14 Ιουλ 2013

Υγεία των λεσβιών, μύθοι και πραγματικότητα 2


Κουίζ 

Συμβολή στην απομυθοποιήση μερικών μύθων, παίξτε μαζί μας! 

1 • Οι λεσβίες χρειάζονται τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις 
    Αλήθεια     Ψέμμα 

2 • Οι λεσβίες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στήθους από τις ετερό γυναικών 
    Αλήθεια   Ψέμμα 

3 • Οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ λεσβιών δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο μετάδοσης του HIV 
  Αλήθεια    Ψέμμα 

4 • Οι λεσβίες είναι απρόσβλητες από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες (ΣΜΑ) 
  Αλήθεια   Ψέμμα 

5 • Οι λεσβίες που ντύνονται με ένα πιο γυναικείο τρόπο δεν είναι "πραγματικές" λεσβίες 
  Αλήθεια  Ψέμμα

6 • Μια ερωτική σχέση αγάπης μεταξύ λεσβιών είναι λιγότερο σοβαρή από ό,τι των ετερό 
  Αλήθεια  Ψέμμα 

1 • Αλήθεια 
Οι λεσβίες έχουν την τάση να συμβουλεύονται τις γυναικολόγους τις λιγότερο συχνά από ό, τι οι ετερό γυναίκες, καθώς οι γυναικολογικές επισκέψεις (στεροτυπικά) συνδέονται με την αντισύλληψη και την εγκυμοσύνη. Η ιατρική εξέταση επιτρέπει την ανίχνευση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών και ορισμένων καρκίνων όπως ο καρκίνος του στήθους και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Αυτή είναι η αιτία που οι γυναικολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για όλες τις γυναίκες, όλων των ηλικιών, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τις. 

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το φύλλο για το καρκίνο του στήθους και του τραχήλου της μήτρας 

2 • Πιθανώς αλήθεια ... 
Εκτός από τους παράγοντες κινδύνου που είναι κοινοί σε όλες τις γυναίκες, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η κατανάλωση καπνού σε σχέση με τις ετερό και το γεγονός ότι δεν έκαναν παιδιά εκθέτουν ορισμένες λεσβίες σε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στήθους. 
Ακόμη και αν στις επιστημονικές μελέτες που είναι εξαιρετικά σπάνιες για να είναι τελεσίδικες, είναι πιθανό ότι ο κίνδυνος καρκίνου του στήθους για τις λεσβίες ήταν γενικά υψηλότερος από το μέσο όρο των ετερό γυναικών. 

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το φύλλο για τον καρκίνο του στήθους και του τραχήλου της μήτρας. 

3 • Λάθος 
Ο κίνδυνος της μετάδοσης του ιού HIV μεταξύ λεσβιών είναι ανίσχυρος - αλλά όχι ανύπαρκτος. Αρκετές περιπτώσεις σεξουαλικής μετάδοσης του ιού HIV μεταξύ λεσβιών έχουν εντοπιστεί (αν και η έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα είναι επίσης εξαιρετικά σπάνια). Μερικές σεξουαλικές πρακτικές μεταξύ των λεσβιών τις εκθέτουν σε κίνδυνο μόλυνσης HIV. 

4 • Λάθος 
Οι λεσβίες έχουν σεξουαλικότητα που είναι τόσο ποικίλη όσο και εκείνη των ετερό. Μπορεί να έχουν σεξουαλικές συμπεριφορές που είναι επικίνδυνες για σεξουαλικώς μεταδιδομένες ασθένειες - ΣΜΑ με γυναίκες ενίοτε με άνδρες. 
Ο κίνδυνος της μετάδοσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών είναι, επομένως, πραγματικός. 

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το φύλλο για τον ιό HIV και τις ΣΜΑ 

 5 • Λάθος 
Οι λεσβίες έχουν στυλ και ταυτότητες που είναι τόσο διαφορετικές όσο των ετερό. Τα γυναικεία και ανδρικά πρότυπα-μοντέλα που προτείνει η κοινωνία δεν είναι σύμφωνα με την ποικιλία των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τις. 

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το φύλλο για την ευεξία

6 • Λάθος 
Η σχέση μεταξύ των λεσβιών μπορεί μερικές φορές να θεωρηθεί από την κοινωνία ως λιγότερο σοβαρή και όχι μόνιμη. Η αγάπη και ο έρωτας δεν γνωρίζουν σεξουαλικό προσανατολισμό. Όταν κάποια αγαπά, τα συναισθήματα της έχουν την ίδια ένταση είτε είναι λεσβία είτε είναι ετερό. Το να γίνεσαι δεκτή ως το ένα από τα μέλη ενός λεσβιακού ζευγαριού, ιδιαίτερα από τις φίλες-ους και την οικογένεια, συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση. 

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το ενημερωτικό δελτίο για την ευεξία 

(Το κουίζ είναι έμπνευση της ελβετικής οργάνωσης Santé plurielle). 


Βρίσκεστε στο Β' μέρος για να βρεθείτε στο Γ' μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.7.13 και την μεταφράσαμε από την ilga.org στην http://old.ilga.org/health/ILGA_Lesbians_Health_Myths_Realities_EN.pdf