8 Σεπ 2013

Λεσβίες ακτιβίστριες είπαν στον Πρόεδρο Ομπάμα “να στείλει ένα μήνυμα” στις Lbtiq Ρωσίδες

Λεσβίες ακτιβίστριες είπαν στον Πρόεδρο Ομπάμα “να στείλει ένα μήνυμα” στις Lbtiq Ρωσίδες από την συνάντηση των G20 στην Αγία Πετρούπολη 

Καθώς ο Πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε με τις Lbtiq ακτιβίστριες ως η τελευταία επίσημη δέσμευση του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αγία Πετρούπολη για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G20, οι ακτιβίστριες τόνισαν τη σημασία του γεγονός ότι συναντήθηκε μαζί τις. 

Εννέα ακτιβίστριες συναντήθηκαν με τον Ομπάμα για μόλις πάνω από μια ώρα. Η ομάδα περιλάμβανε τρεις ακτιβίστριες από οργανώσεις που συνήθως δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες προσκλήσεις για να συναντηθούν με ανώτατες κρατικές υπαλλήλους των Ην. Πολιτειών. 

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Lgbt Network, δήλωσε: "Για μένα το γεγονός ότι τα μέλη της Lbtiq κοινότητας κλήθηκαν στη συνάντηση αυτή είναι σημαντικό". Πήγε στη συνάντηση για να πει, ωστόσο, ότι ο Ομπάμα δεν είπε «τίποτα το συγκεκριμένο» σχετικά με τις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, αναστέλοντας τις διαβεβαιώσεις ότι οι Ην. Πολιτείες είχαν κοινοποιήσει τις ανησυχίες τις. Ένας συντονιστής της οργάνωσης Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νεολαίας δήλωσε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει ένα σήμα, το οποίο είναι σωστό που το έκαναν". 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ομπάμα είπε στις ακτιβίστριες ότι οι Ην. Πολιτείες είχαν εκφράσει ανησυχίες στις ρωσικές αρχές για τα Lbtiq ζητήματα στη χώρα, και ότι θα συνεχίσουν να το πράττουν. 

Ο Ομπάμα πράγματι δαπάνησε μόνο δύο λεπτά για την αντιμετώπιση των Lbtiq δικαιωμάτων στη Ρωσία, και οι παρευρισκόμενες δήλωσαν ότι είχαν εγείρει θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ην. Πολιτείες. 

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια δήλωση μετά τη συνάντηση, και είπε ότι ο Ομπάμα είχε πει στην ομάδα πως διοργανώνονται πάντα συναντήσεις με τις ηγέτιδες της κοινωνίας των πολιτισών κατά τη διάρκεια ταξιδιών του στο εξωτερικό. "Τα είδη των δραστηριοτήτων που εκπροσωπούνται εδώ είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ανάπτυξη της Ρωσίας, και είμαι πολύ περήφανος για το έργο τις," είπε ο Ομπάμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. "Νομίζω ότι είναι σημαντικό για μας να θυμόμαστε ότι σε κάθε χώρα - εδώ στη Ρωσία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε όλη τη γη - τμήμα της καλής διακυβέρνησης είναι να διασφαλίσουμε ότι δημιουργούμε έναν χώρο για την κοινωνία των πολιτισών ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά". 

Μέλος της οργάνωσης Agora που παρέχει νομική στήριξη, που παρακολούθησε τη συνεδρίαση της Παρασκευής, είπε σε ένα tweet ότι ο Ομπάμα χαιρέτησε την Nadezhda Tolokonnikova και την Maria Alyokhina, οι οποίες είναι μέλη της γυναικείας μπάντας Riot Pussy, που σήμερα εκτίουν ποινή φυλάκισης δύο ετών επειδή πραγματοποίησαν μια διαμαρτυρία κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, με ένα τραγούδι που ανέφερε ότι στη χώρα διώκονται οι Lbtiq, σε καθεδρικό ναό της Μόσχας στις 21 Φεβρουαρίου 2012.

Όπως ο Ομπάμα, στη συνάντηση παρέστη και ο Πρέσβης των Ην. Πολιτειών στη Ρωσία Michael McFaul, και η Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Susan Rice.

Άλλες ακτιβίστριες που ήταν παρούσες ήταν η ακτιβίστρια για το περιβάλλον Yevgeniya Chirikova, μέλος της Lbtiq ομάδας Coming Out στην πόλη Αγία Πετρούπολη Olga Lenkova, η επικεφαλής της ομάδας υπεράσπισης των επιχειρήσεων Business Solidarity Yana Yakovleva, η ερευνήτρια δημοσιογράφος Elena Milashina, από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial ο δικηγόρος Ivan Pavlov και άλλες-οι, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Αναφορές υπήρξαν επίσης ότι πολλές ακτιβίστριες αρνήθηκαν τις προσκλήσεις από την πρεσβεία των Ην. Πολιτειών στη Μόσχα, ορισμένες ανέφεραν φορτωμένο πρόγραμμα. 

Περίπου 12 ακτιβίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πραγματοποίησαν ατομικές διαμαρτυρίες εναντίον της αντι-Lbtiq νομοθεσίας της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη την ίδια ημέρα που οι ηγεσίες των κυβερνήσεων της G20 έφτασαν στην πόλη. Διαμαρτυρήθηκαν μεμονωμένα επειδή οι μαζικές διαδηλώσεις απαγορεύονται συχνά ή διακόπτονται από τις αρχές. 

Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε την αμφιλεγόμενη νομοθεσία τον Ιούνιο που απαγορεύει την προώθηση των «μη παραδοσιακών σχέσεων» εις βάρος ανηλίκων, μια κίνηση που έχει επικριθεί ως μέρος μιας ευρύτερης καταστολής της Lbtiq κοινότητας της Ρωσίας. 

Μετά από μια "ειλικρινή" συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη στις 6 Σεπτεμβρίου το βράδυ, ο Κάμερον στις 7.9.13 το πρωί έγραψε ότι "εγείρονται ανησυχίες για τα δικαιώματα των λεσβιών". 


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.9.13 και την μεταφράσαμε από την  Ρinknews στην http://www.pinknews.co.uk/2013/09/07/gay-activists-say-obama-sent-a-signal-to-lgbt-russians-by-meeting-them-at-g20-in-st-petersburg/