καρδινάλιος O'Brien, ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας στη Σκωτία, είπε ότι η διαβούλευση του γάμου έλαβε τρεις φορές περισσότερη ανταπόκριση από ό,τι η διαβούλευση της κυβέρνησης σχετικά με το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

"Σαφώς, αν είναι λογικό να διενεργηθεί ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, είναι σημαντικό να έχουμε κι ένα σχετικά με το γάμο”, είπε, προσθέτοντας: “Είναι ο μόνος τρόπος όπου η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε αυτό το θέμα.
"Αφήστε όλες εκείνες που έχουν άποψη για το θέμα αυτό, ας αποφασίσει η κοινωνία Σκωτίας".

Ο Καρδινάλιος O'Brien έχει ήδη εγκρίνει μια εκστρατεία κατά της Ισότητας του Γάμου με ειδικούς εράνους από την εκκλησία που αύξησαν τους πόρους της καμπάνιας κατά 100.000 λίρες Αγγλίας.

Αν και το Σύμφωνο Συμβίωσης στη Σκωτία προσφέρει την ίδια νομική μεταχείριση, όπως ο γάμος σε τομείς όπως η κληρονομιά, οι προβλέψεις για συντάξεις, η ασφάλιση ζωής, η διατροφή παιδιών, τις πλησιέστερες συγγένισες και δικαιώματα μετανάστευσης, εξακολουθεί να θεωρείτε πως υπάρχουν διακρίσεις συγκριτικά με το γάμο.

Μια γυναίκα και ένας άντρας μπορούν να επιλέξουν θρησκευτική ή πολιτική τελετή γάμου, ενώ το σύμφωνο συμβίωσης είναι ένα αποκλειστικά πολιτική τελετή.


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.7.12 και την μεταφράσαμε από την bbc.uk στην http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-18847588

13 Ιουλ 2012

Ποιά-ός φοράει τα παντελόνια;


Η κυβέρνηση αποτελείται από 47 άτομα, από τα οποία δυο είναι γυναίκες. Πρόκειται για μνημειώδες ποσοστό κοντά στο 4%. Στη Σαουδική Αραβία είναι λιγότερο (μόνο μία), αλλά όχι στο Ιράν (έχουν τρεις)! Ακόμα και το Αφγανιστάν έχει καλύτερη επίδοση ισότητας στην κυβέρνηση.

«Μα, καλά, αυτό σε πείραξε τώρα;», θα μου πείτε... «Εδώ χάνεται η χώρα, βουλιάζει η οικονομία, και εσύ ασχολείσαι με το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην κυβέρνηση;»

Ναι, αυτό κάνω ακριβώς, και έχω καλούς λόγους, τους οποίους σκοπεύω να απαριθμήσω ευθύς αμέσως:

Με πειράζει το μήνυμα: «τώρα που τα πράγματα είναι δύσκολα, χρειαζόμαστε «σοβαρούς» ανθρώπους στο τιμόνι» (σε ελεύθερη απόδοση). Αυτό μπορεί να σημαίνει ή ότι δεν υπάρχουν σοβαρές γυναίκες πολιτικοί, ή ότι οι γυναίκες δεν μπορεί να είναι «σοβαρές» πολιτικοί... Ή, ίσως, ότι ακόμα κι αν υπάρχουν σοβαρές γυναίκες, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επειδή ο κόσμος θα πάρει το λάθος μήνυμα (ελαφρότητας, ίσως;)...

Με ενοχλεί το σιωπηρό παρασύνθημα: «σε εποχές κανονικής διαχείρισης» έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με εκκεντρικότητες όπως η ισότητα.
Με εκνευρίζει ο συμβολισμός των ιδιαίτερων καθηκόντων, πιστών στα στερεότυπα του φύλου: η μια στον τομέα του τουρισμού (η φιλόξενη αρχόντισσα του οίκου) και η άλλη «δεύτερη φωνή» στην Υγεία (η μητέρα που φροντίζει με αυταπάρνηση)...

