29 Αυγ 2013

Η ιδιωτική μετάβαση της Manning

Όταν η Chelsea Manning, παλαιότερα γνωστή ως PFC. Bradley Manning, δήλωσε ότι ήθελε να ζήσει ως γυναίκα, η ανταπόκριση του στρατού ήταν αγενής και εκτός βήματος του ιατρικού πρωτοκόλλου, των πολιτικών του κράτους για τις τρανς σε πολιτικές ομοσπονδιακές φυλακές και των υφιστάμενων δικαστικών αποφάσεων. 

Η Manning, η οποία έχει καταδικαστεί από το στρατοδικείο σε 35 χρόνια φυλάκισης για διαρροή αρχείων της κυβέρνησης, εξέδωσε δήλωση την περασμένη εβδομάδα ότι ένοιωθε γυναίκα από την παιδική ηλικία και ήθελε «να αρχίσει αγωγή με αυξητική ορμόνη, το συντομότερο δυνατό". Η ίδια δεν είπε εάν σχεδίαζε να ακολουθήσει εγχείρηση μετάβασης φύλου. 

 Ένας εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι ο στρατός δεν παρέχει θεραπεία με αυξητική ορμόνη ή αγωγή επαναπροσδιορισμού του φύλου. Ένας εκπρόσωπος στη στρατιωτική φυλακή στο Fort Leavenworth, Κάνσας, όπου η Private Manning θα φυλακιστεί, ήταν αβέβαιος για το αν θα πρέπει θα της επιτραπεί να υποβληθεί σε αγωγή αυξητικής ορμόνης, ακόμα κι αν η ίδια πληρώσει την αγωγή. 

Οι κρατούμενες έχουν συνταγματικό δικαίωμα να φροντίσουν για τις σοβαρές ιατρικές ανάγκες τις. Στην περίπτωση των προσώπων με δυσφορία κοινωνικού φύλου, η αγωγή συχνά περιλαμβάνει αγωγή με αυξητική ορμόνη, και η αποτυχία να παρασχεθεί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρής κατάθλιψης, τον αυτο-ακρωτηριασμό ή ακόμη και τις απόπειρες αυτοκτονίας. 

Πολλά ομοσπονδιακά εφετεία έχουν πει ότι η εσκεμμένη αποτυχία ενός κράτους να παρέχει εξατομικευμένες εκτιμήσεις στο κατά πόσο μια τρανς κρατούμενη πρέπει να έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη, όπως η αγωγή αυξητικής ορμόνης ή χειρουργική επέμβαση μετάβασης, παραβιάζει την Όγδοη Τροποποίηση απαγόρευσης στη σκληρή και στην ασυνήθιστη τιμωρία. 

 Ως μέρος μιας δίκης που διευθετήθηκε το 2011, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών άρχισε να κάνει την ιατρικώς αναγκαία αγωγή με αυξητική ορμόνη σε όλες τις τρανς τρόφιμες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είχαν λάβει μια διάγνωση και άρχισαν την αγωγή πριν τη φυλάκιση. Παρά το γεγονός ότι οι τρανς εξακολουθούν να αποκλείονται από τις υπηρεσίες του στρατού, το Τμήμα Υποθέσεων Βετεράνων προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών για τις τρανς βετεράνες, συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής θεραπείας. 

Φυσικά, η υπόθεση Manning παρουσιάζει και άλλα θέματα, αρχής γενομένης με το αν όλη η ανδρική φυλακή στο Fort Leavenworth είναι το σωστό ίδρυμα για την Private Manning. Οι transgender κρατούμενες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε σεξουαλικές επιθέσεις, και πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τις στα καταλύματα όπως το ιδιωτικό ντους. Η φύση του αδικήματος της Private Manning θα μπορούσε να προσθέσει ανησυχίες για την ασφάλειά της. Υποκινούνταν από μηνύσεις και ισχυρούς κανονσιμούς του Υπουργείου Διακοσύνης που εκδόθηκαν την περασμένη χρονιά για την εφαρμογή του Νόμου Εξάλειψης Βιασμού στις Φυλακές του 2003, οι πολιτικές φυλακές σε όλη τη χώρα αναπτύσσουν τρόπους για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών των τρανς τροφίμων. 

Ο δικηγόρος της Private Manning, David Coombs, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ελπίζει πως οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των φυλακών θα παρέχουν εθελοντικά ορμονοθεραπεία, χωρίς δίκη. Δεν θα πρέπει να λάβει μια δικαστική εντολή για να αναγάσει τις-τους υπαλλήλους – συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Άμυνας Chuck Hagel - να πράξουν το σωστό. Θα πρέπει να δώσουν στην Private Manning κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και ασφαλή, αλλά όχι υπερβολικά απομονωμένη στέγαση, η οποία πρέπει να είναι διαθέσιμη για όλες τις τρανς κρατούμενες. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.8.13 και την μεταφράσαμε από την New York Times στην http://news.nytco.com/2013/08/28/opinion/private-mannings-transition.html?from=opinion