18 Ιουν 2013

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βουλγαρία κάνει έκκληση για την ακύρωση της παρέλασης της Sofia Pride 2013


Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βουλγαρία κάνει έκκληση για την ακύρωση της παρέλασης της Sofia Pride 2013 

Στο ότι έγινε τελετουργία από την πρώτη φορά που ξεκίνησε η Sofia Pride το 2008, το σώμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, η Ιερά Σύνοδος, ζήτησε την ακύρωση της παρέλασης του 2013. 
Σε μια δήλωση, η εκκλησία, δήλωσε ότι η παρέλαση "απειλεί τα ηθικά θεμέλια της κοινωνίας μας και την υγεία των παιδιών μας και το έθνος της Βουλγαρίας στο σύνολό του". «Η λεσβιοσύνη, η ομοφυλοφιλία, η αμφισεξουαλικότητα και η τρανσεξουαλικότητα είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς και αφύσικη παραβίαση της Θεϊκής εντολής και της ευλογίας της συζυγικής αγάπης μεταξύ μίας γυναίκας και ενός άνδρα, ως απαραίτητη βάση για την κανονική και την ευτυχισμένη ύπαρξη της ανθρωπότητας, για τη συνέχιση της ευημερίας της κοινωνίας και της θετικής εξέλιξης της προσωπικότητας των παιδιών", η Ιερά Σύνοδος είπε, καλώντας τις αρχές να ανακαλέσουν την άδεια της Sofia Pride, η οποία φέτος πραγματοποιείται στις 22 Ιουνίου. 

Το σύνθημα της Sofia Pride για φέτος είναι: «Αποδοχή». 
Η Sofia Pride έχει αναπτυχθεί ως ένα γεγονός κατά τη διάρκεια των ετών, αν και υπήρξαν κάποια περιστατικά εκφοβισμού και παρενόχλησης από τις θρησκευτικούς και εξτρεμιστικούς κύκλους. Οι διοργανώτριες της Sofia Pride λένε ότι ο κύριος βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η αποδοχή και η ίση μεταχείριση όλων των πολιτισών της Βουλγαρίας, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τις προσανατολισμού ή της ταυτότητας κοινωνικού φύλου. Η Sofia Pride "έχει τη δυνατότητα να το καταφέρει αυτό με την αύξηση της ορατότητας της περιθωριοποιημένης κοινότητας των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς (LGBT), και ως εκ τούτου να οδηγήσει σε μια δημόσια συζήτηση σχετικά με τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις σε βάρος της" είπαν οι διοργανώτριες. 

Επειδή η καταδίκη της εκκλησίας είναι μια παραδοσιακή στάση, υπήρξε δήλωση υποστήριξης από διπλωμάτισες. Πριν από τη Sofia Pride της φετινής χρονιάς, σε μια κοινή δήλωση οι πρεσβείες στη Σόφια, δήλωσαν, «θα θέλαμε να μεταφέρουμε την υποστήριξή μας σε όσες-ους που είτε συμμετέχουν ενεργά είτε συμφωνούν με τη φετινή Παρέλαση της Sofia Pride 2013. "Η προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης για τις Lbtiq είναι μια σημαντική πτυχή της ανοχής και του σεβασμού της κοινωνίας των πολιτισών. Καμιά δεν θα πρέπει ποτέ να υφίσταται διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού της προσανατολισμού ή της ταυτότητας του κοινωνικού της φύλου. Με την υπογραφή αυτής της δήλωσης θα θέλαμε να τονίσουμε ότι κάθε δημοκρατική κοινωνία θα πρέπει να σταθεί υπέρ της ευρύτητας της σκέψης και της ανοχής προς την Lbtiq κοινότητα. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την κοινωνία και τις αρμόδιες εθνικές αρχές να υποστηρίξουν και να υπερασπιστούν αυτές τις αξίες. Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε όλες-ους όσες τις ενώνει η Sofia Pride. Ευχόμαστε σε όλες μια ειρηνική και ευτυχισμένη γιορτή", ανέφερε η δήλωση. 

Η δήλωση υπεγράφη από την πρεσβεία της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Αγγλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και από τις επιτετραμμένες των πρεσβειών της Λιθουανίας, της Σερβίας και της Νότιας Αφρικής.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.06.13 και τη μεταφράσαμε από την sofiaglobe.com στην http://sofiaglobe.com/2013/06/17/bulgarian-orthodox-church-calls-for-cancellation-of-sofia-pride-2013-parade/http://sofiaglobe.com/2013/06/17/bulgarian-orthodox-church-calls-for-cancellation-of-sofia-pride-2013-parade/

Η φωτογραφία είναι από την παρέλαση Athens Pride 2013.