28 Ιουν 2013

Η PACE λέει όχι στη νομοθεσία απαγόρευσης της "λεσβιακής προπαγάνδας"


Καλοκαιρινή Περίοδος 24-28 Ιουνίου 2013

Στρασβούργο - Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) κάλεσε σήμερα το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να απορρίψει το νόμο που είναι γνωστός ως "προπαγάνδα των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανηλίκων" και το κοινοβούλιο της Ουκρανίας να μην συνεχίσει την εξέταση του σχεδίου νόμου για την απαγόρευση της λεγόμενης «λεσβιακή προπαγάνδα». 

Η συνέλευση αποδοκίμασε ιδιαίτερα την ομόφωνη έγκριση από τη Ρωσική Δούμα του σχεδίου νόμου το οποίο, εάν εγκριθεί και από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, θα είναι το πρώτο τμήμα της νομοθεσίας για την απαγόρευση της λεσβιακής προπαγάνδας που εισάγεται σε εθνικό επίπεδο στην Ευρώπη. 

Υιοθετώντας μια έκθεση σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας τράνς φύλου, με βάση την έκθεση του Håkon Haugli (Νορβηγία, SOC), τα μέλη της Συνέλευσης εξέφρασαν την σαφή άποψη τους ότι αυτοί οι νόμοι και τα νομοσχέδια, είναι σε αντίθεση με την ελευθερία της έκφρασης και την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας τρανς φύλου και, είναι εμφανής "ο κίνδυνος για νομιμοποίηση της προκατάληψης και της εχθρότητας που υπάρχει στην κοινωνία και τροφοδοτεί ένα κλίμα μίσους εναντίον των Lbtiq". 

Οι βουλευτίνες κάλεσαν επίσης το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας να μην συνεχίσει την εξέταση των προτάσεων για την εισαγωγή διοικητικών κυρώσεων για «δημόσια σπίλωση των συνταγματικών ηθικών αξιών και των συνταγματικών θεμελειωδών αρχών της οικογενειακής ζωής», όπως αποκαλούνται. 

Οι αρχές της Μολδαβίας πρέπει να συμμορφώνονται με τις δικαστικές αποφάσεις ακυρώνοντας τη νομοθεσία για την απαγόρευση της λεγόμενης λεσβιακής προπαγάνδας, και να την καταργήσουν, αν δεν το έχουν ήδη πράξει. 

Το ψήφισμα αναδεικνύει μια βαθιά ανησυχία έναντι των αναληφθεισών λεσβοφοβικών δηλώσεων από πολιτικές και άλλες προσωπικότητες. Γεγονός που απέχει από το να είναι εκδηλώσεις ελευθερίας της έκφρασης, οι δηλώσεις αυτές «ισοδυναμούν με μίσους και παρακίνηση σε εχθρότητα, διακρίσεις και βία".

Μεταξύ των μέτρων που η Συνέλευση καλεί τις χώρες μέλη να θεσπίσουν την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και τρανς ταυτότητας φύλου, τη διοργάνωση δημόσιων εκστρατειών κατά της υποκίνησης σε παρενόχληση ή βία για οποιουσδήποτε λόγους, και τη δημιουργία καταγγελιών καθώς και την υποστήριξη μηχανισμών για τα θύματα λεσβοφοβικής βίας. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.6.13 και την μεταφράσαμε από την Αssembly.coe στην http://assembly.coe.int/ASP/NewsManager/EMB_NewsManagerView.asp?ID=8917&L=2