10 Οκτ 2015

Το Ίδρυμα για τον Καρκίνο των Γυναικών ενημερώνει Β'


Καρκίνος των ωοθηκών
Ο καρκίνος των ωοθηκών, είναι η έβδομη πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικολογικών καρκίνων, συνήθως ξεκινά στην επιφάνεια της ωοθήκης στα κύτταρα που ονομάζονται επιθηλιακά κύτταρα. Το 85-90 % των καρκίνων των ωοθηκών είναι επιθηλιακοί καρκίνοι ωοθηκών. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εμφυτευτούν από μόνα τους σε ολόκληρη την κοιλιακή κοιλότητα. Ο καρκίνος των ωοθηκών, ο καρκίνος σαλπίγγων, και ο πρωτογενής καρκίνος του περιτονίου (καρκίνος που προέρχεται από μια στρώση “υλικού” στην εσωτερική πλευρά ή στην εσωτερική επιφάνεια της κοιλιάς ονομάζεται καρκίνος περιτόναιου) όλοι έχουν παρόμοιο τύπο της ανάπτυξης και χρησιμοποιούνται παρόμοιες θεραπείες. Είναι δυνατόν να έχουμε πρωτογενή περιτοναϊκό καρκίνο παρότι οι ωοθήκες της γυναίκας έχουν αφαιρεθεί.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις που υποστηρίζουν την άποψη ότι ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί πραγματικά να αρχίσει από τις σάλπιγγες.

Να γνωρίζετε:
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικολογικών καρκίνων και η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.
Μόνο το 15% όλων των περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών εντοπίζονται πολύ πιο νωρίς, σε πιο ιάσιμη φάση.
Μία στις 75 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών στη διάρκεια της ζωής της.

 

Ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών αυξάνει με την ηλικία, ειδικά κοντά στην περίοδο της εμμηνόπαυσης

Ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, ο καρκίνος των σαλπίγγων, ο πρωταρχικός περιτοναϊκός καρκίνος του ή ο πριν την εμμηνόπαυση καρκίνος του στήθους ή μια προσωπική ιστορία του καρκίνου του στήθους πριν την εμμηνόπαυση θέτει τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.


Η υπογονιμότητα και η μη παραγωγή παιδιών αποτελούν παράγοντες κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι, η εγκυμοσύνη και η χρήση των χαπιών ελέγχου των γεννήσεων μειώνει τον κίνδυνο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το τεστ Παπανικολάου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν δείχνει τίποτε για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Ακούστε στο σώμα σας αυτά τα συμπτώματα:
Φούσκωμα

Πυελικό ή κοιλιακό άλγος-πόνο


Δυσκολία στο φαγητό ή σύντομα έχετε το αίσθημα χορτασμού


Συμπτώματα του ουροποιητικού - επείγοντος χαρακτήρα ή με συχνότητα


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι γυναίκες που έχουν αυτά τα συμπτώματα σχεδόν καθημερινά για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, θα πρέπει να δουν τη γιατρίνα τις, κατά προτίμηση μία γυναικολόγο. Η άμεση ιατρική αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη ανίχνευση.
Δράστε
Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία γενική εξέταση για τον καρκίνο των ωοθηκών.
 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ως εκ τούτου, οι γυναίκες πρέπει να κατανοήσουν τον κίνδυνο και να ακούν το σώμα τις για συμπτώματα.
 

