10 Οκτ 2014

Οι μαχητές της τζιχαντ εκτέλεσαν δημοσίως την Samira Salih al-Nuaimi

Οι μαχητές της τζιχαντ εκτέλεσαν δημοσίως την Samira Salih al-Nuaimi, κορυφαία δικηγορίνα και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που η τρομοκρατική οργάνωση ισχυρίστηκε ότι η Al -Nuaimi είχε εγκαταλείψει το Ισλάμ. Η Al-Nuaimi απήχθη από την Isis (επίσης γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος) στις 17 Σεπτεμβρίου, αφ' ότου η Al-Nuaimi φέρεται να επέκρινε την καταστροφή των τόπων λατρείας στη Μοσούλη από την μαχητική ομάδα, δεδομένου ότι οι τζιχαντ είχαν πάρει τον έλεγχο της πόλης, σε σχόλια που δημοσιεύσε στο Facebook. 

Ήταν τότε που απήχθη από το σπίτι της από μια ομάδα μασκοφόρων και προσπάθησαν μια δίκη σε ένα δικαστήριο Σαρίας, όπως οι ίδιοι το αποκάλεσαν, να την κατηγορήσουν για αποστασία, η οποία για τους μαχητές θεωρείται ότι είναι μια πράξη εγκατάλειψης του Ισλάμ αλλαξοπιστώντας σε άλλη θρησκεία, ή διάπραξη ενεργειών που είναι κατά της μουσουλμανικής πίστης. 
Οι μαχητές στη συνέχεια βασάνησαν την al-Nuaimi για πέντε ημέρες. Η Al-Nuaimi, η οποία, σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Κόλπο, είχε εργαστεί για τα δικαιώματα των κρατουμένων και κατά της φτώχειας, στη συνέχεια καταδικάστηκε σε "δημόσια εκτέλεση" και την σκότωσαν στις 6.10.14. Η σελίδα της στο Facebook φαίνεται να έχει αφαιρεθεί μετά το θάνατό της. 

"Με το βασανισμό και την εκτέλεση μίας δικηγορίνας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστριας, η οποία υπερασπιζόταν κυρίως τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των συμπολιτριών της, στη Μοσούλη, η Isis συνεχίζει να πιστοποιεί την επονείδιστη φύση της, συνδυάζοντας το μίσος, το μηδενισμό και την αγριότητα, καθώς και την πλήρη περιφρόνηση της της ανθρώπινης αξιοπρέπειας", είπε σε δήλωση του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Nickolay Mladenov. 
Οι τζιχαντ κατέλαβαν τη Μοσούλη, τον Ιούνιο, εφαρμόζοντας μια σκληρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου και σκοτώνοντας εκατοντάδες κατά τη διαδικασία αυτή. Έχει αναγκάσει θρησκευτικές μειονότητες να ασπαστούν το Ισλάμ, να πληρώνουν ειδικούς φόρους ή να πεθάνουν, και επέβαλε ένα αυστηρό κώδικα ένδυσης για τις γυναίκες στην πόλη, φτάνοντας στο σημείο να συγκαλύψει τα πρόσωπα των γυναικών μανεκέν στις βιτρίνες των καταστημάτων. 

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι στις 7.10.14, στην κοντινή πόλη της Sderat, μαχητές εισέβαλαν στο σπίτι μιας γυναίκας υποψήφιας στις τελευταίες εκλογές επαρχιακών συμβουλίων, όπου σκότωσαν την ίδια και απήγαγαν τον σύζυγό της. Την ίδια ημέρα άλλη γυναίκα πολιτικός απήχθη από το σπίτι της στην ανατολική Μοσούλη. Η οποία εξακολουθεί να αγνοείται. 


Την είδηση την  βρήκαμε στις 10.10.14 και την μεταφράσαμε από την independent.co.uk στην http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/isis-publicly-execute-leading-lawyer-and-human-rights-activist-in-iraq-9756197.html 

Στην φωτογραφία είναι η κα. Samira Salih al-Nuaimi. 

Η γυναικοκτονία ανά τον κόσμο θεωρείται παράπλευρη απώλεια σε συνθήκες πολέμου αλλά αρκετές φορές και σε συνθήκες ειρήνης.