30 Μαΐ 2013

Γυναίκες εναντίον του σεξισμού και του μίσους μέσω Facebook

Γυναίκες εναντίον Facebook 

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΕΤΥΧΑΝ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ ΤΟ FACEBOOK ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 

Τα κηρύγματα μίσους απαγορεύονται στο Facebook. Οποιαδήποτε επιχείρησε ποτέ να ποστάρει φωτογραφίες οι οποίες θα μπορούσαν -θεωρητικά- να ανακινήσουν μίση και πάθη ανάμεσα σε φυλές και θρησκευτικές κοινότητες, γνωρίζει ότι ο πέλεκυς της λογοκρισίας πέφτει βαρύς κι ασήκωτος. Ομως, το καθεστώς προστασίας που ισχύει για έγχρωμες, Εβραίες και άλλες κατατρεγμένες-ους, δεν ίσχυε έως χθες για τις γυναίκες. 

Οποία-ος ήθελε μπορούσε να προβάλλει τον θαυμασμό της προς τους βιαστές ή να προτρέψει τις άλλες-ους σε πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης χωρίς καμία-νείς να της φέρει εμπόδιο. Το πράγμα μάλιστα πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα σχετικές εικόνες να ξεπηδούν παντού και να ενοχλούν με το χυδαίο περιεχόμενό τις. Κι ενώ θα πίστευε καμιά-νείς ότι οι υπεύθυνες-οι του Facebook θα έσπευδαν να διορθώσουν την αδικία, αυτοί με το επιχείρημα της υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου επέτρεπαν την διακίνηση του σχετικού υλικού. 

Ομως τρεις γυναίκες, η Αγγλίδα Λάουρα Μπέιτς και οι Αμερικανίδες Σοράγια Κέμαλι και Ζακλίν Φρίντμαν, αποφάσισαν να πάρουν δραστικά μέτρα. Η καμπάνια που οργάνωσαν είχε ως αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους, με συνέπεια το Μέσο να υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά, ενώ χιλιάδες μέιλ και τουίτ με αίτημα αλλαγή των κανονισμών για τη σεξουαλική βία και τον μισογυνισμό κατέκλυσαν το διαδίκτυο. 

Ετσι, μετά από μόλις μία εβδομάδα καμπάνιας, οι υπεύθυνες-οι του Facebook παραδέχτηκαν την ήττα τις και δεσμεύτηκαν να αλλάξουν τους όρους λειτουργίας του Μέσου και να αποσύρουν τις επίμαχες φωτογραφίες. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 29.5.13 από την εφημερίδα Καθημερινή στην http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_womgossip_1_29/05/2013_501451

Τα πρώτυπα του Facebook ως προς τον λόγο μίσους περιλαμβάνει: την φυλή, την εθνότητα, την εθνοτική καταγωγή, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την αναπηρία κ την ιατρική κατάσταση.