Με ανησυχεί η έκλειψη των star γυναικών πολιτικών που έχουν κάτι να πουν, όπως η Ντόρα και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Μου κακοφαίνεται η επιβεβαίωση που φέρνει η κρίση για το πόσο επιφανειακά και κακοχωνεμένα ήταν όλα τα «πολιτικώς ορθά» που παπαγαλίζαμε προσποιούμενοι τους Ευρωπαίους... Ορκίζονταν οι πολιτικοί μας στην ανάγκη για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση (όταν όλα δούλευαν ρολόι, που λέει ο λόγος), όμως τώρα που η ανεργία αυξάνει εξίσου για άνδρες και γυναίκες, η συζήτηση και η ανησυχία εστιάζεται στους άνδρες-επικεφαλής νοικοκυριών που χάνουν τη δουλειά τους...

Με προβληματίζει η επαναφορά του φαντάσματος της Μεγάλης Ύφεσης του 1929, όταν οι γυναίκες εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους ώστε να Κάνουν χώρο για τους «κανονικούς» εργαζόμενους, δηλαδή τους άνδρες...

Αλλά περισσότερο από όλα, με ενοχλεί και με εξοργίζει μια απλή αλήθεια-πρόβλεψη: ότι τα boys στην Κυβέρνηση δεν έχουν ιδέα για τα διλήμματα, τις δύσκολες επιλογές και τις συνδυαστικές θυσίες που αποτελούν την πεζή καθημερινότητα του μισού πληθυσμού αυτής της χώρας. Δεν έχουν ιδέα τι σημαίνουν πολλαπλές υποχρεώσεις, ανελαστικές ανάγκες φροντίδας, κοινωνική υποδομή ως προαπαιτούμενο της απασχόλησης...

Έτσι, με μεγάλη ευκολία θα νομίζουν πως προσφέρουν υπηρεσίες στη χώρα τους που είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει, όταν αποφασίσουν να περιορίσουν τις ελάχιστες ανακουφιστικές κοινωνικές υπηρεσίες... Δεν θα ανησυχήσουν, επειδή κάποια γυναίκα θα προσφερθεί δωρεάν και σιωπηλά να καλύψει τα κενά.. (η μαμά τους, η σύζυγός τους, η αδερφή τους κλπ). Δεν θα ιδρώσουν, επειδή δεν θα πειράξουν τα προνόμια των «σοβαρών» εργαζομένων... Δεν τους πειράζει, γιατί δεν καταλαβαίνουν... Άλλωστε φοράνε μόνο παντελόνια!


Την είδηση την βρήκαμε στις 13.7.12 από την protagon.gr, γραμμένη από την Αντιγόνη Λυμπεράκη η οποία είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο, μέλος του ΔΣ της Action Aid στην Ελλάδα και στην Κένυα, στην http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=16797

Μια χαρά καταλαβαίνουν αλλά δεν ενδιαφέρονται για την ισότητα, επειδή η ανισότητα τους διευκολύνει και κοστίζει λιγότερο.

10 Ιουλ 2012

Le monde, Η αντισύλληψη σώζει τις ζωές 250.000 γυναικών σε όλη τη γη

Η αντισύλληψη σώζει τις ζωές των περίπου 250.000 γυναικών σε όλη τη γη κάθε χρονιά και θα μπορούσε να σώσει εκατό χιλιάδες περισσότερες, αν όλες οι γυναίκες είχαν επαρκή αντισύλληψη, αναφέρει μια μελέτη στις 10 Ιουλίου 2012.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παραθέτει η μελέτη, τριακόσιες πενήντα πέντε χιλιάδες γυναίκες πέθαναν κατά τον τοκετό ή από μη ασφαλείς αμβλώσεις το 2008, ενώ περισσότερες από διακόσιες πενήντα χιλιάδες ζωές σώθηκαν χάρη στην αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονιάς. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το αγγλικό ιατρικό περιοδικό The Lancet, ανέφερε σημαντική πρόοδο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου αντισύλληψη έχει μειώσει τη μητρική θνησιμότητα κατά 40% κατά τις τελευταίες είκοσι χρονιές. Όμως, σοβαρά προβλήματα παραμένουν στην υποσαχάρια Αφρική, όπου μόνο το 22% των σεξουαλικά ενεργών παντρεμένων γυναικών χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά ενώ κατά 75% στις ανεπτυγμένες χώρες.

