16 Ιουλ 2013

Η αντί- λεσβιακή γλώσσα, δεν είναι ελευθερία της έκφρασης

Απόφαση δικαστηρίου της Τουρκίας: Η αντί- λεσβιακή γλώσσα, δεν είναι ελευθερία της έκφρασης 

Η απόφαση θέτει ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο, το Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα 15.7.13 εξέδωσε μια απόφαση-ορόσημο ενάντια στη θρησκευτική εφημερίδα της Τουρκίας "Yeni Akit" για τη χρήση αντι-λεσβιακής γλώσσας, λέγοντας ότι παράνομα προσβάλλει τις Lbtiq. 

H Lbtiq MKO Kaos της Τουρκίας, στο παρελθόν ήταν αποκλεισμένη από ένα κατώτερο δικαστήριο να προσφύγει δικαστικά κατά της Yeni Akit, μια θρησκευτική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, για ένα αντι-λεσβιακό άρθρο με δυσφημιστική-προσβλητική γλώσσα. 

Στο άρθρο της, η Yeni Akit ισχυρίστηκε ότι ένα φυλλάδιο εκπονήθηκε από την Lbtiq MKO για να βοηθήσει τις δασκάλες-καθηγήτριες να μάθουν για την ποικιλία των μορφών της σεξουαλικότητας και την αντιμετώπιση της λεσβοφοβίας, αμφιφοβίας - Ομοερωτοφοβίας, ήταν στην πραγματικότητα μια προσπάθεια μιας ομάδας «διεστραμμένων» και «αποκλινουσών» να διεφθείρουν τα παιδιά και τα κάνουν να σκεφτούν πως η «αιρετική» τις συμπεριφορά ήταν φυσιολογική.

Το κατώτερο δικαστήριο δεν παρείχε το δικαίωμα δίωξης στην Lbtiq MKO, δηλώνοντας ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ενέπιπτε στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αναφέρεται στην ελευθερία της έκφρασης. 

Μετά από έφεση της ΜΚΟ στο υψηλότερο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το δικαστήριο έκρινε ότι, «Εντός του πεδίου εφαρμογής των ειδήσεων που κατήγγειλε, μια ομάδα με άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό είναι σαφώς ταπεινωτικό και προσβλητικό. Η απόφαση μη άσκησης δίωξης δεν είναι έγκυρη και θα πρέπει να γίνει δημόσια δράση". 
Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η γλώσσα δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Ελευθερίας της Έκφρασης ή του Τύπου. 

Μέλος της ΜΚΟ, δήλωσε στην εφημερίδα LGBTQ Nation, "Αυτή είναι μια απόφαση-ορόσημο για την Τουρκία, ιδιαίτερα σε σχέση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης".
"Η Yeni Akit χρησιμοποίησε μίσος που απευθύνονταν όχι μόνο στις Lbtiq, αλλά και στις Αρμένιες, στις μη μουσουλμάνες και σε όποιαδήποτε είναι κατά της κυβέρνησης, που στην πράξη κρίθηκε ως παράνομη". 

Την απόφαση κάλυψε το σύνολο των κύριων ΜΜΕ της Τουρκίας. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 15.7.13 και την μεταφράσαμε από την lgbtqnation.com στην  http://www.lgbtqnation.com/2013/07/landmark-turkish-court-ruling-anti-gay-language-is-not-freedom-of-speech/