25 Μαρ 2013

Η Ανθρωπίστρια Ελίζα Γκορόγια

Η Ελίζα Γκορόγια -μελος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστριών-ών Ελλάδας, στέλεχος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και ένα από τα μέλη του προεδρείου του World Without Nazism- ήταν μία από τις διαδηλώτριες-ές που διαμαρτυρήθηκαν εκφράζοντας την αντίθεσή τις απέναντι σε διαδήλωση συντηρητικών, που φώναζαν συνθήματα κατά του γάμου και της παιδοθεσίας από Lbtiq ζευγάρια. 

Όπως αναφέρει η κα Γκορόγια στο Tvxs, οι ομοερωτοφοβικές-οί που διαδήλωναν κατά του γάμου των Lbtiq είχαν βάλει μικρά παιδιά παρατεταγμένα να φωνάζουν συνθήματα κατά του γάμου μεταξύ των Lbtiq. «Εγώ με έναν άλλο ακτιβιστή ανεβήκαμε στη δική τους εξέδρα πίσω από τον κεντρικό ομιλητή και φωνάζαμε ‘shame on you' και 'no bigots here'». (σε ελεύθερη μετάφραση: 'όχι φανατισμένες-οι εδώ', 'ντροπή σας'). «Επειδή δεν ήμουν εντελώς γυμνή δεν μπορούσαν να με μετακινήσουν», εξηγεί. Αντ’ αυτού, οι anti-Lbtiq διαδηλώτριες-ες «με κάλυπταν με τεράστιες σημαίες για να καλύψουν τη γύμνια μου», επισημαίνει. Μάλιστα, δεν δίστασαν να εμπλέξουν τα παιδιά που είχαν αναγκάσει να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδήλωση. «Μετά έβαλαν τα παιδιά να φωνάζουν προς εμένα το ίδιο σύνθημα που φώναζα εγώ, ‘shame on you’ (ντροπή σου)». «Δεν με σταμάτησαν και δεν με ακούμπησαν. Με κάλυπταν μόνο με σημαίες», υπογραμμίζει. «Το θεωρώ συμβολικό ότι κάλυπταν τη γύμνια μου με σημαίες - ένα άλλο σύμβολο μισαλλοδοξίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όταν κατέβηκε από την εξέδρα, η Ελίζα Γκορόγια είπε ότι «πάντα όταν συντελείται πρόοδος σχετική με ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχει μία συντηρητική μερίδα της κοινωνίας που αντιστέκεται, αν και έχει ήδη χάσει. Τις-τους βλέπουμε σε όλες αυτές τις φωτογραφίες από τις διεκδικήσεις ισότητας των γυναικών, των μαύρων κτλ και μας φαίνονται κωμικές-οί τώρα πια. 
Στη φωτογραφία του σήμερα, επέλεξα να στέκομαι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», δήλωση που δημοσιεύθηκε στο PinkNews. 
Όπως αναφέρει η ίδια το Tvxs για την ενέργειά της να εμφανιστεί ημίγυμνη, στο ύφος διαμαρτυρίας FEMEN: «Το έκανα ως αναφορά στην Τυνήσια FEMEN, Anima, που εξαφανίστηκε και γιατί ως γνωστόν οι Χριστιανές-οί μισαλλόδοξες-οι μισούν πολύ λίγα πράγματα περισσότερο από μία γυμνή γυναίκα με άποψη». 

Η Ελίζα Γκορόγια μετά από τη διαμαρτυρία της a la FΕΜΕΝ, έγραψε στο Τwitter ότι με αυτή της την ενέργεια αισθάνθηκε ότι βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Οι διαδηλώσεις υπέρ και κατά του γάμου μεταξύ των Lbtiq.

Το απόγευμα της Κυριακής, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον αλλά και υπέρ του γάμου μεταξύ των Lbtiq στην Trafalgar Square του Λονδίνου.

Η διαδήλωση εναντίον της ισότητας του γάμου ξεκίνησε στις 14:00. Πάνω από είκοσι μικρά παιδιά αναγκάστηκαν να σταθούν μέσα στο κρύο, φωνάζοντας συνθήματα κατά των Lbtiq και κρατώντας πανό ενάντια στον γάμου μεταξύ Lbtiq. Άλλες διαδηλώτριες-ές φώναξαν συνθήματα κατά της παιδοθεσίας από Lbtiq ζευγάρια. Οι διοργανώτριες-ές ισχυρίστηκαν ότι συμμετείχαν στη διαδήλωση περίπου 2 χιλιάδες άτομα. Παρότι λιγότερες-οι σε αριθμό, οι διαδηλώτριες-ες υπέρ της ισότητας εξέφρασαν την αντίθεσή τις-τους με πολύχρωμες σημαίες του Lbtiq κινήματος και φωνάζοντας «ντροπή σας», «όχι στiς μισαλλόδοξες-ους». Η διαμαρτυρία αυτή υποστηρίχθηκε από την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ουμανιστριών-ων», που περικλείει στου κόλπους τις πάνω από 80 Ενώσεις Ουμανιστριών-ων, καθώς και την «Ουμανιστική Ομοσπονδία για τα δικαιώματα των λεσβιών & γκέι». 


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.3.13 από την tvxs.gr γραμμένη από την Κατρίν Αλαμάνου στην http://tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/h-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B1-femen