13 Μαρ 2014

Κολπικό φάρμακο προστασίας από τον HIV μετά το σεξ


Ένα βήμα πιο κοντά στην προστασία των γυναικών από τον ιό HIV- Τα αποτελέσματα των πειραμάτων και ο τρόπος λειτουργίας του κολπικού τζελ.

Αμερικανίδες ερευνήτριες-ές δημιούργησαν και δοκίμασαν ήδη σε μαϊμούδες το νέο φάρμακο σε μορφή κολπικού τζελ, το οποίο θα προστατεύει τις γυναίκες από τον ιό HIV του AIDS ακόμα και μετά το σεξ, εφαρμόζοντάς το τοπικά. Οι δοκιμές έγιναν τρεις ώρες αφότου οι μαϊμούδες εκτέθηκαν στον ιό και τα αποτελέσματα δημιούργησαν μεγάλες ελπίδες. Οι δοκιμές, όμως, πρέπει να γίνουν και σε γυναίκες ώστε να αποδειχτεί αν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό. 

Οι ερευνήτριες-ές, με επικεφαλής τον Γουαλίντ Χενάιν και τον Τσαρλς Ντόμπαρντ του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine". Σύμφωνα με το BBC και την «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι επιστημόνισες-ες διαπίστωσαν ότι το νέο φάρμακο προστάτευσε πέντε στα έξι πειραματόζωα από ένα εργαστηριακό στέλεχος (που αποτελούσε συνδυασμό του ανθρώπινου ιού HIV και ενός συγγενικού ιού των μαϊμούδων), όταν αυτή εφαρμόστηκε είτε λίγο πριν, είτε τρεις ώρες μετά την έκθεσή τις στον ιό (αυτή συνέβη μέσω μολυσμένου κολπικού υγρού που προσομοίωνε τη σεξουαλική επαφή). Αντίθετα, όλες οι μαϊμούδες στις οποίες χρησιμοποιήθηκε μετά την έκθεση ένα εικονικό φάρμακο, μολύνθηκαν με τον ιό. Επίσης, όταν το τζελ εφαρμόστηκε μισή ώρα προτού οι μαϊμούδες εκτεθούν στον ιό, μόνο μία στις τρεις μολύνθηκε. 

Τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορεί να οδηγήσουν σε ένα νέο τρόπο καταπολέμησης της νόσου, που συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως. Όμως, θα πρέπει να προηγηθούν μεγάλες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Υπάρχει, όμως, και άλλη εξέλιξη σχετικά με τον ιό του AIDS: οι επιστημόνισες-ες μελετούν τη σπάνια περίπτωση μιας 33χρονης γυναίκας που μολύνθηκε με τον ιό HIV και, παράλληλα, πάσχει από την αυτοάνοση νόσο του λύκου. Ο οργανισμός της, για κάποιο λόγο, ανέπτυξε αντισώματα κατά του HIV. Οι γιατρίνες-οι ελπίζουν ότι θα αξιοποιήσουν την ανακάλυψη για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο, που θα καταφέρει να δημιουργήσει την ίδια αντίδραση στις οροθετικές-ούς ασθενείς. 


Την είδησητην βρήκαμε στις 13.3.14 από την thetoc.gr γραμμένη από την Χρίσλα Γεωργακοπούλου στην http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/kolpiko-farmako-prostasias-apo-ton-hiv-meta-to-seks?rel=newsfeed-as5