18 Ιουν 2013

Η Εκκλησία της Κροατίας αναγκάζει την κοινωνία να υπογράψει ενάντια στο γάμο των λεσβιών


Η Καθολική Εκκλησία της Κροατίας αναγκάζει την κοινωνία να υπογράψει ενάντια στο γάμο των λεσβιών 

Lbtiq ακτιβίστριες έχουν κατηγορήσει την Καθολική Εκκλησία για διαφθορά και χειρισμό σε μεγάλο βαθμό του θρησκεύομενου κοινού κατά της ισότητας 

Η Καθολική Εκκλησία στην Κροατία είναι διεφθαρμένη και εξαναγκάζει την κοινωνία να υπογράψει μια αίτηση κατά του γάμου των λεσβιών, όπως αναφέρει το Lbtiq περιοδικό Star News. Πάνω από 710.000 γυναίκες και άνδρες έχουν υπογράψει την αίτηση - πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Ανατολικής Ευρώπης - απαιτώντας από την κυβέρνηση να αλλάξει το σύνταγμα και να ορίσει πως γάμος γίνεται μεταξύ μίας γυναίκας και ενός άνδρα. 

Λεσβίες ακτιβίστριες κατηγόρησαν την Καθολική Εκκλησία ως ανήθικη για την χειραγώγηση του θρησκευτικού κοινού να υπογράψει ονομαστικά πως αντιτάσσονται στο γάμο των λεσβιών, αλλά και για την ενθάρρυνση της βίας κατά των λεσβιών. 

Αν τα ετερό ζευγάρια θέλουν να τελέσουν γάμο σε μια εκκλησία, να βαπτίσουν τα παιδιά τους ή να παρακολουθήσουν ένα καθολικό σχολείο, σε πολλά μέρη της χώρας τις-τους λένε ότι πρέπει να υπογράψουν την αίτηση που ζητά δημοψήφισμα για την απαγόρευση του γάμου των λεσβιών στην Κροατία. Καθώς πάνω από το 85% της κοινωνίας είναι καθολική, η θρησκεία είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα της Κροατίας. 

Ακτιβίστριες δήλωσαν πώς η Καθολική Εκκλησία χρησιμοποιεί το «φόβο της αλλαγής» για να στερήσει στις λεσβίες τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καθώς η Κροατία ετοιμάζεται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουλίου, υπήρξαν διαμαρτυρίες πως φοβούνται ότι η χώρα θα χάσει την ταυτότητά της, όπως όταν ήταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας. 

Οι λεσβίες πιστεύουν ότι όλα ξεκίνησαν όταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Κροατίας, το μεγαλύτερο κεντρο-αριστερό κόμμα, ανέλαβε την εξουσία το 2011. Όταν το κόμμα αποκάλυψε τα σχέδιά του για τις νομικές ενώσεις των λεσβιακών ζευγαριών - «Σύμφωνο Σχέσης Ζωής» - καθώς και για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και την τεχνητή γονιμοποίηση για τις άγαμες γυναίκες, η Καθολική Εκκλησία χτύπησε ξανά. 

Ο Josip Bozanić, Αρχιεπίσκοπος του Ζάγκρεμπ, κήρυξε «πόλεμο» κατά της «ριζικής απελευθέρωση» της Κροατίας. Πέτυχε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου πως τα παιδιά δεν πρέπει να διδάσκονται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, λέγοντας ότι είναι «παραβίαση των δικαιωμάτων των γονέων». Η ομάδα της εκστρατείας αυτής που λέγεται: “Εν Ονάματι της Οικογένειας” είχε συσταθεί για την καταπολέμηση του γάμου των λεσβιών. Περίπου 6.000 εθελόντριες-ες έχουν αρχίσει τη συλλογή υπογραφών σε πάνω από 2.000 τοποθεσίες από τον περασμένο μήνα. Η ομάδα αρνείται πως έχει την υποστήριξη της Καθολικής Εκκλησίας. 

