2 Φεβ 2013

Γαλλία 249 υπερ και 97 κατά της ισότητας του γάμου


Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το πιο σημαντικό άρθρο του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση του γάμου των Lbtiq ζευγαριών. 

Ψήφισαν 249 υπερ και 97 κατά του επαναπροσδιορισμού του γάμου ως μια συμφωνία μεταξύ δύο ανθρώπων - όχι μόνο μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα. 

Ο σοσιαλιστής Πρόεδρος Francois Hollande και αριστερές υποστηρίκτριές του υποστήριξαν το νομοσχέδιο, σε αντίθεση με πολλές της δεξιάς UMP και τις κεντρώες βουλευτίνες
αντιπολίτευσης

Οι προτάσεις έχουν προκαλέσει θετικές και αρνητικές διαμαρτυρίες για μήνες. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 55-60% των Γαλλίδων-ων υποστηρίζουν την ισότητα του γάμου, και το 50% εγκρίνει την Lbtiq παιδοθεσία.

Ανταποκρίτριες λένε ότι η ευκολία με την οποία το άρθρο πέρασε στο νομοσχέδιο δείχνει πως θα περάσει και στο σύνολό του. 

Συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν για περισσότερο από μία εβδομάδα, καθώς βουλευτίνες συζητούν εκατοντάδες τροπολογίες, οι περισσότερες από αυτές που κατατέθηκαν προέρχονται από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση. 

Καθ' οδόν αναμένεται να εγκριθεί το άλλο βασικό μέτρο του νομοσχεδίου, το οποίο θα επιτρέψει στα Lbtiq ζευγάρια να παιδοθετούν. 

Ελευθερία επιλογής
Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της Γαλλίας μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής το 1981. 

 "Είμαστε χαρούμενες και περήφανες που έγινε αυτό το πρώτο βήμα", είπε η υπουργίνα Δικαιοσύνης Christiane Taubira. "Θα καθιερώσει την ελευθερία για την καθεμία-ένα να επιλέξει την συντρόφισά της για ένα μέλλον από κοινού". 

Ο Philippe Gosselin βουλευτής του UMP είπε ότι η νομοθεσία είναι μόνο η αρχή μιας τάσης που ο λαός δεν θέλει. "Σήμερα είναι ο γάμος και η παιδοθεσία. Αύριο θα είναι η ιατρικά υποβοηθούμενη σύλληψη και οι παρένθετες μητέρες”. 

Αναμένεται ότι η νομοθεσία θα φτάσει στο μητρώο των νομοθετημάτων που ψηφίστηκε από το νομοθετικό σώμα του κράτους στα μέσα της χρονιάς, αναφέρει το Πρακτορείο Ειδήσεων της Γαλλίας - AFP. 

Τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς, ο Καρδινάλιος Philippe Barbarin, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος της Λυών, υποστήριξε ότι τα σχέδια θα επαναπροσδιορίσουν την έννοια του γάμου, θα ανοίξουν την πόρτα στην αιμομιξία και στην πολυγαμία. 

Η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση αναμένεται να διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 2.2.13 και την μεταφράσαμε από την bbc.co.uk στην http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21305150