10 Ιουν 2013

Φιλική προς την Lbtiq κοινότητα η Ελλάδα

Το ρεπορτάζ: Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας (53 %) πιστεύει ότι η λεσβιοσύνη, ομοφυλοφιλία πρέπει να είναι αποδεκτή από την κοινωνία, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του διεθνούς ερευνητικού ινστιτούτου Pew Research Center σε 39 χώρες. Στην πρώτη θέση της έρευνας είναι η Ισπανία. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ηλικιακή και η κατά φύλο κατανομή του "ναι" και του "όχι" στην Ελλάδα. Περισσότερο φιλική προς τις Lbtiq είναι η νεολαία 18-30 ετών (ποσοστό 66%) και αρνητικές-οί οι άνω των 50 ετών (40%). "Ναι" στις Lbtiq λέει η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών (66 %) ενώ αρνητικοί είναι οι άνδρες. Σε όλες τις χώρες οι γυναίκες τοποθετούνται περισσότερο θετικά από τους άντρες. Σχετικά υψηλά ποσοστά για την αποδοχή της λεσβιοσύνης, ομοφυλοφιλίας παρουσιάζονται στην έρευνα και στις Ην. Πολιτείες (60%). Όμως, η κοινωνία των Ην. Πολιτειών υστερεί σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Το Φιλικές-οι προς τις Lbtiq «ναι» παίρνει 88% στην Ισπανία, 87% στη Γερμανία και το 80% στην Τσεχία και τον Καναδά. Άλλες θετικά διακείμενες χώρες είναι Αυστραλία (79%), Γαλλία (77%), Βρετανία (76%), Αργεντινή (74%), η Ιταλία (74%) και οι Φιλιππίνες (73%). 

Αντίθετα, οι χώρες οι οποίες απορρίπτουν την λεσβιοσύνη, ομοφυλοφιλία είναι τα μουσουλμανικά έθνη, στην Αφρική και την Ασία. Στη Μέση Ανατολή και σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, περισσότερα από εννέα στα 10 πρόσωπα, δήλωσαν ότι οι λεσβίες και οι γκέι δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές-οί από την κοινωνία. Το «ναι» είχε μόλις 1% στη Νιγηρία, 2% στην Τυνησία και το Πακιστάν και 3% στην Αίγυπτο, την Γκάνα, την Ιορδανία και την Ινδονησία. 

Το σχόλιο: H αποδοχή ή, μάλλον, η κοινωνική ανεκτικότητα προς την λεσβιοσύνη, ομοφυλοφιλία, καταγράφει στην Ελλάδα ένα ηλικιακό χάσμα πρωτοφανές για δυτική χώρα: 66% "ναι" οι νέες - 60 % "όχι", οι μεγαλύτερες-οι.

Σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία οι γενιές έχουν περίπου την ίδια θετική στάση με μικρό προβάδισμα από τους νέες-ους. Εμείς προσεγγίζουμε την καθ' ημάς Εγγύς Ανατολή. Αναμενόμενο; Όχι. Μάλλον θετική έκπληξη προκαλεί η δημοσκόπηση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.6.13 στη σελίδα protagon στην http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.society&id=25108