4 Ιουλ 2013

Geena Davis: «Θα χρειαστούν περίπου 700 χρόνια ώστε οι γυναίκες να είναι ίσες με τους άνδρες στις ταινίες του Χόλυγουντ»


Δυστυχώς, κυρίες: «Θα χρειαστούν περίπου 700 χρόνια ώστε οι γυναίκες να είναι ίσες με τους άνδρες στις ταινίες του Χόλυγουντ» 

Ο κινηματογράφος εκπαιδεύει τα κορίτσια και τα αγόρια να βλέπουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι λιγότερο σημαντικές από ό, τι οι άνδρες και τα αγόρια, σύμφωνα με την ηθποιό Geena Davis που ήταν πρωταγωνίστρια στην ταινία Thelma & Louise.
Όταν πρόκειται για ταινίες του Χόλυγουντ η παλιά παροιμία ότι τα παιδιά δεν πρέπει να εμφανίζονται και να ακούγονται στην πραγματικότητα φαίνεται να ισχύει για τις γυναίκες. 
Μόνο το 28% ομιλούντων χαρακτήρων σε υπερπαραγωγές της περασμένης χρονιάς ήταν γυναίκες

Η Τζίνα Ντέιβις, η οποία ίδρυσε τη δική της οργάνωση που πραγματοποιεί έρευνα και υπερασπίζεται θέματα σχετικά με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την έμφυλη διάσταση, προβλέπει ότι, με βάση τις τρέχουσες αναλογίες γυναικείων-ανδρικών χαρακτήρων, θα χρειαστούν 700 χρόνια για να επιτευχθεί μια ισοτιμία των ρόλων των φύλων και την εκπροσώπηση σε ταινίες του Χόλυγουντ. 

Είπε ότι παρά τις πρόσφατες ταινίες στις οποίες ηγούνται γυναίκες όπως η The Hunger Games και Bridesmaids, η βιομηχανία δεν έχει αλλάξει “και ότι δεν πρόκειται να". 
Μιλώντας στο ραδιόφωνο NPR των Ην. Πολιτειών είπε: "Κάθε φορά που υπάρχει μια ταινία με πρωταγωνίστριες γυναίκες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πολύ ενθουσιασμένα ώστε να πουν “καλά, αυτό αλλάζει τα πάντα”. "Αυτό είναι ό, τι συνέβη και με την ταινία Thelma & Louise ... και τίποτα δεν άλλαξε". 

Μια μελέτη που ανέθεσε το Ινστιτούτο Geena Davis Έμφυλη διάσταση στα ΜΜΕ διαπίστωσε πως παρά το ότι οι γυναίκες καλύπτουν το ήμισυ του κινηματογραφικού κοινού, υπήρχε μόνο ένας γυναικείος ρόλος για κάθε τρεις ανδρικούς χαρακτήρες στις οικογενειακές ταινίες και των παιδικών προγραμμάτων. Διαπιστώθηκε επίσης ότι μόνο το 3,4% των ηγέτιδων των επιχειρήσεων και 4,5% των υψηλού επιπέδου πολιτικών που εμφανίστηκαν στην οθόνη ήταν γυναίκες

Η Davis δήλωσε: "Αυτό που κάνει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα είναι η εκπαίδευση των παιδιών να βλέπουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι λιγότερο σημαντικές από ό, τι οι άνδρες και τα αγόρια. "Και αν προσθέσετε ότι τόσοι πολλοί γυναικείοι χαρακτήρες έχουν σεξουαλική χροιά, ακόμα και σε πράγματα που απευθύνονται σε μικρά παιδιά, έχει τεράστιο αντίκτυπο". 

Μόνο το 28% των ομιλούντων χαρακτήρων σε μεγάλες υπερπαραγωγές της περασμένης χρονιάς ήταν γυναίκες, κάτω από το ένα τρίτο συγκρινόμενο με μόλις πριν από πέντε χρονιές, σύμφωνα με το Annenberg School του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. 

Η Lynda Obst, μία παραγωγός του Χόλιγουντ οι ταινίες της οποίας περιλαμβάνονται οι Sleepless in Seattle και η Flashdance, δήλωσε ότι η κατάρρευση της αγοράς DVD έχει αναγκάσει το Χόλιγουντ να κοιτάξει προς το κοινό των χωρών της Ασίας και της Νότιας Αμερικής για περισσότερα έσοδα. 

Είπε: "Τα είδη των ταινιών που αρέσουν στο εξωτερικό είναι ταινίες με τεράστια ειδικά εφέ, και, επιπλέον, δεν αρέσουν οι ταινίες με πολύ διάλογο, τόσο οι ρομαντικές κωμωδίες όσο και τα δράματα δεν πηγαίνουν καλά στο εξωτερικό". Πρόσθεσε ότι το μάρκετινγκ του Hollywood συνέχισε να καλύπτει περισσότερο τους άνδρες στη διαφήμιση των ταινιών λόγω της γενικής στάσης ότι “οι γυναίκες θα πάνε έτσι κι αλλιώς". 

Χθες ανακοινώθηκε ότι «Το Ίδρυμα Davis έχει στρατολογήσει τα Ηνωμένα Έθνη να υποστηρίξουν την πρώτη παγκόσμια μελέτη για το πώς οι γυναίκες και τα κορίτσια απεικονίζονται στις οικογενειακές ταινίες και την ισχυρή επίδραση που μπορεί να έχουν τέτοιες εικόνες. 

Η επικεφαλής των Γυναικών του ΟΗΕ κα. Lakshmi Puri, δήλωσε χθες ότι η εκπροσώπηση των φύλων στις ταινίες επηρεάζει την αντίληψη των γυναικών, την αυτοεκτίμησή τις και τις σχέσεις με τους άνδρες. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την αρνητική απεικόνιση των γυναικών και των κοριτσιών να διαβρώνεται από τα σκληρά κέρδη που έχουν γίνει σχετικά με την έμφυλη ισότητα και τη χειραφέτηση των γυναικών", είπε η κα. Puri στο περιοδικό The Hollywood Reporter. 
"Ελπίζουμε ότι η μελέτη θα εξετάσει τους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά την αντίληψη των γυναικών στην κοινωνία". Η μελέτη θα εξετάσει τις επιτυχίες του box office που απέφεραν τα μεγαλύτερα κέρδη στην Αγγλία, στην Αυστραλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Κίνα και στη Ρωσία. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα κυκλοφορήσουν στα τέλη του 2014. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 2.7.13 και την μεταφράσαμε από την independent.co.uk στην http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news/sorry-girls-it-will-take-about-700-years-for-women-to-be-equal-to-men-in-hollywood-films-8683162.html