"Αν όλες οι γυναίκες που επιθυμούν, μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο αριθμός των μητρικών θανάτων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30%», λέει η μελέτη, με επικεφαλής τον John Cleland, της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Ο αριθμός των ζωών που θα μπορούσαν να σωθούν πρέπει να αποτιμάται σε εκατόν τέσσερις χιλιάδες ετησίως κατά τον ερευνητή Saifuddin Ahmed σε μια άλλη μελέτη.

Αναφέρει επίσης το θάνατο τριών εκατομμυρίων νεογέννητων κάθε χρονιά, κατά κύριο λόγο στις αναπτυγμένες χώρες, που οφείλεται σε επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Η μείωση του κινδύνου εγκυμοσύνης και μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των κυήσεων θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης των παιδιών, κατά την μελέτη του Cleland.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει περάσει τα 7 δισεκατομμύρια το 2011 και αναμένεται να φτάσει τα 9,3 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.07.12 και την μεταφράσαμε από την Le Monde στην http://www.lemonde.fr/sante/article/2012/07/10/la-contraception-sauve-la-vie-de-250-000-femmes-dans-le-monde_1731443_1651302.html

9 Ιουλ 2012

Liberation: Οι εργαζόμενες του σεξ διαδηλώνουν κατά του Ολάντ


Για εκατοντάδες άτομα, μεταξύ των οποίων πολλές εργαζόμενες του σεξ, κάνει αναφορά η εφημερίδα Liberation, οι οποίες διαδήλωσαν το Σάββατο στο Παρίσι ενάντια στα σχέδια της υπουργού Γυναικείων Δικαιωμάτων Ναζάτ Βαλό Μπελκασέμ να καταστήσει παράνομο τον αγοραίο έρωτα. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν στην πόλη Λυόν και στην Τουλούζη το σαββατοκύριακο.

Η Βαλό Μπελκασέμ προκάλεσε αίσθηση τον περασμένο μήνα όταν δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να εξαφανίσει την εργασία του σεξ, τιμωρώντας περισσότερο τους πελάτες του σεξ παρά τις ίδιες τις εργαζόμενες τους σεξ. Η σοσιαλίστρια πολιτικός απολαμβάνει της στήριξης του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο οποίος είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα κάνει παρέμβαση στο πρόβλημα με νόμο του κράτους.

Στην πλατεία Πιγκάλ, την καρδιά της συνοικίας με τα «κόκκινα φανάρια» του Παρισιού δεκάδες εργαζόμενες του σεξ φώναξαν συνθήματα υπέρ του ελεύθερου έρωτα και κράδαιναν πλακάτ που έγραφαν «Ποινικοποιημένοι πελάτες = δολοφονημένες εργαζόμενες του σεξ» και «Η σεξουαλική εργασία είναι κι αυτή δουλειά».

«Πριν τις δημόσιες δηλώσεις, η Βαλό Μπελκασέμ πρέπει να μάθει την αλήθεια για την εργασαί στο σεξ. Η μάχη ενάντια στην εξαναγκαστική εργασία δεν είναι ασύμβατη με την ιδέα της παραχώρησης δικαιωμάτων σε όσες κάνουν αυτή τη δουλειά με τη θέλησή τις», δήλωσε η επικεφαλής του σωματείου Μοργκάν Μερτρέγ.

Στη Γαλλία εργάζονται 18.000-20.000 εργαζόμενες του σεξ, σύμφωνα με μελέτη από τη Scelles Foundation, η εργασία του σεξ δεν είναι παράνομη, υπάρχουν όμως νόμοι ενάντια στη μαστροπεία, τη διακίνηση γυναικών, κοριστσιών και την πρακτική του «πεζοδρομίου».

Η υπουργός Βαλό Μπελκασέμ έλαβε το Σάββατο υποστήριξη από γυναικείες οργανώσεις και προσωπικότητες που τοποθετούνται υπέρ της απαγόρευσης του αγοραίου σεξ και οι οποίες υπέγραψαν διακήρυξη του δημοσιεύτηκε στο Mediapart.


