10 Απρ 2013

Έκθεση UNICEF για την παιδική ευημερία στις πλούσιες χώρες Β'

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση από τις 29 χώρες στη σχετική παιδική φτώχεια (το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά όπου το εισόδημα είναι κάτω του 50% του εθνικού μέσου εισοδήματος). Το ποσοστό της παιδικής φτώχειας για την Ελλάδα (το 2009, 2010) ήταν 15% - ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη και υπερδιπλάσιο των ποσοστών στις Σκανδιναβικές χώρες και στην Ολλανδία. Επιπλέον: 

Είναι μία από τις οκτώ και μόνο αναπτυγμένες χώρες όπου τα ποσοστά συμμετοχής στην προσχολική εκπαίδευση πέφτουν κάτω από το 80%.

Είναι μία από τις τέσσερις μονάχα χώρες του ΟΟΣΑ που παρουσιάζουν ποσοστά χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση άνω του 8% (το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με βάρος λιγότερο από 2,5 κιλά). 

Είναι μία από τις τρεις χώρες όπου τα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας είναι υψηλότερα του 20% (οι άλλες δύο είναι ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες). 

Είναι τελευταία μεταξύ των 29 χωρών στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουν τα παιδιά. 

Παρουσιάζει μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών όσον αφορά στο ποσοστό των παιδιών (ηλικίας 11 με 15 ετών) που αναφέρουν ότι «έχουν συμμετάσχει σε σωματική συμπλοκή τουλάχιστον μία φορά μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες». Σχεδόν τα μισά παιδιά στην Ελλάδα (49%) ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε τέτοιους καβγάδες. Από τις 29 χώρες στην έρευνα της UNICEF μόνο η Ισπανία παρουσιάζει χειρότερη επίδοση (περίπου 55%). 

Βρίσκεται στο μέσο όρο της κατάταξης της UNICEF σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying). Μόλις πάνω από το ένα τέταρτο των παιδιών στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού στο σχολείο - περίπου ο μέσος όρος για τις αναπτυγμένες χώρες. Η Ελλάδα όμως είναι μία από τις πέντε μονάχα χώρες που παρουσίασε αύξηση στα ποσοστά σχολικού εκφοβισμού μέσα στην προηγούμενη δεκαετία. 

Κατατάσσεται 27η μεταξύ των 29 αναπτυγμένων χωρών όσον αφορά την «ποιότητα των σχέσεων των παιδιών». Μόνο το 44% των παιδιών στην Ελλάδα βρίσκουν τις συμμαθήτριες-ές τους «καλές και εξυπηρετικές» - φανερά η χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών (στις αμέσως χειρότερες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες με ποσοστό 56%). Το 83% των παιδιών στην Ελλάδα βρίσκουν «εύκολο να μιλήσουν» στη μητέρα τους αλλά μόνο το 64% βρίσκουν εύκολο το να μιλήσουν στον πατέρα τους. Ο πίνακας κατάταξης της UNICEF λαμβάνει υπόψη το μέσο όρο και των τριών κριτηρίων. 

Από την άλλη μεριά η Ελλάδα είναι στην κορυφή της κατάταξης των αναπτυγμένων χωρών για την κάλυψη εμβολιασμών (τόσο η Ελλάδα όσο και η Ουγγαρία εμφανίζουν ποσοστό 99% για πολιομυελίτιδα, ιλαρά και το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-κοκίτη-τέτανου (DPT3). Είναι μία από τις οκτώ και μόνο χώρες όπου η κατάχρηση αλκοόλ μεταξύ των νέων είναι 10% ή και λιγότερο (στις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται οι Λετονία, Φινλανδία, Λιθουανία με πάνω από 25%). Είναι μία από τις τέσσερις μονάχα αναπτυγμένες χώρες όπου τα επίπεδα χρήσης ινδικής κάνναβης από παιδιά (ηλικίας 11 με 15 ετών) παραμένει κάτω του 7% (στις τελευταίες θέσεις Ισπανία, Ελβετία, Καναδάς με πάνω από 24%). 

Συνολικά, η έκθεση δεν διαπιστώνει ισχυρή σχέση μεταξύ του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και της συνολικής ευημερίας των παιδιών. Για παράδειγμα, η Σλοβενία κατατάσσεται υψηλότερα από τον Καναδά, η Τσεχία υψηλότερα από την Αυστρία και η Πορτογαλία υψηλότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Παρά τις οπισθοδρομήσεις σε ορισμένες χώρες σε συγκεκριμένους δείκτες, η γενική εικόνα της δεκαετίας του 2000 δείχνει σταθερή βελτίωση σε διάφορους τομείς της παιδικής ευημερίας στις βιομηχανικές χώρες. Ωστόσο, δεδομένου ότι εξακολουθούν να μην είναι διαθέσιμα πρόσφατα και διεθνώς συγκρίσιμα στοιχεία σχετικά με τις ζωές των παιδιών (τα περισσότερα στοιχεία της έκθεσης είναι από το 2010), η έκθεση αντανακλά το αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων κατά την περίοδο πριν από την κρίση και επισημαίνει πως τα τρία χρόνια της οικονομικής δυσπραγίας από τότε, δεν αποτελούν καλό οιωνό για το παρόν ή το εγγύς μέλλον. Παρόλα αυτά, ως επί το πλείστον, τα στοιχεία παρακολουθούν τις μακροπρόθεσμες τάσεις και αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα των μακροπρόθεσμων επενδύσεων στη ζωή των παιδιών. 

Η μέθοδος βαθμολόγησης τόσο για τη γενική κατάταξη όσο και για τις επί μέρους διαστάσεις και υποκατηγορίες που εξετάζονται, παρατίθενται αναλυτικά στην έκθεση η οποία είναι διαθέσιμη: 
 - στα ελληνικά στο www.unicef.gr/pdfs/RC11-GR.pdf και - στα αγγλικά www.unicef.gr/pdfs/RC11.pdf 

Επίσης είναι διαθέσιμη 8σέλιδη περίληψη των Βασικών ευρημάτων της έκθεσης στο: 
- www.unicef.gr/pdfs/RC11_Key Findings_Final_EN.doc (αγγλικά).


Βρίσκεστε στο Β' μέρος για να βρεθείτε στο Α' μέρος πατήστε εδώ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.4.13 από την unicef.gr στην http://www.unicef.gr/whatsnew.php 

Η φωτογραφία είναι του Andy Prokh