4 Φεβ 2013

Πωλούν μικρά κορίτσια για να ξεπληρώσουν χρέη


Η μητέρα μιας μικρής Αφγανής δεν μπορεί καν να αντικρύσει την κόρη της. Κοιτάει κάτω από ντροπή, όπως εξηγεί επειδή πρέπει να παραδώσει την μικρή της κόρη σε άρχοντες ναρκωτικών. 

Ο πατέρας του κοριτσιού έχει κάνει αυτό που πολλοί Αφγανοί γεωργοί πρέπει να κάνουν για να χρηματοδοτήσουν τα χωράφια τους με όπιο: δανείζονται χρήματα από τους εμπόρους ναρκωτικών. Αλλά η αφγανική κυβέρνηση και οι διεθνείς δυνάμεις στην προσπάθειά τις να σταματήσουν το εμπόριο του οπίου ακύρωσαν την επιχείρηση παπαρούνας του πατέρα της, και τη δυνατότητά του να ξεπληρώσει τους δανειστές. 


Οι άρχοντες των ναρκωτικών τον κρατούν ως όμηρο για να πετύχουν την πληρωμή. 
"Πρέπει να δώσω την κόρη μου για να απελευθερώσουν τον άντρα μου", εξηγεί η μητέρα με την μικρή της κόρη στο πλευρό της. 

Μοιάζει να είναι μικρότερη των έξι ετών. 

Ενενήντα τοις εκατό του οπίου στον κόσμο - η πρώτη πηγή της ηρωίνης - προέρχεται από το Αφγανιστάν. Η καλλιέργεια παπαρούνας υπήρξε μια προσοδοφόρα βιομηχανία. Η αφγανική κυβέρνηση έχει πατάξει και καταστρέψει τις παράνομες καλλιέργειες, αφήνοντας πολλές αγρότισες-ες στην ίδια τρομακτική κατάσταση όπως η οικογένεια που αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την κόρη της ως εγγύηση για το δάνειο. "Είναι πολύ πιο επικίνδυνοι και ισχυροί από ό, τι οι Ταλιμπάν", λέει ένας πατέρας που του απήγαγαν τα δυο κορίτσια του οι άρχοντες των ναρκωτικών. Κοιτάζει ένα κείμενο που τον ειδοποιεί και με την εικόνα της κόρης του ότι κρατείται σε αιχμαλωσία, καθώς οι απαγωγείς ζητούν 20.000 δολάρια από τον άνθρωπο στο τηλέφωνο. 

Αυτές οι τραγικές ιστορίες τεκμηριώνονται στο βραβευμένο φιλμ "Νύφες του Οπίου - Opium Brides", η οποία έγινε από τον ερευνητή Αφγανό δημοσιογράφο Najibullah Quraishi και τον παραγωγό Jamie Doran. Ο Quraishi είπε στην Christiane Amanpour του CNN ότι όταν οι οικογένειες εγκαταλείψουν τα παιδιά τους, συχνά τις παίρνουν σε άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν ή το Ιράν, όπου χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ναρκωτικών ή έχουν τίθενται σε σεξουαλική δουλεία. 

Η ταινία σκιαγραφεί μια άλλη ιστορία ενός δύσμοιρου Αφγανού αγρότη. "Είναι απλά πολύ απαίσιο για να είναι αληθινό", είπε ο παραγωγός Jamie Doran στην Amanpour για το χάλι του συγκεκριμένου ανθρώπου. «[Ο] δεν μπορούσε να επιστρέψει τα λεφτά στους διακινητές και αρνήθηκε να δώσει την κόρη του. Και έχουμε πραγματικά ολόκληρη την ταινία που τον αποκεφάλισαν με ένα σουγιά. Αυτό κάνουν, αν αρνηθείτε να παραδώσετε τις κόρες σας". 

Ο δημοσιογράφος στην ταινία λέει ότι η κυβέρνηση έχει επίγνωση του γεγονότος ότι καταστρέφει τις ζωές μαζί με τις καλλιέργειές τους, αλλά και για τη χάραξη πολιτικής που δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μια λύση για την προστασία των αγροτικών οικογενειών, ενώ προσπαθεί να σταματήσει το εμπόριο του οπίου. Ένα μικρό κορίτσι που είχε την τύχη να ξεφύγει από τους απαγωγείς της, αφηγείται πόσο φρικτές ήταν οι συνθήκες. "Δε μου επιτρέπαν να αλλάξω τα ρούχα μου. Δεν μου έδιναν σαπούνι για να τα πλύνω. Τα ρούχα μου φθάρηκαν πάνω μου. Άσκησαν κάθε δυνατή σκληρότητα πάνω μου. Ειλικρινά φοβάμαι ότι οι λαθρέμποροι θα με απαγάγουν πάλι". Ακόμη και αν τα κορίτσια καταφέρουν να διαφύγουν, που συχνά δεν έχουν πουθενά να πάνε, ενώ ψάχνουν για τις οικογένειές τις. Οι κινηματογραφιστές βρήκαν ένα σπίτι στα μισά του δρόμου, αλλά ήταν αρκετό μόνο για περίπου 30 κορίτσια. 

Οι κινηματογραφιστές πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλές εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες κορίτσια που δραπετεύουν από τους διακινητές ναρκωτικών. 

"Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών είναι συναρπαστικός σε αυτή την κατάσταση", δήλωσε ο Doran. "Ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ ISAF, θα σας πουν ότι δεν είναι δική τους ευθύνη ούτε υποστηρίζουν την καταστροφή - την εξάλειψη της παπαρούνας. Αλλά παρέχουν την προστασία στην αστυνομία για να το πετύχει. Έτσι, λένε από τη μια πλευρά, “δεν ανακατευόμαστε στην εξάλειψη". Αλλά η αφγανική αστυνομία δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε χωρίς την υποστήριξη του ΝΑΤΟ". 

Αλλά ο Doran επισημαίνει ότι η ρίζα του προβλήματος είναι οι χρήστριες-ες οπίου. "Δεν ξέρω αν υπάρχει λύση, γιατί ο κόσμος απαιτεί την καλλιέργεια παπαρούνας εξ' αιτίας του εθισμού στην ηρωίνη. Έτσι, ξέρετε, ίσως το φταίξιμο θα πρέπει όχι μόνο να τεθεί στην αφγανική κυβέρνηση. Ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε τις εαυτές-ούς μας λίγο περισσότερο, "δήλωσε ο Qaurishi. 

Ο διαφαινόμενος φόβος είναι ότι αυτή η φρικτή κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί όταν τα διεθνή στρατεύματα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν το 2014. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.1.13 και την μεταφράσαμε από την CNN γραμμένη από τον Samuel Burke στην http://amanpour.blogs.cnn.com/2013/01/25/selling-little-girls-to-payback-debt/