Εάν έχετε συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών, που είναι συχνά, επίμονα και καινούργια για σας, ζητήστε από την γιατρίνα σας να σας εξετάσει για πιθανό καρκίνο των ωοθηκών. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχετε καρκίνο των ωοθηκών. Αλλά αν υπάρχει υποψία για καρκίνο των ωοθηκών ή διαγνωσθείτε, αναζητήστε, αρχικά, περίθαλψη σε μια γυναικολόγο ογκολόγο.
Καρκίνος της μήτρας
Οι περισσότεροι καρκίνοι της μήτρας αρχίζουν στην επένδυση της μήτρας (στο ενδομήτριο). Το ενδομήτριο είναι ο ιστός που “πέφτει” κάθε μήνα με τον έμμηνο κύκλο. Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου της μήτρας, του ενδομητρίου ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα, τα κύτταρα στο ενδομήτριο αναπτύσσονται εκτός ελέγχου, μπορεί να εισβάλει στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας και μερικές φορές εξαπλωθεί έξω από τη μήτρα (στις ωοθήκες, στους λεμφαδένες, στην κοιλιακή κοιλότητα).
Τα σαρκώματα της μήτρας αντιπροσωπεύουν έναν τύπο καρκίνου της μήτρας στον οποίο τα κακοήθη κύτταρα σχηματίζονται στον μυ της μήτρας (λειομυοσάρκωμα), ή στο δίκτυο των υποστηρικτικών κυττάρων στην επένδυση της μήτρας (στρώματα σαρκωμάτων στο ενδομήτριο και καρκινοσαρκώματα). Καταγράφονται ως λιγότερο από 5% όλων των καρκίνων της μήτρας, τα σαρκώματα της μήτρας είναι πολύ λιγότερο συχνά από ό, τι ο καρκίνος του ενδομητρίου, αλλά έχουν μια πολύ πιο επιθετική κλινική συμπεριφορά. Αυτή η μορφή καρκίνου μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Να γνωρίζετε:
Η πιο κοινή μορφή καρκίνου της μήτρας είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου, και είναι η πιο κοινή γυναικολογική μορφή καρκίνου.

Ο καρκίνου της μήτρας εμφανίζεται συνήθως γύρω από την περίοδο της εμμηνόπαυσης, αλλά και οι  νεότερες γυναίκες κινδυνεύουν επίσης.
 

Δεν υπάρχει καμία διαγνωστική εξέταση για τον καρκίνο του ενδομητρίου. 
 
Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου περιλαμβάνουν:
Την λήψη οιστρογόνου μόνο χωρίς προγεστερόνη
 

Την παχυσαρκία 

Τον διαβήτη
 

Την υπέρταση
 

Την χρήση της ταμοξιφαίνης
 

Καθυστερημένη εμμηνόπαυση (μετά την ηλικία των 52)
 

Το να μην μείνατε ποτέ εγκυος.
 

Ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του ενδομητρίου ή καρκίνου του παχέος εντέρου

Για να μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο της μήτρας, διαβάστε το φυλλάδιο μας, "Η Κατανόηση του Καρκίνου του Ενδομητρίου" πατήστε εδώ.
 
Ακούστε στο σώμα σας αυτά τα συμπτώματα:
Ανώμαλη κολπική αιμορραγία, οι νεότερες γυναίκες θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τις παρατυπίες ή μια βαριά κολπική αιμορραγία
 

Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Ακόμη και καφέ κηλίδες ή μια ενιαία κηλίδα αίματος από τον κόλπο δεν είναι φυσιολογική μετά την εμμηνόπαυση και θα πρέπει να οδηγήσει σε μια γυναικολογική αξιολόγηση.
Δράστε  
Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να κάνετε μια βιοψία του ενδομητρίου για να ελέγξετε την πιθανότητα καρκίνου της μήτρας.
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου της μήτρας, κάνοντας τα εξής βήματα:
Να ασκείστε τακτικά


Να διατηρήστε την αρτηριακή σας πίεση και το σάκχαρο του αίματος υπό έλεγχο
Να διαχειρίζεστε το βάρος σας


Εάν κάνατε μια βιοψία του ενδομητρίου που δείχνει καρκίνο του ενδομητρίου, αναζητήστε περίθαλψη σε μια γυναικολόγο ογκολόγο.



Βρίσκεστε στο Β' μέρος για να διαβάσετε το Γ' μέρος πατήστε εδώ

Την είδηση την βρήκαμε στις 1.10.2015 από την foundationforwomenscancer.org στην http://www.foundationforwomenscancer.org/how-to-maintain-your-gynecologic-health/?utm_medium=Social&utm_source=Twitter&utm_campaign=Leadify