17 Μαρ 2013

"Οι γυναίκες με δικαιώματα θα καταστρέψουν την κοινωνία"

Η κυβερνώσα Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου προειδοποιεί ότι μια διακήρυξη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών θα μπορούσε να καταστρέψει την κοινωνία, επιτρέποντας στις γυναίκες να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να χρησιμοποιούν μέσα αντισύλληψης χωρίς την έγκριση των συζύγων τις. 

Το Ισλαμικό Κόμμα του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι παραθέτει 10 λόγους για τους οποίους οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει "να απορρίψουν και να καταδικάσουν" τη διακήρυξη, για την οποία η Επιτροπή του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών αγωνίζεται να επιτύχει συμφωνία μέχρι σήμερα. 

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία ανήλθε στην εξουσία τον Ιούνιο, ανήρτησε την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της την Πέμπτη. Η Αίγυπτος προσχώρησε στην "ανίερη συμμαχία" του Ιράν, της Ρωσίας και του Βατικανού, όπως την αποκαλούν ορισμένες-οι διπλωμάτες, απειλώντας να εμποδίσει την έγκριση της διακήρυξης, λόγω της γλώσσας που χρησιμοποιείται σχετικά με τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των Lbtiq. 

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα εκτιμά ότι η διακήρυξη θα δώσει "στις συζύγους πλήρη δικαιώματα, ώστε να καταγγέλλουν στη δικαιοσύνη τους συζύγους τις, κατηγορώντας τους για βιασμό ή παρενόχληση, υποχρεώνοντας τις αρμόδιες αρχές να επιβάλλουν ποινές στους συζύγους ανάλογες με αυτές που επιβάλλονται για βιασμό ή παρενόχληση από έναν ξένο". 

Σύμφωνα με διπλωμάτισες, η Αίγυπτος πρότεινε μια τροπολογία, η οποία θα επιτρέψει στις χώρες να αποφύγουν την εφαρμογή της διακήρυξης, εάν αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εθνική νομοθεσία , τις θρησκευτικές ή πολιτιστικές αξίες. Ωστόσο, ορισμένες διπλωμάτισες υποστηρίζουν ότι αυτό θα υπονόμευε ολόκληρη τη διακήρυξη.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα προειδοποιεί ότι η διακήρυξη θα δώσει στα κορίτσια ελευθερία στη διάθεση του σώματός τους, θα νομιμοποιήσει την άμβλωση, θα επιτρέψει στους νέες να προμηθεύονται αντισυλληπτικά, θα παράσχει στις γυναίκες ισότητα στο γάμο και θα απαιτήσει από άνδρες και γυναίκες να μοιράζονται καθήκοντα όπως η φροντίδα των παιδιών και οι δουλειές του σπιτιού. 
Σύμφωνα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η διακήρυξη θα δώσει "ίσα δικαιώματα στις Lbtiq, θα παράσχει προστασία και σεβασμό στις εκδιδόμενες γυναίκες και ίσα δικαιώματα στις συζύγους μοιχούς και στις κόρες, γιους που γεννιούνται από σχέσεις μοιχείας". 

Η Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην προεδρίνα της Χιλής και επικεφαλής του οργανισμού "ΟΗΕ-Γυναίκες", παρατήρησε ότι η επιτροπή δεν κατάφερε πριν από δέκα χρόνια να επιτύχει συμφωνία στα θέματα των δικαιωμάτων των γυναικών και του τερματισμού της βίας κατά των γυναικών. 

"Δέκα χρόνια μετά, εμείς απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διαφωνία ή την αναποφασιστικότητα να εμποδίσουν την πρόοδο των γυναικών στον κόσμο. Ο κόσμος παρακολουθεί...η βία πρέπει να σταματήσει", τόνισε η Μπατσελέτ κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 15.3.13 από την nooz.gr στην http://www.nooz.gr/woman/oi-gunaikes-me-dikaiomata-8a-katastrepsoun-tin-koinonia