10 Απρ 2013

Έκθεση UNICEF για την παιδική ευημερία στις πλούσιες χώρες Α'

Παιδική ευημερία, διατρέχουν κίνδυνο οι πρόοδοι που έχουν επιτευχθεί;

Φλωρεντία, Βρυξέλλες, Δουβλίνο

- Μια επίκαιρη μελέτη για την παιδική ευημερία στις πλούσιες χώρες, που παρουσιάζεται σήμερα από το Γραφείο Ερευνών της UNICEF, διαπιστώνει ότι η Ολλανδία και τέσσερις σκανδιναβικές χώρες - Νορβηγία, Ισλανδία, Φινλανδία και Σουηδία - βρίσκονται και πάλι στην κορυφή του πίνακα για την παιδική ευημερία, ενώ τέσσερις χώρες από το νότο της Ευρώπης - Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία - τοποθετούνται στο κάτω μισό του πίνακα. 

Η έκθεση «Η ευημερία των παιδιών στις πλούσιες χώρες» της UNICEF, εξετάζει την κατάσταση των παιδιών σε όλο τον βιομηχανικό κόσμο. Καθώς συνεχίζεται η έντονη αντιπαράθεση σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μέτρων λιτότητας και τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, η έκθεση καταγράφει τις επιδόσεις των 29 πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου, όσον αφορά την εξασφάλιση της ευημερίας των παιδιών τους κατά την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα. Αυτή η σύγκριση σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει η έκθεση, αποδεικνύει ότι η παιδική φτώχεια στις χώρες αυτές δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά επηρεάζεται από την πολιτική - και ότι ορισμένες χώρες τα πάνε πολύ καλύτερα από άλλες στην προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών τους. 

Η έκθεση μετρά την ανάπτυξη των χωρών, σύμφωνα με πέντε διαστάσεις της ζωής των παιδιών - την υλική ευημερία, την υγεία και την ασφάλεια, την εκπαίδευση, τη συμπεριφορά και τους κινδύνους και τη στέγαση και το περιβάλλον. 

Η έκθεση της UNICEF περιλαμβάνει επίσης τις απόψεις των ίδιων των παιδιών όσον αφορά τη δική τους ικανοποίηση από τη ζωή. Τα ευρήματα αυτά απεικονίζονται σε ξεχωριστό πίνακα και είναι σε γενικές γραμμές σε συμφωνία με τις μετρήσεις της ευημερίας των παιδιών, με ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις: τα παιδιά στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Εσθονία έδωσαν στις χώρες τους μια πολύ υψηλότερη κατάταξη, ενώ η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Πολωνία χαμηλότερη. 

Τα στοιχεία για τη θέση της Ελλάδας 
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση (μέσος όρος 23,4 βαθμοί) στον Συγκεντρωτικό Πίνακα Κατάταξης για την Παιδική Ευημερία των 29 αναπτυγμένων χωρών που εξετάζει η έκθεση. Τις 3 πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι Ολλανδία (μ.ο. 2,4), Νορβηγία (4,6), Ισλανδία (5) και τις 3 τελευταίες οι Λιθουανία (25,2), Λετονία (26,4) και Ρουμανία (28,6). Ανεβαίνει όμως στην 5η θέση στον Συγκεντρωτικό Πίνακα Ικανοποίησης, όπου, όταν ζητήθηκε από τα ίδια τα παιδιά στην Ελλάδα να βαθμολογήσουν την ικανοποίηση από την ποιότητα της ζωής τους, σε μία κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, σχεδόν το 90% τη βαθμολόγησαν με έξι ή και παραπάνω. Όσον αφορά τη θέση της με βάση την κάθε ξεχωριστή διάσταση παιδικής ευημερίας που εξετάζει η έκθεση, κατατάσσεται: 

20η όσον αφορά την Υλική ευημερία. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ολλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία και στις 3 τελευταίες οι Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία. 

19η όσον αφορά την Υγεία και την Ασφάλεια. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ισλανδία, Σουηδία, Φινλανδία και στις 3 τελευταίες οι Καναδάς, Λετονία, Ρουμανία. 

28η όσον αφορά την Εκπαίδευση, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τη Ρουμανία να ακολουθεί στην τελευταία 29η θέση. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία. 

25η όσον αφορά τις Συμπεριφορές και τους Κινδύνους. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ολλανδία, Δανία, Ισλανδία και στις 3 τελευταίες οι Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία. 

25η όσον αφορά τη Στέγαση και το Περιβάλλον. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ελβετία, Ιρλανδία, Νορβηγία και στις 3 τελευταίες και πάλι οι Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία. 

Βρίσκεστε στο Α' μέρος για να βρεθείτε στο Β' μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.4.13 από την unicef.gr στην http://www.unicef.gr/whatsnew.php