Την είδηση και τη φωτογραφία τις βρήκαμε στις 9.7.12 από την iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/58947/liberation-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B9

London, Παγκόσμια Υπερηφάνεια ή Παγκόσμια Ντροπή;


Χιλιάδες Lbtiq από όλες τις χώρες ήρθαν για να λάβουν μέρος στη Παγκόσμια Υπερηφάνεια του Λονδίνου ως μια εκδήλωση που θα είναι άξια να θυμόμαστε - αλλά για καλούς ή κακούς λόγους;

Ήλθαμε, κάναμε πορεία, αλλά δεν κατακτήσαμε - δυστυχώς - τις προσπάθειες για την απόκτηση πόρων εκ μέρους των αρχών για την Παγκόσμια Υπερηφάνεια 2012. Οι φήμες φούντωσαν από την ώρα που δεν πραγματοποιήθηκαν δράσεις στην περιοχή Σόχο, η αλλαγή την τελευταία στιγμή της ώρας έναρξης της παρέλασης, η απαγόρευση των αρμάτων κλπ, ότι αποκλείονται οι πιο ηλικιωμένες της κοινότητας και εκείνες που έχουν προβλήματα με τα πόδια τις.

Οι αρχές στις οποίες αναφέρομαι είναι το Δημαρχείο, το Δημοτικό Συμβούλιο Westminster και η Υπερηφάνεια του Λονδίνου. Αυτές είναι βασικά οι υπέυθυνες αρχές.

Σύμφωνα με μια πηγή στο γραφείο του δημάρχου, η όλη εκδήλωση θα μπορούσε να είχε προχωρήσει όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί με την προσφορά της εταιρείας Gaydar και Smirnoff όπου πρόσφεραν 65.000 λίρες μια εβδομάδα πριν από την εκδήλωση. Υπήρχε αρκετός χρόνος για να κάνουμε τις εκδηλώσεις και ο ισχυρισμός ότι [η αποκλιμάκωση] ήταν για λόγους υγείας και ασφάλειας είναι ανοησίες, η αστυνομία λέει ότι η Υπερηφάνεια είναι μια από τις ασφαλέστερες εκδηλώσεις και πορείες αν όχι η πιο ασφαλής εκδήλωση στο Λονδίνο. Θα μπορούσε να γίνει με την [ελάχιστη παρουσίας] της αστυνομίας. Ιδιαιτέρως, η αστυνομία δεν ήταν ευχαριστημένη με τον Δήμαρχο του Λονδίνου και το Δημοτικό Συμβούλιο του Westminster και ήταν πολύ υποστηρικτική προς την οργανωτική επιτροπή Υπερηφάνειας.

Σύμφωνα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν ανώτερο σύμβουλο του Δημάρχου του Λονδίνου, το Δημαρχείο άλλαξε σκόπιμα τον χρόνο έναρξης της παρέλασης Παγκόσμιας Υπερηφάνειας στο Λονδίνο το περασμένο Σάββατο "για να προσπαθήσει να μειώσει τον αριθμό των παρευρισκομένων". Εσκεμμένα προσπάθησε να αποτρέψει τις Lbtiq κοινότητες από το να συμμετέχουν και την κοινωνία από το να παρακολουθήσει την Υπερηφάνεια. Όχι, όπως προσπάθησε να μας κάνει να πιστέψουμε, πως έγινε προκειμένου να διασφαλίσει τη δημόσια ασφάλεια.

Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι αρκετές από τις 300 διεθνείς δημοσιογράφισες που παρακολούθησαν την εκδήλωση μετά από πρόσκληση της Υπερηφάνειας του Λονδίνου ανέφεραν πως σοκαρίστηκαν από το πόσο κακή ήταν η οργάνωση της εκδήλωσης. Η συντάκτρια του λεσβιακού γερμανικού περιοδικού L-Mag, Manuela Kay μου είπε ότι αρκετά από τα γεγονότα που είχαν διαφημιστεί ακυρώθηκαν χωρίς καμία εξήγηση και πως η πρόσβαση του Τύπου για τις δράσεις και τις ομιλίες στην πλατεία Τραφάλγκαρ ήταν σχεδόν αδύνατη. Φανταστείτε τι παγκόσμια φήμη θα έχει το Λονδίνο ως οικοδέσποινα χώρα, όταν οι δημοσιογράφισες επιστρέψουν στις χώρες τις;

