15 Νοε 2015

Συνέντευξη: Δημόσια διαβούλευση για το σύμφωνο συμβίωσης


Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΝΥΜΦΕΥΘΗΚΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ 

"Δίνει λιγότερα δικαιώματα από τον γάμο"
ΘΕΤΙΚΑ, αλλά με επιφυλάξεις, αντιμετωπίζει το ζήτημα η Ευαγγελία Βλάμη, που είχε "ταράξει" τα νερά το 2008, όταν νυμφεύθηκε τη συντρόφισά της με πολιτικό γάμο στην Τήλο. "Σαν πρόταση είναι μεν ευχάριστη και θέλω να είμαι αισιόδοξη. Ομως, η ανθρωπότητα έχει φτάσει στον Αρη κι εμείς χαιρόμαστε που έχουμε αρχίσει να βγαίνουμε από τις σπηλιές", σχολιάζει στο "Εθνος" η κυρία Βλάμη.
Το ισότιμο, υποστηρίζει, είναι να δοθεί στα Lbtiq ζευγάρια η δυνατότητα να προχωρήσουν σε γάμο. "Ούτως ή άλλως, το σύμφωνο προσφέρει λιγότερα δικαιώματα απ' ό,τι ο γάμος. Μας αντιμετωπίζουν ως πολίτισες δεύτερης κατηγορίας", λέει.
Η κυρία Βλάμη διατυπώνει ενστάσεις ή επιφυλάξεις για ορισμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου, με πρώτη αυτή που απαγορεύει την παιδοθεσία για τα Lbtiq ζευγάρια. "Δεν το καταλαβαίνω. Προτιμάτε να βρίσκονται τα παιδιά σε ιδρύματα κι όχι σε κάποιο περιβάλλον που θα απολαμβάνουν την αγάπη, τη συντροφικότητα αλλά και υλικά αγαθά", υποστηρίζει. Πάει όμως ένα βήμα πιο μπροστά και αναφέρεται σε περιπτώσεις ζευγαριών που η μία δεν μπορεί να παιδοθετήσει το βιολογικό παιδί της άλλης.

Νομικοί δεσμοί
"Είναι δυνατόν να μη δημιουργείται επαφή με αυτό το παιδί; Το πηγαίνεις στην γιατρό, το βοηθάς να διαβάσει τα μαθήματά της-του. Αλλά επειδή δεν υπάρχει κάποιος νομικός δεσμός, δεν μπορείς να πάρεις τους βαθμούς της-του από το σχολείο", αναφέρει. Επίσης, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα προβλεφθούν με προεδρικό διάταγμα. "Θα περίμενα ότι αυτά τα θέματα θα ρυθμίζονταν απευθείας. Φοβάμαι ότι θα περάσει μεγάλο διάστημα μέχρι να τακτοποιηθούν", αναφέρει. Τέλος, διαφωνεί με το κώλυμα της απαγόρευσης για συγγενείς εξ αγχιστείας.

"Γιατί να μην μπορούν συγγενείς εξ αγχιστείας να συνάψουν σύμφωνο; υποστηρίζει. Αναφερόμενη στην περίοδο της διαβούλευσης, η κυρία Βλάμη εκτιμά ότι ο διάλογος για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης θα δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης στην κοινωνία. Ωστόσο διατηρεί την αισιοδοξία της, καθώς πιστεύει ότι σε βάθος χρόνου θα αποκατασταθεί η αρνητική εικόνα που έχουν αρκετές-οί για τα Lbtiq ζευγάρια. "Θα σταματήσει η κοινωνία να φοβάται. Πολλές-οί πιστεύουν ότι το να είσαι λεσβία είναι ανωμαλία. Αυτό θα αλλάξει", λέει.


Το απόσπασμα της είδησης το βρήκαμε στις 15.11.2015 από την ethnos.gr γραμμένο από την Κατερίνα Τζουμερκιώτη στην http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64287646