16 Ιαν 2013

Οι χιμπατζίδες έχουν έμφυτο αίσθημα αλληλοβοήθειας και δικαιοσύνης


Αλτρουίστριες οι χιμπατζήδες - Έχουν έμφυτο αίσθημα αλληλοβοήθειας και δικαιοσύνης

Στα βάθη της εξέλιξης εντοπίζεται η ανάγκη του ανθρώπινου γένους να μοιράζεται και να συνεργάζεται, καθώς και το έμφυτο αίσθημα δικαιοσύνης, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Μία πρόσφατη μελέτη συμπεριφοράς στους συγγενικούς μας χιμπατζήδες απέδειξε ότι τελικά ο αλτρουισμός είναι θέμα φύσης.

Στo πλαίσιo της έρευνας τρία ζευγάρια χιμπατζήδων υποβλήθηκαν σε ένα πείραμα-παιχνίδι με τίτλο «Δίνω τελεσίγραφο». Σκοπός του παιχνιδιού ήταν οι χιμπατζήδες να μοιράσουν μεταξύ τις φέτες μπανάνας, όπως οι άνθρωποι θα μοιράζονταν ένα χρηματικό ποσό.

Στην κάθε χιμπατζή δόθηκαν δύο κάρτες διαφορετικού χρώματος που αντιπροσώπευαν διαφορετικές ποσότητες τροφής. Στη συνέχεια το ζώο έπρεπε να δώσει μια κάρτα στο ταίρι της-του, αλλά αν αυτό αρνιόταν να πάρει την κάρτα, τότε καμμιά-ας από τα δύο δεν θα έπαιρνε το αντάλλαγμα.

Παρατηρώντας τα τρία ζευγάρια τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι χιμπατζήδες που επιφορτίζονταν με τη μοιρασιά του φαγητού επέδειξαν δικαιοσύνη απέναντι στα ζευγάρια τους, ενώ τα ίδια αποτελέσματα είχαν παρατηρήσει οι επιστημόνισες όταν εφάρμοσαν το πείραμα σε 20 παιδιά ηλικίας δύο έως επτά ετών, γεγονός που αποδεικνύει πόσο «κοντινές» είναι οι κοινωνικές δομές των ανθρώπων και των χιμπατζήδων, στις οποίες το έμφυτο αίσθημα δικαιοσύνης αποτελεί βασικό πυλώνα. 

«Οι χιμπατζήδες όπως και τα ανθρώπινα όντα βασίζουν την επιβίωσή τους στη συνεργασία. Κυνηγούν μαζί, μοιράζονται το φαγητό, νοιάζονται για τα παιδιά των άλλων» επισημαίνουν οι επιστημόνισες και τονίζουν πως αυτό το αίσθημα δικαιοσύνης είναι προαπαιτούμενο της εξέλιξης των μορφών συνεργασίας και παρατηρείται σε όλα τα πρωτεύοντα θηλαστικά.


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.1.13 από την  iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/86098/%CE%B1%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%87%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AE%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%AD%CE%BC%CF%86%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%AF%CF%83%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82