Και κάτι ακόμη – γιατί δεν υπήρχαν λεσβίες και αμφισεξουαλικές καλιέχνιδες στη σκηνή Υπερηφάνειας; Όλες οι εκδηλώσεις έγιναν είτε από ετερό γυναίκες είτε από γκέι. Είναι αδιανόητο ότι η οργανωτική επιτροπή δεν προσκάλεσε ούτε μία λεσβία ή μια bisexual καλιτέχνιδα. Στη Ρώμη κλήθηκε η Lady Gaga, στο Σίδνεϊ κλήθηκε η Kylie (ΟΚ, δεν είναι λεσβίες ή αμφισεξουαλικές, αλλά τουλάχιστον είναι μεγάλα ονόματα) και το Λονδίνο κάλεσε τη ... Deborah Cox. Μια όχι τόσο γνωστή παγκοσμίως καλιτέχνιδα, είναι γνωστή ως R and B τραγουδίστρια στο Καναδά.

Η παρέλαση υπερηφάνειας, ακόμη και χωρίς άρματα και με την μειωμένη παρουσία των εταιρειών ήταν για πολλές μια συναρπαστική και συγκινητική εμπειρία. Προσωπικά συγκινήθηκα όταν είδα δύο μαμάδες να φορούν μπλουζάκια που έγραφαν «περήφανη μητέρα» και οι δυο Φιλιππινέζες και ενδεχόμενως και εκείνες που προέρχονται από άλλες χώρες, όπου η αγάπη μεταξύ λεσβιών είναι ακόμα ποινικό αδίκημα, έφερε ένα δάκρυ στα μάτια μου. Ένιωσα υπερήφανη και βαθιά ευγνώμονων που ζω σε μια χώρα όπου η αγάπη μας δεν είναι πλέον έγκλημα. Το Λονδίνο ήταν καρδιά του πλανήτη για να συμμετάσχουν ή να παρακολουθήσουν την Υπερηφάνεια ορισμένες νεαρές Lbtiq, κάτι που δεν είχαν κάνει ποτέ ως τώρα. Ο ενθουσιασμός τις ήταν προφανής. Όλη την ημέρα διάβαζα στο Twitter μηνύματα που έλαβα από εκείνες που δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ στην Υπερηφάνεια και οι οποίες ήταν συγκλονισμένες από το πλήθος που συμμετείχε, μεταξύ άλλων queers που για χρόνια κρύβονταν και ένοιωθαν τόσο μόνες.

Γύρω από το Soho, εγώ και η φίλη μου χαζεύαμε και συναντηθήκαμε με φίλες και την ομάδα της DIVA στο λεσβιακό μπαρ Tonkotsu Noodle στην Dean Street και στη συνέχεια αργότερα κατευθυνθήκαμε προς την queer σχολή χορού.

Ήταν μια μεγάλη μέρα, μια μέρα γιορτής, μια διεκδίκησης, μια μέρα ευχαρίστησης, μια ημέρα για να πάρουμε μια πραγματική γεύση της παγκόσμιας ποικιλομορφίας που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων που απαρτίζουν τις LBTIQ κοινότητες. Αλλά ήταν επίσης ένα γεγονός που θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο. Και θα μπορούσε να παρουσιάσει το Λονδίνο ως μια φιλόξενη, παγκόσμιας κλάσης πόλη που είναι. Ως αποτέλεσμα, η ελλειπής εκδήλωση όπως και πολλά άλλα διαίρεσαν σε τμήματα την κοινότητα και δεν καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή. Και το Λονδίνο χρειάζεται μια εκδήλωση υπερηφάνειας που να ενώνει τις Lbtiq κοινότητες, όχι μια που να τη χωρίζει.


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.7.12 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine γραμμένη από την Jane Czyzselska στην http://www.divamag.co.uk/category/comment/world-pride-the-post-mortem.aspx

Στη φωτογραφία, λεσβίες σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της τροπολογίας 252 στο Λονδίνο τη δεκαετία '70 ντυμένες ως Σουφραζέτες, δημοσιεύτηκε στην έκθεση, βιβλίο Stolen Glances από τη φωτογράφισα Sara Furse

7 Ιουλ 2012

Ποινικές διώξεις για τους γάμους της Τήλου

Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τους γάμους της Τήλου

Ποινική διάσταση προσέλαβε εσχάτως η πολύκροτη υπόθεση της τελέσεως δύο πολιτικών γάμων λεσβιακού και γκέι ζευγαριού στο νησί της Τήλου την 29η και την 30η Mαΐου 2008 από τον Δήμαρχο Τήλου κ Τ. Αλιφέρη.

Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, προχώρησε συγκεκριμένα στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Δημάρχου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αλλά και σε βάρος των δύο ζευγαριών για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος από κοινού.

Θυμίζουμε ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου με τις υπ΄αρίθμ. 114 και 115/2009 αποφάσεις του έκανε δεκτές τις αναγνωριστικές αγωγές του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου περί ακυρότητας των γάμων που τέλεσαν οι κ.κ
Ευαγγελία Βλάμηκαι η M. K. αλλά και οι κ.κ Δημήτρης Τσαμπρούνης και Θ.K.

Κατά των δύο πρωτόδικων αποφάσεων τα ζευγάρια έχουν ήδη ασκήσει εφέσεις.

Εν πάση περιπτώσει αφορμή για την άσκηση των ποινικών διώξεων σε βάρος του Δημάρχου αλλά και των ανωτέρω αποτέλεσαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που είχε προκαλέσει παρέμβαση του πρώην Eισαγγελέα του Aρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά.

O πρώτος τότε τη τάξει Eισαγγελέας της χώρας με εγκύκλιο του είχε ζητήσει από τον τότε Eισαγγελέα Πλημμελειοδικών Pόδου «την ενέργεια των νομίμων», δηλαδή την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του δημάρχου του νησιού, σε περίπτωση που εκείνος προχωρούσε τελικά στην τέλεση του γάμου.

Όπως επεσήμανε στην εγκύκλιο του ο πρώην Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου «από την κείμενη νομοθεσία γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου ούτε προβλέπεται, ούτε επιτρέπεται και συνεπώς μία τοιαύτη πράξη του δημάρχου δεν θα είναι μόνο άκυρη και ανίσχυρη αλλά θα είναι και παράνομη».

Ανέφερε παραπέρα ότι «με το άρθρο 21 του Συντάγματος προστατεύεται η οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία. Εξ άλλου ως γάμος νοείται η νόμιμη ένωση και συμβίωση ζευγαριού, ήτοι η σύσταση οικογένειας μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα, ενώ εξ άλλου ο θεσμός του γάμου αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνίας αφού οδηγεί στην αέναη ύπαρξή της. Μητρότητα και παιδική ηλικία τα οποία προστατεύονται επίσης από το Σύνταγμα είναι νοητά μόνο με την ύπαρξη γάμου υπό την ανωτέρω μορφή ήτοι μεταξύ ετερόφυλων. Γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου, υπό την έννοια που προστατεύεται από το Σύνταγμα και επιτρέπεται η τέλεσή του, υπό τη διάταξη του άρθρου 1367 ΑΚ (και με δήλωση προς το δήμαρχο) δεν είναι νοητός ούτε επιτρεπτός».

Παρά την Εισαγγελική παρέμβαση ο κ. Αλιφέρης τέλεσε ωστόσο τους γάμους.

Στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης οι ποινικώς πλέον διωκόμενες-οι με έγγραφες εξηγήσεις τους επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι οι γάμοι που τελέστηκαν είναι νόμιμοι διότι τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο άρθρο 1350 του ΑΚ γίνεται λόγος για μελλόνυμφους και σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά στο φύλο των μελλόνυμφων.
Τόνισαν επιπλέον ότι η τέλεση των γάμων αποτέλεσε άσκηση νόμιμου δικαιώματος τους και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παράνομη πράξη.

Στο μεταξύ από στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί διαπιστώνονται, πέραν των άλλων, αποχρώσες ενδείξεις για ουσιαστική παραβίαση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία που διέπει την πραγματοποίηση πολιτικών γάμων (Νόμος 1250/1982 και ΠΔ 391/82) αλλά και η διάπραξη του αδικήματος της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης.