Οι λεσβίες ακτιβίστριες είπαν πως δεν είναι η πρώτη φορά που ένας θρησκευτικός «πόλεμος» κατά της ισότητας των Lbtiq συμβαίνει στην Ευρώπη. «Προϋπήρξε πρόσφατα στην Ισπανία και στη Γαλλία, όμως εκεί έχασε τελικά η Καθολική Εκκλησία. Φανταστείτε όμως τι συμβαίνει ανατολικά της Κροατίας! 

«Ένας νέος πόλεμος δημιουργείται. Η μία πλευρά είναι κοσμική, η άλλη θρησκευτική». 

Οι λεσβίες ακτιβίστριες αναφέρουν πως, μετά από την δημοσιοπόιηση της εκστρατείας που είναι ενάντια στο γάμο των λεσβίων, υπήρξε αύξηση των εγκλημάτων μίσους, καθώς υπήρχαν λεσβοφοβικά σημάδια με την τοιχοκόληση σε διάφορα μέρη της αίτησης κατά του γάμου των λεσβιών και η παρουσία εθελοντριών-ών που ζητούν να την υπογράψουν δημόσια παντού». 

Δήλωσαν πως: «Γυναίκες και άνδρες στις οποίες έχει αναγνωριστεί το κοινωνικό τις φύλο ή η σεξουαλικότητα τις έχουν ξυλοκοπηθεί. Είναι μια ατμόσφαιρα τρόμου. «Συμβαίνει ειδικά στο Ζάγκρεμπ, καθώς υπάρχει αυξημένη Lbtiq κοινότητα εκεί. Πολλές Lbtiq έχουν έρθει στην πρωτεύουσα αναζητώντας ένα καταφύγιο, αλλά έχουν έρθει αντιμέτωπες με άγριες επιθέσεις». Ισχυρίστηκαν επίσης πως η Καθολική Εκκλησία ξεκίνησε μαθήματα θρησκευτικών στα παιδιά όπου τα διδάσκουν να μισούν τις Lbtiq. 

Οι Lbtiq δήλωσαν ότι ήταν «έξω φρενών» με την συμπεριφορά της Εκκλησίας και των πιστών τη προς στην LGBT κοινότητα, ιδιαίτερα καθώς υπήρχαν βελτιώσεις κατά την τελευταία δεκαετία. «Δεν είμαστε φοβισμένες. Έχουμε βιώσει πολλές αλλαγές σε αυτή τη χώρα από το 2002, και είμαστε όλές-οι μέρος του κινήματος. «Αλλάξαμε το πρόσωπο αυτής της χώρας. Είναι απογοητευτικό από την μία, άλλα είναι ενδυνάμωση πώς πολλές-οι εκ-δηλώθηκαν δημόσια και πολλές προσωπικότητες μας στήριξαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν». 

Η αίτηση κατά των Lbtiq θα παραδοθεί στην κυβέρνηση της Κροατίας την Παρασκευή (14 Ιουνίου), μία ημέρα πριν την Zagreb Pride. 

Ο Zoran Milanovic - Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο Σοσιαλδημοκρατης πρωθυπουργός της Κροατίας, παραδέχτηκε πως «ίσως θα έπρεπε να υπάρξει ένα δημοψήφισμα, εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις». 
Για να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, πρέπει να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων. 
Οι λεσβίες ακτιβίστριες ελπίζουν πως η Zagreb Pride του Σαββάτου θα είναι ένα αντίδοτο, μια ανάσα φρέσκου αέρα κατά της διαφθοράς της Καθολικής Εκκλησίας. «Ο ρόλος μας είναι να ενδυναμώσουμε τις LBTIQ που απειλούνται από το εχθρικό περιβάλλον», «Θα συνεχίσουμε να τις δίνουμε τη δυνατότητα, αλλά το πρόβλημα είναι πως η ζημιά έχει ήδη γίνει». 

Όταν ήρθε σε επαφή το περιοδικό Star News, η Καθολική Εκκλησία επέλεξε να μην σχολιάσει. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 13.6.13 και την μεταφράσαμε από την gaystarnews.com στην http://www.gaystarnews.com/article/croatia-catholic-church-forcing-people-sign-against-gay-marriage130613