6 Φεβ 2013

Σταμάτησαν το γυναικείο συγκρότημα Pragaash


To ινδικό ροκ συγκρότημα "Pragaash" (πρώτο φως) διαλύθηκε, έπειτα από κατηγορίες κληρικού του Κασμίρ για "αντι-Ισλαμισμό και "παρέκκλιση από το σωστό δρόμο του Ισλάμ". 

Οι τρεις έφηβες κοπέλες - μέλη του συγκροτήματος ανέφεραν ότι δέχονταν απειλές για τη ζωή τις ύστερα από την πρώτη live εμφάνισή τις σε μουσικό φεστιβάλ στο Srinagar τον περασμένο Δεκέμβριο, στο οποίο είχαν πάρει και την πρώτη θέση. Η σελίδα τις στο Facebook είχε γεμίσει με απειλητικά μηνύματα μίσους. 

Πολλοί τις αποκαλούσαν "πόρνες" και άλλοι ζητούσαν να εξοριστούν οι οικογένειές τους από την περιοχή. 

Την Κυριακή, ο μουφτής της ισλαμικής κοινότητας τις κατηγόρησε για απρεπή συμπεριφορά: "Όταν τα νεαρά κορίτσια παρεκκλίνουν από το σωστό δρόμο, αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την καταστροφή μας". 

Οι τρεις έφηβες λαμβάνουν, ωστόσο, υποστηρικτικά μηνύματα από πολύ κόσμο στο Κασμίρ, τη μοναδική ινδική πολιτεία με μουσουλμανική πλειοψηφία, αλλά και από άλλες περιοχές της Ινδίας. 

Ο αρμόδιος υπουργός του Κασμίρ Omar Abdullah δεσμεύτηκε να ερευνήσει τις απειλές και εγγυήθηκε την ασφάλειά τις, αναφέροντας στο Twitter: "Εύχομαι αυτές οι ταλαντούχες νεαρές έφηβες να μην επιτρέψουν σε μερικούς ηλίθιους να τις κάνουν να σωπάσουν". 

Η στάση του αυτή πυροδότησε ακόμα μεγαλύτερη ένταση, με τους φανατικούς μουσουλμάνους να εκδίδουν φετβά για τις έφηβες και να επιτίθενται στον Αμπντουλά κατηγορώντας τον ότι ενθαρρύνει επιλεκτικά την ελευθερία έκφρασης. 

Από την πλευρά τις οι έφηβες υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν είχαν σκοπό να προσβάλουν το Ισλάμ και εξακολουθούν να λένε ότι η μουσική είναι το πάθος τις. 

"Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες από το Κασμίρ που παίζουν δημόσια", λένε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις τους στο BBC. "Για κανέναν όμως δεν έχει εκδοθεί φετβά (θρησκευτικό διάταγμα). Δεν τους σταμάτησαν, όμως εμάς μας σταμάτησαν. Σεβόμαστε την άποψή τους και τα παρατήσαμε. Όμως δεν ξέρω γιατί το έκαναν αυτό". 

Υπενθυμίζεται ότι οι επιθέσεις ενάντια στις γυναίκες και η σεξουαλική βία στην Ινδία είναι ένα μαζικό φαινόμενο. 

Στο Νέο Δελχί αναφέρεται ένας βιασμός κάθε 18 ώρες. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι από τα συνολικά 256.329 βίαια εγκλήματα, που καταγράφηκαν πέρσι, τα 228.650 ήταν κατά των γυναικών. 

Ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού πάρα πολλές επιθέσεις δεν καταγράφονται, καθώς τα θύματα είτε δεν γίνονται πιστευτά, είτε αντιμετωπίζουν κοινωνικό στιγματισμό. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.2.13 από news247.gr στην http://news247.gr/eidiseis/kosmos/telos_gia_indikh_mpanta_gynaikwn_meta_apo_apeiles_gia_th_zwh_twn_melwn_ths.2116911.html