1 Σεπ 2013

Η δικαστίνα Ruth Bader Ginsburg του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ην. Πολιτειών θα τελέσει lbtiq γάμο


Η Δικαστίνα του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ην. Πολτιτειών Ruth Bader Ginsburg είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη δικαστίνα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας που θα τελέσει ένα Lbtiq γάμο. 

Η 80χρονη Δικαστίνα Ginsburg, θα τελέσει τα καθήκοντά της αυτό το Σαββατοκύριακο στο γάμο του 59χρονου Michael Kaiser, ο οποίος είναι πρόεδρος του χώρου τέχνης και θεάματος στο κέντρο Kennedy, και του 32χρονου οικονομολόγου John Roberts. 

Ο κ. Kaiser είναι προσωπικός της φίλος. 
Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε ένα νόμο που απαγόρευε την αναγνώριση της ισότητας του γάμου από την κυβέρνηση των Ην. Πολιτειών. 
Η απόφαση έχει χορηγηθεί νομίμως κ οι Lbtiq έχουν πρόσβαση στα ίδια ομοσπονδιακά δικαιώματα όπως τα ετερό ζευγάρια. 

Η Δικαστίνα Ginsburg, η οποία διορίστηκε στο εννεαμελές ανώτατο δικαστήριο το 1993 από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ψήφισε υπέρ αυτής της υπόθεσης. 

Η ισότητα του γάμου έχει πλέον νομική ισχύ σε 13 Πολιτείες και στην Ουάσινγκτον, και με την απόφαση του δικαστηρίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έχει λάβει διάφορα μέτρα ώστε να χορηγηθεί στο γάμο λεσβιακών ζευγαριών το ίδιο νομικό καθεστώς με τα ετερό ζευγάρια. 

Η τελετή θα λάβει χώρα στο Kennedy Center στην Ουάσιγκτον, αναφέρει η Associated Press. 

Η Δικαστίνα Ginsburg δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post, πως πιστεύει ότι καμία από τις δικαστίνες-ές του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν έχει ζητήσει πριν από αυτήν να προβεί σε τέλεση Lbtiq γάμου από το φόβο ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ικανότητά τις να έχουν ακρόαση μίας σχετικής υποθέσεως για την ισότητα του γάμου. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 31.8.13 και την μεταφράσαμε από την bbc.uk στην http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-23909195