4 Ιουλ 2013

HIV: Απρόσιτες οι νέες θεραπείες λόγω ευρεσιτεχνίας


Η τιμή των βασικών αντιρετροϊκών αγωγών έχει μειωθεί αλλά οι φαρμακευτικές αγωγές για τις ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όσο διαρκούν τα δικαιώματα της πατέντας τους, είναι απρόσιτες στις φτωχές χώρες τις οποίες μαστίζει ο ιός HIV, καταδίκασαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα. 

Η τιμή των αντιρετροϊκών αγωγών πρώτης και δεύτερης γραμμής μειώθηκαν κατά 29 και 28% από το 2012 αλλά οι αγωγές της τρίτης γραμμής -που προορίζονται για τις ασθενείς των οποίων η νόσος ανιχνεύθηκε πολύ αργά ή γι αυτές που οι πρώτες αγωγές αποδείχτηκαν μη δραστικές- είναι 15 φορές ακριβότερες. 

"Η τιμή τους είναι υπερβολικά υψηλή εξαιτίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας", δήλωσε η οργάνωση των γιατρών στη σύνοδο της Διεθνούς Εταιρίας για το AIDS στην Κουάλα Λουμπούρ. Χάρη στα γενόσημα φάρμακα, το κόστος της πρώιμης έναρξης μιας τριπλής θεραπείας είναι σήμερα 139 δολάρια ετησίως ανά άτομο, ενώ πέρυσι ήταν 172 δολάρια και το κόστος ενός βασικού αντιρετροϊκού φαρμάκου δεύτερης γραμμής είναι 303 δολάρια. Αντίθετα μια αγωγή "ύστατης λύσης" στοιχίζει τουλάχιστον 2.000 δολάρια στις φτωχές χώρες. 

Στην Αρμενία για παράδειγμα ένα μόνο αντιρετροϊκό -στα τρία ή τέσσερα που είναι απαραίτητα - στοιχίζει τουλάχιστον 13.000 δολάρια. Το 2012, 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία στις χώρες μικρού ή μεσαίου εισοδήματος έναντι 300.000 το 2002, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στις θεραπείες συνεχίστηκε, με 1,6 εκατομμύριο περισσότερες στο τέλος της χρονιάς σε σχέση με το 2011, δηλαδή η υψηλότερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ και αυτή αφορά κυρίως την περιοχή της Αφρικής. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΥ και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, 34 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV στα τέλη του 2011 παγκοσμίως. 
Η ΠΟΥ δημοσίευσε στη Γενεύη νέες συστάσεις που αφορούν τη χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας κατά του ιού HIV σε ένα πιο πρώιμο στάδιο, ώστε να βοηθηθούν οι οροθετικές να ζουν περισσότερο, με καλύτερη υγεία και με μειωμένο σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αυτή η νέα προσέγγιση μπορεί να αποτρέψει τρία εκατομμύρια θανάτους και να προλάβει 3,5 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις από τον ιό από το 2013 έως το 2025, εξηγεί η ΠΟΥ.

"Οι οδηγίες αυτές συνιστούν μεγάλη πρόοδο προς πιο φιλόδοξους πάντα στόχους", αναφέρει η γενική διευθύντρια της ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν. "Με 10 εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα να τελούν υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, είμαστε μπροστά σε προοπτικές που ήταν αδιανόητες πριν από μόλις μερικά χρόνια, με μια επιδημία του ιού που θα μπορούσε να γνωρίσει συνεχή και σταθερή μείωση".

Οι νέες συστάσεις ενθαρρύνουν όλες τις χώρες να αρχίσουν την αντιρετροϊκή θεραπεία στους ενήλικες που ζουν με τον ιό HIV μόλις η μέτρηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων δείξει κάτω από 500 κύτταρα/mm3 ή λιγότερο, δηλαδή όταν το ανοσοποιητικό τις σύστημα είναι ακόμη ισχυρό. 

Τα CD4 είναι τα λευκά αιμοσφαίρια στα οποία ο ιός HIV επιτίθεται πρώτα. 
Η ΠΟΥ αποφάσισε να αλλάξει τις συστάσεις της μετά την αποκάλυψη στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η πρώιμη αγωγή μπορεί ταυτόχρονα να διατηρήσει τις ασθενείς σε καλή υγεία, να μειώσει το ιικό φορτίο δηλαδή το ποσό του ιού HIV στο αίμα, κάτι που συνεπώς μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης. 

Οι νέες συστάσεις προβλέπουν επίσης τη χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας, ανεξαρτήτως της μέτρησης των λευκών αιμοσφαιρίων σε όλα τα παιδιά που ζουν με τον ιό ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, σε όλες τις εγκύους ή τις γυναίκες που θηλάζουν και είναι φορείς του ιού και σε όλα τα οροθετικά πρόσωπα των οποίων η συντρόφισα-ος δεν έχει προσβληθεί από τον ιό. 

"Σήμερα περί τα 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση στη σωτήρια θεραπεία. Είναι ένας πραγματικός θρίαμβος για τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη", είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του κοινού προγράμματος του ΟΗΕ για το HIV-AIDS Μισέλ Σιντιμπέ. "Πρέπει ωστόσο να αντιμετωπίσουμε μια νέα πρόκληση: να εγγυηθούμε ότι το σύνολο των 26 εκατομμυρίων προσώπων που μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία να έχει πρόσβαση σε αυτή. Κάθε νέα λοίμωξη από τον ιό HIV ή κάθε νέος θάνατος που έχει σχέση με τον HIV οφείλεται στην ανεπαρκή πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία θα είναι απαράδεκτες". 


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.6.13 από την nooz.gr στην http://www.nooz.gr/world/hiv-aprosites-oi-nees-8erapeies-logo-euresitexnias