6 Νοε 2015

Η λεσβία ηθοποιός Linda Hunt



Linda Hunt: Η λιγότερο αναγνωρισμένη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός λεσβία εν ζωή. 

Στα 70 της, η Linda Hunt είναι μία από τις πιο σκληρά εργαζόμενες στο χώρο του θεάματος. Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός αστέρας στη σειρά της τηλεόρασης με υψηλότατη τηλεθέαση, NCIS: Los Angeles, σε ένα ρόλο που έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο “Teen Choice Awards”. 

Η ίδια τυγχάνει να είναι ανοικτά λεσβία. Το 1982 η Linda έγραψε ιστορία ως το πρώτο πρόσωπο που κέρδισε Όσκαρ παίζοντας ανδρικό ρόλο, αποδίδοντας επί σκηνής τον Κινεζο-Αυστραλό φωτογράφο Billy Kwan στην ταινία “Η Χρονιά του Ζειν Επικινδύνως”. (Αξίζει να σημειωθεί πως κέρδισε ανάμεσα στην Cher, η οποία συμμετείχε με την Meryl Streep η καλύτερη φίλη των λεσβιών, ως Dolly, στην ταινία Silkwood το 1983).
 
Από τότε, η ηθοποιός που έχει ύψος 4 ποδιών (λόγω νανισμού της υποφύσεως) έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 20 ταινίες, μεταξύ των οποίων και ως το άλλο μισό της Gertrude Stein, δηλαδή την Alice Β. Toklas, στην ταινία “Περιμένοντας το Φεγγάρι”, μια ταινία του 1987 που αναφέρεται στην ερωτική σχέση των δύο γυναικών. Εκείνη την εποχή, εξακολουθούσε να θεωρείται ως μια ριψοκίνδυνη κίνηση να παίξει το ρόλο μιας λεσβίας. 

"Υπάρχει ένα θέμα στην αγορά και την κοινωνία για τις ηθοποιούς να παίζουν ρόλους λεσβιών-δεν μπορείς να προσποιήσε ότι δεν υπάρχει”, είπε η Linda στην ταινία “The Advocate” το 1994. “Μπορεί να θεωρείται ευκολότερο για τους άνδρες τον τελευταίο καιρό, ίσως, από την ταινία "Philadelphia and Angels in America" και μετά. Έχω την αίσθηση ότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια πραγματική κομψότητα σχετικά με το να παίζεις τον γκέι και πως δεν οφελείτε  κάποια με το να παίξει ένα μεγάλο γκέι ρόλο. Νομίζω όμως ότι υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα για τις γυναίκες, γιατί δεν νομίζω ότι λεσβίες έχουν ακόμη διαταράξει στον κόσμο του θεάτρου ή του κινηματογράφου. Δεν έχει ακόμη μια γυναίκα Tony Kushner, δεν έχει υπάρξει ένας θαυμάσιος λεσβιακός ρόλος. Ή μια δημοφιλής επιτυχία, όπως η ταινία Φιλαδέλφεια, με θέμα μια λεσβία”.

Πέρασαν δύο χρονιές και είμαστε ακόμα σε αναμονή για να δούμε μια σημαντική λεσβιακή ταινία που να έχει ανάλογη επιτυχία των ταινιών "Philadelphia" και "Brokeback Mountain", και φαίνεται ότι το 2015 θα μπορούσε να αποδεχθεί καρποφόρο με τις ταινίες "Freeheld" και "Carol". Αλλά το να παίξει την λεσβία δεν ενδιέφερε την κα. Hunt, όπως, και για την ταινία "Waiting for the Moon‘s - Περιμένοντας το Φεγγάρ"ι που έγραψε και σκηνοθέτησε η Jill Godmilow είπε ότι αρχικά της ζητήθηκε να παίξει την Gertrude - Γερτρούδη, αλλά εκείνη αρνήθηκε.

"Ενδιαφερόμουν τόσο για την ύπαρξη αντι-ιστορικότητας που όταν διαμορφώναμε το κάστ, έκανα ένα τέχνασμα, αρνήθηκα να χρησιμοποιήσω μια ηθοποιό που έμοιαζε στην Stein", δήλωσε η Τζιλ στο περιοδικό "Μια Κριτική Κινηματογράφου - A Critical Cinema": Συνεντεύξεις με Ανεξάρτητες Δημιουργούς, Τεύχος 4. “Έτσι έστειλα στην Linda Hunt το σενάριο και την ρώτησα αν θα παίξει την Stein, και δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη στιγμή. Η Linda ήρθε στη συνάντηση του κάστινγκ, και διέσχε όλη την σοφίτα μου ως εκεί που κάθεστε, λεγοντάς μου πως λατρεύει το σενάριο και θέλει να κάνει την ταινία, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: “Είμαι εδώ. Μπορώ να παίξω την Γερτρούδη Στάιν με τα χέρια μου δεμένα πίσω από την πλάτη μου, αλλά δεν θα το κάνω. Θα παίξω την Αλίκη Τόλκας. ... Επειδή είμαι πάντα στο κάστ ως η άλλη, και αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μάθω πώς να παίξω το κανονικό, την σύζυγο".

Την ίδια χρονιά η ταινία "Waiting for the Moon" βγήκε, η Linda μετακόμισε με την σύζυγό της, την ψυχοθεραπεύτρια Karen Klein.

"Η Karen είναι έξι χρόνια νεότερη, αλλά την συγχωρώ καθημερινά", είπε αστειευόμενη η Lynda σε συνέντευξή της στο CBS το πρωί της Κυριακής.
Οι δύο τις έχουν νυμφευθεί από το 2008 και αγόρασαν ένα σπίτι σε μια ιστορική γειτονιά του Χόλιγουντ, όπως χαρακτηρίστηκε την περασμένη χρονιά από την εφημερίδα LA Times.

Η τηλεοπτική καριέρα της Linda είναι μεθυστική, επίσης, με αξέχαστους ρόλους στην ταινία The Practice
and Carnivale πριν προσγειωθεί ως Henrietta "Χέττυ" Lange για την σειρά NCIS: Los Angeles, η οποία μόλις γιόρτασε το 150ο της επεισόδιο.

Είναι ενδιαφέρον ότι είναι μια ηθοποιός που είχε εκδηλωθείαπό την αρχή σχεδόν της πολύ επιτυχημένης καριέρας της, και όμως δεν είναι μία απο τις ηθοποιούς που θα έρθει πρώτη στο νου σου σε μια συζήτηση για υπερήφανες Lbtiq διασημότητες. Ίσως επειδή δεν της αρέσει ιδιαίτερα ο Τύπος, αν και στις περισσότερες συνεντεύξεις μαζί της σημειώνεται ότι είναι διατεθημένη να δαπανήσει το χρόνο της μαζί με την σύζυγό της και τα σκυλιά τις.

Παρ 'όλα αυτά, η Linda Hunt είναι άξια μεγαλύτερου επαίνου και γιορτής. Αν και λέει ότι σχεδιάζει να συνταξιοδοτηθεί στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα ήταν φανταστικό να την δούμε σε έναν ακόμη λεσβιακό ρόλο προτού να αποσυρθεί τελειωτικά. Είναι πραγματικά μοναδική στο είδος της.


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.10.2015 και την μεταφράσαμε από την afterellen.com στην http://www.afterellen.com/tv/457407-linda-hunt-recognized-oscar-winning-lesbian-actress-alive