6 Ιουλ 2013

Περίπου 150 Αιγύπτιες κ αλλοδαπές βιάστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ

Περίπου 150 Αιγύπτιες κ αλλοδαπές βιάστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ και γύρω από αυτήν, από την βραδιά πτώσης του προέδρου Μόρσυ, δηλαδή από τις 28 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, μίας ο βιασμός κινηματογραφήθηκε κ έκανε το γύρω του διαδικτύου, κάποιες από τις γυναίκες θύματα ήταν αρκετά γενναίες για να περιγράψουν το βιασμό τις στην κάμερα της Human Right Watch. 

Οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις δείχνουν ότι υπάρχει ένα πλήρως οργανωμένο έγκλημα, είπε Αιγύπτια ακτιβίστρια. Περιέγραψε πώς οι μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις ξεκινούν με πέντε ή έξι άνδρες που δημιουργούν  ένα στενό κύκλο γύρω από τη γυναίκα θύμα, αρπάζοντας το σώμα της και σχίζοντας τα ρούχα της. Ενώ φωνάζουν δυνατά για να μην ακουστεί η έκκληση βοήθειας από τη γυναίκα-θύμα εμποδίζοντας οποιαδήποτε θα μπορούσε να της προσφέρει προστασία και με αυτό τον τρόπο παρέχουν προστασία στον βιαστή.

 "Ο κύκλος διογκώνεται αμέσως και οι ελάχιστοι γίνονταν δεκάδες που στη συνέχεια βιάζουν επίσης τη γυναίκα, ενώ οι κραυγές της φιμώνονται από τις δικές τους". "Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε από τις βιασθήσες θα καταθέσει στην αστυνομία ή στο δικαστήριο", είπε η Engy Ghozlan, μέλος της ΜΚΟ Επιχείρηση κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Παρενόχλησης. "Οι έφηβες, οι ενήλικες αλλά και οι ηλικιωμένες γυναίκες-θύματα συνήθως προτιμούν να μην καταθέσουν αγωγές επειδή δεν εμπιστεύονται τις αστυνομικές δυνάμεις, και λόγω του κοινωνικού στίγματος". 

Οι ανεξέλεγκτοι βιασμοί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταχρίρ υπογραμμίζουν την αποτυχία της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών κομμάτων να αντιμετωπίσουν τη βία που υφίστανται και βιώνουν οι Αιγύπτιες σε καθημερινή βάση σε δημόσιους χώρους, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, μέσω της Προεδρίας της, των κοινοβουλευτικών επιτροπών, καθώς και των ΜΜΕ της, έχει ενθαρρύνει τους βιαστές μέσω της δαιμονοποίησης των διαμαρτυριών κατά του Morsi, ιδίως των γυναικών. Αυτό ενθαρρύνει τους βιαστές να αισθάνονται ότι είναι εντάξει να καταστρέψουν τις ζωές αυτών των γυναικών.

"Η σεξουαλική τρομοκρατία σε διαδηλώτριες δεν είναι καινούργια", δήλωσε η Engy Ghozlan. "Υπάρχει ως εργαλείο από την περίοδο του Mubarak, και δεν αφορά τυχαίες μεμονωμένες περιπτώσεις... Στην Αίγυπτο, έχουμε εθνικό πρόβλημα με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις καθώς και με τους βισμούς γεγονός που έκανε τη σεξουαλική τρομοκρατία στην πλατεία Ταχρίρ να περάσει απαρατήρητη από πολλούς".

"Έχει καταστεί προφανές ότι οι βιαστές δεν απευθύνονται σε γυναίκες συγκεκριμένης ηλικίας, κώδικα ντυσίματος ή κοινωνικών κριτηρίων". Σύμφωνα με την Engy Ghozlan, στις πρόσφατα γυναίκες-θύματα βιασμών περιλαμβάνονται από μικρά κορίτσια έως και ηλικιωμένες γυναίκες. 

"Αυτό που συνέβη από 28 Ιουνίου μέχρι χθες είναι εξωφρενικό. Πάνω από 150 γυναίκες βλάθφηκαν σωματικά και ψυχολογικά για πάντα". "Έχουμε μοιράσει δωρεάν περίπου 8.000 βελόνες στρωμάτων στις διαδηλώτριες", δήλωσε η Engy Ghozlan.
"Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου ένας βιαστής θα το σκεφτεί εκατό φορές πριν παρενοχλήσει ή βιάσει μια γυναίκα, με το φόβο ότι θα μπορούσε μια γυναίκα να τον βλάψει πραγματικά κατέχοντας μια τόσο χοντρή βελόνα". 


Τα αποσπάσματα του άρθου τα βρήκαμε στις 6.7.13 και τα μεταφράσαμε από την aljazeera.com στην http://www.aljazeera.com/indepth/features/2013/07/20137617131125427.html?utm_content=features&utm_campaign=features&utm_source=twitter&utm_term=rss&utm_medium=tweet