29 Ιουν 2013

Η Μαρία Γιαννακάκη στη Συνέλευση Κατάργησης Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού

Ομιλία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο της συζήτησης "Κατάργηση των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και τράνς ταυτότητας φύλου" 

Δεν θα κουραστώ ποτέ να επαναλαμβάνω ότι τα δικαιώματα της Lbtiq κοινότητας είναι Ανθρώπινα Δικαιώματα και γι'αυτόν τον λόγο δεν επιτρέπεται καμία οπισθοδρόμηση και καμία έκπτωση. Συγχαίρω τον εισηγητή για την εξαιρετική και ισορροπημένη Έκθεση που εκπόνησε και για την οποία θα πρέπει να είναι υπερήφανος. Χιλιάδες λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τράνς κάθε ηλικίας και σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης εκτίθενται σε απροκάλυπτες παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις-τους εξαιτίας λεσβοφοβικών, αμφιφοβικών και τρανσφοβικών συνδρόμων, παραβιάσεις οι οποίες συνδέονται με ελλιπή νομική προστασία και με διακρίσεις οι οποίες οφείλονται στο σεξουαλικό προσανατολισμό και την τρανς ταυτότητα φύλου.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι θύματα διακρίσεων στην αγορά εργασίας, στο σχολείο, σε κάθε κοινωνική εκδήλωση και σε πολλές περιπτώσεις είναι αντικείμενα κακομεταχείρισης ακόμη και από τις ίδιες τις οικογένειές τις-τους. Αυτοί οι άνθρωποι δέχονται επιθέσεις σωματικές, σεξουαλικές, βασανίζονται, θανατώνονται. Οι βασικές ποινικές πρόνοιες κάθε χώρας μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των Δικαιωμάτων της Lbtiq κοινότητας οφείλουν να περιλαμβάνουν: 
•Την προστασία των προσώπων αυτών απέναντι στην λεσβοφοβική, αμφιφοβική και τρανσοφοβική βία. 
•Την πρόληψη των βασανιστηρίων και των βάναυσων, απάνθρωπων και υποτιμητικών συμπεριφορών 
•Την κατάργηση των νόμων που ποινικοποιούν την λεσβιοσύνη. 
•Την απαγόρευση κάθε διάκρισης που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την τρανς ταυτότητα φύλου. 
•Την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της συνάθροισης για όλα τα Lbtiq πρόσωπα. 

Οι δράσεις που πρέπει να προβλέψουν οι χώρες-μέλη πρέπει να προνοούν: 
• Την ενίσχυση του διακυβερνητικού διαλόγου, την καταπολέμηση των προλήψεων και την ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών για μεταρρυθμίσεις. 
• Την άγρυπνη παρακολούθηση και θεραπεία των παραβιάσεων των Lbtiq Δικαιωμάτων. Την συνεχή ευαισθητοποίηση των πολιτισών-ων αναφορικά με τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των Lbtiq προσώπων. 
• Τη συνεργασία με τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς προκειμένου να μπουν σε εφαρμογή καμπάνιες ενημέρωσης και εκπαιδευτικά προγράμματα που σκοπό θα έχουν την καταπολέμηση της λεσβοφοβίας, αμφιφοβίας και της βίας που προέρχεται από το μίσος για τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. 
• Την εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με ισότιμη αναφορά σε σεξουαλικό προσανατολισμό και τρανς ταυτότητα φύλου. 
Κοινωνία που αγνοεί μερίδα των πολιτισών-ων δεν μπορεί να καυχάται ότι είναι δημοκρατική . Πέρα από τις νομικές πρωτοβουλίες, το πιο σημαντικό είναι η προσπάθεια αλλαγής των νοοτροπιών και αυτό είναι ευθύνη όλων μας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.6.2013 από την mariayannakaki.gr στην  http://mariayannakaki.gr/index.php/enimerosi/2012-10-08-21-25-51/517-omilia-koinovouleutiki-syneleusi-katargisi-diakriseon-vasei-genetisiou-prosanatolismou