4 Ιουλ 2013

Δελτίο Τύπου Για την επαναφορά σε ισχύ της υγειονομικής διάταξης 39Α


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Αθήνα 3.7.2013

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 39Α 

Η απόφαση του νέου Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Άδωνη Γεωργιάδη, να επαναφέρει σε ισχύ την υγειονομική διάταξη 39α μέσα στις πρώτες δέκα μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του παραβλέποντας:

α) την ομόφωνη εισήγηση για την κατάργηση της διάταξης που έδωσε η επιτροπή που είχε συστήσει η πρώην Υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, 

β) την πολυσέλιδη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη όπου περιγράφεται ξεκάθαρα ο αντισυνταγματικός χαρακτήρας της διάταξης, 

γ) την εσωτερική και διεθνή κατακραυγή για τις πρακτικές ποινικοποίησης της μετάδοσης, δ) τις συστάσεις του UNAIDS (Γραφείου HIV-AIDS στον ΟΗΕ) προς το Υπουργείο που έφτασαν πέρσι ως κεραυνός αλλά και τις πρόσφατες προτάσεις του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την πρόληψη νοσημάτων) για τους τρόπους αντιμετώπισης της επιδημίας HIV μεταξύ των χρηστριών-ών ενδοφλέβιων ναρκωτικών αναφορικά με τον διακριτικό ρόλο της ΕΛ.ΑΣ στο δρόμο, 

ε) το γεγονός ότι πλέον όλες οι κρατούμενες που κατηγορούνταν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη αθωώθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη, δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από την πολυεπίπεδη και συντονισμένη αντίδραση. 

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εφαρμογή πολιτικών που μας πάνε ως κοινωνία στο μεσαίωνα. Η πρόσβαση σε δωρεάν και δημόσια υγεία, η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι για μας αδιαπραγμάτευτα.

Όταν η επίσημη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εμφανώς δεν το συμμερίζεται αυτό, έχουμε ευθύνη με τη δράση μας να το καταστήσουμε σαφές.


Το δελτίο τύπου συνυπογράφεται από πολλές Lbtiq ομάδες, οργανώσεις, μεταξύ αυτών οι Les.Equal-Λεσβίες για την Ισότητα, η Θετική Φωνή, η ΣΥΔ και άλλες.

Ελπίζουμε πως σύντομα θα επανακαταργηθεί η εν λόγω υγειονομική διάταξη που στιγματίζει τα θύματα, συμβάλει σε αυθαιρεσίες των αρχών και δεν επιφέρει κάνενα αποτέλεσμα πρστασίας της δημόσισας υγείας.