11 Ιουλ 2014

Θα πρέπει οι λεσβίες και οι γκέι να είναι αγκιστρωμένες μεταξύ τους; 3


1 Παρουσιάστηκε (το άρθρο 28) από την συντηρητική βουλευτίνα Jill Knight η οποία είχε πει ότι συμεριζόταν την ανησυχία των "γονέων που αντιτίθενται σθεναρά στο να ενθαρρύνονται και να διδάσκονται τα παιδιά τους στο σχολείο την λεσβιακότητα, ομοφυλοφιλία και ότι μια κανονική οικογένεια με μαμά και μπαμπά είναι ξεπερασμένη". 

2 Σύμφωνα με την Lbtiq ομάδα πίεσης “Stonewall”, η οποία ιδρύθηκε για να αντιταχθεί σ' αυτό, καθώς το άρθρο 28 επέφερε στις διδάσκουσες-ντες "σύγχυση σχετικά με το τι θα μπορούσαν και τι δεν θα μπορούσαν να πουν και να κάνουν ... Οι τοπικές αρχές δεν ήταν σαφείς ως προς το ποιες νόμιμες υπηρεσίες θα μπορούσαν να παρέχουν στις λεσβίες, γκέι και αμφισεξουαλικές, που ήταν μέλη των κοινοτήτων τους”. 

3 Το Άρθρο 28 καταργήθηκε στη Σκωτία το 2000 και το 2003 στην Αγγλία και στην Ουαλία - ένας αριθμός ανώτερων Συντηρητικών αργότερα είπε ότι αυτή η νομοθεσία ήταν "ένα λάθος". 

Έχουν κοπεί οι λεσβίες και οι γκέι από το ίδιο ύφασμα; 
Ναι, λέει η Jane Czyzselska, συντάκτρια του λεσβιακού περιοδικού Diva, αλλά μόνο όσον αφορά κάποιες εμπειρίες- βιώματα διακρίσεων. 
Όταν το θέμα του σεξισμού συμπεριλαμβάνεται, η απάντηση πρέπει να είναι όχι: "Οι λεσβίες υφίστανται το διπλό θανάσιμο-παραλυτικό κτύπημα του σεξισμού και της φοβίας προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό τις, επειδή τιμωρούνται για υπέρβαση της παραδοσιακής έμφυλης συμπεριφοράς και των προσδοκιών με βάση το ρόλο του φύλου τις". 
Αυτό το είδος κακοποίησης, η Czyzselska το αποκαλεί, "λεσβοφοβία", μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία ψυχολογικών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων του αυτοτραυματισμού, ζητημάτων ψυχικής υγείας, της κατάχρησης ουσιών και των διατροφικών διαταραχών. 

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ λεσβιών και γκέι είναι η ορατότητα των ηλικιωμένων.
Η ερευνήτρια Jane Traies πραγματοποίησε μια μελέτη με τίτλο: "Η ζωή των 60χρονων και πάνω λεσβιών στην Αγγλία".
Η Traies διαπίστωσε ότι οι πιο ηλικιωμένες λεσβίες υποεκπροσωπούνται όχι μόνο στη λαϊκή κουλτούρα και στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στην ακαδημαϊκή έρευνα, είναι αόρατες εξ' αιτίας συγκεκριμένου συνδυασμού προκαταλήψεων και καθίστανται υποεκπροσωπούμενες, αόρατες. 

Οι πιο ηλικιωμένες λεσβίες: υπο-εκπροσωπούνται στη λαϊκή κουλτούρα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι πιο ηλικιωμένοι γκέι, ωστόσο, εκπροσωπούνται. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η κωμική σειρά ITV Vicious, με πρωταγωνιστή τον Ian McKellen και τον Derek Jacobi. Είναι λάθος να υποθέσει καμιά ότι οι γκέι δεν είναι σεξιστές απέναντι στις λεσβίες αδελφές τους. 

Σύμφωνα με την Lorenzo, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην γκέι κοινότητα με την μισογυνία. Εγώ και άλλες λεσβίες την έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι. 
Όποιες και αν είναι οι διαφορές μας - και υπάρχουν πολλές - μέχρι να είμαστε αληθινά ελεύθερες από την πραγματικότητα της μισαλλοδοξίας-του φανατισμού, οι λεσβίες και οι γκέι θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί. 

"Είμαστε ισχυρότερες-οι μαζί παρά χώρια", λέει η Lisa Power, συν-ιδρύτρια της Lbtiq ΜΚΟ Stonewall. "Οι φοβικές-οι εχθροί μας γενικά δεν κάνουν διάκριση ανάμεσά μας στις επιθέσεις τους - και ενώ συμφωνώ με πολλά φεμινιστικά επιχειρήματα και με θεωρώ πάντα μια φεμινίστρια, ο σεξισμός δεν είναι η μόνη μορφή καταπίεσης εκεί έξω και πρέπει να κάνουμε συμμαχίες". 

Τώρα που οι λεσβίες και οι γκέι στην Αγγλία έχουν πλήρη νομική ισότητα, μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είμαστε αληθινά ελεύθερες από φοβική μισαλλοδοξία, και αν οι παλιές συμμαχίες θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν, ή αν θα προχωρήσουμε τελικά σε χωριστούς οι δρόμους. 
Ένα πράγμα, όμως, φαίνεται βέβαιο, στο ακρονύμιο LGBTQQI θα συνεχίσουν να προστείθενται νέες ομάδες μέχρι που το μόνο πρόσωπο που δεν θα εκπροσωπείται στη λίστα θα είναι η ετερό, μονογαμική-ος. 


Η είδηση έχει χωριστεί σε τρία μέρη για να βρεθείτε στο πρώτο μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 2.7.14 και την μεταφράσαμε από την bbc.com στην http://www.bbc.com/news/magazine-28130472