29 Ιουλ 2013

Η απαγόρευση της Γαλλίας για πλήρη κάλυψη του προσώπου με ένδυμα παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης Α'

Η απαγόρευση της Γαλλίας για πλήρη κάλυψη του προσώπου με μπούργκα ή και νακίμπ παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης, λέει η οργάνωση ARTICLE 19 

Η Παγκόσμια Εκστρατεία για την ελεύθερη έκφραση (ΑΡΘΡΟ 19), είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λειτουργεί παγκοσμίως για την προστασία και την προώθηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα της ελευθερία της πληροφόρησης. 

H MKO ARTICLE 19 έχει καταταθέσει ως τρίτο μέρος που έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στην υπόθεση της κας. S.A.S κατά Γαλλίας (αριθ. 31955/11). 

Η υπόθεση εκκρεμεί επί του παρόντος ενώπιον του Τμήματος Ευρείας Συνθέσεως (Ολομέλεια) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Η ΑΡΘΡΟ 19 υποστηρίζει ότι η ποινική απαγόρευση της Γαλλίας της πλήρους κάλυψης του προσώπου με μπούργκα ή και νακίμπ σε δημόσιο χώρο παραβιάζει:
Το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης 
 Το δικαίωμα της ελευθερίας των θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων 
Την απαγόρευση των διακρίσεων. 

Η υπόθεση της S.A.S κατά Γαλλίας 
Η προσφεύγουσα στο ΕΔΑΔ, που είναι Γαλλίδα υπήκοος και εν ενεργεία μουσουλμάνα, κατήγγειλε ότι της επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή φορούσε νικάμπ (ένα ένδυμα που καλύπτει πλήρως το σώμα, τα μαλλιά και το πρόσωπο μιας γυναίκας αφήνοντας μόνο τα μάτια ορατά). Η απαγόρευση να φορά μια γυναίκα ή άλλο πρόσωπο ρούχα που να αποκρύπτουν το πρόσωπο της σε δημόσιο χώρο τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2011. Η ποινή για την παραβίαση του νόμου είναι πρόστιμο μέχρι 150 ευρώ € ή υποχρεωτικά μαθήματα αγωγής της πολίτισας. 
Υπάρχουν χωριστές κυρώσεις για όποια-ο αναγκάσει μια γυναίκα να κρύψει το πρόσωπό της στο δημόσιο χώρο. 
Η προσφεύγουσα είναι μία από τις 300 γυναίκες που τις είχε επιβληθεί πρόστιμο σύμφωνα με το νόμο κατά τη πρώτη χρονιά εφαρμογής του. 

Η υπόθεση πέρασε στην ολομέλεια του ΕΔΑΔ στις 28 Μαΐου 2013.


Βρίσκεστε στο Α' μέρος για να βρεθείτε στο Β' μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 24.7.13 και την μεταφράσαμε από την ifex.org στην http://www.ifex.org/france/2013/07/24/veil_ban/#.UfDCwLLS248.facebook