30 Μαΐ 2013

GIRLS NOT BRIDES «Όχι» στους γάμους ανήλικων κοριτσιών

Να δοθεί ένα τέλος στην πρακτική των γάμων ανήλικων κοριτσιών, που είναι διαδεδομένη παγκοσμίως, κάλεσε εκ νέου η συντονίστρια της οργάνωσης «Girls Not Brides» Λάκσμι Σουνταράμ. 

Επισήμανε ότι η πρακτική αυτή πλήττει την ανάπτυξη κι απειλεί την υγεία των κοριτσιών και των γυναικών. Σημείωσε ότι οι επιπλοκές κατά την κύηση και την γέννηση παιδιών είναι η κυριότερη αιτία θανάτου για τα κορίτσια 15 ως 19 ετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. «Υπάρχει μια αντίληψη ότι με τους γάμους κατά κάποιον τρόπο τα κορίτσια προστατεύονται. 

Αλλά δεν είναι έτσι· απλώς σημαίνει ότι οι ανήλικες νύφες χάνονται από τις οθόνες των ραντάρ μας και ότι η σεξουαλική, η συναισθηματική και η φυσική πίεση που αντιμετωπίζουν αγνοούνται», είπε η Σουνταράμ μιλώντας σε ένα παγκόσμιο συνέδριο αφιερωμένο στις γυναίκες στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ. 

Η οργάνωση του ΟΗΕ για την ισότητα των γυναικών και την ενδυνάμωση των γυναικών υπολογίζει ότι 39.000 κορίτσια κάτω των 18 ετών παντρεύονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, πάνω από 140 εκατομμύρια κορίτσια θα γίνουν ανήλικες νύφες κατά την διάρκεια αυτής της δεκαετίας, εάν η σημερινή τάση συνεχιστεί. 

Σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τις Γυναίκες, ανάμεσα στις περιοχές όπου η πρακτική αυτή είναι η επικρατούσα είναι η Ινδία, το Μπανγκλαντές, ο Νίγηρας, το Τσαντ, η Γουινέα, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μαλί, η Μοζαμβίκη, η Μαδαγασκάρη και η Μπουρκίνα Φάσο. 

«Είδαμε μια απτή αύξηση της προσοχής που δίνεται σε αυτό το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο. Επιδεικνύεται πολύ περισσότερο ενδιαφέρον τόσο από τις κυβερνήσεις των χωρών όπου το πρόβλημα αυτό είναι διαδεδομένο, όσο και των δωρητριών χωρών. Εάν πράγματι ενωθούμε, μπορούμε στ' αλήθεια να τερματίσουμε. Εάν μια γυναίκα παντρεύτηκε όταν ήταν γυναίκα και όχι κορίτσι, είναι απίθανο η κόρη της να παντρευτεί όντας ανήλικο κορίτσι», είπε η Σουνταράμ. 

Πάνω από 4.000 άνθρωποι συμμετέχουν στην τριήμερη εκδήλωση για να συζητηθούν θέματα που αφορούν της γυναίκες. Είχαν προσκληθεί η πριγκίπισσα της Δανίας Μέρι, της Ολλανδίας Μάμπελ και της Νορβηγίας Μέτε-Μάρ 


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.5.13 από την politis-news.com στην  http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=236872&-V=articles