16 Ιουλ 2013

Η Ιna ševčenko έγινε η «Marianne» των γαλλικών γραμματοσήμων

Η γυμνόστηθη ακτιβίστρια γίνεται «Marianne» στα γαλλικά γραμματόσημα 

Από την γυμνόστηθη ακτιβίστρια της Femen, Ιna ševčenko, εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης που σχεδίασε το νέο πρόσωπο της Marianne για τα γαλλικά γραμματόσημα. 

Στην Ουκρανή ακτιβίστρια προσφάτως είχε δοθεί πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. 
Ο καλλιτέχνης Ολιβιέρ Κιάπα δήλωσε ότι η αυθεντική Marianne-που παραδοσιακά απεικονίζεται γυμνόστηθη- θα μπορούσε να ήταν μέλος της γυναικείας αυτής οργάνωσης. 

Το νέο γραμματόσημο αποκαλύφθηκε την Κυριακή από τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Κάθε νεοεκλεγείς πρόεδρος στη Γαλλία επιλέγει ένα πρόσωπο της Marianne - που συμβολίζει τη δημοκρατία- για να απεικονιστεί στα γραμματόσημα. Ο κ. Ολάντ αποφάσισε ότι το «δικό του» γραμματόσημο θα πρέπει να αντιπροσωπεύει αξίες της νεολαίας. 

Το σχέδιο των Ολιβιέρ Κιάπα και Ντέιβιντ Καουένα επιλέχθηκε από τον Πρόεδρο από μία λίστα που έφτιαξε ομάδα σπουδαστριών-ων. 
Όπως έγραψε στο Twitter ο Κιάπα, η «Marianne» ήταν μία «μίξη γυναικών, αλλά ειδικότερα η Ίνα Σεφτσένκο». 

Από την πλευρά της η Ίνα στο δικό της tweet στράφηκε με σκληρή-θα μπορούσε να πει καμιά- διάλεκτο προς «κάθε λεσβοφοβική-ό, εξτρεμίστρια-ή ή φασίστρια-α» 

Η Ίνα Σεφτσένκο είναι συνιδρύτρια της οργάνωσης Femen, τα μέλη της οποίας διαμαρτύρονται κάθε φορά με διάφορους τρόπους -και πάντα γυμνόστηθες- για σεξιστικές συμπεριφορές, δικαρίσεις, βία, κακοποίηση απέναντι στις γυναίκες. 
Η οργάνωση, με αφορμή το γραμματόσημο, επεσήμανε ότι η «μάχη ενάντια στην πατριαρχία και στην σεξιστική ακρότητα», καθώς και η ομορφιά της Σεφτσένκο ενέπνευσαν τον καλλιτέχνη. 

Ωστόσο, η κίνηση αυτή του Ολάντ να επιλέξει το γραμματόσημο με την Ιna ševčenko έγινε στόχος επικρίσεων και πολλές-οί έκαναν λόγο ότι δεν μπορεί μία «οργισμένη Ουκρανή προβοκατόρισα να γίνει το επίσημο σύμβολο της Γαλλίας», ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα κάλεσε σε μποϊκοτάζ του γραμματοσήμου. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.7.13 από την ethnos.gr στην  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63859293