16 Φεβ 2013

Σύντομα αναμένεται η απόφαση του ΕΔΑΔ για την κοινωνική μητέρα, Αριθ. υπόθεσης 19010/07

Το Δικαστήριο αποφασίζει για το δικαίωμα παιδοθεσίας σε λεσβιακό ζευγάρι στην Αυστρία 

Το δικαστήριο θα αποκαλύψει την απόφασή του την επόμενη εβδομάδα για το δικαίωμα παιδοθεσίας στη προσφυγή δύο λεσβιών. 

Οι δύο γυναίκες που ζουν σε μια σταθερή λεσβιακή σχέση υπέβαλαν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση των αυστριακών δικαστηρίων να χορηγήσουν στη μία από τις συντρόφισες το δικαίωμα να παιδοθετήσει το γιο της άλλης συντρόφισας, χωρίς να αποκόπτονται οι νομικοί δεσμοί της μητέρας με το παιδί (παιδοθεσία από δεύτερη γονέα). Στην απόφαση της υπόθεσης της Χ και λοιπές κατά Αυστρίας (Αριθμός υπόθεσης 19010/07) το ΕΔΑΔ θα συνεδριάσει δημόσια στο Στρασβούργο στις 19 Φεβρουαρίου 2013. 

Κύρια γεγονότα 
Οι προσφεύγουσες είναι δύο Αυστριακές ("η πρώτη και η τρίτη προσφεύγουσα"), και οι δύο γεννήθηκαν το 1967, οι οποίες ζουν σε μια σταθερή λεσβιακή σχέση, και ο γιος μιας από τις ("ο δεύτερος προσφεύγων"). Ο τελευταίος γεννήθηκε εκτός γάμου το 1995 και η μητέρα του (η τρίτη προσφεύγουσα) έχει την αποκλειστική επιμέλεια του. Οι προσφεύγουσες ζουν μαζί και οι δύο από κοινού φροντίζουν το παιδί. 

Επιθυμώντας να δημιουργηθεί μια νομική σχέση μεταξύ της πρώτης προσφεύγουσας και του παιδιού, χωρίς να αποκόπτει τη σχέση με τη μητέρα του, σύναψε συμφωνία παιδοθεσίας τον Φεβρουάριο του 2005 και υπέβαλε στο αρμόδιο περιφερειακό δικαστήριο για έγκριση. Έχοντας επίγνωση ότι οι σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι αποκλείουν την παιδοθεσία των παιδιών της μίας συντρόφισας σε ένα λεσβιακό ζευγάρι από την άλλη συντρόφισα, χωρίς να αποκόπτεται η σχέσης με τη φυσική γονέα, οι προσφεύγουσες ζήτησαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει τις εν λόγω διατάξεις αντισυνταγματικές, ως διακρίσεις εις βάρος τις λόγω του σεξουαλικού τις προσανατολισμού. 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ως απαράδεκτη, τον Ιούνιο του 2005, εν αναμονή της απόφασης του περιφερειακού δικαστηρίου. Τον Οκτώβριο του 2005, το περιφερειακό δικαστήριο αρνήθηκε να εγκρίνει τη συμφωνία παιδοθεσίας, κρατώντας ότι ο Αστικός Κώδικας προβλέπει ότι, σε περίπτωση παιδοθεσίας από ένα άτομο η παιδοθετούσα αντικαθιστά τη φυσική λεσβία γονέα, αποκόπτοντας έτσι τη σχέση του παιδιού με τη φυσική μητέρα. 

Στην προκειμένη υπόθεση, η παιδοθεσία από την πρώτη προσφεύγουσα θα διακόψει τη σχέση του παιδιού με τη μητέρα του, όχι με τον πατέρα του. Η έφεση των προσφευγουσών απορρίφθηκε από το περιφερειακό δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2006. Εκτός από τις εκτιμήσεις του περιφερειακού δικαστηρίου, το ίδιο παρατήρησε ότι η αυστριακή νομοθεσία, ενώ δεν προβαίνει σε ακριβή ορισμό του όρου "γονείς", απλά εικάζεται πως είναι δύο άτομα διαφορετικού φύλου. 

Όταν, όπως στην προκειμένη υπόθεση, ένα παιδί είχε και τους δύο γονείς δεν θα υπήρχε ανάγκη αντικατάστασης μίας-ενός από αυτή-ον από μια θετή γονέα. Στο πλαίσιο αυτό, το δικαστήριο σημείωσε, πως με βάση τη δικογραφία προκύπτει ότι το παιδί έχει τακτικές επαφές με τον πατέρα του. Δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αν, όπως ισχυρίζονται οι προσφεύγουσες, υπήρχαν λόγοι για επιτακτική άρνηση του πατέρα να συναινέσει στην παιδοθεσία. 

Τον Σεπτέμβριο του 2006, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των προσφευγουσών σχετικά με τα σημεία του νόμου, θεωρώντας ότι η παιδοθεσία ενός παιδιού από τη συντρόφισά της μητέρας ή του πατέρα ήταν νομικά αδύνατη. Κρίνεται ότι οι σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα δεν αποκάλυψαν καμία εντύπωση ότι είναι αντισυνταγματικές. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 13.2.13 και την μεταφράσαμε από την humanrightseurope στην  http://www.humanrightseurope.org/2013/02/court-set-for-austrian-same-sex-relationship-adoption-rights-judgement/ 

Η φωτογραφία είναι από την National Geografic