22 Σεπ 2013

Πρόγραμμα στη Δανία για τον Καθημερινό Σεξισμό

Το παράρτημα του προγράμματος της Δανίας Καθημερινός Σεξισμός ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου 2013.

Ήδη πάνω από 300 γυναίκες έχουν συμβάλει στην περιοχή με τις ιστορίες τις. Η ιστοσελίδα εξυπηρετεί έναν κατάλογο που τεκμηριώνει τους τρόπους με τους οποίους βιώνουν οι γυναίκες το σεξισμό σε καθημερινή βάση. 

(10 Σεπτεμβρίου) Οι ομιλήτριες για την ιστοσελίδα είναι, η δημοσιογράφισα Irene Manteufel και η Ulla Tornemand, Αντιπροεδρίνα της Κοινωνία των Γυναικών της Δανίας, οι οποίες λένε:
"Βασικά, κάθε μέρα ο σεξισμός είναι οτιδήποτε, από την προσωπική εμπειρία βιασμών, τις απειλές βιασμού, το να γίνεσαι ή να νοήσαι ως αντικείμενο, το να γίνεσαι ή να νοήσαι ως σεξουαλικό αντικείμενο-σεξουαλικοποίηση ή απλά μισογύνικα σχόλια σε μια συζήτηση, το να αισθάνεσαι ταπεινωμένη όταν αντιμετωπίζεις ακόμη ιστορίες στις εφημερίδες με μισογύνικη οπτική ή το να βλέπεις ακόμη το εμπόριο με στερεότυπα που παρουσιάζουν τις γυναίκες ως αντικείμενα". 

Το πρόγραμμα Καθημερινός Σεξισμός της Δανίας (ESP) αποτελείται από την ιστοσελίδα danmark.everydaysexism.com, όπου μπορείτε να πείτε την ανώνυμα την εμπειρία σας για το σεξισμό. 
Υπάρχει και μια ομάδα στο Facebook, όπου είναι μια κλειστή ομάδα στο Facebook, όπου όλα τα πιθανά μέλη ελέγχονται για να βεβαιωθεί ότι αυτή η ομάδα Facebook είναι μία αξιόπιστη και ασφαλής τοποθεσία για να μοιραστούν εμπειρίες σεξισμού. 

Η Irene Manteufel είπε πως μερικές από τις επιπτώσεις του προγράμματος είναι: «Το πρόγραμμα της Δανίας Καθημερινός Σεξισμός έχει ήδη οδηγήσει σε αλλαγές για ορισμένες από τις συμμετέχουσες στην ομάδα στο Facebook, επειδή τα μέλη της ενθαρρύνουν η μία την άλλη να αμφισβητήσουν την σεξιστική συμπεριφορά που συναντούν

Για παράδειγμα: μια γυναίκα ήρθε αντιμέτωπη με έναν συνάδελφο στο χώρο εργασίας της, με καλό αποτέλεσμα. Μία άλλη έχει γράψει μια επιστολή προς ένα εμπορικό περιοδικό σχετικά με τη στερεότυπα των φύλων που αναπαράγονται από το περιοδικό. Άλλες αντέδρασαν προς τους φίλους τις για έμφυλη σεξιστική συμπεριφορά, για τα στερεότυπα με βάση το φύλο στα σχολεία ή για τις σεξιστικές διαφημίσεις. Όλες με τη συνεχή υποστήριξη από την ομάδα".

Οι προθέσεις και οι ελπίδες για την ιστοσελίδα 
"Ελπίζουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου να μπορούμε παρουσιάσουμε στο κοινό ένα τόσο μεγάλο και ευρύ φάσμα των αιτιολογιών που ποτέ καμιά-νείς δεν θα προσπαθήσει να αρνηθεί την ύπαρξη του σεξισμού, ή τις επιπτώσεις που έχει στις ζωές και τα συναισθήματα των γυναικών κάθε μέρα από πολύ μικρή ηλικία. 

Ελπίζουμε ότι αυτή η τεκμηρίωση θα ανοίξει τα μάτια των ανθρώπων και να δημιουργήσει μια κίνηση προς μια πολιτισμική αλλαγή », είπε η Ulla Tornemand, και συνέχισε:« Αν οι γυναίκες παραπονιούνται για περιστατικά σεξισμού, που αντιμετωπίζουν συχνά σχόλια όπως "Είναι απλά επειδή εσίαι ευαίσθητη", "Λοιπόν, ξεπεράστε το" ή "Ακούγεσαι σαν μία θυμωμένη, βαρετή γριά φεμινίστρια", "Ήταν ένα αστείο, δεν έχετε την αίσθηση του χιούμορ;" κλπ.  
Με το πρόγραμμα ESP, η καθεμία μπορεί να δει ότι δεν πρόκειται για προσωπικά "προβλήματα".

Έχουμε καταλάβει πως το πρόγραμμα είναι εξίσου απαραίτητο στη Δανία, και μέχρι στιγμής αυτό φαίνεται σωστό: Η ομάδα του Facebook είναι μια πολύ ζωντανή βάση για συνεχείς συζητήσεις και προβληματισμούς μεταξύ των 336 μελών, καθώς και η ιστοσελίδα μας ήδη έχει συγκεντρώσει 45 ολόκληρες σελίδες των αναρτήσεων μόνο ένα μήνα ».

Η Irene Manteufel διευκρινίζει: «Ελπίζουμε ότι η καθεμία έχει κάτι να προσφέρει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ιστοσελίδα υφίσταται, και να βρει το θάρρος που χρειάζεται συχνά ώστε να συμβάλει. Επιπλέον, ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή. 
Αυτό θα αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε η μία την άλλη-ο και ότι, με τον καιρό, αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερο βαθμό την ισότητα των γυναικών.

Γεγονότα: Το Πρόγραμμα Καθημερινός Σεξισμός (ESP), ξεκίνησε στην Αγγλία τον Απρίλιο του 2012 από τη Laura Bates [1], και κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς ήταν σε θέση να παρουσιάσει 30.000 αναρτήσεις από τις γυναίκες για όλα τα είδη των εμπειριών τις με το σεξισμό. 

Άλλες 16 χώρες έχουν ξεκινήσει τα δικά τις προγράμαμτα ESP σε συνεργασία με τη Αγγλική βάση-έδρα, και εργάζονται για τους ίδιους στόχους, τις κατευθυντήριες γραμμές και τους ορισμούς του σεξισμού. Η Κοινωνία των Γυναικών της Δανίας είναι μέλος του Συμβουλίου των Γυναικών της Δανίας και μέλος του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 11.9.13 και την μεταφράσαμε από την http://womenlobby.org/spip.php?article5434#.UjM1bTXC4h8.facebook