4 Σεπ 2013

Δελτίο Τύπου: Λεσβοφοβία στο κανάλι Alpha, δεν "άντεξε" ένα λεσβιακό φιλί

Δελτίο Τύπου 

Αθήνα 4.9.2013 

Για άλλη μια φορά ένα λεσβιακό φιλί "κόπηκε" σε τηλεοπτικό σταθμό. 

Αυτή τη φορά επρόκειτο για την σειρά Glee, όπου στις Ην. Πολιτείες που ξεκίνησε η σειρά είχε ως στόχο να αναδείξει ακριβώς την ποικιλία των ανθρώπινων σχέσεων, καθώς κ την λεσβοφοβία και τον εκφοβισμό που εισπράτουν κυρίως σε νεαρή ηλικία οι Lbtiq. Η Glee δεχτηκε θετικές κριτικές για την κίνηση αυτή. 

Το Alpha θεώρησε σωστό να λογοκρίνει το λεσβιακό φιλί ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας στην απόφασή του 3490/2006 δηλώνει πως: "(...) αυτή καθεαυτήν η παρουσίαση σκηνής με την οποία εκφράζεται απλώς και η ομοφυλόφιλη [λεσβιακή] ερωτική επιθυμία, με ένα φιλί και χωρίς να υπάρχουν σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου ή βωμολοχίες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι προσδίδει στην επίμαχη τηλεοπτική ταινία την, απαγορευμένη από το Σύνταγμα, χαμηλή και υποβαθμισμένη ποιοτική στάθμη, που την καθιστά επίμεμπτη. Με την παράσταση στην επίμαχη ενδιάμεση σκηνή της εκφράσεως ομοφυλόφιλης [λεσβιακής] ερωτικής επιθυμίας, γίνεται παρουσίαση μιας υπαρκτής κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία σχετίζεται με μια κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών, οι οποίες συνθέτουν μια ανοικτή και σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, οι ερωτικές επιλογές της οποίας, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 (σεβασμός και προστασία της αξίας του ανθρώπου) και 5 παρ. 1 (προστασία της προσωπικής ελευθερίας) ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής των αποτελούντων αυτή, να γίνονται απολύτως σεβαστές και να μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης, όπως εξάλλου οι ερωτικές επιλογές και ευαισθησίες και των υπόλοιπων ομάδων του πληθυσμού της χώρας". 

Η Santana και η Brittany μπορούν λοιπόν να φιλιούνται κοντά στο κρεβάτι και η ελληνική κοινωνία να τις βλέπει χωρίς περικοπές. 

Η λεσβοφοβία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καλούμε το τηλεοπτικό κανάλι Alpha να μεταδώσει τη σειρά χωρίς λογοκρισία σεβόμενο αποφάσεις κρατικών οργάνων και την ελευθερία της έκφρασης.


Lesb.Equal-Λεσβίες για την Ισότητα.