Σύμφωνα συγκεκριμένα με την κείμενη νομοθεσία, δεσμευτική για όλους τους δήμους της χώρας, προαπαιτούμενο για την τέλεση πολιτικού γάμου είναι η έκδοση σχετικής άδειας στους μελλόνυμφους από το Δήμο της τελευταίας μόνιμης κατοικίας τους.
Tέτοια άδεια στην περίπτωση των κκ Ευαγγελίας Βλάμη και
O.K αλλά και των κ.κ. Δημήτριου Tσαμπρουνή και Θ.Κ, δεν φέρεται να έχει εκδοθεί από τον Δήμο Aθηναίων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί στην πορεία (τέτοια στοιχεία δεν έχουν υποβληθεί ακόμη στις αρμόδιες αρχές) ότι άδειες για την τέλεση των γάμων εξέδωσε ο Δήμος Tήλου τότε αυτές θεωρούνται ως παρανόμως εκδοθείσες από την στιγμή που τα ζευγάρια του ίδιου φύλου είναι κάτοικοι Aττικής.

Tα ανωτέρω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τέσσερις υπέβαλαν υπεύθυνες δηλώσεις στο Δήμο Tήλου με τις οποίες ψευδώς δηλώνουν ότι είναι κάτοικοι Tήλου, οδηγούν σε ακυρότητα της διοικητικής πράξης αλλά και σε απαγγελία κατηγοριών.

Aπό την μέχρι τώρα έρευνα διαπιστώθηκε παραπέρα ότι ο Δήμαρχος Tήλου έχει βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής στις δύο υπεύθυνες δηλώσεις που υπέβαλαν οι κ.κ. Ευαγγελία Βλάμη και Ο.Κ ενώ δεν έχει πράξει το ίδιο στις υπεύθυνες δηλώσεις των Δημήτριου Tσαμπρουνή και Θ.Κ.
Στην περίπτωση των δύο τελευταίων η υπεύθυνη δήλωση που υποβλήθηκε σε δημόσια υπηρεσία χωρίς να υπάρχει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής θεωρείται ανίσχυρο έγγραφο που δεν γίνεται δεκτό από τη δημόσια διοίκηση.

Ο Πολιτικός γάμος καθιερώθηκε στην Ελλάδα με το Ν. 1250/1982 του αστικού δικαίου και π.δ. 391/1982 "Για τη ρύθμιση λεπτομερειών σχετικά με την τέλεση των πολιτικών γάμων, τη χορήγηση της άδειας γάμου και το περιεχόμενο της βεβαιωτικής πράξης για την τέλεση πολιτικών ή θρησκευτικών γάμων" και μεταγενέστερες διατάξεις που τροποποίησαν & διαμόρφωσαν το Δ' τμήμα/βιβλίο του αστικού κώδικα που αποτελεί το Οικογενειακό δίκαιο.

Ο Ν. 1250/1982 που στοιχειοθετεί το αστικό δικαίωμα του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα, αναφέρεται σε ανθρώπους, άτομα, μελλονύμφους και συζύγους και δεν κάνει καμιά διάκριση ως προς το συνδυασμό των φύλων τους, ούτε καμιά άλλη ρατσιστική διάκριση. Aπό την ερμηνεία που έδωσαν κορυφαίοι νομικοί (Σταθόπουλος) για το ίδιο ζήτημα καθίσταται σαφές ότι οι ρυθμίσεις αφορούν ετερόφυλα ζευγάρια.

Η άδεια γάμου δίνεται υποχρεωτικά, αφού ερευνηθεί αν συντρέχουν οι νόμιμοι όροι για το γάμο που πρόκειται να τελεσθεί και αν έγινε η δημοσίευση. Αν υπάρχουν σπουδαίοι λόγοι, η δημοσίευση μπορεί να παραλειφθεί.

Σε περίπτωση που ο αρμόδιος για την έκδοση της άδειας αρνείται να τη χορηγήσει, αποφασίζει αμετάκλητα το αρμόδιο μονομελές πρωτοδικείο σύμφωνα με τις διατάξεις της εκούσιας δικαιοδοσίας του κώδικα πολιτικής δικονομίας. Η απόφαση εκδίδεται μέσα σε δέκα ημέρες από την κατάθεση της σχετικής αίτησης.


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.8.10 στην http://www.dimokratiki.gr/article.asp?articleID=6085&catID=18&pubID=1